Kotiteatteri rivitaloasunnon ullakolle

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Arttu78, 06.09.2006.

 1. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  Kiitos, kiitos. Eilen kattelin WAR-elokuvan Blu-ray:lta niin, että tykki oli kakkosrivin lattialla ja hyvältä näytti. Valovoimaa on enemmän ja mustan taso on yhtä hyvä kuin Sonylla, jossa musta oli jo itseäni tyydyttävällä tasolla. Konvergenssi näytti Panasonicissa olevan ihan ok, mutta täytyy katsoa tarkemmin niin, ettei anamorfinen linssi ole setissä mukana.

  Tänään kun katsoin tykin omalla focussäätökuvalla niin näytti siltä, että kuvaa ei saisi teräväksi sekä leveyssuunnassa että pystysuunnassa samanaikaisesti. Jätin kuvan sellaiseen focukseen, missä kaikki kankaan keskellä olevat horisontaaliset ja vertikaaliset palkit erottuvat toisistaan, mutta eivät ole ihan niin skarppeja kuin mihin ne sai yksinään. En oikeastaan edes tiedä kuinka focus pitäisi tuolla kuvalla säätää kun parannus toisaalla aiheutti huonontumaa toisaalla. Itse asiassa kun tarkemmin ajattelen niin mieleen tulee ajatus siitä, että Prismasonicin linssi oli stretch-tilassa eli kuva oli levitetty koko kankaalle. Äsh! Täytyy kokeilla myöhemmin niin, ettei linssi ole projektorin edessä ja sen jälkeen pass-tilassa. :rolleyes:

  Odottelen tässä parhaillaan, että uuden projektoritelineen kiinnityslevy lämpänisi maalausta varten kun se on kylmä ulkona työstämisen takia. Huomenillalla saan varmaan telineen valmiiksi ja projektorin kattoon.
   
 2. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  Äänentoiston loppuviilausta en ole vielä jaksanut tehdä. Leffoja on tullut katsottua sitäkin enemmän.


  [​IMG]


  Nettiä selaillessa osui silmään yksinkertainen ja vähemmän silmiin pistävä tapa lisätä mukitelineet teatterituoliin. Kuva on kotiteatterista, jonka omistaa nimimerkki Marensius avforum.no:sta. Tuolla tavalla teen jossain vaiheessa omiinkin tuoleihini telineet. Jos jollain on ideaa mistä tuollaisia lähtisi etsimään/teettämään niin ei muuta kuin viestiä tännepäin.
   
 3. CrC

  CrC Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.01.2007
  Viestejä:
  394
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vähän tuontapaisiahan myydään kylpyhuoneisiin lasitelineiksi, muistaakseni kodin1 liikkeessä oli tarjolla. Jos halvalla haluat niin biltemasta vaikka veneen mahonkinen teline ;)
   
 4. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  Kiitos vinkistä. Biltemasta löytyi 0,33 l ja 0,5 l tölkeille sopiva musta juomateline (Tuotenro
  39200) hintaan 1,29 € / kpl. Asensin jokaiseen tuoliin yhden telineen. Halpaa ja helppoa!

  [​IMG]
  Leikkasin saksilla tuon tukirinkulan yläpuolella olevan pätkän pois, porasin rinkulan alapuolelle reijän ja kiinnitin juomatelineen siitä tuoliin yhdellä ruuvilla.

  [​IMG]
   
 5. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  Playstation 3 on puhissut laitekaapissa tähän asti häiritsevän kovaan ääneen ja siitä saisi mielestäni tulla loppu.

  Pleikkari on käynnistyttyään käytännössä äänetön, mutta vartin päästä se alkaa nostaa tuulettimien kierroksia ja melu yltyy häiritseväksi. Syynä tälle on kaikella todennäköisyydellä se, ettei laitesyvennykseen asennettu ilmastoinnin poistoputki ime kuumaa ilmaa riittävän tehokkaasti. Pleikkari sijaitsee laitekaapin päällä. Tarkoituksenani on asentaa pleikkarin yläpuolelle tietokoneen 120 mm laitetuuletin, joka puhaltaisi pleikkarin tuottamaa kuumaa ilmaa muualle teatterihuoneeseen 100 mm ilmastointiputken kautta.

  [​IMG]

  Kanavan rakentaminen on sinänsä helppo homma, mutta tuulettimen saaminen toimimaan aina pleikkarin ollessa käytössä vaatii osaamista, mitä itseltäni ei tällä hetkellä löydy.

