Kotiteatteri + maadoittamattomat pistorasiat

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana miika_p, 11.12.2009.

 1. JoseK

  JoseK Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.09.2006
  Viestejä:
  54
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kuinka monipuolisesti sitten olisi pitänyt?
   
 2. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tieteelliset kriteerit täyttävässä julkaisussa tulisi esitellä kaikki oleellinen aiheesta tehty tutkimus, eikä vain niitä jotka tukevat omia tarkoitusperiä.
   
 3. JoseK

  JoseK Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.09.2006
  Viestejä:
  54
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ehkä kirjan yksi tarkoitus olikin tuoda esille mitä vaikutuksia näillä ihmisen luomilla kentillä voi olla ihmiseen ja herättää keskustelua kuinka paljon tutkimuksia työnnetään pois kun laaditaan yleisiä suosituksia, jotka eivät tue taloudellista kehitystä. Kun puhutaan mitä vaikutuksia näillä VOI olla, perustuu että ihmiset ovat erilaisia, jotkut reakoivat herkemmin ja toiset ei. Sähköyliherkkyys on jo hyvin todettu "sairaus" Ruotsissa ja siellä tämän aiheen tuntemus ja rakennusmenetelmät ovatkin edellä muita.

  Tätä aluetta ei ole vielä tähänkään asti ole tutkittu kokonaan tai tarpeeksi pitkään, koska vaikutukset eivät varmaan tule esille tarpeeksi nopeasti kuten kävi esim. amalgaamihammaspaikkojen kanssa. Monessa teollisuusmaassa nämä ovatkin jo lailla kielletty, mutta tietääkseni Suomessa ei vieläkään.
   
 4. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 455
  Saadut tykkäykset:
  633
  Toivomus, että tämä sähköallergiakeskustelu jatkuisi toisessa ketjussa. Tämän ketjun aihe on erittäin kiinnostava ja tarpeellinen jo itsessäänkin.

  Vanhempia kämppiä, mistä löytyy maadoittamattomia pistorasioita on vielä suurin osa maan rakennuskannasta. Itsekin asun moisessa ja samoja asioita pähkäillyt kuin aloittajakin.
   
 5. miika_p

  miika_p Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.03.2006
  Viestejä:
  110
  Saadut tykkäykset:
  4
  Moro, jatketaanpas vanhaa omaa ketjua. Olen yhä miettinyt rasioiden maadoittamista. Tuosta joutuisi pulittamaan noin 1-2k€, riippuen vähän kuinka pahasti 30v vanhat johdot ovat jumiutuneet putkiinsa ja vaihdetaanko taulu samalla.

  En ole päätöstä tehnyt vaan tuo kustannusarvio pisti miettimään, että onko koko homma tuon rahan arvoista. Tietysti maadoittamalla saisi kaikki vehkeet vikavirtasuojien taakse, mikä saattaa tietysti maksaa itsensä takaisin mikäli jotain sattuu. Tällä hetkellä hieman huolettaa kun kaikki usemman tuhannen euron vehkeet ovat samassa maadoittamattomassa rasiassa kiinni.

  Kun lapsiakin on tulossa talouteen niin tarttee miettiä myös turvallisuutta. Ilmeisesti maadoittamattoman ja maadoitetun rasian turvallisuudessa ei paljoa eroa ole, molemmista voi iskun saada jos huonosti käy. Oliko niin että rikki mennyt laite on vaarallisempi maadoittamattomassa rasiassa? Kun lapsi törkkää sen sukkapuikon rasiaan niin auttaako taulun vikavirtasuojat? Tämä puoltaisi urakkaan ryhtymistä.

  Onko kukaan moiseen urakkaan ryhtynyt? Olenko ihan idiootti kun edes mietin moista?
   
 6. Voitto-Aulis

  Voitto-Aulis Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.05.2002
  Viestejä:
  1 996
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä niissä eroa on ja suojaus on parempi maadoitetussa. Sähköiskun voi tosiaan saada molemmista, kuten myös vikavirtasuojalla tai suojaerotusmuuntajalla varustetustakin. Suojaerotusmuuntaja tosin estää sähköiskun saamisen maan ja vaiheen väliltä kokonaan, kun taas vikavirtasuoja lyhentää sen keston niin lyhyeksi että siitä ei aiheudu hengen vaaraa ainakaan aikuiselle.

  Riippuu vian ja laitteen tyypistä. Pitää paikkansa esimerkiksi silloin kun metallikuorinen laite vikaantuu siten että runko tulee vian johdosta jännitteelliseksi.

