Kotiteatteri uimaaltaan päälle projekti

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana MrQ, 14.12.2014.

 1. JJtalo

  JJtalo Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.12.2010
  Viestejä:
  161
  Saadut tykkäykset:
  1
  Jos hinta hirvittää niin mm. microperforoituja kankaita saa kyllä edullisesti, kannattaa kysyä esim cinematradingilta. Itellä oli useampikin mallipala erillaisia kankaita, mutta itellä katseluetäisyys oli niin pieni että erotin nuo microperforoidun kankaan reiät, emäntä niitä ei nähnyt, katseluetäisyys 2,7-2,8m. Jouduin sitten vuodattaan kyyneleen ja ostamaan screen excellencen kankaan ( ja nuo hinnaston hinnat eivät sitten ole apteekin hintoja ), mikä ei enään harmitakkaan kun aika parantaa (lompakon) haavat.
  En oo spandex pornokangasta nähny mutta muistan lukeneeni että valoa se päästä melko kiitettävästi läpi, mikä vähentää takaisin heijastunutta valoa ja vaatii siis monta kerrosta kangasta ja/tai tykiltä reippaasti luxeja. Ja eri kankaiden väritoistosta ym voi spekuloida vaikka mitä, ite en tohtinu lähteä ottaan riskiä että hyvän tykin kuva menee kankaan takia pilalle (sama kuin laittaisi ferrariin peltivanteet, kyllähän ne alla pyörii mutta ratapäivä on pilalla kun sinne lähtee )
   
  Viimeksi muokattu: 17.12.2014
 2. latexii

  latexii Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  3 014
  Saadut tykkäykset:
  503
  Tuo nyt on aivan höpölöpöä, testattu ite ja hyväksi todettu.. vaatii tosin (pohjimmaiseksi) mustan taustan, jos seinä valkoinen. Eikä ole kovin vaikeaa laittaa dedikoituun tilaan esim mustat kaiuttimet ja mustaa samettia oleva tausta seinää vasten blokkaamaan sitä valoa..

  Itse vertailin kanssa noita cinematr:n + parin muun lafkan akustisia kankaita, mm. elite-screensin 4k kangasta + (4k screen excellencen ja seymour XD:n).. Ei todellakaan vakuuttanut.

  Toki mikäs siinä jos haluaa maksaa 10x hinnan. Sitäpaitsi ainakin oma i1 display pro anto paremmin fL:ää spandexin valkoiselle kun screen excellencelle, mitä valotehoon tulee.. Eikä ole kiellettyä käyttää jopa metallinhohto hopeaa taustalla tai vaikka päällimmäisenä.... No mutta rahalla saa ja hevosella pääsee.. vai että kankaiden väritoistosta.. voi jeesus..

  Screen Excellenceä paljon halvempi vaihtoehto mm. on EliteScreen ZR150WH1-A4K; 679,00&#8364; sis alv (<- 150" tuumainen pinta)
   
  Viimeksi muokattu: 17.12.2014
 3. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  122
  Kyllähän noista spandexin haittavaikutuksista väritoistoon on valiteltu avsforumilla minkä just linkkasitkin edellisellä sivulla. Jännän valikoiva näkö sulla.

  Joka tapauksessa suosisin mieluummin kudottuja kankaita (esim. prismasonic, screen excellence, seymour) ja jättäisin ne perferoidut kauppaan. Perferointi aiheuttaa tiettyjä ongelmia ja rajoituksia kaiuttimien sijoitteluun. Kudotun kankaan taakse kaiuttimet voi sijoittaa vapaammin, äänellisesti parhaalla tavalla.
   
  Viimeksi muokattu: 17.12.2014
 4. latexii

  latexii Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  3 014
  Saadut tykkäykset:
  503
  Jännän valikoiva näkö näillä helvetin usealla ketkä näitä tekee. Olet varmaan itse tuollaisen tehnyt tai edes nähnyt livenä ? voidaksesi kommentoida minun näköä.. itse olen noita 2 rakentanut.. Jollet ole nähnyt niin aika jännän valikoivat kommentit sulla (tosin tämä ei ole yllätys..)

