Kotiteatteri, musiikki ja peli-huone

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana f55tvi, 03.03.2006.

 1. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 035
  Saadut tykkäykset:
  163
  Oma netti ei toimi vieläkään, mutta naputellaan sitten koululta.

  Olen hieman eri mieltä Ulin kanssa. 25 Hz vaimentuma ei ole resonassi, vaan huoneen pituuden moodi. Taajuus täsmää huoneen pituuteen, ja koska sohva on melkeimpä keskellä huonetta, vaimentuma on valmis. Tämän takia kuoppa ei liikkunut mihinkään mikkiä sivuttaissuunnassa siirrettäessä (etusohvan 3 istuinpaikkaa), mutta eteen-taakse suuntainen siirto muutti vastetta radikaalisti. Laitan sen takatuolilta otetun vasteen esille, kunhan tuo oma netti alkaa toimia. Alle 100 Hz oli siellä selkeästi erilaisen, muttei kylläkään kauniimman näköinen. En tiedä oliko tuon takaseinän villan tarkoitus tappaa tämä moodi, mutta joka tapauksessa se ei näytä toimivan kovin hyvin. Ehkä paksuus ei riitä vieläkään...!

  Resonassit eivät ole ongelma Tarmon teatterissa. Ajoin 200-10 Hz taajuuspyyhkäisyjä 110 dB tasolle asti huoneen pysyessä täysin hiljaisena. Ainoastaan Impacteista alkoi loppua puhti ylimmillä tasoilla, jolloin kartiot alkoivat päästellä häiriöääniä. Kotelot itsessään eivät resonoineen lattiaa vasten.
   
 2. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 035
  Saadut tykkäykset:
  163
  Ei +/- 3 dB, mutta ei tuo saatu vaste (siis alle ~100 Hz osalta) kyllä minua tyydyttäisi käytettyyn rahamäärään nähden. Tila on kyllä erittäin vaikea, myönnetään, mutta sehän vaatii vain järeämpiä akustointiratkaisuja. En usko, että Tarmo asetti Ulille kovin ihmeellisiä rajoituksia suunnitelmaa pyytäessään...
   
 3. Stobias

  Stobias New Member

  Liittynyt:
  25.11.2004
  Viestejä:
  749
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuntuuko tuo 25hz lattiassa herkästi?

  En tiedä minkälaiset kumijalat sulla on, mutta jäykät kumijalat eivät eristä koteloa lattiasta, niiden värähtelytaajuus on liian korkea. Materiaalin pitäisi olla tarpeeksi joustavaa niin että vaimentimien värähtelytaajuus asettuu toistettavan alueen alapuolelle. Kokeiluihin voi käyttää vaikka umpisoluista pakkausvaahtomuovia, sen pitäisi olla tarpeeksi kantavaa tavaraa ja samalla joustavaa. Ja jos se auttaa niin onhan noita kaupallisiakin tuotteita olemassa, esim. auralexillä.
   
 4. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 035
  Saadut tykkäykset:
  163
  Ei tunnu.

  Impactien alla on pehmeähköt kumijalat. Ja kuten sanottua, ne toimivat hyvin.
   
 5. Stobias

  Stobias New Member

  Liittynyt:
  25.11.2004
  Viestejä:
  749
  Saadut tykkäykset:
  0
  No siinä tapauksessa epäilen myös pituussuuntaista moodia / takaseinästä tulevaa heijastumaa, nehän osuvat molemmat samalle taajuudelle, jos kuuntelupaikka on kerran keskellä huonetta, mitä tulisi kyllä viimeiseen asti välttää.
  Jotenkin tuli vaan semmoinen fiilis että porukka odotti suunnittelijan pystyvän johonkin yliluonnolliseen suoritukseen. Sanoin jo muistaakseni ennen suunnitelman tilausta, että fysiikan lait koskevat heitä yhtälailla. Tilan asettamat rajoitukset täytyy pitää mielessä. Enkä tosiaan tiedä mitä ovat Ulin kanssa sopineet, mutta optimaaliseen tulokseen vaaditaan aina vähän kokeilua ja korjauksia, eli en ihmettele jos muutama kauneusvirhe kertakokeilulla jäi. Ja muutenkin amplitudivastetta enemmän bassotoiston laadusta kertoo tuo vesiputouskäyrä, josta kyllä näkee että bassovaimennusta huoneessa on.

