Kotiteatteri rintamamiestaloon

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Aki, 08.09.2009.

 1. Aki

  Aki Member

  Liittynyt:
  01.05.2001
  Viestejä:
  314
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ostettiin tuossa muutama kuukausi sitten -52 valmistunut rintamamiestalo ja nyt on käynnissä täysremontti. Remontin alussa päätin jo, että tähän taloon jollain konstilla aion rakentaa kotiteatterihuoneen ja yläkerta on ainoa paikka johon tämän voisi rakentaa.

  Yläkertaan tulee kt-huone, wc, makuuhuone, vaatehuone, paikka tietokoneille ja paikka kissojen hiekkalaatikolle yms. roinalle.

  Kuva yläkerran alkuperäisestä pohjapiirroksesta:
  http://akiri.kuvat.fi/kuvat/ht/ylakerta.jpg/_big.jpg

  Muutama kuva yläkerrasta nykykunnossa:
  http://akiri.kuvat.fi/kuvat/TALO1/IMG_2092.JPG/_big.jpg
  http://akiri.kuvat.fi/kuvat/TALO1/IMG_2093.JPG/_big.jpg
  http://akiri.kuvat.fi/kuvat/TALO1/IMG_2098.JPG/_big.jpg
  http://akiri.kuvat.fi/kuvat/TALO1/IMG_2099.JPG/_big.jpg
  http://akiri.kuvat.fi/kuvat/TALO1/IMG_2101.JPG/_big.jpg
  http://akiri.kuvat.fi/kuvat/TALO1/IMG_2103.JPG/_big.jpg
  http://akiri.kuvat.fi/kuvat/TALO1/IMG_2104.JPG/_big.jpg
  http://akiri.kuvat.fi/kuvat/TALO1/IMG_2105.JPG/_big.jpg

  Yläkerrassa on tällä hetkellä molemmilla puolilla kylmävintit jotka avataan kokonaan "asuinkäyttöön"

  Paras ehdotus toistaiseksi huonejärjestykseen on ollut tämä:
  http://akiri.kuvat.fi/kuvat/ht/ylakerta2.jpg/_big.jpg

  Kaikki ehdotukset otetaan vastaan nyt tuohon huonejärjestykseen liittyen ;)
   
 2. Jussi.Mielonen

  Jussi.Mielonen New Member

  Liittynyt:
  01.07.2007
  Viestejä:
  282
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kannattaa panostaa akustointiin jo tässä vaiheessa paljon aikaa ja rahaa.
  On siellä ainakin tilaa rakentaa.

  Ensi viikolla alkaa tulemaan kuvia omasta Ht huoneesta.
  On aikalailla samanlainen konsepti, -50 luvulla rakennettu okt, 2005 remontoitu, ja nyt yläkerta muuttuu studioksi/leffateatteriksi.


  P.S talon nykyiset kuvalinkit eivät toimi. (salasanalla suojattuja)
   
 3. Aki

  Aki Member

  Liittynyt:
  01.05.2001
  Viestejä:
  314
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt pitäis kuvalinkit toimia.

  Akustointiin yritän panostaa itseopiskelulla. Kun muu talon remontti vie niin paljon rahaa, niin ei ole kyllä varaa ottaa "kunnon" akustiikkasuunnitelmia. Kun kyllä sitä ominkin voimin pystyy tekemään melkoisia muutoksia...

  Niin ja sellaista vielä, että äänenvaimennusta ei tarvitse miettiä, kun kaksistaan asustetaan taloa ja ei sitä muutenkaan tule leffoja katsottua toisen nukkuessa...
   
  Viimeksi muokattu: 08.09.2009
 4. ajej

  ajej Member

  Liittynyt:
  23.12.2008
  Viestejä:
  232
  Saadut tykkäykset:
  0
  Yksi parannusehdotus voisi olla vaatehuoneen ja WC:n paikan vaihtaminen toisin päin. Tällöin WC -tiloihin pääsisi ilman, että tarvitsee kulkea makuuhuoneen läpi. Vaatehuoneesta ei tulisi täyskorkeata, mutta vastaavasti siitä voisi tehdä pidemmän niin, että se jatkuisi KT huoneen taakse (jossa nyt on kylmävarasto) tai sitten makuuhuonetta voisi jatkaa vaatehuoneen kustannuksella tuonne kylmävaraston puolelle.