  Se nyt on vaan hintaisekseen oiva materiaali pidit siitä tai et. Moni muukin on sen huomannut... Jätäs toi nillittämisesi sivuun vaihteeksi ja laita tuolta kommentit esim. väritoistoon liittyen mikä tekee tuosta käyttökelvottoman eikä sitä voida esim. kalibroinnilla kompensoida ?? Juu toki minäkin suosin 3000e maksavia kankaita vrt 200e.. Jeesus sentään.

  The acoustical effect of the two fabrics is different - Center Stage causes comb filtering and Moleskin attenuates the sound with minimal or no comb filtering, probably because it has more uniform texture. AFAIK simple signal attenuation is a better problem to have, it can be easily fixed by EQ @ avsforum

  the level of attenuation by Moleskin is depended on how stretched it is. When it's almost lose it was approx -3db across the measured spectrum. When I made it tighter it became almost fully transparent.

  Aika paskaa äänellisestikin.. kuitenkin päihittää kalliin seymourin.. Kummallista.. kerrassaan.. Mut kampasuodin efektihän on hyvä asia, eikös näin ?? Pakko olla koska sitä esiintyy näissä yberhyvissä 4k kankaissa jotka ovat akustisesti niiin parhautta..
   
  Viimeksi muokattu: 17.12.2014
 5. iluvai

  iluvai Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.02.2011
  Viestejä:
  759
  Saadut tykkäykset:
  6
  Itselläni joku kiinasta ebayn kautta tilattu HDMI High Speed nyöri 15m malli litteä,ihan hyvin toimii,ei pikselöidy eikä pätki.Ja oli halpa...vähän yli 10e kotiin kannettuna.
   
 6. samsung

  samsung Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.10.2000
  Viestejä:
  383
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos kokoluokka on sopiva niin Prismasonic myy vanhan malliston pois alennettuun hintaan. Sieltä löytyy ääntä läpäisevä ja kaareva sopuhintaan. Itselle sattui osumaan tuo koko 101" mukavasti. Välikoot on loppu ja 156" näytäis olevan. Olen tyytyväinen kankaaseen ja olisin varmasti tyytyväinen normaalihinnallakin. Uudessa mallistossa leveämpi reunus ja parempi rakenne kasaamista ja ripustusta ajatellen.

  Minulla 10 metrinen Verkkokaupan (halpis) kaapeli joka on toiminut moitteetta, mutta kannattaa koko ketju testata ennen kuin laittaa ns. rakenteet kiinni.
   
 7. JJtalo

  JJtalo Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.12.2010
  Viestejä:
  161
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ihan välihuomautuksena, oma screen excellencen kangas ei maksanut 3000e vaan 900e.
  Miksei muuten nämä kangasmyyjät käytä tuota spandexia ? Jos on parempaa kuin kudottu ? Tätä kysyn siis ihan puhtaalla kiinnostuksella, en vittuillakseni.
  Eikä täältä kannata vetää herneitä, jokaisella on oma mielipide eikä moneen asiaan oo yhtä absoluuttista totuutta...
   
 8. x_jmt_x

  x_jmt_x Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 591
  Saadut tykkäykset:
  502
  Taisi lurahtaa vähän extraa tuohon hintaan. Concept Hifin voimassa olevassa kuluttajahinnastossa 140" Screen Excellence Enlightor 4K kangas[SUP]*[/SUP] maksaa 2.317 euroa. Isompaa pitää sitten kysyä, kai sitä voisi soittaa, että miten ison rätin saa kolmella tonnilla. Vertailun vuoksi 120" on ~1.900 ja 100" ~1.500e, josta kai voisi vetää arpaa, että joku 180" voisi lähteä kolmella tonnilla. Jos on tilaa ja tarvetta 180" kankaalle, niin sitten ei varmaan ole pikkurahasta kiinni sen kangasmateriaalinkaan kanssa.'