  Olisi tosiaan kiva nähdä se takapenkin mittauskin.
   
 6. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 035
  Saadut tykkäykset:
  163
  Tässähän se olisi. 1/24 okt., ei tasoitusta. Volumetaso sama kuin tuossa etusohvan mittauksessa. Kuten näkyy, alle 100 Hz korostuu takapenkillä selvästi (tai parempi olisi kai sanoa, että >100 Hz vaimenee etäisyyden kasvaessa pääkaiuttimiin). Subbarin tasoa reilusti laskemalla sen saisi kohtuu hyvään kuosiin, mutta silloin subbari kuulostaisi olevan liian hiljaisella etusohvalla olijoille.

  [​IMG]
   
 7. mappe

  mappe New Member

  Liittynyt:
  04.02.2001
  Viestejä:
  253
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ensin täytyy sanoa, että onpa hienon näköinen teatteri, värivalinnat osuneet nappiin. :thumbsup:

  Kyllähän tuo vaimentuma näyttäisi Zipmanin mittausten perusteella olevan selkeä huonemodi näin amatöörin silmin.

  Laitetaan vielä oma Argon2:n vaste betonikaksiossa. 1/24 oct.

  [​IMG]

  Bassopää on mitä on, subi on "huollossa" eikä BFD ole käytössä. Mutta ei mikään älyttömän paha ottaen betoniseinät ja huoneen epäsymmetrisyyden.
   
 8. Arttu78

  Arttu78 Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 448
  Saadut tykkäykset:
  84
  Olikos huonetta keretty rakentamaan ennen kuin suunnittelija tuli mukaan kuvioihin? Sillä vaan tuli mieleen kun T.I.L.A ohjelmassa Uli painotti, että akustinen suunnittelu kannattaisi aloittaa mahdollisimman aikaisin. En viittaa tähän projektiin, mutta asian yhteydessä tulee mieleen semmoinen, ettei kai kenenkään pidä odottaa, että loppumittauksissa kaikki näyttää suoraa viivaa jos suunnittelua ei ole päästy tekemään puhtaalta pöydältä. Jos tila on jo rakennettu niin kyllähän se sitten varmaan asettaa "ylimääräisiä" haasteita. Ainakin omassa projektissa olen pyrkinyt tarjoamaan suunnittelijalle mahdollisimman paljon vapautta käyttää ammattitaitoaan juuri siinä toivossa, että säästyisi suurelta määrältä kompromisseja. Muutaman kompromissin odotan luonnollisesti joutuvani nielemään..
   
 9. SPEAR

  SPEAR New Member

  Liittynyt:
  18.09.2005
  Viestejä:
  286
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kivalta näyttää jos tosiaan pelkkä betoniluukku kyseessä mutta pienet erot näyttää hukkuvan 130dB:n alue valintaan.Pystytkö laittaa samaa kuvaa vaikka edes puolet tuosta amplitudista?
   
 10. f55tvi

  f55tvi Member

  Liittynyt:
  13.02.2003
  Viestejä:
  619
  Saadut tykkäykset:
  0
  Talo/huone on rakennettu jo 90-luvulla, mutta lähtökohta oli kellarihuone, jossa on kolme seinää lega-harkkoa ja yksi seinä siporexia, jotka olivat täysin muurauksen jäljiltä.

  Mitään rajoituksia en Ulille antanut, vaan hän sai valtuudet suunnitella niin hyvän akustiikan kuin tuohon huoneeseen on mahdollista.
   
