Kotiteatteri omakotitalon kellariin

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Arttu78, 28.12.2013.

 1. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  [​IMG]
  Valkokankaan päälle halusin vähän erikoisemman softfitin. Aloitin projektin nostamalla lastulevyn sivusoftfitin tasalle, jotta sain piirrettyä tarkat sahausmerkit.


  [​IMG]
  Suunnittelua


  [​IMG]
  Tämä, kuten muutkin verhoiltavat pinnat sahattiin, rei`itettiin, maalattiin ja verhoiltiin. Lisäksi tähän tuli useampi stopperi myöhemmin asennettavaa kaarevaa lautaa varten.


  [​IMG]
  Paikallaan (iPadillä ei valitettavasti saa hyviä tummanpään kuvia).
   
 2. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  [​IMG]
  Softfitien jälkeen tuli aika testata valkokankaan liikuteltavuutta, kun projekti vei kohti pääkaiuttimien lopullista asennusta. Valkokankaan saa melko mukavasti nostettua sijoiltaan yksinkin, vaikka se viekin vartin elämästä. Pääkaiuttimien asennuksessa oli pakko luopua osasta alkuperin suunnittelemiani tiivistenauhoja, kun upotuskotelot olivat niin naftit. Tällä tuskin on merkitystä, sillä kaiuttimet täyttävät paikkansa varsin hyvin. Kaiuttimien alla olevat vaimennuspalat sopivat joka tapauksessa paikoilleen, mikä on se olennaisempi asia pintojen eristämisessä toisistaan.


  [​IMG]
  Vaimon kehoitus testata kaiuttimien toimivuus ennen koteloihinsa asennusta oli fiksu, sillä heti keskikaiuttimen kohdalla ilmeni ongelma diskantin soimisessa. Ongelma ei ollut kuitenkaan kaiuttimessa, vaan sähkömiehellä teettämäni kaapelin liittimessä (vian olen itse käytösä aiheuttanut). Vian korjattuani varmistin kaikkien kaiuttimien toimivuuden ottamalla iPadillä, MicW i436 ja Analyzer-ohjelman pink noisella mittaukset 1,5 metristä suoraan kohti mikkiä (vasen-keltainen, keski-valkoinen, oikea-punainen).


  [​IMG]
  Spontaanit moshit toimivan testin päätteeksi.
   
  Mahonki tykkää tästä.
 3. Jyrki

  Jyrki Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.01.2001
  Viestejä:
  1 472
  Saadut tykkäykset:
  22
  Ilmeisesti keskiäänen ja basson suurempi etäisyys ei vaikuta kaiuttimen vasteeseen? En muista nähneeni tuota suuntainta koskaan 180-astetta käännettynä. 90-astetta kylläkin, jos kaiutin on kyljellään.
   
  Arttu78 tykkää tästä.
 4. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 044
  Saadut tykkäykset:
  166
  Kyllä tuo on ihan meidän puolelta hyväksytty ja melko usein käytetty asennustapa, kun kaiuttimet ovat käännettynä ylösalaisin.

  http://clynemedia.com/genelec/AES_2...oney/Genelec_VulcanCoach_CashMoney_Photo1.JPG

  DCW orientation codes.png
   
  Viimeksi muokattu: 11.01.2016
  Arttu78 tykkää tästä.
 5. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  [​IMG]
  Kerkesin vähän säätämään (ja kuuntelemaan) kaiuttimia Genejen omista säätimistä. Tuossa yllä on oikea kaiutin pääkuuntelupaikalta kohtisuoraan mitattuna. Sen vaste on yläpäästä noin tasainen, koska vieressä lepäävä valkokangasseinä verhoiluineen vaimentaa kaikkein korkeimpia taajuuksia.

  Mietin puoltoistavuotta sitten harkkoseinän rakentamista valmistellessani paljon sitä, kuinka paljon oikean ja vasemman kaiuttimien upotusseiniä pitäisi kääntää kohti kuuntelupaikkaa. Päädyin kääntämään kaiuttimia sen verran, että ne osoittavat kohti kuulijan korvia, mutta pikkiriikkisen joitain näkemiäni studiosijoitteluja avoimemmalla suuntauksella. Olin tyytyväinen ratkaisuuni aina siihen asti, kunnes jossain vaiheessa muurauskset aloitettuani tajusin joutuvani siirtämään pääkuuntelupaikkaa puoli metriä alkuperäistä suunnitelmaani lähemmäksi (pitkä tarina). Tämä pakoon sanelema ratkaisu tavallaan avasi suuntausta enemmän kuin oli tarkoitukseni.

