Kotiteatteri isoon olohuoneeseen

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana EvilWal, 29.03.2013.

 1. EvilWal

  EvilWal Uusi jäsen

  Liittynyt:
  29.03.2013
  Viestejä:
  3
  Saadut tykkäykset:
  0
  Moro!

  Olisi tarkoitus hankkia jonkinnäköinen kotiteatterisysteemi olohuoneeseen. Aikaisemmin olen tyytynyt pieneen telkkarikulmaukseen, jossa ääni on tullut joko suoraan TV:stä tai DVD:lla jostain ikivanhasta halvasta Philipsin 5.1 kotiteatteripaketista. Nyt olisi tarkoitus päivittää systeemit, mutta olen vielä aika pihalla mitä kannattaisi hankkia.

  Olohuone on n. 60m2 kokoinen avoin tila, joten ilmeisesti kaiuttimien tulisi olla suhteellisen isot. Tosin suurempaan luukuttamiseen ei ole tarvetta kun naapuri tuntuu muutenkin valittavan kaikesta mitä keksii. Pääasiallinen käyttö systeemille olisi urheilun, sarjojen ja leffojen katsominen videotykiltä, musiikin kuuntelu(spotify) ja satunnainen pleikkapelaaminen. Aluksi mietin, että hankkisin jonku 5.1 systeemin ta soundbarin, mutta netissä surffatessani olen huomannut, että ainakin soundbarit haukutaan lyttyyn, eivätkä taida sopia isoihin tiloihin muutenkaan. Alkuun katsomani 5.1 systeemit (mm. Boston acousticksin 5.1 MKII) taitavat olla aivan liian pienet isoon tilaa, vaikka uppoaisivatkin huomaamattomasti sisustukseen.

  Tällä hetkellä tuntuu, että kahden kunnollisen lattiakaiuttimen hankkiminen saattaisi olla paras vaihtoehto(esim. Wharfadale Diamond 10.6/10.7 tai vastaava). Tuossa tapauksessa kaiuttimet tulisivat n. 6 metrin päähän toisistaan, niin että toinen olisi nurkassa ja toinen pihan oven vieressä avoimessa tilassa. Mahtaako tuollainen sijoittelu toimia äänen kannalta kun katselupaikka on about kaiuttimien keskellä n. 3,5m päässä niistä? Takakaiuttimien sijoittamisessa olisi myös se ongelma, että niiden käytännössä ainoa mahdollinen sijoituspaikka olisi kattopalkki, joka sijaitsee n. 4,5m päässä valkokankaasta ja metrin verran katselupaikan takana. En siis tiedä miten hyvin noi toimivat noin korkealle sijoitettuna kun pääkaiuttimet ovat matalalla.

  Vahvistimeksi mietin alunperin onkyo tx-nr414 tai jotain vastaavaa. Pääasia että siihen saa videotykin, Pleikan ja tietokoneen kiinni ja, että muutenkin olisi edes kohtuullisen hyvä. Luulisi, että ton tasoinen riittäisi tarvitsemaani käyttöön?

  Tällä hetkellä parhaalta tuntuva idea olisi siis ainakin alkuun hankkia 2.0 systeemi, eli vahvistin ja kaksi lattiakaiutinta, jota voisi sitten tulevaisuudessa tarpeen vaatiessa laajentaa. Kuulostaako toi siltä, että tossa on mitään järkeä, vai olenko ihan hukassa? Budjetti hommaan on n. 1000e, josta voi ehkä joustaa, mutta en mielelläni myöskään maksa itselleni turhista ominaisuuksista. Olisin kiitollinen kaikista vinkeistä ja myös käytettyjä vekottimia saa tarjota, sillä vertailtuani hintoja netissä, tilaan kamat joko ulkomaisesta verkkokaupasta tai sitten ostan Suomesta käytettyinä.
   
 2. kasafi

  kasafi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  23.05.2012
  Viestejä:
  209
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kai tuo budjetti koskee pelkkää äänentoistoa sentään?

  Jos etukajarit on menossa lähellekään noin levälleen, olisi keskikaiutin tarpeen, ja musa(video)käytössä ehdottomasti identtinen laitimmaisten kanssa. Muutenkin kai kajarien keskinäinen etäisyys pitäis olla jotain kuunteluetäisyyden luokkaa. Googlaa kuuntelukolmio.

  Takakajarien paikka voi olla ihan kohtuullinen olohuonekäytössä noinkin aseteltuna.

  Tohon hintaluokkaan saisi viidella sadalla viisi Tannoy V1:stä
  MB-lehden tuoreessa vertailussa ko. malli jatkoi merkin menestystä perustason kajarien vertailuvoitoissa.
  Nämä tarvitsevat subbarin tuekseen, johoin pitäisi sijoittaa se toinen 500 ainakin, jos meinaa musiikkiakin kuunnella. Itse päädyin suljettuun subiin, vaikka alimmat naapuriin kiirivät leffajyrinät jäävätkin pois. AV-vahvariksi riittää mielestäni halvin perus-Yamaha parilla sadalla, kun budjetti on tuota luokkaa.

  Parasta hinta-laatusuhdetta väitän näillä saatavan.

  Suljetun musasubbarin valintaan viidellä sadalla saavat muut antaa vinkkiä.
   
 3. jjabi

  jjabi Käyttäjä

  Liittynyt:
  04.01.2011
  Viestejä:
  532
  Saadut tykkäykset:
  2
  Tässäkin tapauksessa varsinkin olohuoneen ollessa iso, kannattaa akustointiin laittaa suuri osa budjetista, jos haluaa kaiuttimista oikeasti kaiken irti eikä riitä kunhan nyt on vaan kalliit kaiuttimet.