  Ja Screen Excellencen revikoissa on ns. hiljaista sen kampasuodinefektin kanssa.

  "When I remove the screen, the audio is +3dB, but the frequency response is the same. From 300 Hz to 20,000 kHz, there is no attenuation of individual frequencies. All one needs to do to correct for the screen is adjust the volume of their front channel speakers by +3dB and it is acoustically neutral."
  http://www.hometheaterhifi.com/scre...ur-screen-excellence-enlightor-4k-screen.html, sivu 2, mitattu.

  Ei havaittuja eroja, mutta ei dokumentoitua mittausta, joten varauksella:
  http://www.electronichouse.com/dail...-excellence-enlightor-4k-home-theater-screen/
  http://www.clarityhifi.net/161 seymour.pdf  *Mutkun lutkun, tuo on sen kangasmateriaalin hinta. Kehykset nostaa hintaa roimasti, mutta niitä ei ole mikään pakko ostaa, jos ei halua. DIY-kehys on kaiketi ihan yhtä halpa uimahouille ja Screen Excellencelle.
   
  Viimeksi muokattu: 19.12.2014
 9. "Q"

  "Q" Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.01.2009
  Viestejä:
  151
  Saadut tykkäykset:
  8
  Moro. Pari foorumilaista on kysynyt kuvia omasta uikkariscreenistani, mutta valitettavasti ei tullut otettua kuvia rakennusaikana. Mittasin kuitenkin aiemmin kankaan läpinäkyvyyttä äänen suhteen, ja nuo mittaukset olivat vielä tallessa. Laitan kuvan tähän, jos siitä on hyötyä jollekin. Mittasin nuo umikilla niin että sijoitin mikin 2-tie lattiakaiuttimen dissen korkeudelle, muistaakseni noin 40-50 cm päähän kaiuttimesta. Ensin mittasin ilman kangasta, ja sitten heitin vaan kankaan kaiuttimen päälle ja mittasin uudelleen. Screenin rungolle kiristettynä luulisin äänen tulevan vieläkin paremmin läpi, kun kangas venytettäessä harvenee.

  [​IMG]
   
 10. x_jmt_x

  x_jmt_x Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 591
  Saadut tykkäykset:
  502
  [QUOTE="Q";1598272]-- sitten heitin vaan kankaan kaiuttimen päälle ja mittasin uudelleen.[/QUOTE]Melko hyvältä näyttää, ilmeisesti about depan tumppuilua tuolla yläpäässä, enintään, mikä lienee suht iisiä paikata tasonsäädöstä, jos tuo edes havaittava ongelma on.

  Pakko kuitenkin kysyä, että oliko tuossa kangas "rättinä" kaiuttimen päällä, vai about oikealla etäisyydellä kankaan edessä? Ja onko näillä kahdella edes eroa? Jostain syystähän perforoituja kankaita käytettäessä valmistajat suosittelevat sijoittamaan kankaan joitakin kymmeniä senttejä kaiuttimista irti, kun taas kudottojen kanssa asialla ei ole mitään väliä.
   
 11. "Q"

  "Q" Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.01.2009
  Viestejä:
  151
  Saadut tykkäykset:
  8
  ^Joo, kangas oli ihan "rättinä" kaiuttimen päällä, käytännössä kiinni diskanttitorvessa. Senverran oioin kangasta ettei siihen jäänyt laskoksia, vaan se roikkui tasaisesti kaiuttimen etulevyn leveydeltä. Minulla ei ole kankaan takana kuin keskikaiutin, ja sen tasoa nostin 2 vai olikohan 3dB.