  [​IMG]
  Tätä tuuletinta ajattelin käyttää.

  En tiedä soveltuuko vahvistimessani (Denon AVR-2807) oleva trigger out -liitäntä käytettäväksi tähän projektiin, mutta jos sopii niin sen kai saisi asetettua vahvistimen säädöistä niin, että se olisi päällä vain silloin kun PS3 on valittu lähteeksi.

  [​IMG]

  Soveltuuko trigger out tuulettimen pyörittäjäksi ja jos sopii niin miten saan liitettyä tuon tuulettimen siihen kun trigger outin ja tuulettimen liittimet ovat erillaiset?

  Muunlaisetkin tavat toteuttaa hiljainen lisäilmastointi tähän tarpeeseen kiinnostaa.
   
 6. miksu

  miksu Amatööri - monella tapaa Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.04.2001
  Viestejä:
  1 682
  Saadut tykkäykset:
  5
  Ei ainakaan suoraan kannata kytkeä, vaikka sopiva liitin löytyisikin. Puhaltimesi tarvii nelinkertaisesti (105 mA) virtaa annon ilmoitettuun maksimimäärään (25 mA) nähden, käynnistyessään varmaan vielä enemmän.

  Pieni 230VAC/12VDC virtalähde + 12 V rele, jota ohjataan vahvistimen triggerilähdöstä, niin sillä voisi toimia. Löytyykö vahvistimen manuaalista kuvaa liittimen kytkennästä?
   
 7. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Laita 12 V:n poweri Denonin kytkeytyvästä 230 V AC-outletistä ajelemaan Pleikkarikaapin lisätuuletinta.

  DC-pistoke - molex-tuuletinliitin -adapterin joutuu lisäksi askartelemaan. Pysyykö kolvi kädessä?

  Jos tunnet epävarmuutta, jonkin Bebek, Elfa, jne. -tyyppisen yleiselektroniikkaliikkeen tai -huollon takahuoneessa sellainen syntyy kyseisissä tiloissa suurella tod. näköisydellä majailevan ns. kokeneen juottajan kätösissä n. minuutissa kun asiaa menet kysymään. Itse osatkin löytyvät samasta liikkeestä.

  Edit: Tuulettimen käynnistys on tässä virityksessä sitten sidottu vahvistimen eikä Pleikkarin käynnistykseen, joten aivan tällaista ei haettu. Kenties sitten master/slave jatkojohto Pleikkarille, mihin Pleikkari (masteriksi) ja tuuletinta pyörittävä 12 V:n poweri (slaveksi) liitetään.

  http://www.yeint.fi/index.php?main=64&productCat=1369&productID=17310


  Tietysti jos kyseinen Papst on uhrattavissa tieteelle l. eläkevirka Pleikkarikaapin tuulettimena on varma, voi molex-liittimet unohtaa ja napata tuulettimen johtoon suoraan DC -naaraspistokkeen... :D
   
  Viimeksi muokattu: 21.09.2008
 8. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  Kiitoksia vastauksista.

  Voidaan varmaan todeta, että kolvi ei pysy kädessä. Noista vastauksistakaan en ymmärtänyt kuin osan. :weep:

  Selvä.

  En tiedä mikä tai mitä on rele :cool:. Tämän tyyppinen ratkaisu kuitenkin kuulostaisi sellaiselta mitä alunperin ajattelin. Voisiko tästä saada linkkiä tarvittaviin osiin yms.? Mainitsit, että voisi toimia. Mikä kohta on se, joka aiheuttaa epävarmuuden? Manuaalissa ei ollut kuvaa liittimen kytkennästä.
   
 9. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  No perhana. Siis yks tollanen jatkojohto ja yks poweri? Kuulostaa liian hyvältä. Onko tässä joku jippo?

  Tuolla linkittämälläsi yrityksellä näyttää olevan Tampereella myyntikonttori. Jos myyvät yksityisasiakkaalle niin voisin käydä hakemassa paikan päältä.

  Mistä saan tuohon jatkojohtoon ja tuulettimeen sopivan powerin? Olisiko pistää suoraa linkkiä tai ohjeita mitä sanoa myyjälle jossain kivijalkaliikkeessä (mikä liike Tampereella?).  Oli ilmeisesti vitsi. No ohi meni joka tapauksessa. Molex -mikä? Papstin kunnolla ei ole muuta väliä kuin se, että toimisi lisätuulettimena.
   
