Kotiteatteri rivitaloasunnon ullakolle

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Arttu78, 06.09.2006.

 1. Arttu78

  Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 452
  Saadut tykkäykset:
  85
  Lisäys 21.10.2013

  Tämä kotiteatteri ympäröivine huoneineen on myyty eteenpäin uudelle omistajalle.
  -----------------------------------------------------------------
  [​IMG]


  [​IMG]  Joitain "olennaisia" viestejä tästä ketjusta:

  SketchUp luonnoksia sekä ensimmäiset vasaran iskut
  Kuvia
  Zipmanin visiitti
  Subbariprojekti
  Zipmanin visiitti N:0 2
  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  ALOITUSVIESTI


  Keskitänpä tähän ketjuun tulevaa kotiteatteriani koskevat kysymykset ja ajatukset.

  Perheen kanssa muutettiin kesän alussa rivitalon päätyasuntoon. Asunnon yläpuolella on kylmä käyttöullakko, johon meillä on yhtiöjärjestyksen mukaan rakennusoikeutta. Rakennusoikeus meinataan käyttää yhden huoneen, WC:n, terassin ja kotiteatterin rakentamiseen. Rakennuslupaa varten tarvittavat kuvat yms. ovat pieniä lisäyksiä vaille valmiit ja rakennustarkastajalta on jo tullut myönteistä palautetta. Projekti päästään todennäköisesti aloittamaan ensi vuoden alussa.

  Rakennuslupapiirroksen mukaan kotiteatterin sisämitat ovat (PxLxS) 6872x4000x2200. Noissa mitoissa on laskettuna vain kevyet seinät ja kun kunnollinen äänieristys akustiset elementit ja valkokangasseinä vievät oman tilansa, niin valmis kotiteatteri tulee olemaan pienempi. Korkeuskaan ei tule olemaan ”puhtaasti” noin suuri, vaan suurin piirtein 2.20 metrin korkeudella alkaa kattoristikot, jotka siis jätetään näkyviin.

  Kotiteatterin äänieristys- ja akustiikkasuunnittelu on annettu akustiikkasuunnittelijalle (Uli) ja tarkoitus olisi, että äänieristys pystyttäisiin toteuttamaan niin, että leffaa pystyisi katsomaan kohtuullisin voimakkuuksin myös silloin kun lapsi nukkuu alakerrassa. Akustiikka ja äänentoisto suunnitellaan erityisesti elokuvankatselua varten. Tällä hetkellä suunnitelmissa olisi laittaa eteen 2 subbaria ja 3 aktiivikaiutinta vapaasti sijoitettuna. Taakse on suunnitteilla seinäänupotettavia passiivikaiuttimia.

  Kuvaa varten on jo hankittu akustisesti läpinäkyvä 1.16 gainin kangas, josta väsätään alle 3 metriä leveä screeni 1:2,35 kuvasuhteella https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=49541. Anamorfisen levityksen saa tehdä Prismasonicin DIY H1200R linssi. Projektori tulee olemaan joko 720p tai 1080p digiproju riippuen muun muassa hintojenkehittymisestä.

  [​IMG]

  Alkutilanne
   

  Liitetyt tiedostot:

  Viimeksi muokattu: 21.10.2013
 2. Arttu78

  Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 452
  Saadut tykkäykset:
  85
  Ulin heittämät takakaiuttimia koskevat suositukset, jotka on tuossa edellä kuvatun kaltaiset, olivat hyvin erillaisia suhteessa siihen, mitä olin jo aiemmin luullut päättäneeni. Nyt täytyy aloittaa uusi kaiuttimien kuuntelukierros, jotta selviää se onko nuo seinäänupotettavat taka- ja surroundkaiuttimet minua varten. Onko heittää ehdotuksia alle 300 e/kpl. hintaluokassa? Missä myydään/voi kuunnella?