  -------------------

  Tuosta käyrästä muuten jos joku miettii että onpas karmaisevan näköistä, niin pitää muistaa että tuossa ei mitattu minkään kaiuttimen vastetta, vaan kankaan vaikutusta ääneen, eli kahden mittauksen eroa. Näin jälkeenpäin tuli mieleen että tuo mittaus olisi ollut järkevämpi tehdä ulkona vaikkapa jollain koksukaiuttimella esim. metrin päästä, niin olisi saatu ehkä vähän parempaa tietoa.
   
 12. MrQ

  MrQ Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.12.2014
  Viestejä:
  13
  Saadut tykkäykset:
  0
  FI IB318 on sopiva subbarikseni. Pari asiaa mietityttää.
  1. Miksi kaksi subbaria? Eikö 1 aja saman asian?
  2a. Kannattaisi varmaan tehdä altaan alle laatikko. Laatikkoon kaiuttimet kiinni vastakkain toisiinsa nähden. Laatikosta putki uima-altaan lattian läpi. Lattiassa nelikulmainen reikä. Kaiuttimet säilyisivät paremmin fyysisesti vaurioitumatta. Näin ovat noissa DIY pätkissä tehneet.
  2b. Mainiossa tämän ketjun kuvassa subbarit on kiinnitetty lattiaan. No - joku joskus sitten siihen tallaa. Tai kokis kaatuu siihen tms... Haluan välttyä siltä kiroilulta.
  3. Kannattaisiko tilata englannista vai suoraan jenkeistä? Siis mistä semmoiset saisi näpsäkimmin?
  4. Kahden vai neljän ohmin kajarit tässä tapauksessa?
   
 13. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  122
  Ei kannattaisi tehdä laatikkoa, paitsi jos vaihdat elementit toisiin. Kyseiset kaiutinelementit on nimittäin nimensä mukaisesti suunniteltu Infinite baffle-, eli IB-asennukseen. Ne eivät ehkä toimisi koteloituna parhaalla mahdollisella tavalla, kuten muut "tavalliset" elementit on suunniteltu toimimaan. * nevermind - kts. edit.

  ---

  Tuolla asennustavalla, 'rajattoman suurella etulevyllä ja kotelolla' saavutetaan tiettyjä mekaanisia sekä äänenlaadullisia etuja verrattuna tavanomaisiin suljettuihin tai refleksiputkella viritettyihin bokseihin.

  Kaksi elukkaa lähes puolittaa tiettyyn äänenpaineeseen vaaditun liikepoikkeaman eli kartion edestakaisen heiluntamatkan. Tällöin särötaso alenee ja äänenlaatu paranee. Lisäksi kuvan mukaisesti 1/4 huoneen leveyksille asennettuna ne mahdollisesti vähentävät huoneeseen syntyviä huonemoodeja, eli tasoittavat bassopään taajuusvastetta.

  Tämä artikkeli käsittelee laatikkomallisten subbareiden sijoittelua, mutta siinä samalla selitetään mitä ovat huonemoodit ja miksi niistä kannattaisi pyrkiä eroon.

  edit Vai tarkoititko laatikolla ns. "manifoldia" eli tällaista rekennelmaa? Juu, kyllä tämä passaa. Ajattelin aluksi jotenkin että olisit ollut tekemässä esim. tavalliset pikkuiset suljetut kotelot elementeille, ja laittamassa subit niiden kanssa lattiaan...
   
  Viimeksi muokattu: 21.12.2014
 14. MrQ

  MrQ Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.12.2014
  Viestejä:
  13
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä juuri tuota tarkoitan siis http://home.comcast.net/~infinitelybaffled/page2IB-IBmanifold.html
  -sivujen viimeiset kuvat esittävät sitä mitä tarkoitan.
   
 15. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 453
  Saadut tykkäykset:
  85
  1. Kaksi on enemmän kuin yksi!
  IB-subbari on kuulemma mahdollista saada pohjaamaan kovassa käytössä. Muun muassa tältä välttyäkseen ja noista aheikkisen edellä mainitsemista syistä johtuen harrastajat ovat käyttäneet toteutuksissaan useampaa isoa elementtiä. Jos harrastus veisi mennessään, niin olisi vain ajan kysymys milloin haluaisit päivittää yhden kahdeksi.

