Kotiteatteri omakotitalon kellariin

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Arttu78, 28.12.2013.

 1. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 500
  Saadut tykkäykset:
  455
  Arttu on kuitenkin rakentanut jo aiemmin... Kenties Plazan legendaarisimman projektin.
   
 2. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 450
  Saadut tykkäykset:
  85
  Pientä päivitystä.  [​IMG]
  Harjaterästä olen laittanut joka kerrokseen, vaikka suositus onkin joka kolmanteen.  [​IMG]
  Koteloiden taustapuolelle kaapelivetoa varten laitoin pölysuojaksi PU-mattoa.  [​IMG]
  Tämänhetkinen tilanne. Kotelot ovat paikoillaan vain seuraavan harkkokeroksen sahausta varten. Pääkaiuttimien vahvistinkotelot asennetaan noille paikkeille.  [​IMG]
  Genelecin Auro3D demoilu Hifimessuilla oli sen verran vaikuttava kokemus, että rakennan Auro3D:lle valmiuden, ja nimenomaan 13.1 sijoittelulle. Näin teen, vaikka olen melko varma, ettei Aurosta tule sen suurempaa menestystä, eikä ole mitään takeita siitä, että pääsisin kaikkia kolmeatoista kaiutinta soittamaan kuluttajahintaisella (omaan budjetiini sopivalla) av-vahvistimella. Täytyy kuitenkin kokeilla, jos vaikka onnistaisi. Sijoittelussa teen pientä kompromissia Dolby Atmoksen suuntaan, koska sen tuleminen näyttää tällä hetkellä huomattavasti todennäköisemmältä. Atmos 7.1.2 toistuu suunnittelemalla sijoittelullani melko tarkalleen oikein ja 7.1.4 menee sekin vähän sinnepäin. 9.1.2:n Pitäisi senkin olla kohdillaan.  [​IMG]
  Hankin Auroa ja Atmosta varten Genelec 1030A kaiuttimia. Näistä minulla on erinomaisia kokemuksia menneiltä vuosilta. Paremman suorituskykynsä puolesta ne sopivat M030 kaiuttimia paremmin yhteen 1037C pääkaiuttimieni kanssa, joten M030:t saavat toimia surroundheight tehtävissä ja 1030A:t etuheighteina (ja VOG-kaiuttimena). Myös Genelecin Ilkka ja Janne suosittelivat valitsemaan suorituskykyisemmän vaihtoehdon, kun kaiuttimia sijoitetaan pääkaiuttimien kanssa samalle seinustalle. Kiitos kaiuttimista valhalla-77:lle!


  Valitettavasti työkiireet rajoittavat rakentelua vielä jouluun asti. Intoa on kuitenkin vielä. :thumbsup:
   
  Viimeksi muokattu: 21.11.2014
 3. Harry

  Harry Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.09.2004
  Viestejä:
  1 903
  Saadut tykkäykset:
  7
  Siistiä jälkeä teet kyllä! Sellanen juttu tuli mieleen kun luin tuota, että raudan laittaminen joka varvin väliin ei välttämättä ole yhtään huono juttu. Tuohan ei ole perinteinen harkkoseinä sen alkuperäisessä tarkoituksessa talonrakennuksessa kun siihen on istutettu iso määrä kaiuttimia. Talo ei yleensä kauheasti "värise" tai liiku mutta tuollainen seinä kuormittuu kaiuttimien liikkeestä väkisinkin kun ovat yhteydessä toisiinsa. Mitään vaimennuskumeja ei tainnut väliin tulla?

  Ihan vaan mutuilen, eikä ole sen parempaa tietoa. Tuli vaan mieleen että jos oikein subbareita luukuttaa niin voisiko se jossain vaiheessa käydä rakenteiden päälle :confused: Itsekin muurasin screenin takaseinän harkoilla, mutta kaiuttimet eivät tulleet upotetuiksi.
   
 4. Dragon/

  Dragon/ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
  Wow, budjetti siis lähti lapasesta :naminami:

  Mikäs tuo T kaiutin aurossa on? Top? Tuleeko se kattoon? Aika hurjaa. Mikä etunen noille tulee.