  Uli suositteli myös, että hankkisin 2 subbaria yhden sijasta, koska se auttaisi tasaamaan alapään toistoa. Kun kukaan ei varmaan halua myydä minulle toista 25-31PC+:saa Edullisesti, niin täytyy harkita aivan muita subbareita. Miten esim. 2 BK-Monolith-DF:ää vertautuisi tuohon SVS:ään?

  Zipmanin viiime testeissähän oli juuri tämä minun 25-31PC+ https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=50479

  Samassa testissä testattiin myös Monolith-DF. https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=50462
   
 3. Yorcci

  Yorcci Käyttäjä

  Liittynyt:
  12.03.2001
  Viestejä:
  2 953
  Saadut tykkäykset:
  5
  Mulla on ollut jo jonkin aikaa käytössä SVS:n PB10-ISD tuplana. PB10 pitäisi olla aika lähellä Monolithiä suorituskykynsä puolesta. Olohuone on n. 4 m x 5 m x 2.4 m ja tuossa tilassa riittävät normikäyttöön ja pieneen demotteluunkin. Kunnon revittelyihin ei sitten noilla oikein riitä rahkeet. Lahkeet saa lepattamaan, mutta sellaista brutaalia maanjäristysvoimaa jää vähän uupumaan, kun verrokkina on PB12-Plus/2 ja PC12-Ultra. Kunnolla akustoituun tilaan suunnittelisin järeämpää ratkaisua.
   
 4. Arttu78

  Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 452
  Saadut tykkäykset:
  85
  Vai ei 2xPB10 ole riittänyt revittelyyn.

  Kieltämättä tuo kotiteatteri voi olla tilana aika vaativa. Jotenkin sitä kuitenkin ajattelisin, että pari kappaletta juuri tuota PB10:iä tai Monolithiä riittäisi. Tietysti mulla se usko on syntynyt ton 25-31:sen kanssa, joka on järisyttänyt yksinäänkin edellistä ja nykyistä olkkaria täysin riittävästi. Budjettiin en alunperinkään ollut ajatellut toisen subbarin hankkimista. 2xMonolith alkaa jo olemaan kipukynnyksellä. Mitäköhän sitä...
   
 5. Galigula

  Galigula Guest Guest

  Liittynyt:
  24.01.2005
  Viestejä:
  321
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kun sekään ei riitä, vaihtoehtoina on Velodynen 1812:n, tai Genen järein tuplana. Tosin sitten on ikkunat palasina, ja virkavalta paikalla, kun Al Qaidan kuopion os. terrorisoi :D .
   
 6. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 044
  Saadut tykkäykset:
  166
  Kyllä 2x Monolith hyvin todennäköisesti riittää tuohon tilaan. Toki riippuu millaisilla tasoilla yleensä tykkään kuunnella. Ja näin nopeasti ei kyllä tule mieleen edullisempaa ratkaisua, jolla saisit enempää hönkää. Käytetty toinen SVS on toki myös suositeltava vaihtoehto. Monolithejakin taitaa olla käytettynä tuolla torilla myynnissä.

  2xMonolith vastaa melko hyvin kahta nykyistä subiasi. Joissain paikoin jopa parempikin.
   
 7. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 044
  Saadut tykkäykset:
  166
  Tuossahan on vaatimuksena, että subbarit sijoitetaan kauas toisistaan, muuten vaste ei parane. Tämä aiheuttaa väistämättä sen, että vaiheet eivät summaudu täysin, eli maksimiäänenpaine ei nouse kuutta desibeliä. Suosittelisin ehkä kuitenkin ensin mittaamaan taajuusvasteen tuolla huoneessa (etsimään parhaan paikan subbarilla), ja vasta sitten päättämään onko tarvetta usealle eri paikkoihin sijoitetulle subille vai pärjääkö yhdellä. Jos yksi paikka tuottaa jo hyvän vasteen, niin sitten voi harkita tarvitseeko lisää painetta useamman subin muodossa (vierekkäin sijoitettuna).
   