  2a. Manifoldi sijoitettuna sivusuunnassa lattian keskelle toimisi varmaan sekin hyvin. Erillistä putkea ei tarvita, vaan kotelosta (manifoldi) tehdään sellainen, että se ulottuu lattian läpi huoneeseen. Itse tekisin manifoldista sellaisen, että sen voisi laskea paikoilleen ja ottaa tarvittaessa pois. Lattiaan kiinnityksen voisi hoitaa lattialevyyn kiinnitetyin lyöntimuttereiden tai vastaavien avulla. Manifoldi voisi tiivistyä lattialevyn asennusreiän ympärille ikkunatiivisteiden avulla.

  2b. Kuulostaa fiksulta. Tallaamisen voi toki estää myös esim. metalliritilällä. Nesteiden kaatumista voi välttää sijoittamalla subelementit syrjäiseen paikkaan. Suoraan lattiaan sijoittamisen hyötyjä ovat tuntoaistimusten suuri määrä, rakentamisen helppous ja pieni työmäärä. Neljänkympin yläjyrsimellä saa elementtien reiät tehtyä tuossa tuokiossa, eikä projektiin paljon muuta sitten kuulukaan. Rakennusketjustani saa paremman kuvan siitä, mitä tarkoitan.

  3. Omani tilasin englannista Blade Ice nimisestä liikkeestä. Hintaa neljälle kotiintoimitettuina tuli 1300&#8364;. Tilaat sitten mistä hyvänsä, niin voit varautua kuukausien odotusaikaan. Elementtejä ei välttämättä ole missään varastossa. Niitä saatetaan valmistaakin vasta kun tilauksia on kertynyt isompi läjä. Blade Icen kotisivut ovat uudistamisen vuoksi alhaalla, mutta Facebooksivuilta löytyy yhteystiedot. https://www.facebook.com/BladeICEUK

  4. Käsittääkseni kahden ohmin versiota ei kannata ottaa yhden elementin subbariin. Kahden elementin subbarissa on tietääkseni mahdollista käyttää kumpaa versiota tahansa. Joku vahvistimista paremmin ymmärtävä auttakoon tässä.
   
  Viimeksi muokattu: 21.12.2014
 16. Dragon/

  Dragon/ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
  Puhekelojen resistanssia valitessa varmaan kannattaa ottaa huomioon vahvistin ja montako elementtia on suunniteilla. Autohifimiehet ajelee elementtejä 1ohmisena ja itsellä on 8ohm per kanava.
   
 17. Dragon/

  Dragon/ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
 18. MrQ

  MrQ Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.12.2014
  Viestejä:
  13
  Saadut tykkäykset:
  0
 19. MrQ

  MrQ Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.12.2014
  Viestejä:
  13
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt kuitenkin FI IB318 tuplat tulossa. Ilmeisen piitkä toimitusaika.
  Sain kuorman mustia akustolevyjä jonkun marketin katosta riivittyä. Niillä päällystän katon ja suihkin mattamustaa muutamaan repeilykohtaan. Katon reunat lasken 6 cm alas 30cm seinästä mitaten ja siihen hyllylle asennan C-malliseen verhokiskoon valotehosäädöillä ledinauhat kiertämään. Neljä spottia kattoon.
  Akustolevyistä väsään muutaman taulun seinille nappaamaan ensimmäisen tason kimmokkeita.
  Bassoträpit kulmiin teen vuorivillasta.
  Osa seinästä tuli päällystetyksi kahdella päällekkäisellä kipsilevyllä. KEK = Kovalla ja sillä pehmeällä. Villaa säästämättä.
  Desibelejä säästävä ovi tuli tilatuksi.

  Pohjamaalit on jo vedetty!
  katso liitettä Capture.jpg
   
 20. latexii

  latexii Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  3 014
  Saadut tykkäykset:
  503