 10. mabe

  mabe Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.12.2003
  Viestejä:
  789
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei siinä jatkojohtoideassa ole mitään vikaa. Rahaahan tuo hieman vie mutta siitä ei taida olla pula tuossa teatterissa.

  Itselläni on vähän vastaava kytkentä laittamassa päälle 230V laitteita, joten on hieman tarkempaa. vahvarin trigger-ohjatussa 230v rasiassa 12V muuntaja, josta virta kulkee imureissakin käytettävään releeseen. Ohjauspuoli on 12V ja ohjattava 230V.
  Tämä 230V osa on molemmat karvat kytkevä, jolloin katkotaan sekä nolla että vaihe kun ohjausjännite puuttuu. Releen tulonastoihin tuodaan pistotulpasta 230V ja lähtö viedään naaraspistokkeeseen.

  Tuo aiemmin mainittu master/slave jatkojohto on tietty helpoin ja ehkä sähköturvallisin vaihtoehto, joten osta sellainen ja lisäksi vain se 12V poweri. Tai laita mielummin joku säädettävä 3-12V malli niin saat tarvittaessa hiljaisemmaksi vielä sitä tuuletinta.
   
 11. KMOK

  KMOK Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  21.06.2002
  Viestejä:
  1 941
  Saadut tykkäykset:
  37
 12. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  Ok.

  Eli tuo Clas Ohlsonin master/slave-jatkojohto ja säädettävä 3-12V poweri. Olisiko heittää linkkiä tällaiseen poweriin (sellainen minkä saisin sekä tuohon jatkojohtoon, että tuulettimeen) tai ohjetta mitä sanoa kaupassa, että saan oikeanlaisen. Voisin tilata tai käydä ostamassa sellaisen.
   
 13. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Siinä esim. samasta putiikista kuin jatkojohtokin:

  http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=35483291


  Papstin johdon modaus ei (kerrankin) ollut vitsi, vaan jos ko. ropelia ei enää koskaan käytetä mihinkään muuhun, niin sitten sen alkuperäisliitin on sama napata sivuleikkureilla pois ja juottaa/juotattaa sen paikalle DC -naarasliitin. Mihin siis 12 V:n poweri kytketään.

  Sopivankokoinen DC-naarasliitin löytyy kätevimmin, kun menet powerin ja Papstin kanssa vaikka sieltä Bebekistä tiedustelemaan sopivaa. Liittimen valintaprosessin jälkeen juottaminen paikalleen tuulettimen johtoon parilla eurolla(?) odottaessa.


  DC -naaraspistokkeet näyttävät elävinä esim. tältä:

  http://www.vekoy.com/index.php?cPath=59_112_508
   
  Viimeksi muokattu: 21.09.2008
 14. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  Kiitoksia paljon.

  Ensi viikolla täytyy suunnata siis Clas Ohlsoniin ja Bebekkiin.
   
 15. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  [​IMG] 100 mm taipuva vedettävä iv-putki, [​IMG] teatterin puolelle näkyviin jäävä pää, [​IMG] Clas Ohlsonin master/slave-jatkojohto ja [​IMG] saman paikan virtalähde hankittu.

  Kunhan joku modaa mulle siihen tuulettimen päähän sen DC-naarasliittimen niin pääsen toteuttamaan tämän pikku projektin.
   
  Viimeksi muokattu: 22.09.2008
 16. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  Viikko sitten tuli tämäkin projekti tehtyä.

  Liittimenkin juotin loppujen lopuksi itse, vieläpä menestyksekkäästi. Systeemi toimii sillä tapaa mitä ajattelinkin. Siitä iso kiitos miksulle, Maverickille, mabelle ja KMOK:lle Tuuletin käynnistyy kun Playstationin herättää stand by-tilasta ja uusi ilmanpoisto on äänetön 6 volttiin asti. Olen testannut ilmastointia eri voimakkuuksilla ja mielestäni ilmaa liikkuu paljon jo 7,5 voltilla.

  Mutta. Helvatun pleikkari ei tunnu välittävän siitä hevon **ttua, että ympäröivä ilma on viileämpää. Erityisen innokas se on huutamaan silloin kun yritän kuunnella SACD-levyjä. Vaikka lopetan levyn kuuntelun ja otan levyn ulos koneesta, niin silti pleikkari jatkaa huutamista. Ongelmana taitaakin olla se, ettei pleikkari ylipäänsä osaa tiputtaa tuulettimien tasoa alaspäin.