  Tämän päivän pikkusäätöjen jälkeen uskaltauduin ensimmäisen kerran varsinaisesti kuuntelemaan seinää musiikilla. Huh, huh. Taisin väistää luodin, sillä stereokuva toimii hyvin juuri kuuntelupisteessä. Laulaja asettuu hämmentävän tarkasti keskelle, vaikkei tilassa ole vielä juuri mitään vaimentavia materiaaleja. Yhtään kovemmilla äänentasoilla toisto puuroutuu rajusti, mutta tässä vaiheessa olen optimistinen lopputuloksen suhteen.
   
 6. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  [​IMG]
  Laitoin valkokankaan taakse paikan muutamalle spotille. Tiedä vaikka vois ihailla pääkaiuttimia screenin läpi.  [​IMG]
  Kattokaiuttimien (tarkalleen ottaen sivuheight) asennus tuotti valtavasti päänvaivaa. Kiitos Ilkalle hylsystä! Sen avulla löysin pohjasta hyvät paikat, mihin porata ruuvit.  [​IMG]
  Paikan pitäisi sopia Auro 3D:n surrounheightin lisäksi hyvin myös Atmoksen ja DTS:X:n Top Middleksi, vaikka onkin pikkuisen ohi speksin. Päädyin tähän Auro-tyyppiseen ratkaisuun erityisesti parin vuoden takaisen huikean messudemon perusteella. Atmoksen kattokaiutinsetupit eivät ole vielä kertaakaan kuulostaneet yhtä hyvältä musiikilla.  [​IMG]
  Widekaiutin on n. 50 asteen kulmassa ja jatkaa mielestäni mukavasti pääkaiuttimien rivistöä sivulle. Suuri määrä kaiuttimia ei ole kaikkien juttu, mutta minä diggaan. Kuuntelupaikalta katsottuna herkeää väkisinkin hymy huulille, kun uusia kaiuttimia tunkee näkökenttään riippumatta mihin suuntaan päätä kääntää.  [​IMG]  [​IMG]
  Takakaiuttimien muita korkeampi sijoitus on takarivin koron aiheuttama pakkokompromissi. Täytyy jossain vaiheessa säätää kaiuttimien alassuuntaus oikein ajan kanssa.  [​IMG]
  Tekeillä on surroundien upotuskotelo.  [​IMG]
  Widekaiuttimien ja surroundien upotuskotelot maalattuina ennen seuraavaksi alkavaa verhoiluvaihetta.
   
  Mahonki ja aheikkinen tykkäävät tästä.
 7. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  Sähköä ja valoa

  Sähköpassin Markun kanssa aloitettiin valaistuksen ja sähkön suunnitteleminen liki kaksi vuotta sitten. Pari vuotta kesti saada tila valmiiksi sähköasennuksia varten, mutta tällä viikolla päästiin itse asiaan. Kiitos Markun joustavuuden ja ammattitaidon, sain toimivan ja tarpeisiini sopivan lopputuloksen.


  [​IMG]
  Tästä kuvasta puuttuu vielä takaseinään laitekaapin viereen asennettavat neljä reikää. Kuusi reikää vedettiin viereiseen huoneeseen nimimerkki -Q-:lta täällä saamani suosituksen mukaisesti, jotta mahdollisessa äänitystilanteessa saadetaan vehkeet samaan vaiheeseen.  [​IMG]
  Valaistus jaettiin neljään itsenäisesti ohjattavaan ryhmään. Ledispottien himmentiminä toimii Johdoton UHO-200 ja kaukosäätimenä saman valmistajan KLO-100.  [​IMG]
  Philipsin himmennettävä 230V ledi.  [​IMG]  [​IMG]  Projekti on nyt siinä loistavassa vaiheessa, jossa rakenteita ruvetaan villoittamaan ja verhoilemaan. Työkiireet tulevat projektia tuttuun tapaan hidastamaan, mutta hiljaa hyvä tulee.
   
  Viimeksi muokattu: 05.03.2016
  Ykskytä, LOP, matti lammikko and 3 others like this.
 8. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  image.png Nappasin tänään mittauksen kaksinkertaisen spandex-valkokankaan (tämän nimenomaisen spandeksin tuotemerkki on milliskin) vaikutuksesta äänentoistoon. Kankaan molemmat kerrokset on pingoitettu melko voimakkaasti kehikkoon. Korkeilla taajuuksilla näkyy vain noin desibelin vaimennus. Matalillapäin näkyvien poikkeamien syytä en osaa selittää, kun olen siinä uskossa, ettei näin ohut kangas vaikuta kuin korkeimmilla taajuuksilla. Voivat olla jonkin sortin mittavirheitäkin? Pink noisella mitattu. No joka tapauksessa. En havainnut musiikilla laadun huonontumista kankaan asentamisen jälkeen.

