Kotiteatteri uuteen taloon

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana MiksuK, 09.02.2010.

 1. MiksuK

  MiksuK Käyttäjä

  Liittynyt:
  26.12.2004
  Viestejä:
  110
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ykskytä sen jo sanoikin, varmasti tuo tila saadaan akustoinnilla toimimaan aivan hyvin.

  Etu-, taka- ja sivuseinien väliset seisovat aallot sattuvat melko lähekkäin 50Hz alueella joten tuohon voisi olla jonkinlainen resonaattoriratkaisu paikallaan. Jos huoneen mittoja voi vielä vapaasti pyöritellä niin leventäminen 3,8 metriin tai lyhentäminen 6 metriin jakaisi moodit tasaisesti bassoalueelle.

  Minkä verran meinaat panostaa tilan akustointiin ja meinaatko teettää suunnitelmia muualla vai suunnitella tilan kokonaan itse?
   
 2. Tuppu

  Tuppu Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.01.2009
  Viestejä:
  9
  Saadut tykkäykset:
  0
  Yläkerran toimivuuden kannalta teatterihuonetta ei voi tuosta 3,4metristä enää leventää, joten akustoinnin kannalta huonetta on helpompi lyhentää.

  Akustointiin olen ajatellut panostaa vuoraamalla tarpeellisen osan seinistä ja katosta akustiikkalevyillä. Tässä varsinkin tarvitsen neuvoja, koska luultavasti käyttäisin levyjä turhankin paljon, vai voiko niin edes tapahtua? Kattoa en aio erikseen muotoilla enkä luultavasti laskeakaan. Kaikki piuhat on ajatus upottaa rakennus vaiheessa, toki myös akustiikka levyjen takana ne saisi vietyä. Säästyisi siporexin urittamiselta ja tasottamiselta.

  Äänijärjestelmäksi ajattelin nykyistä 7.1, mutta osa kaiuttimista (sivu ja takakaiuttimet) täytyy päivittää paremmiksi. Tykkiä (Epson TW2900) ja kangasta (100") ei ainakaan vielä tarvitsisi uusia mutta mieli varmaan muuttuu ennenkuin talo on valmis. :)
   
 3. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei mittoja tarvitse lähteä akustiikan takia lähteä muuttamaan, kunhan alle 200 Hz taajuuksille on vaimennukset oikein suunniteltu.

  Kuullostaa hyvältä.

  Riippuu siitä mitä tavoittelee, eli kyllä voi vaimentaa liikaa.

  Jos meinasit laittaa ohuita akustiikkalevyjä sinne tänne seinille ja kattoon niin ennuste on huono. Katto on sisustuksellisesti kaikkein helpoin paikka sijoittaa akustointia. Asiaa kannattaa vielä harkita.
   
 4. Tuppu

  Tuppu Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.01.2009
  Viestejä:
  9
  Saadut tykkäykset:
  0
  Toki katon vuoraaminen onnistuu kauttaaltaankin mutta tarkoitin tasaisen katon muuttamista puolipallon muotoiseksi, jossa katto olisi huoneen etu- ja takaosasta matalammalla kuin keskeltä jne...

  Lattiamateriaali mietityttää jo tässä vaiheessa. Mitä porukka suosittelee?
   
 5. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lattialle on hyvä valita jalan alla mukavan tuntuista, silmää miellyttävää ja helposti puhdistettavaa materiaalia. Kun akustointi on muilla pinnoilla kunnossa niin lattian suhteen voi ottaa hiukan rennommin. Huonekalut ja matot riittävät hyvin.
   
 6. MiksuK

  MiksuK Käyttäjä

  Liittynyt:
  26.12.2004
  Viestejä:
  110
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse olen kaavaillut kokolattiamattoa..sellaisesta rullatavarasta mitä on joka marketissa. Joko tumman harmaana tai punaisena.

  Mukavan tuntuista.. :thumbsup:
  Silmää miellyttävää.. :cool:
  Helposti puhdistettavaa..noh :OI

  Parketti/laminaatti varmasti helpompi vaihtoehto mutta jotenkin kokolattiamatto luo sellaista teatterifiilistä.
   
 7. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Omaan kotiin saa laittaa ihan sitä mitä itse tahtoo :), tai siis tarkoitin että saa laittaa sitä mitä puolisokin tahtoo :eek:. Kokolattiamatosta tulee iso ohut pinta, joka syö lähinnä vain diskantteja. Vaarana on että korkeilla taajuuksilla huoneen jälkikaiunta-aika on paljon lyhyempi kuin matalilla. Tämä ei kuullosta hyvältä.