 11. f55tvi

  f55tvi Member

  Liittynyt:
  13.02.2003
  Viestejä:
  619
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ulilla oli mahdollisuus tämä välttää, jos vaan olisi halunnut, ei ilmeisesti halunnut/katsonut tarpeelliseksi.
   
 12. f55tvi

  f55tvi Member

  Liittynyt:
  13.02.2003
  Viestejä:
  619
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tässä Ulin vastaus, kun pyysin häneltä korjaus-suunnitelmaa vaimentumiin!

  "Oletuksena on, että akustointi on suunnitelman mukaan toteuttu ja myös kaiutin-kuuntelujärjestys on sinne päin, kun oli aikoinaan oletettu.

  75 Hz dippi: huoneen leveyden ja pituuden moodit voimme suljeta pois. Vesoputuskuvasta näkyy, että sellaisia ongelmia ei ole. Ainoa
  teoreettinen mahdollisuus olisi vielä korkeuden 1. moodi, jossa se energian minimi olisi juuri 1,2 metrin korkeudella. Ja lisäksi se 75
  Hertzin alue olisi hyvin lähellä. Voit esim. mitata mittausmikin kanssa eri korkeudella, siitä saa selväksi.
  Toinen enemmän todennäkinen syy voisi olla katon (ja lattian) kautta tuleva heijastus.

  Jos tästä mittauskesta jotain limestyy voimme ehdotaa pienet korjaukset kattoon. Niistä ei kuitenkaan saa odottaa liikaa.

  Mutta muista, kaikki nämä piikit ja dipit, jotka näet isolla resoluuttiolla ovat ihan normaaleja!

  Tekisin näin: ihmettelin, miksi pääkaiuttimen alapää laskee niin hitaasti: Joko kaiutin menee alas asti, sitten ihmettelen,
  miksi herkkyys on niin heikko. Tai, jos siinä on jakkari, jakkari ei ole riittävän jyrkkä. Kun molemmat signaalit summataan,
  tule 60 Hertzin kohdalla pieni korrostus, jota varmasti häiritsee enemmän.
  Yritää asentaa jakkarin näin, että se leikkaa matalat äänet paremmin pois. Samalla taajuusvasteen bassokorrostus lähtee
  todennäköisesti jo riittävästi pois. Jos ei vieläkään riitä, subbarien taso tätyy laskea muuttalla desibeelilla.

  25 Hertzin dippi: En tiedä minkälainen subbari sinulla on, mutta tämä tuntuu olevaan kaiuttimen luonollinen alarajataajuus. Epäilen
  mittaustuloksen 10 Hertzin 85 desibeeliin! Pelkään, että täällä meillä on mittaustekniikan virhe."


  Eli ei mitään korjaus-suunnitelmaa, vaan Ulin mielestä subbarit vaan on paskoja:OI
   
 13. Stobias

  Stobias New Member

  Liittynyt:
  25.11.2004
  Viestejä:
  749
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuo ylempi vaimentuma voi tosiaankin johtua monestakin syystä, en tosin pitäisi sitä kovin vakavana haittana, näyttää vaan pahalta kuvassa kun subbarit ovat niin kovalla.

  En ymmärtänyt miten Uli pystyi vesiputouskuvasta poissulkemaan nuo moodit, etenkin tuon pituussuuntaisen.

  Tällä hetkellä subbarin taso on 60hz kohdalla noin 10db kovempi kuin pääkaiuttimien. Käytännössä pääkaiuttimien taso ei siis vaikuta kokonaistasoon tällä taajuudella vaan subbarit dominoivat, ihan sama minkälaisen ylipäästön laitat. Siitä olen saamaa mieltä, että subbarien tasoa saisi pudottaa reippaasti ja tuota sovitusta pääkaiuttimiin hieroa enemmän.