  P.S. Genelecin vahvistimessa on näköjään treple hassussa asennossa.
   
 9. peacemaker

  peacemaker Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  20.11.2003
  Viestejä:
  1 450
  Saadut tykkäykset:
  10
  Mahtava threadi!

  Itselläni on ensimmäinen versio toteutettu 5 vuoden takana, kyseessä on dedikoitu leffahuone, mutta tietyillä kompromisseillä (mm. surroundit liian korkealla yms), huone voisi olla hieman isompi. Akustointi ja äänen tasapainottelu tekemättä.

  Muutama kyssäri:

  - Paljon leffateatterin rakentaminen arviolta maksaa / tulee maksamaan? (ei elektroniikka, vaan materiaalit: Puutavarat, verhoilut, akustointimatskut)
  - Voitko listata softat joita olet käyttänyt suunnittelussa ja mittauksessa apuna
   
 10. Dragon/

  Dragon/ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
  Hurja projekti kyllä, oletko laskenut työtunteja arttu78?
   
 11. John-117

  John-117 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  06.09.2015
  Viestejä:
  611
  Saadut tykkäykset:
  30
  Tunnit laskettuna edes etäisesti ei-bangladeshilaisella tuntitaksalla tämän projektin hinta huidellee tässä vaiheessa jo hyvän matkaa miljoonan pohjoispuolella... :D Ai niin. Tee se itse -ihmiset eivät pidä omaa työtään minkään arvoisena; aikaa on aina äärettömästi eikä se maksa mitään.

  P.S. Milläs iPhone-kämävehkeillä Arttu oikein mittailee? Vaikka nuuka mies oletkin, niin "investoi" nyt hemmetti tämän tason projektissa oikeisiin mittavehkeisiin! REW/ARTA + UMIK-1 -hinnat-alkaen esimerkiksi.
   
 12. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  Peacemaker. En tiedä muista, mutta minulle tämä tila tulee lopulta maksamaan 7000-8000€, kun av-laitteistoa ei huomioida. Edellinen tila maksoi moninkertaisen määrän. Joku toinen osaisi varmasti rakentaa kotiteatterin minua edullisemmin. Tuossa 7-8 tonnissa on mukana ainakin rakennusmateriaaleja, kiinnitystarvikkeita (Sikaflex on kallista), uutena ja käytettynä ostettuja akustiikkalevyjä, mineraalivillaa, ilmastointitarvikkeita, äänenvaimentimia, kaksi palo/äänieristysovea, jokusen satasen arvosta työkaluja, akustikkakonsultointia, ilmanvaihdon säätötyötä 750 euron arvosta, sähkömateriaaleja ja asennuksia. Budjettiin ei ole tullut muita yllätyksiä kuin se, että sähkö- ja valaisintarvikkeisiin sekä sähkötöihin meni melkein neljä tonnia. Tämä on kaksinkertainen määrä alkuperäiseen arviooni verrattuna. Budjettia olen toisaalta tietoisesti korottanut, kun uudet useamman kaiuttimen ääniformaatit julkistettiin. Vaikka teatteri olisi valmis, en voisi kaikkia kaiuttimia käyttää, kun ei ole vielä varaa uuteen vahvistimeen.

  Dragon. Harrastustunneista minulla ei ole tietoa. Sanotaan vaikka niin, että en ole pitänyt kiirettä. :rolleyes:

  john-117. Minulla on pari eri mittauslaitteistoa.
  Ylimääräiset ja vähemmän tarkkuutta vaativat mittaukset on nopein tehdä iPadillä pyöritetyllä Analyzer-softalla, jossa on kalibrointitiedosto MicW i436 mikrofonille.
  Keskeisempiä mittauksia varten virittelen Windows 7 läppäriin ja REW:iin UMIK-1:n, jolle on käytössä Spectrum Labsin yksilökalibrointi 5Hz:stä alkaen.
   
  Viimeksi muokattu: 28.03.2016
 13. John-117

  John-117 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  06.09.2015
  Viestejä:
  611
  Saadut tykkäykset:
  30
  Ahaa, mittarivehkeissä siis löytyy. Ne eivät vaan ole kulumisen ehkäisemiseksi käytössä? No kyllähän minä nyt sen oikeastaan jo arvasinkin... :D
   
  Viimeksi muokattu: 28.03.2016
 14. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 044
  Saadut tykkäykset:
  166
  Pink noise + RTA = hölynpölyä, josta ei näe kuin hehtaari-luokan eroja, jos niitäkään.

  Kaivahan Aki kiltisti läppäri ja REW esille, mikäli haluat päästä selville kankaan vaikutuksesta.
   