  Ok, kritiikkiä: onko tuo auro todella tarpeen noin matalassa huoneessa :)
   
 5. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  Isommassa huoneessa tuon T- eli kattokanavan voisi näköjään ohjata neljään kaiuttimeen samanaikaisesti. Jos sijoittaisi kattoon neljä kajaria Atmos-ohjeen mukaisesti, niin millaisellakohan prosessorilla taikka johdotuksella onnistuisi niiden ajaminen Atmos-leffoilla erillisinä kanavina, mutta samalla kuitenkin Auro-leffoilla quadmono-kytkennässä yhdessä T-kanavaa toistamassa... Tällöin vaan tuo height-kerros jäisi Atmos-leffoilla hiljaiseksi. Aurolla soisi kaikki kajarit, mutta kattokanava neljästä kajarista.

  Vaihe-opillisesti otettuna tuollainen kokoäänialuekaiuttimien soittaminen quad-monona ei ole ihan optimaalinen ratkaisu, mutta se tekisi ylipäätään mahdolliseksi soittaa Atmosta ja Auroa samalla laitteistolla..
   
 6. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 450
  Saadut tykkäykset:
  85
  En tiedä. Toivottavasti ei ainakaan missään merkittävässä määrin. Tärinää saattaa vaimentaa se, kun subbarikotelot ovat kiinni harkoissa jossain määrin elastisella Sikaflex FC11+ massalla, toisaalta melko tiiviisti. Kaiuttimet taas tulevat makaamaan upotuskoteloissaan elastisten Sylomer-palojen päällä, eivätkä täten ole suoraan yhteydessä etuseinään.

  Joo. Ei budjetissa olisi ollut varaa, mutta Genelecin demo jätti sellaisen vaikutelman, että tajusin heti budjetin räjähtäneen. En edes yrittänyt pyristellä vastaan. Oli kuitenkin hyvä, että asia tuli selväksi jo tässä vaiheessa. Kaiuttimien valinnan ja hankinnan kanssa tuli vähän kiire, koska oikean kokoiset upotuskotelot pitää saada upotettua ennen seinän valmistumista. Etusesta tai sellaisesta minulla ei ole vielä tietoa. Tämä tulee hankittua vasta, kun teatteri on valmis ja tarjonta nykyistä parempaa.

  Heightkaiuttimet eivät ole tarpeellisia vähän korkeammassakaan tilassa. Pyrin kuitenkin mahdollisimman hyvään ja uskon, että kyseiset kaiuttimet tuovat jotain myönteistä kokonaiskokemukseen. Ainakin Genelecin demossa lisäkaiuttimet mahdollistivat jotain ennenkuulumatonta. En ole missään kuullut yhtä hyvää äänentoistoa. Toivottavasti pääsen tällä teatterilla johonkin vastaavaan, vaikka budjettia onkin vain neljästoistaosa. :D

  Quad-monolla tosiaan saisi Atmokselle hyvin sen perus 7.1.4 kokoonpanon. Tämä oli itsellänikin mielessä. Auron kohdalla tämä on kuitenkin pienessä huoneessani vähän turhan tehotonta. Auro3D:ssä nimittäin tuo top kerros ei ole kovin merkittävä ja neljän kaiuttimen sijoittaminen tähän tuntuisi melko kovalta panostukselta. Myös Auro3D:n takana oleva Van Baelen kehottaa panostamaan enemmän height kerrokseen. Top kerros tai VOG-kaiutin (voice of god) tullanneen muuten liittämään vahvistimessa sub2-liitäntään, joka sekin on käsittäkseni ongelmallista suhteessa Atmoksen kytkentöihin. Minulla ei ole tässä vaiheessa mitään käsitystä siitä, miten hyvin tulevat av-vahvistimet ja muut tulevat mahdollistamaan sujuvan Atmoksen ja Auron yhteiskäytön tulevaisuudessa.

  Sattuuko joku muuten tietämään miten 5.1 surroundkanavat saisi jaettua myös takasurroundeina toimiville aktiivikaiuttimille? Tämä saataa tulla ajankohtaiseksi minulla alatason takasurroundkaiuttimien kohdalla, sillä Auro3D:ssä kuluttajille ei ehkä tuoda 13.1 järjestelmää, vaan ehkä vain 11.1., joka perustuu 5.1 järjestelmään. Alakerroksessani tulee kuitenkin ehdottomasti olemaan 7.1 järjestelmä, johon olen vuosien saatossa tottunut.
   