  Vastaavasti jos WC ja vaatehuone vaihtaisi paikkaan, niin kylmävaraston puolelle pidennetystä vaatehuoneesta voisi lohkaista palasen KT:n laitehyllylle, niin että laitteet olisivat vaatehuoneen puolella, mutta niitä pystyisi käyttämään vaikkapa lasioven takaa myös KT:n puolelta. Jos tähän päädytään, niin mh:n ja vaatehuoneen välinen seinän ja oven äänieristykseen tulee kiinnittää huomiota, jos makuuhuoneesta halutaan "hiljainen" paikka. Toki vastaava laitepaikka avautuu kankaan taakse, jos kangas tulee pohjapiirroksen yläpään puoleiselle seinälle.

  Makuuhuoneen pienehkö koko pisti silmän, mutta portaikon ja piipun ansiosta sille ei oikein voi mitään.
   
 5. Aki

  Aki Member

  Liittynyt:
  01.05.2001
  Viestejä:
  314
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuossa oli kyllä monta hyvää pointtia :)

  Kangasta tosiaan ajattelin kuvan yläpäähän. Kovin pitkälle sitä ei voi viedä, kun katto laskee aika nopeasti siinä. Ettei mene kangas ihan maahan asti kiinni. Kyllä siinäkin on niskat jumissa jos joutuu alaspäin katsomaan. Tavoitteena oli, että saisin nyt jo omistavani 3:n ja 2:n istuttavat sohvat peräkkäin tuohon tilaan. Voi tosin olla, että huoneeen pituus tulee ongelmaksi tuossa tilanteessa.

  Tuossa tilassa tosiaan makkari jää kyllä kovin pieneksi, mutta en nyt suoraan keksinyt sille muutakaan paikkaa. Toisaalta saisi tuohon kt-tilaan ison makkarin, mutta mihinkäs sitten kt laitetaan. Olen nyt ollut siten hyvässä asemassa, että hellasärö on ollut hyvin minimaalista tämän kt-huoneen suunnittelussa ;)
   
 6. ajej

  ajej Member

  Liittynyt:
  23.12.2008
  Viestejä:
  232
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos kankaan laittaa vinolle puolelle, vie se ehkä liikaa tilaa huoneesta syvyyssuunnasta. Tai sitten ei. :) Jos KT:hen on tavoitteena saada kaksi penkkiriviä peräkkäin, miten olisi semmoinen ratkaisu, jossa 2. rivin sohva olisi kuvan yläosassa ja 1. rivi ("päärivi") sitten keskemmällä. 2. rivin penkit voisi asentaa hiukan irti vinosta seinästä kiinni, jolloin siellä voisi ehkä vielä mahtua istumaankin. Jonkunlainen korotushan takariville on varmaan tulossa? Kannattanee käydä koeistumassa jollain kirjoilla tms. levyillä korotetulla penkillä tuota tulevien sohvien paikkaa.

  Yksi vaihtoehto makuuhuoneen paikalle voisi olla myös tuo nykyinen ATK/kissatila jos sen suurentaisi portaisiin asti ulottuvaksi eli laittaisi mh:n oven heti portaiden jälkeen oikealle. Tällöin ATK/kissatila tulisi nykyisen mh:n tilalle, josta se jatkuisi aina KT -huoneeseen asti. Eli kulku KT:hen olisi ATK/kissatilan läpi. Vaatehuone voisi olla esittämälläsi paikalla (kulku mh:sta) ja vessa voisi olla nykyisen kylmätilan perällä (en tiedä putkitusten yms tilannetta) ja ennen vessaa olisi KT:n kukuovi.