  Valitsemalla mahdollisimman ohut muovipohjainen kokolattiamatto, liika vaimennus jää vain aivan korkeimpien taajuuksien ongelmaksi. Toinen vaihtoehto on yrittää levittää vaimennusta keskitaajuuksille päin. Kokolattiamaton rakenteen tulisi tällöin olla "läpihengittävä" ja mahdollisimman paksua. Eron ilmaa läpäisemättömällä kumisella tai muovisella taustalla varustettuun mattoon huomaa puhaltamalla siitä läpi. Maton alle on hyvä laittaa mahdollisimman paksu läpihengittävä alushuopa tai parikin. Näitä on nykyään vaikea löytää, mutta alan erikoisliikkeistä voi onnistaa.
   
 8. Tuppu

  Tuppu Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.01.2009
  Viestejä:
  9
  Saadut tykkäykset:
  0
  Millä ohjelmalla voisin mallintaa kotiteatterihuoneen helpoiten? Saisi suunniteltua kaiuttimien ja istuinten paikat... Niin ja laitteiston sijoitukset...
   
 9. mailbag

  mailbag Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.08.2007
  Viestejä:
  69
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ikea Home Planner :D:D
   
 10. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 453
  Saadut tykkäykset:
  85
  Monet käyttävät tätä. [​IMG]
   
 11. MiksuK

  MiksuK Käyttäjä

  Liittynyt:
  26.12.2004
  Viestejä:
  110
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hieman päivitystä aiheeseen, akustiikkasuunnitelmat on nyt tilattu. Hinta oli vielä suolaisempi kuin osasin kuvitellakaan (ja olen sentään aika hyvä kuvittelemaan) mutta kun kerran erillistä kotiteatteria lähdettiin suunnittelemaan jo talon luonnosvaiheessa ja huoneelle on uhrattu kalliita neliöitä niin mielestäni ei tässä kohdassa enää kannata tinkiä.

  Subbarin päivitys on myös varmistunut, nykyinen Monolith tulee jatkossa palvelemaan studion pöristimenä. Elementeiksi edelleen ykkösvaihtoehtona 2x Tempest X-2 15", kotelo 700 litran refleksi 14Hz virityksellä. Käännän elementit samalla tavalla kuin Arttu78:n subbarissa kuuntelijoihin päin. Vahvistimeksi joku PA-pääte (viereiseen huoneeseen mölyämään) ja jakosuotimeksi/korjaimeksi esim. DCX2496.
   
 12. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Onko hinta salaisuus? Entäs hintaluokka?
   
 13. MiksuK

  MiksuK Käyttäjä

  Liittynyt:
  26.12.2004
  Viestejä:
  110
  Saadut tykkäykset:
  0
  Voin kyllä laskea kokonaishinnan sitten kun projekti on valmis mutta pidetään suunnittelun hinta ainakin toistaiseksi omana tietona. :)

  Tällä viikolla pitäisi saada ensimmäisiä luonnoksia ja ensi viikolla aletaan muuraamaan kotiteatterin väliseiniä.

  Ilmastointiputkien vetoja täytyy hieman korjailla urakoitsijan jäljiltä. LVI-suunnittelija oli piirtänyt kotiteatterin oman vaimentimen niin että sen pääty on seinän kohdalla jolloin "vaimentamatonta" putkea ei tule ollenkaan kotiteatteriin. Urakoitsija oli kuitenkin vetänyt vaimentimen pitemmälle kotiteatterin puolelle jolloin ääni pääsee helpommin karkaamaan teatterista vaimentimen takapuolelta ympäröiviin tiloihin. Vaimentimen pitää olla seinän kohdalla, huomionarvoinen seikka muillekin äänekkäiden tilojen suunnittelijoille. Ja sitten kysymys tähän liittyen, millä ilmastoinnin läpiviennit harkkoseinistä kannattaisi tiivistää? Uretaania?
   
 14. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 453
  Saadut tykkäykset:
  85
  Minulle jäi hieman epäselväksi se, onko harkkoseinän toisella puolella ulkotila, jonne äänet saa karata vai jotain muuta. Jos äänien ei haluta karkaavan kyseisen seinän toiselle puolelle niin suosittelisin tukeutumaan muuhun kuin uretaaniin, joka on kevyttä ja heikosti, erityisesti matalampia ääniä, eristävää. Minä laittaisin kohdepintaan sopivan akryylimassan.
   