 8. Arttu78

  Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 452
  Saadut tykkäykset:
  85

  Mikä on kauas toisistaan? Onko tuo huoneen leveys (vajaa 4m) riittävä vai tarkoittaako huoneen pituussuuntaa (n. 6m), kulmasta-kulmaan mittaa vai jotain niin pitkää etäisyyttä, ettei ole tuossa huoneessa mahdollista?

  Mittauksia varmaankin tehdään sitten kun tilaan on saatu aikaiseksi seinärakenteita yms. Akustiikkasuunnitteluun tarvitsee kuitenkin jo nyt lähtökohtia. Suositus kahden subbarin käytöstä tuli esille akustiikkasuunnittelun lähtökohtia keskusteltaessa, joten ei ole vielä täysin varmaa kuinka monta subbaria, 1 vai 2, lopulta käytetään.

  Jos suunnitelmat kahdesta subbarista eivät kuitenkaan muutu, niin tuntuisi turvalliselta pysyä SVS:n plussamallistossa. Toki myös ainakin tuo Monolith on mahdollinen jos vaan toisto kuulostaa hyvältä. Koska en tuosta nykyisestä subista haluaisi luopua, enkä välttämättä saisi hankittua toista 25-31:stä, niin kuinka toimivaa olisi antaa sille kaveriksi vaikka 20-39 PC+, jota on mahdollisesti paremmin saatavilla? Aiheutuuko siitä ongelmia jos subbarit eivät ole täysin samanlaisia koon tai elementin osalta (esim 1.2 ja 1.1 plussan elementti)?
   
 9. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 044
  Saadut tykkäykset:
  166
  Subbarit alkavat toimia erillisinä yksikköinä kun välimatka ylittää puolet jakotaajuuden aallonpituudesta, eli esim. 80 Hz:n jakarilla noin 2 metriä. Tällöin vaiheet alkavat sekoittua ja tuloksena on mahdollisesti tasaisempi huonevaste, mutta myös huonompi maksimiäänenpaine (kuin kahdella vierekkäisellä subilla).

  En suosittele 25-31 ja 20-39 sekakäyttöä. 25-31 tulisi tällöin virittää 20 Hz:iin, ja silloin se väistämättä jäisi kakkoseksi maksimipaineissa, eli 20-39 määräisi saatavan maksimipaineen lähes yksistään. dB12.1 on vasteeltaan niin paljon erilainen uudempien kanssa, että en suosittelisi niidenkään sekoittamista. dB12.2 ja Plus 12.3 voisi sopia paremmin keskenään (mutta samanlaisissa subeissa). Lähtökohtaisesti paras tulos vaatii kaksi identtistä subia, muuten hommasta ei saa täyttä hyötyä irti.
   
 10. Arttu78

  Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 452
  Saadut tykkäykset:
  85
  Kiitos vastauksista. :)

  Onko tähän mitään? Pitäis käydä jotain seinäänupotettavia kaiuttimia kuuntelemassa, jotta saisi varmuuden siitä, että huoneen voi suunnitella semmoisia käyttäen. Jotain tarvii mennä kuuntelemaan, mutta olis kiva jos tietäisi edes joitain ehdokkaita.
   
 11. Grr

  Grr Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.08.2003
  Viestejä:
  597
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kysy (jos et ole kysynyt jo) herr suunnittelijalta varmuuden vuoksi vielä perusteita miksi upottaa kaikattimet, ja mitkä hän näkee normiämyreiden haittapuoliksi kyseisessä systeemissä.

  Seinään upotettavista järkevän kokoisista kaiuttimista ainoa kokemus on Tannoyn mikäköhänseoli lähikenttämonitorista. Ei mitään muistikuvaa missä kohtaa systeemiä seinäasennuksen hyllykorjaus oli tehty, eikä havaintoa miten kaapit toimivat yli metrin etäisyydellä. Kai noitakin silti kokeilla voisi jos et muuta keksi. :)
   
 12. Weitec

  Weitec Valvoja Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.11.2003
  Viestejä:
  2 363
  Saadut tykkäykset:
  3
  varmasti tulee hieno. minkälaista väristystä olet ajatellut jne?
  tuohon tuplasubiin, niin mullakin mietinnässä. kuuntelupaikkaa hieman muuttamalla muuttuu vaste täysin. toinen subi toisessa reunassa voisi auttaa.
  39+ malli täällä hakusessa 12.2 elementillä :p
   
 13. pirate

  pirate Guest Guest

  Liittynyt:
  15.03.2006
  Viestejä:
  66
  Saadut tykkäykset:
  0
  Menee ehkä vähän OT, jos upotettavat tulee vain taakse, mutta ehkäpä tästä voi olla jotain hyötyä.