  Teetkö muuten uutta kattoa taloon? Katon muotoa hieman muuttamalla saisi ainakin mh:sta isomman. Toki kattoa voinee muokata paikallisesti nykyiseenkin kattoon..

  Ennen kuin mitään teet, niin varmista (ellet ole jo varmistanut) mahdollisten kantavien seinien/palkkien tilanne. Voiko purkaa? Pitääkö korvata jollain kattopalkeilla? tms..

  Itsellä on myös hyvä tilanne hellasärön suhteen, vielä kun olisi jotain missä tuota etua voisi käyttää hyväksi.. :thumbsup:
   
 7. Valhalla

  Valhalla Nikon & Elinchrome Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.12.2002
  Viestejä:
  2 543
  Saadut tykkäykset:
  4
  Puurakenteinen rintamamiestalo ei varmasti kaipaa kovin rankkaa akustointia vrt. betonibunkkerit, joten tuosta ei kannata suurta stressiä ottaa.

  Omassa 1925 torpassa on ht-huoneessa alaslaskettu ecophonkatto, seinillä muutamia levyjä ensiheijastusten tappoon, ja suurin ongelma on (mitattu) korostuma 15hz:ssä.. No joo ihan takaseinän vieressä on korostumaa matalilla taajuuksilla, ja huoneen keskiosassa on vastaavasti vaimentumaa, mutta ne eivät aiheuta toimenpiteitä kuuntelupisteessä -alueella.
   
  Viimeksi muokattu: 08.09.2009
 8. Teukka76

  Teukka76 Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.11.2000
  Viestejä:
  2 365
  Saadut tykkäykset:
  2
  Kannattaa huomioida että huone korkeus ulkoseinän kohdalla on vain 75cm ja nykyisten asuintilojen reunallakin vain noin 200cm.

  Asuinpinta-alaa tulee kyllä lisää mutta paljonko siitä on järkevästi hyödynnettävissä? KAttokaltevuus taitaa olla 1:1.5, eli jos tuo piirretty WC:n korkeus on alussa 200cm niin 75cm päässä korkeutta on enää 150cm , parempi siis peruuttaa jo ovelta perse edellä että pääsee pöntölle...
   
  Viimeksi muokattu: 09.09.2009
 9. ajej

  ajej Member

  Liittynyt:
  23.12.2008
  Viestejä:
  232
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mites tämä projekti on edennyt?
   
 10. Aki

  Aki Member

  Liittynyt:
  01.05.2001
  Viestejä:
  314
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämä on edennyt siten, että jätimme koko yläkerran projektin siksi aikaan, kun saamme alakerran valmiiksi. Ja nyt on menossa alakerran viimeistely ja listoitus :)

  Eli yläkertaan siirrytään ihan lähiviikkoina.

  Tarkemmin katsotaan vielä tuota huonejärjestystä, kun päästään kunnolla yläkerran kimppuun, mutta voitolla taitaa olla tällähetkellä tämä versio:
  http://akiri.kuvat.fi/kuvat/ht/ylakerta2.jpg/_big.jpg

  Ilman tuota kylmätilaa ja WC ihan oikealla laidalla.
   
 11. ajej

  ajej Member

  Liittynyt:
  23.12.2008
  Viestejä:
  232
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämä selvä. Eli KT:stä pääsee vessaan makuuhuoneen kautta vai? Koita laittaa väliaikatietoja, sillä niitä on aina mukava lukea ja oppia! :thumbsup:

  Nyt löytyi minullekin tila.. :)
   
 12. Aki

  Aki Member

  Liittynyt:
  01.05.2001
  Viestejä:
  314
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä käynti on joko makkarin kautta tai sitten vessaan tehdään kaksi ovea.

  Eniten vaikeuksia aiheuttaa nuo lämpimien tilojen ja kylmävinttien väliset seinät, jotka on kantavia. Se, että kuinka paljon niissä voi ruodeväliä kasvattaa ja kuinka ison palkin vaatii poikittain tueksi.