  Tämäkin riippuu paljon tapauksesta.

  Nykyaikaisessa pistorasiassa on puikon työntämisen estävä luisti, luisti aukeaa vain jos molempiin reikiin työnnetään puikot yhtäaikaa. Jos osaa työntää molempiin reikiin puikot niin vikavirtasuoja ei auta, koska se suojaa vain silloin kun virta kulkee kokonaan tai osittain muualle kun nollajohtoon. Tähän tapaukseen ei auta myöskään suojaerotusmuuntaja.

  Vanhalla luistittomalla rasiassa lapsi työntää puikon 50% todennäköisyydellä nollakoskettimeen, jolloin ei tapahdu mitään. Sitten jos lapsi osuu vaihekoskettimeen, sen täytyy pitää samalla toisella kädellä tai jalalla kiinni esimerkiksi patterista tai samaisen pistorasian maadoitusviiksistä että saisi sähköiskun. Vikavirtasuoja katkaisee tällaisessa tilanteessa jännitteen ennen kun siitä aiheutuu hengenvaaraa. Tiedä sitten miten pienillä lapsilla tämä on todennettu.;)
   
  Viimeksi muokattu: 22.09.2011
 7. uppiskuppis

  uppiskuppis Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  04.04.2006
  Viestejä:
  1 011
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei vikavirtasuojat tarvii maadoitusta.
   
 8. miika_p

  miika_p Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.03.2006
  Viestejä:
  110
  Saadut tykkäykset:
  4
  Yleisesti neuvotaan laittamaan laitteet samaan maadoitettuun jatkojohtoon, jotta ovat samassa potentiaalissa. Haittaako mikäli tuohon jatkojohtoon liittää myös toisen jatkojohdon, jonka päässä lisää laitteita? Tämä siksi kun laitteita on kahdessa eri paikassa. Tuskin tuossa mitään eroa noiden laitteiden maihin tulee?
   
 9. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Riippuu toisen jatkojohdon pituudesta. Kokeilemallahan tuo helposti selviää.
   
 10. Fitzgerald

  Fitzgerald Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.11.2004
  Viestejä:
  80
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mielenkiintoista. Itse kuulun maadoittamattomien pistorasioiden käytäjien joukkoon (kerrostatalo tehty 50-luvulla).

  Laitteet on jaettu kahden maadoitetun jatkojohdon taakse, jotka on kytketty eri pistorasioihin.

  1) Tietokone (iMac), ulkoinen kovalevy, 2 x Genelec, DAC/esivahvistin.
  2) Televisio, AV-vahvistin, Blu-Ray soitin, Xbox360 ja Digiboksi (Welhon kaapelissa).

  Laptop on myös käytössä säännöllisesti, mutta ei koskaan kytkettynä yllämainittuihin jatkojohtoihin, vaan kämpän muihin pistorasioihin.

  Minkäänlaisia ongelmia, häiriöitä tai sähköiskuja ei ole koskaan tullut vastaan.
   
 11. Don MC

  Don MC Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  19.05.2005
  Viestejä:
  1 163
  Saadut tykkäykset:
  17
  Ei pitäisi olla ongelmaa, kunhan ei mitään ylikuormaa tule. Henkilökohtaisesti en kuormittaisi marketin jatkojohtoa yli 10A kuormalla vaikka huoneiston sulake ja jatkikseen painettu teksti sen mahdollisesti sallisi. Eli kunhan ei yli about 2kW kuormaa tule, eikä piuhat ole sykkyrällä, niin pitäis toimia.  Pääsääntöisesti (poikkeuksiakin on) samassa huoneessa olevat pistorasiat ovat kaikki samassa vaiheessa (sekä nollassa) ja tuollainen kytkentä on ihan OK. Vierekkäisissä huoneissa sen sijaan saattaa toisessa olla pistorasiat eri vaiheessa ja sen takia ei jatkojohtoa saa vetää huoneesta toiseen (ellei tasan tarkkaan tiedä että ovat saman sulakkeen takana). Laitteiden välille saattaa syntyä 400V vaiheiden välinen ero, sekä vielä ero nollapotentiaalissa. Jos ja kun laitteet vielä kytketään toisiinsa signaalikaapelein, voi ongelma olla tosiasia.

  Näin on sähkäri mulle selittänyt.
   