  Hankin juuri seinään upotettavat kaiuttimet. Tarkoitus oli ostaa Wharfedalet, mutta niiden saatavuus oli huono, joten päädyin Mirageen.

  Wharfedalelta löytyy PACIFIC ARCHITECTURAL sarja, jossa PI-W6:n parihinta on 255€. Kaiuttimia täytyy ostaa parillinen määrä ja ne ovat tilaustavaraa.
  PI-W8 mallia löytyi suoraan Audelecin varastosta. Taakse löytyy esim. Diamond DFS-18 dipolit, joiden pitäisi sopia soundin puolesta yhteen (myös tilaustavaraa, 175€ pari)

  http://www.wharfedale.co.uk/range.php?range_id=13
  http://www.wharfedale.co.uk/range.php?range_id=14

  Päädyinkin Miragen incognita i-sarjaan, joka asettuu hinnaltaan samalle tasolle Wharfedalen kanssa. Miraget myydään kappaleittain, joten niitä saa halutessaan esim. kolme eteen. Taakse voi sitten ottaa vaikka sopivan määrän Miragen OMNISAT v2 SAT kaittuimia (299€/kpl). Miragelta löytyy myös laadukkaampi sarja upotettavia kaiuttimia.

  http://www.miragespeakers.com/v2/product_page.php?open=lines&subid=613&id=614
  http://www.miragespeakers.com/v2/product_series.php?open=lines&subid=593&id=593

  Koekuuntelu ei upotettavilla kaiuttimilla onnistunut, mutta Miraget on Kruunuradiossa nähtävillä. Hometheater-lehden nettisivuilla on testi upotettavista. B&W:llä on sitten kalliimpia upotettavia jos sattuu olemaan ongelmia dollareiden kuluttamisen suhteen. :D

  http://hometheatermag.com/inwallspeakers/1004inwall/
   
 14. Arttu78

  Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 452
  Saadut tykkäykset:
  85
  Käyttämällä seinään upotettavia kaiuttimia säästetään vähän huoneen leveydessä, joka on hyvä juttu tilan yleiseen käyttömukavuuteen liittyen. Ekan rivin vierestä pitäisi mahtua liikkumaan taampaan penkkiriviin. Kotiteatterin yleisilmeen näen myös mieluummin ilman näkyviä kaiuttimia. Kaiutintornien käyttäminen taas olisi hankalaa huoneen suhteellisen pienen leveyden takia.

  Kuvittelisin, että seinään upotuksessa olisi hyötyä myös siinä, että kaiuttimet saadaan mahdollisimman kauas istujista, joka voisi edesauttaa laajaa sweet spottia. Ajatuksena olisi myös laittaa taakse kaiuttimet, jotka tuottavat tavallista hifi-kaiutinta diffuusimpaa ääntä. Siinä missä suuntaava kaiutin tarjoaa pienelle alueelle suunnatun toiston, niin tuollainen diffuse field kaiutin tai dipoli, antaa enemmän vapautta kuuntelupaikoissa. Itseäni häiritsee monikanavaisen äänentoistossa eniten vähänkin epäsymmetrinen sijoittelu ja kaiuttimien paikallistuminen. Ensimmäinen näistä saadaan hoidettua mallikkaasti pääkuuntelupaikalle hyvin suuntaavienkin kaiutinten kanssa, mutta tosiaan se vähempi suuntaavuus antaa tilaa myös sille, ettei penkissä tarvitse jäpittää tarkasti yhdellä kohtaa. Kaiuttimien paikallistumisen ongelman pitäisi olla dipoleilla vähäisempi. Haen dipoleista myös sitä semmoista kaikkialta ympäröivän äänimaiseman fiilistä.