  Viimeksi muokattu: 22.11.2014
 7. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  Tuo olisi kyllä aika typerä ratkaisu. :eek: Toivottavasti näin ei kuitenkaan tapahdu.. Auron nykyiset omat laitteet toimivat 13.1 konfiguraatioon asti. Samoin ainakin Trinnov Altitude tulee tiettävästi tukemaan täyttä 13.1 systeemiä. Nämä tosin eivät varsinaisesti olekaan mitään kuluttajahintaluokan laitteita.
  Eivätpä nuo 7.1 systeemin mahdollistavat huoneet silti ihan niin harvinaisia ole, ettäkö ne kannattaisi jättää kokonaan huomoimatta, laitteet pakkokarsitulla kanavamäärällä rampauttamalla. Takasurroundeista on usein suurestikin hyötyä äänimaailmallisesti. Surroundin ja takasurroundin ajaminen 'tuplamonona' ei ole kovinkaan optimaalinen ratkaisu..

  Ihan jokaiseen olohuoneeseen ei tietenkään saa edes tavallista 7.1 settiä sovitettua, mutta tuskin inno-olohuonesisustajat ovat muutenkaan ihan ensimmäisten joukossa ylimääräisiä korkeus- tai kattokajareita hankkimassa.

  Onko muuten missään liikkunut huhuja tai kuulopuheita Auro Mensa prosessorin hinnoittelusta? Kiinnostaisi, nimittäin siitä saisi suoraan ulos Genelecin SAM-sarjan kaiuttimille kelpaavaa digisignaalia.. :D Malliston halvin Auro Auriga maksaa hieman alle 15000€.
   
  Viimeksi muokattu: 22.11.2014
 8. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 450
  Saadut tykkäykset:
  85
  Auron sivuillla on seuraavanlainen juttu.

  Jossain Van Baelen puhui sellaiseen sävyyn, että tulkitsin hänen ajattelevan, että kodeissa on small rooms ja elokuvateattereissa large rooms. Toivottavasti joko tulkintani tai Van Baelenin puhe meni harhaan. Denonin ja Marantzin vahvistimissa ei päivityksenkään jälkeen tule olemaan ainakaan tuota 13.1 mahdollisuutta.

  Olikohan Mensa jossain kolmenkymmenentuhannen maastossa...
   
 9. Dragon/

  Dragon/ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
  Mitäs noista korkeuskanavista kuuluu? Sama kuin alemmista? Eikö tuollaisen voisi toteuttaa vain "tuplaamalla" surroundit.
   
 10. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 500
  Saadut tykkäykset:
  455
  Eri kanavat, eri signaali.
   
 11. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 450
  Saadut tykkäykset:
  85
  Kyllä sieltä olisi tarkoitus tulla Auro ja Atmos miksatuilla leffoilla juuri sinne tarkoitettua matskua.
   
 12. Dragon/

  Dragon/ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
  Ok., tuleeko tuo standardi olemaan bluray-levyillä? Harmi kun en tuohon digiexpojen demoon päässyt...

  Ilmeisesti noita 7.1 julkaisujakaan ei kauheasti ole vieläkään tullut...

  Edit. Löytyi oikein lista 2013 vuoden atmos leffoista, onhan noita jokunen. http://www.dolby.com/us/en/experience/dolby-atmos/movies.html
   
  Viimeksi muokattu: 22.11.2014
 13. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 450
  Saadut tykkäykset:
  85
  Leffoja ja musiikkia tullaan näkemään blu-raylla. Homma on blu-raysisällön puolesta kuitenkin ihan alkutekijöissä.
  Yksi Auro-3D 96kHz/24 bit 9.1 raidan sisältävä musiikkilevy näyttää kuitenkin olevan saatavilla ihan CDON.fi:stakin.


  [​IMG]
  [​IMG]
   
 14. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 450
  Saadut tykkäykset:
  85
  [​IMG]
  Taas on muutama rivi sahattuna.  [​IMG]
  Asensin pääkaiutinten vahvistimia varten kaapelit etuseinään. Virtaa varten laitoin putken. Heightkaiuttimet saavat omansa myöhemmin. Laitehuoneesta tulevat signaalikaapelit (pääkaiuttimet, heightkaiuttimet ja sub) ajattelin vetää myöhemmin putkien sisällä harkkojen etupintaan.
   