  Viimeksi muokattu: 23.10.2011
 12. neko

  neko Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.10.2005
  Viestejä:
  95
  Saadut tykkäykset:
  2
  (Anteeksi vanhaan ketjuun vastaamisesta, jos se jotain haittaa, mutta tässä ketjussa on käyty sellaista keskustelua, että uskoisin täältä löytyvän vastauksen kysymykseeni)

  En ymmärrä sähköasioista tuon taivaallista, mutta kaipaisin tuohon vielä selvennystä että miksei voi vetää maadoitettua jatkojohtoa toisesta huoneesta toiseen (jossa siis on maadoittamattomat rasiat). Ajattelin etten laittaisi maadoittamattomiin rasioihin yhtään mitään. Kaikki ko. huoneen laitteet olisivat tuossa keittiöstä tuodussa maadoitetussa jatkojohdossa. Mistä tässä syntyy ongelma?

  Huom, en siis kiistä etteikö ongelmaa olisi vaan kun kiinnostaa asia eikä itsellä löydy älyä ymmärtää asiaa. Minulla on sama ongelma(?) kuin joillain muillakin eli maadoitettuja rasioita ei ole kuin kylpyhuoneessa ja keittiössä.

  Saa vääntää oikein rautalangastakin, kiitollinen olisin vain :)
   
  Viimeksi muokattu: 03.05.2013
 13. Bowser

  Bowser Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.03.2007
  Viestejä:
  111
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mikset vain kytke laitteita maadoittamattomaan pistorasiaan?
   
 14. velmeri

  velmeri Uusi jäsen

  Liittynyt:
  25.10.2014
  Viestejä:
  1
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämä aihehan ei ketjuun liity mutta kerronpa mielipiteeni kuitenkin. Viime viikolla olin 3 päivää näistä asioista (ja monista muista) Reino Seesvuoren oppilaana joka on tämän maan mittapuulla hyvinkin osaava herrasmies niin sähkömagneettisten kenttien kanssa kuin yliaaltojen, loistehon ja muun sen sellaisen. Hän kertoin erinäisiä tarinoita vuosien varrelta joissa olivat käyneet mittailemassa magneettikenttiä niin ihmisten kotona kuin toimistoissa sekä sairaaloissakin. Kaikista tapauksista joissa ihmiset olivat saaneet "oireita" sähkömagneettisista kentistä ainoastaan yksi paljastui millään tapaa sähköön liittyväksi, ja sekin johtui kokolattiamaton aiheuttamasta staattisesta sähköstä eikä sähkömagneettisista kentistä (kuten asiakas epäili).

  Ellei asuntonne alla/päällä/sivuilla ole muuntamoa tms. on hyvin epätodennäköistä että asunnostanne saataisiin mitattua juuri minkäänlaisia kenttiä, saati sitten haitallisia.

  Jos asia kuitenkin niin paljon vaivaa että haluatte kuluttaa rahojanne asian selvittämiseksi niin kyseinen henkilö työskentelee vielä eläkepäivillään Finmit oy:ssä. En kuitenkaan ole varma keskittyvätkö pelkästään sähkönlaadun mittauksiin mutta varmaan saisi laitteet jostain jos joku on valmis siitä maksamaan.
   
 15. JJtalo

  JJtalo Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.12.2010
  Viestejä:
  161
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tässä ongelmaksi tulee lain puolesta se että helpompi kieltää jatkojohdon vetäminen kuin se että kuka valvoo sitä mitä mihinkin töpseliin laitetaan.
  Ongelmahan(ja pahimmassa tapauksessa lähtee henki) tässä on se, että mahdollistuu tilanne että JOS joku liittää sitten maadoittamattomaan rasiaan laitteen joka on viallinen ja vuotaa runkoon, saa tämän ja maadoitetussa jatkojohdossa olevan laitteen kuorien väliltä 230v tällin.

  Itellä oli yhdessä kämpässä eri huoneiden välillä jumpattu maa rasian sisällä väärin päin(eli maaliuskassa olikin toisessa huoneessa vaihe). Kaikki toimi vuosia hyvin, kunnes päätin ennen perjantain iltapippaloita vetää rca-piuhan makuuhuoneessa olevalta tietokoneelta olohuoneen stereoille. Samalla kun tökkäsin 3,5mm plugin äänikortin persuuksiin pahahti sulake ja "savun hälvettyä" oli tietokoneesta mennyt äänikortti ja muistaakseni verkkokortti ja olohuoneesta tv. vahvistimesta ei pimentyny ku se tulokanava mihin rca:t oli kytketty.

  Mutta edelleen, jos hurinoita/häiriöitä ei ole niin kyllä niitä maadoittamattomia rasioita voi huoletta käyttää.