 15. MiksuK

  MiksuK Käyttäjä

  Liittynyt:
  26.12.2004
  Viestejä:
  110
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos vinkistä. En huomannut mainita, toisella puolella siis muita sisätiloja; pesuhuone ja studio. Väliseinien muurauksessa jätetään yläreunaan 1-2cm rako joka myös täytetään uretaanilla, olisikohan tuossakin kohdassa syytä käyttää jotain muuta ainetta kotiteatterin kohdalla?

  Sain viimeinkin ensimmäiset luonnokset akustiikkasuunnitelmista ja ymmärrän nyt paremmin suunnitteluun kuluvaa aikaa. Rakenteet ovat huomattavasti monimutkaisemmat kuin ajattelin joten niiden toteutuskaan ei ole ihan parin illan juttu.

  Katossa on alueittain levyresonaattoria, reikälevyresonaattoria ja vaimennuslevyä, kattoa lasketaan vain 26cm/17,5cm. Etu- ja takaseinille tulee raskasmattoresonaattorit. Esimerkiksi takaseinällä on 8 erilaista materiaalikerrosta ilmavälit mukaanlukien. Sivuseinillä on sekä vaimentavia että hajoittavia rakenteita. Lattia voidaan tehdä kokolattiamatolla kuten toivoin. :thumbsup:

  Akustiikkasuunnittelija suositteli kahden subwooferin käyttöä jolloin huonemoodit saadaan paremmin hallintaan. Pönttöjä tehdään siis kaksi kappaletta. Lisäbonuksena subbareita voi ajaa musiikilla stereona. Koteloiden koon kanssa tulee ongelmia ja saatan joutua tinkimään tilavuuden 250-300 litraan/kotelo jotta etuseinän resonaattorille jää tilaa. :hitme: Tämä on erityisen harmittava kompromissi ja laitoinkin suunnittelijalle kyselyä jotta saadaanko sinne sopimaan oikeat Isojen Poikien Passokuutiot™.

  Takaseinän keskelle tulee laiteteline josta alaosa varataan Buttkickerin ja subwoofereiden vahvistimille ja varustetaan ääntä eristävällä ovella ja ilmanvaihdolla. Riittäisiköhän tuohon ilman kierrätys viereisistä tiloista tuulettimilla, vai olisiko kaappiin syytä vetää putket talon ilmastoinnista? Kaksi AB-luokan 1400W pa-päätettä puhkuu kyllä jonkin verran lämpöä. Tykki sijoitetaan myös kotiteatterin puolelle nyt kun takaseinälle tulee paksusti vaimennusrakenteita. Sille tehdään laitetelineen päälle oma kotelointi ja ilmanvaihto. Tähän liittyen sama kysymys kuin edellä, riittäisikö ilman kierrätys tuulettimilla? Tykki on tällä hetkellä Sanyo PLV-Z3 mutta se vaihtunee esim. JVC:n DLA-X3 malliin. Tuntuu hullulta tehdä minkäänlaista koteloa tykille kun on joskus kädellä koittanut miten kuumaa ilmaa tuulettimet hönkivät.. Onko jollain kokemuksia tuollaisen tykin koteloinnista?

  Katossa roikkuva 220mm paksu ilmastoinnin äänenvaimennin aiheuttaa nyt ongelmia kun kattoa lasketaan siltä kohdalta vain 17,5cm. Ilmeisesti se täytyy siirtää huoneen osaan jossa alaslasku on paksumpi, tai viereiseen tilaan, esim. studion kattoon.

  Vielä pari kuvaa huoneesta tällä hetkellä, väliseinät pitäisi saada valmiiksi tänä iltana. :king: Toisessa kuvassa muuten mielenkiintoinen ilmiö; aiemmin pitkään märkänä olleissa seinissä näkyy jotain vihreää..ilmeisesti se on jonkinlaista levää. Seinien kuivuttua tuo vihreä väri pikkuhiljaa häviää. Käsittääkseni se ei ole vaarallista ja seinäthän pysyvät jatkossa kuivina. Kuvissa näkyy myös tuo ongelmallinen ilmastoinnin putki.
   

  Liitetyt tiedostot:

 16. Voitto-Aulis

  Voitto-Aulis Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.05.2002
  Viestejä:
  1 996
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos studio on seinän takana, niin IB subi toimisi molemmille tiloille.:D
   
  Viimeksi muokattu: 22.03.2011