  Suljetut subbarit pienessä huoneessa voivat toistaa kevyesti 10Hz@85db, vaste laskee hitaasti ja huone korostaa niin paljon. Ei ole mitään syytä epäillä mittauksia. Ja näkeehän tuosta takapenkin mittauksestakin, että vaimentuma häviää heti kun poistutaan huoneen keskiakselilta.
   
 14. f55tvi

  f55tvi Member

  Liittynyt:
  13.02.2003
  Viestejä:
  619
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämä mittaustulos oli mielestäni ennen säätöjä (vai kuinka Ilkka?), säätöjen jälkeen tilanne on tältä osin hyvä.  Minkälaista palautetta antaisin Ulille?
  Voisitko sinä Ilkka kirjoittaa jonkinlaisen vastineen Ulille, sellaisen, että akustikkokin ymmärtää? Kun tuntuu ettei hän minun selvityksistä paljoa ymmärrä, tai ei halua ymmärtää!
   
 15. Kuufi

  Kuufi New Member

  Liittynyt:
  24.08.2004
  Viestejä:
  95
  Saadut tykkäykset:
  0
  <offtopic>

  Mielestäni erittäin huonoa mainosta Akukonille, varsinkin kun suhtautuminen asiakkaan "reklamaatioon" on tuota luokkaa.
  Ehkä asiakkaita on tällä hetkellä tarpeeksi, mutta kovin pitkäkantoista tälläinen asenne ei ole.

  </offtopic>
   
 16. Lare

  Lare New Member

  Liittynyt:
  16.09.2001
  Viestejä:
  1 364
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kuufi, ihan aiheen mukainen repliikkisi on mielestäni. Tällä foorumilla sijaitsee jo pelkän tulotutkimuksenkin mukaan otollista asiakaskuntaa akustointipalveluja tarjoaville yrityksille ja tämäkin ketju on saavuttanut jo yli kolmekymmentä tuhatta lukukertaa nähdäkseni.
  f55tvi voisi vaikka halutessaan käyttää tätä aihetta vipuvartena keskustelussaan palveluntarjoajansa kanssa. Monet meistä kuitenkin tuntevat myönteisen ja negatiivisen asiakaspalautteen vaikutukset.
   
 17. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  todellakin... jos itse olisin akustiikkasuunnittelua tilaamassa niin ihmeitä saa tapahtua, että akukoniin olisin tämän jälkeen menossa. Eiköhän samalla tavalla ajattele lähes kaikki, jotka tätä aihetta lukevat.
   
 18. laskym

  laskym Member

  Liittynyt:
  07.12.2002
  Viestejä:
  141
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos itse olisin akustiikkasuunnittelua tilaamassa en ajattelisi hetkeäkään mitään muuta kuin Akukonia. Kukapa olisi pystynyt tekemään paremman akustiikan meikäläisen teatteriin kuin Akukon. :D :D :king: :naminami:
   
 19. Harry

  Harry Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.09.2004
  Viestejä:
  1 904
  Saadut tykkäykset:
  7
  Sinulla taisi olla Akukon mukana jo alusta asti, ennen kuin rakentaminen edes aloitettiin? En usko että Tarmollekaan olisi Uli piirtänyt tuota tilaa noin kapeaksi, jos olisi päässyt jo rakennevaiheessa mukaan suunnittelemaan.
   
 20. laskym

  laskym Member

  Liittynyt:
  07.12.2002
  Viestejä:
  141
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä, juuri niin, alustavat akustiikkasuunnitelmat tehtiin ennenkuin aloitettiin edes kaivamaan maata...

  Mutta minusta tämä Tarmon kommentti kertoo paljon ko. tilasta:

  Tuo on aivan yksi yhteen omasta ensikokemuksesta miltä meillä tuntui...

  Ei Tarmon tila huono voi olla, kaukana siitä. Suunnittelun tulos tuohon kapeaan tilaan on ihan hyvä