  Täytyy tutustua noihin Miragen, Wharfedalen ja B&W:n malleihin.
   
 15. Arttu78

  Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 452
  Saadut tykkäykset:
  85
  Ööh. Väritystä?
  -Tummaa. Kun tarkoitus on tehdä leffahuone, niin laajat vaaleat pinnat on no, no. Kotiteatteri kuvistasi päätellen tämän hyvin tiedätkin :thumbsup:.
   
 16. Arttu78

  Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 452
  Saadut tykkäykset:
  85
 17. Ize

  Ize Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.12.2002
  Viestejä:
  2 273
  Saadut tykkäykset:
  0
  Myös Magnatilla ja Tannoylla on seinään ja kattoon upotettavia malleja, Magnat edukkaampi ja Tannoy varmastikin ehkä laadukkaampi, joka oli mulla hetken suunnitelmissa, mutta väliseinän paksuntaminen tarpeeksi syväksi ei tullut mulla kyseeseen. :(

  http://www.magnat.de/content/homeentertainment/product_serie_de.asp?s=102&pl=1, 4
  http://www.tannoy.com/default.asp?id=8774
  ("www.tannoy.com -> residential -> in-wall" ja löytyy muitakin malleja)

  P.S. Kannattaa muistaa laittaa kunnon koolaukset noille upotettaville jo pelkästään "tiiviyden" vuoksi.
   
 18. JuhaN

  JuhaN Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.03.2004
  Viestejä:
  548
  Saadut tykkäykset:
  0
  Arttu 78:

  Vaikka suurin osa ketjusta onkin omistettu laitepuolelle, voisitko kuvailla muutamalla sanalla koko projektia... Minkälaista paperisotaa kylmän käyttöullakon muuttamisessa asuintilaksi tarvitaan? Minkälainen kustannusarvio rakentamisosuudella on? Mitä kaikkea aiot tehdä itse ja mitä teettää ammattimiehillä?

  Tilanne tuntuu nimittäin varsin tutulta. Vuosi takana uuden rivitalon päädyssä, jossa käyttöullakko kylmänä varastotilana ja etäisiä fantasioita on viritelty viihdehuoneen rakentamiseksi... Taloyhtiöllä on rakennusoikeutta jäljellä, mutta tätä oikeutta ei ole mitänkään yhtiöjärjestyksessä jaettu. En ole aloittamassa omaa projektia heti ja nyt, mutta jonkinlainen yleiskuvaus kiinnostaisi kovasti. Ja jos sulla on lisää kuvia eri vaiheista, niin siirrähän niitä kaiken kansan nähtäville...

  =)juha
   
 19. Weitec

  Weitec Valvoja Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.11.2003
  Viestejä:
  2 363
  Saadut tykkäykset:
  3
  jep :D
  aattelin vain kun jotkut alkavat säveltää esim. tumman punaisen kanssa jne :thumbsup:
   
 20. MikkiHiiri

  MikkiHiiri Do It Yourself Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.10.2003
  Viestejä:
  3 765
  Saadut tykkäykset:
  14
  Kateeksi käy kun on noin isot tilat ullakollakin, kun vertaa omaan käyttöullakkoon jossa kattotuolehin pitäisi tehdä muutoksia jotta sinne saisi järkevästi huoneen. Tuolla asiaa onkin spekuloitu.

  Omassa taloyhtiössämme ei ole rakennusoikeutta, mutta varasto nimikkeellä sinne sais rakentaa lämpimän tilan ja paikallinen rakennustarkastajakin näytti vihreää valoa, kunhan suunnitelmat tehdään rakennesuunnittelijalla (siis jo ihan kattotuolien muutoksen takia tarvitaan tarkat lujuuslaskelmat).

  Jännä kyllä seurata tätä projektia...