  Mielessä oli jo alunperinkin toinen suunnitelma. Näyttää siltä, että pleikkari toimitetaan laitekaappiin valmistuvaan erityisselliin välittömästi sen valmistuttua. [​IMG]


  EDIT.
  Jokunen kuva ensimmäisen suunnitelman toteutuksesta.

  Tässä projektissa ei kauheasti kiinnostanut kaunistella kun suunnitelma oli, että kaikki jäisi kattorakenteen sisään piiloon. Kun pomminkestävää ei myöskään tarvittu, ja kun nurkista löytyi sopivaa kumi/bitumi mattoa ja sikamassaa, niin toimiva lopputulos saatiin aikaiseksi parissa tunnissa.

  [​IMG]
  Kiinnitykseen käytin niittejä ja massaa. :thumbsup:

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 05.10.2008
 17. anidabi

  anidabi Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2007
  Viestejä:
  1 676
  Saadut tykkäykset:
  2
  Niin sulla on 60GB:n malli pleikkarista. Kaverilla oli aikoinaan moinen ja se tosiaan mölysi melkoisesti. Todella huono yksilö kun samaa vikaa oli että ei kovin kauan käynnistyksestä kun konsolin tuuletin meni kolmannelle levelille ja sen jälkeen se ei sieltä alas tullut vaikka pakkaseen laittoi.

  Melkoisesti laatueroja noissa 60GB:n konsoleissa kun hänen veljillään oli hiljaisempi. Ongelman kaverini ohitti rakentamalla lasivitriinin jossa oli vain ilmanottoaukko. Siellä sai huutaa minkä kerkes, mutta ei häirinnyt. :)

  Toinen keino on kokeilla sitä kuuluisaa puuhetemppua, jossa kääsit konsolin pyyhkeen sisään ja annat kunnon rääkkiä kunnnes tuuletin huuttaa infernaalisella 8-9 levelillä. Joillakin ilmeisesti auttanut tuohon tuuletin ongelmaan.
   
 18. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  Olisin muuten vaihtanut 60GB:n mallin hiljaisempaan 40GB:n malliin, mutta en ole raaskinut luopua SACD tuesta ja neljästä USB-liittimestä.

  Suunnitelma 2 ( = äänieristetään meuhaava laite) on nyt varmaan hyvinkin helppo toteuttaa kun tuo ilastointikanavakin on jo vedetty laitesyvennykseen. Tuo käyttämäni iv-putki venyy kolmemetriseksi asti, joten sen tuominen PS3:lle rakennettavan kopin takaosaan ei pitäisi olla vaikeaa. Laitekaapissa on yksi sopivan kokoinen taso pleikkaria varten. Eihän mun tarvitse oikeastaan paljon muuta kuin rakentaa pleikkarin tasolle joku luukku, joka mahdollistaa levyjen vaihdon yms.
   
  Viimeksi muokattu: 05.10.2008
 19. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  Pleikkari vaihtui jossain vaiheessa Hiljaiseen 80 gigan malliin ja erilliseen Pioneerin SACD-soittimeen (jälkimmäinen maksoi käytettynä alle viiskymppiä). Laiteteline ja koko teatteri on pysynyt tämän muutoksen jälkeen mukavan hiljaisena.

  Nimimerkki JaniH kävi eilen säätämässä projektorin (Panasonic PT-AE2000) värit kohdilleen. Säätöihin Jani käytti Spyder värisensoria, HCFR-mittausohjelmaa ja testikuvalähteenä AVS HD 709-testilevyä. En voisi olla tyytyväisempi lopputulokseen. Suuren suuri kiitos Janille! Itse en olisi osannut tehdä säätöjä, enkä olisi kerennyt opettelemaankaan, vaikka olisin Spyderin jostain saanutkin lainaksi. Luonnollinen kuva ja ääni, voiko parempaa toivoa. :king:

  [​IMG]
  ENNEN

  [​IMG]
  JÄLKEEN

  [​IMG]
  GAMMA

  [​IMG]
  VÄRIAVARUUS

  Kuvan kirkkaudeksi mitattiin n. 9 fl.
   
  Viimeksi muokattu: 14.10.2009
 20. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  Kuvan säätäminen innosti tekemään pientä hiomista äänellekin.

  [​IMG]
  Taajuusvaste


  [​IMG]

  Vesiputous
   
  Viimeksi muokattu: 14.10.2009