  Ja onnea ajej omasta tilasta :)
   
 13. Aki

  Aki Member

  Liittynyt:
  01.05.2001
  Viestejä:
  314
  Saadut tykkäykset:
  0
  Laitan nyt viimeisen luonnoksen yläkerran huonejärjestyksestä:
  http://akiri.kuvat.fi/kuvat/ht/KT4.JPG/_big.jpg

  Tämän viikon lopulla pitäis alkaa yläkerran purkaminen niin eipä tuo taida enää suurelti tuosta muuttua. Ellei nyt tule suurempia yllätyksiä vastaan..

  Niin ja tuon varaston laitoin jatkumaan valkokangasseinän taakse, että sieltä pääsee jotenkin laitteisiin sitten käsiksi. En tiedä vielä, että pitäisikö se valkokangasseinä tehdä kunnolliseksi vai esim. jollain kankaalla?

  KT-tilan takaseinä tulee olemaan suora, mutta etuseinä tulee laskevaksi. Kuitenkin sellaiseen kohtaan laitan etuseinän, että kunnon kokoinen kangas mahtuu siihen. Onko tuo laskeva katto äänien kannalta kuinka hyvä/huono?
   
  Viimeksi muokattu: 19.01.2010
 14. Ykskytä

  Ykskytä Active Member

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Muutama kommentti. Makkarista tulee hiukan omituisen muotoinen. Matka KT-huoneesta vessaan on pitkä ja kulkee makkarin kautta. Vaihtaisin ehdottomasti vaatehuoneen ja WC:n paikat keskenään kuten oli jo ehdotettu. Varastotilat sopivat kaltevan katon alle paljon paremmin kuin käyttötilat.

  Mikäli aiot vetää kiinteitä johtoasennuksia KT-huoneeseen, niin istuimia kannattaa siirtää lähemmäs valkokangasta. Kuva täyttää silloin suuremman osan näkökentästä ja takaseinästä tulevat ääniheijastukset häiritsevät vähemmän. Lisäksi tulee tilaa asentaa vaikka 7.1 -äänijärjestelmä.

  Tuottaahan se hiukan lisää varhaisia heijastuksia matalilla taajuuksilla, mutta noin päin on parempi kuin toisin päin. Laskeva katto kuuntelupaikan takana lisäisi vielä enemmän varhaisia heijastuksia koko taajuuskaistalla.
   
  Viimeksi muokattu: 19.01.2010
 15. ChiKung

  ChiKung Member

  Liittynyt:
  26.12.2004
  Viestejä:
  397
  Saadut tykkäykset:
  0
  Akustointi menee jotakuinkin niin, ettet tarvitse juuri muuta kuin akustiikkalevyj? ensiheijastuskohtiin ja mahdollisesti diffusoivaa pintaa takasein?lle.

  Yksi mahdollisuus on tehd? tuo v?lisein? (jos varasto on takasein?ll?) hengitt?v?ksi: Varaston puoleinen sein? vaikka huokoleijonasta, sis??n villat, kotiteatterin puoleinen (kotiteatterin takasein?) akulevyst?, jonka p??lle rimoitus diffuusoriksi. Efektiivinen vaimennusmatka on tuon varaston mitta, joten matalimmatkin ??net vaimenevat tehokkaasti, mutta korkeammat diffusoituvat.

  Toisaalta jos sulla on sein?t hengitt?v?? halltexia niin ei luultavasti tarvitse tehd? juuri mit??n ylim??r?ist? kuin em. akulevyt ja mahdollinen diffuusori. Gyprokin kanssa tekisin tuon vaimentimen taakse.
  ________
  DADSBOY
   
  Viimeksi muokattu: 27.08.2011
 16. Aki

  Aki Member

  Liittynyt:
  01.05.2001
  Viestejä:
  314
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämä on näitä pieniä kompromissejä joita täytyy tehdä. Jotta sain kunnon kt-huoneen, halusi vaimo kunnon vaatehuoneen, johon tuo matala tila ei oikeen sovellu.