  Ykskytä ja Arttu78 tykkäävät tästä.
 15. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  Valkokangastesti tuli mieleen samalla, kun sain apurin valkokankaan paikalleen nostamiseen. MicW sattui olemaan lähempänä kuin UMIK, jonka vuoksi se päätyi telineeseen. Teline ja mikki jäivät paikalleen toki myös toista mittausta varten. Olin kirjoittamassa tähän, ettei toisessa mittauksessa ollut muita muutoksia olosuhteisiin kuin valkokankaan nostaminen kaiuttimen ja mikin väliin, mutta rupesin nyt epäröimään, josko ovi olisi ollut jossain määrin eri tavalla raollaan. Poistuihan se vaimo sitä kautta noston jälkeen. Tuo voisi selittää erot matalilla taajuuksilla. Testaan tuon valkokankaan vaikutuksen jossain vaiheessa vielä UMIKilla, niin voi sitten jatkossa suositella tai olla suosittelematta Milliskiniä perustuen tuohon luotettavampaan mittasettiin. Omalta osaltani vakuutuin milliskinistä jo kauan sitten nähtyäni toisen harrastajan tekemät mittaustulokset jenkkifoorumilla. Niihin löytyy linkki jostain tämän ketjun viesteistäni, jos jotakuta sattuu kiinnostamaan. Nyt tehdyissä mittauksissa saattoi olla jokin virhe, mutta niissä olisi silti pitänyt näkyä eroavaisuuksia korkeimmilla taajuuksilla, jos Milliskin vaikuttaisi merkittävästi toistoon. Nopealla kuuntelullakaan en havainnut mitään merkille pantavaa.

  Voisin kuitenkin yrittää, vertailun vuoksi, ottaa samalla kertaa mittaukset molemmilla seteillä. Kuinkahan lähelle toisiaan mikit voi asettaa, etteivät ne vaikuta toistensa tuloksiin? Auttaako mikkien ja telineiden ympärille kiedottu pyramidivaimennuslevy?

  Unohtui peacemaker mainita noiden mittaussoftien lisäksi suunnittelusoftista. Käytän lähinnä vain Google Sketchuppia. Se auttaa ymmärtämään tilan mahdollisuudet ja toimii hyvänä välineenä sisustussuunnittelussa. Ipadillä saatan joskus käyttää nopeaan rakennesuunnitteluun Paper 53:sta tai SketchBook Pro:ta. Lisäksi käytin REW:n mallinnussoftaa, kun suunnittelin SBA:ta reilu pari vuotta sitten. Waverayn Petri esitti kyseisen softan tuon aikaisista simuloinneista kuitenkin sellaisia kyseenalaistuksia, että päätin käyttää REW:ä ainakin toistaiseksi vain mittaamiseen. Joskus aikaisemmin käytin mittauksiin myös TrueRTAa, mutta REW:n ja UMIKin kanssa muut pc-ohjelmat ovat jääneet tarpeettomina pois.
   
 16. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  Ilkka. No joo. Olenkin jo kauan odottanut, että joku kyseenalaistaa pink noisen täällä, kun sen kanssa tuntuu olevan niin vaikea saada toistettua samaa tulosta toistamiseen. Mennään sitten jatkossa sinepyyhkäisyillä. Niitä pystyy muuten käyttämään Analyzerillakin, kun käytössä on ulkoinen soitin/generaattori.  Lisäys.
  DVDPlazalle olisi muuten hyvä saada ajanmukaiset mittausohjeet!
   
  Viimeksi muokattu: 29.03.2016
 17. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 044
  Saadut tykkäykset:
  166
  Tunsinko piston sydämessäni?
   
  x_jmt_x, Hacka ja Mahonki tykkäävät tästä.
 18. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 492
  Saadut tykkäykset:
  453
  Hellästihän tuo vasta kutitteli... vielä tässä vaiheessa.
   
 19. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  Ilkka. Olisi enemmän kuin paikallaan.
  Toki jos työn puolesta, niin Genelec voisi tarjota ohjeet sivuillaan ja linkkiä voisi jakaa eri foorumeihin.
   
 20. Mahonki

  Mahonki Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.03.2013
  Viestejä:
  75
  Saadut tykkäykset:
  2
  Nyt alko ihan jännäämään että mitenköhän toi oma on säädettynä. Rew ja Umik on käytössä ja niillä on tullut mentyä.
  Dvdplazan käyttäjistä kun löytyy niinkin ammattimiehiä kuin Zipman ja pteittinen, niin molemmilta olisi todella todella kova saada for dummys kalibrointi ohjeet audio sekä video puolelle.
  Ymmärrän kyllä täysin että ei noita varmaan tosta noin vaan harrastuspohjalla värkkäillä.