 15. Piikki

  Piikki Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.05.2004
  Viestejä:
  478
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mitäs tälle projektille kuuluu? Viime päivityksestä on jo aikaa...
   
 16. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 450
  Saadut tykkäykset:
  85
  [​IMG]
  Hahmottelin kuvaan Auro 13.1 mukaista sijoittelua. Tähän olisi sopivat kaiuttimet hankittuna ja huone antaisi myöden (tähän asti on vielä selvitty suhteellisen pienillä kompromisseilla). Tällä hetkellä tosin näyttää, ettei Aurolla ole mahdollisuuksia Dolby Atmosta ja vasta julkistuksen tehnyttä DTS:X:ää vastaan. Koska sijoitteluja koskevat yhteensopimattomuudet eivät kuitenkaan juurikaan koske etuseinää, niin mikään ei estänyt jatkamasta töitä etuseinän parissa.


  [​IMG]
  Height kaiuttimien upotuskotelojen materiaaliksi valitsin saman 22 mm lastulevyn kuin pääkaiuttimienkin kohdalla.  [​IMG]
  Onnistuin aiemmin sössimään reunat vinoon autotallin sirkkelin kanssa, minkä takia koteloista tuli kootessa vähän vinot. Kaiutimmet sopivat kuitenkin paikoillensa ottamatta seinämiin kiinni, joten vähän paskempi laatu saa tässä tapauksessa kelvata.  [​IMG]
  Kun en ole koskaan ennen tätä projektia edes nähnyt lecaharkkoja, en tiedä miten kulmia kuuluisi sahata. Tällainen sahaa-ja-hakkaa-menetelmä kuitenkin tuntui ihan toimivalta.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
  Kuuntelupaikan vaatima 20 asteen kulma onnistui yllättävän tarkasti.  [​IMG]
  On erikoinen viritys, mutta tuntuu siltä, että tästä tulee hyvä. Vielä kun sähkömies kävisi vetämässä vähän kaapelia ja saisin muurattua loput rivit ja pääsisi testaamaan...
   
 17. Finmovie

  Finmovie Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.12.2008
  Viestejä:
  466
  Saadut tykkäykset:
  1
  huhuhuh ja huhuhu ja vitun HIENOA jälkeä jäbä duunaa.
   
 18. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 450
  Saadut tykkäykset:
  85
  Tänks. Nyt kun tila alkaa etäästi muistuttaa teatteria, niin alkaa oma innostus kasvaa.

  Etuseinän valmistumisen jälkeiset mittaukset vähän jännittävät ennakkoon. Akustiikkasunnittelija Petrin kanssa ollaan vaihtoehdoista keskusteltu useasti ja pitkään (Onneksi muuten tajusin aloittaa yhteistyön Waverayn kanssa. Projekti olisi ihan toisella tasolla, jos suunnittelu olisi ollut vain minun varassani), mutta äänentoistumista pääsee tutkailemaan ja suunnittelemaan lisää vasta kyseisten mittausten jälkeen. Jos SBA:lta hakemani tasainen vaste ei toteudukaan... Mutta vielä ei olla siellä. :D
   
 19. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  Paljonko takaseinän lopulliseksi toteutuvaksi villapaksuudeksi nyt lopulta tulee? Kaikki laitekaapit ja muut vievät siitä mittaa pois. Kun eikös tuo SBA: tehokkuus nimenomaan nojaa tuohon massiiviseen takaseinän vaimennukseen, massive damping, eli pitäisi ihanteellisesti saada jotain luokkaa metrin kerros kivivillaa koko takaseinälle?
   
 20. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 450
  Saadut tykkäykset:
  85
  Ensin mitataan, sitten mietitään mitä taajuuksia tarvitsee vaimentaa. Petri sanoi, että jos alin moodi ilmenee korostumana kovin alhaalla, niin sitten täytyy vaimentimen lisäksi muun muassa säätää kuuntelupaikan sijaintia (kuuntelupaikan siirtämistä tosin rajoittaa kaiuttimien "kiveen hakatut" suuntaukset). Metrin villakerrokseen ei ole tilaa, mikä saattaa tehdä ihan alimman moodin vaimentamisen mahdottomaksi (jos kuuntelupaikan siirto ei auta), mutta toiston kokonaiskuvaan nähden tämä olisi vain pieni ongelma.