  Kuvan sohvien ja valkokankaan asettelu on vain havainnollinen, joten ei mitenkään laskettu, mutta kiitos vinkistä ;)
   
 17. Aki

  Aki Member

  Liittynyt:
  01.05.2001
  Viestejä:
  314
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ollaan vihdoin päästy yläkerran kimppuun.
  http://akiri.kuvat.fi/kuvat/remontti/IMG_6031.jpg/_medium.jpg
  Uretaania lyödään molempien vinttien eristeeksi.

  Tuo pohjaratkaisu alkaa olemaan aikalailla lukittu. Ainoa mitä en ole vielä päättänyt on tuo kt-huoneen suunta. Eli onko kangas vai istumapaikat siellä matalemmassa osassa...

  Tuota akustointiakin pitää vielä opiskella hieman, kun en ole ennen ikinä sitä tehnyt. Eikä nyt ole tähän projektiin varaa ottaa yhteyttä akukoniin ;)
   
  Viimeksi muokattu: 06.02.2010
 18. ChiKung

  ChiKung Member

  Liittynyt:
  26.12.2004
  Viestejä:
  397
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos p??dyt tekem??n tuosta varaston puoleisesta sein?st? takasein?n, niin tuolla yksi esimerkki em. diffuusorista: http://shop.kotiav.fi/projektit/kotiteatteriprojekti/041127/041127.html

  Tulisi kaksi k?rp?st? yhdell? iskulla. Diffusointi ja bassojen tehokas vaimennus. Huokoleijona on hyv? materiaali tuohon v?liin, vaikka siit? tulisikin etusein?. Vaimentaa todella tehokkaasti bassot (efektiivinen vaimennus vastaa siis l?hes tuon varaston t?ydelt? vaimennusainetta). Joku voisi ehdottaa varaston k?ytt?? subbarikotelona (IB), mutta puutalossa tuskin toimii edes tyydytt?v?sti.

  Onko katto laskeva tuolla matalassa p??ss?? Jos on, niin kannattanee harkita heijastusten vaimennusta profiililevyll?. Istumaan penkille ja kaveri k?y peilill? pintoja l?pi. Jos peilist? n?kyy kaiutin niin siihen vaimennusta. Puutalo huolehtii meid?n muiden ongelmana olevasta bassovaimennuksesta, erityisesti jos k?yt?t alkuper?isen tyylisi? puukuitulevyj?.

  Jos pelk?st??n akustiikan kannalta suunnittelee huoneen suuntaa, niin.. Kummin p?in voit toteuttaa ensiheijastuskohdat mahdollisimman symmetrisesti? Tuleeko toiselle puolelle esim. ovi/ikkuna, johon et voi laittaa vaimennusta? Ja onko toisin p?in helpompi toteuttaa takasein?lle/takasivuille diffusoiva pinta. Saatko vaimennettua kaltevasta katosta tulevat heijastukset?

  Laitahan muutama kuva itse huoneesta.
  ________
  Class action settlement
   
  Viimeksi muokattu: 27.08.2011
 19. Aki

  Aki Member

  Liittynyt:
  01.05.2001
  Viestejä:
  314
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tällähetkellä ainoat kuvat huoneesta on topicin ekassa viestissä ja tuosta viimisestä pohjapiirroksesta näkyy hämärästi huoneen vasemmassa reunassa ovi ja oikealla oleva ikkuna.

  Lisää kuvia otan kunhan saadaan huone enemmän oikeaan muotoonsa. Tällähetkellä on vielä tuo takaseinä(tai etuseinä) purkamati(se seinä jonka kohdalla on laskeva katto). Ja vaatehuoneen seinärunko puuttuu vielä.

  Eniten aikaa on mennyt nyt kun ollaan eristetty talon molemman puolen kylmävintit. Nyt kun ne ollaan saatu tehtyä. Alkaa seinää kaatumaan enemmän.
   
 20. Weitec

  Weitec Valvoja Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.11.2003
  Viestejä:
  2 360
  Saadut tykkäykset:
  3
  minkälaista tuentaa olet ajatellut siihen tilalle?