  Pohjakuva huoneesta myös auttaisi huomattavasti nyt kun on hieman vaikeampi huonetyyppi.
   
 4. kasafi

  kasafi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  23.05.2012
  Viestejä:
  209
  Saadut tykkäykset:
  0
  2.0 systeemissä on se ongelma, että kajarien hinta hyppää rankasti ylöspäin ja vahvariltakin vaaditaan ihan eri virranantokykyä basoilla. Silti systeemi häviää subbarilliselle systeemille, tässä hintaluokassa varsinkin. Keskikajariksi (ja taakse) joutuu laittamaan ihan erilaiset ja sen kyllä sitten kuulee.

  Paras olisi, jos keskikaiuttimen voisi laittaa akustisesti läpinäkyvän valkokankaan taakse (Sinne sopisi akustoivaa materiaaliakin piiloon!?). Muutenkin oikea sijoitus jalustojen päälle sopivasti irti taustasta ja seinistä parantaa ääntä aikasen paljon.
   
 5. kasafi

  kasafi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  23.05.2012
  Viestejä:
  209
  Saadut tykkäykset:
  0

  Tonnin budjetista ei paljon voi lohkaista. Itsellä käytetyistä kajareista ja subbarista koottunakin meni äänentoistoon n. 800.

  Toki akustointi auttaa merkittävästi ja itsellä varastossa olleet ylijäämävillat piipun takana auttoi kuminaan ilman rahallista panostusta. Runsas tekstiilien ja sohvien tms. sijoittaminen saattaa auttaa alkuun. Mahdollinen ison tilan tärykaiku pitää saada kuriin ja jälkikajahtelut mahdollisista muista huonetiloista myös.
   
 6. jjabi

  jjabi Käyttäjä

  Liittynyt:
  04.01.2011
  Viestejä:
  532
  Saadut tykkäykset:
  2
  Jos tässä nyt ei subia hankita joka kuitenkin vie 300-400e käytettynäkin jos hyvän haluaa?

  En nyt aivan sitä tarkoittanut että laitetaan tonni akustointiin ja myhäillään sitä pari kuukautta ja säästetään kaiuttimiin:)
   
 7. kasafi

  kasafi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  23.05.2012
  Viestejä:
  209
  Saadut tykkäykset:
  0
 8. EvilWal

  EvilWal Uusi jäsen

  Liittynyt:
  29.03.2013
  Viestejä:
  3
  Saadut tykkäykset:
  0
  En oo himassa ni ei pystynyt ottamaan parempia kuvia tilasta, mutta noi löytyivät koneelta:

  katso liitettä 1.jpg

  Katossa näkyy ruskea palkki, johon takakaiuttimet olisi mahdollista kiinnittää.

  katso liitettä 2.jpg

  Valkokangas tulee about noiden kahden ikkunan väliin.

  katso liitettä 3.jpg

  katso liitettä 4.jpg

  Huikea Paintilla piirretty pohjapiirros huoneesta. Etukaiuttimien etäisyys toisistaan siis n. 5-6m ja katseluetäisyys n. 3,5m.

  Edellisten viestien perusteella siis ainakin keskikaiutin kannattaa hankkia. Ideoita kaiuttimista otetaan vastaan. Ja siis tota tonnin budjettia pystyy kyllä tarpeen vaatiessa venyttämään. Tilan akustoiminen ei kyllä taida onnistua kovin helposti. Toki tosta ei mitään kunnon teatterihuonetta ole tarkoituskaan tehdä, vaan hakusessa on huoneeseen mahdollisimman hyvin toimiva kokonaisuus.
   
 9. petrive

  petrive Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2005
  Viestejä:
  125
  Saadut tykkäykset:
  6
  Voisihan tuossa kokeilla simexin sa4ti lattiakaiuttimia, jos on tarvetta sa4 s keskelle
  ja hankkia kunnon vahvarin ettei lopu teho tai ominaisuudet heti kesken
  Subbaria sitten tarpeen / rahatilanteen mukaan

  Tällä tavalla voi hitaasti rakentaa kunnon systeemiä
   
 10. kasafi

  kasafi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  23.05.2012
  Viestejä:
  209
  Saadut tykkäykset:
  0
  Etukajarien välisen suuren etäisyyden vuoksi keskikajaria tarvitsisi mielestäni käyttää myös musiikilla (5 kanavastereo-asetuksella tms.) keinotekoisten tila-asetusten puutteista huolimatta. Siksikin etukajarien pitäisi olla identtisiä. Jos haluaa käyttää lattiakajareita, ne olisi pakko laittaa ikkunoiden eteen, lähemmäs toisiaan. Sirot jalustakajarit saattaisi siirtää ikkunoiden eteen, lähemmäs toisiaan aina hifistellessä.

  Toinen asia on, onnistuuko tilan riittävä pimentäminen ja haittaako pimentäminen liikaa ison tilan muiden osien samanaikasta käyttöä. Itse kallistuisin siksi telkkuun, vaikka ikkunan edessä se näyttää varsinkin ulospäin tyhmältä. Ainakin projektorin valovoimaa kannattaa lisätä, myös kuvakokoa rajoittamalla. Pimennysverhoilla saisi hieman akustoituakin, mutta ne muuttaisivat tilan ilmettä radikaalisti.
   
 11. Bumer

  Bumer Goodfella Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.09.2004
  Viestejä:
  1 689
  Saadut tykkäykset:
  4
  Nuo jättimäiset ikkunat ja eri tiloihin jakautuva pohja syö bassoa varsin hyvin ja heijastukset sen kun pilaa ääntä. Oma ehdotus olisi laittaa systeemi pitkälle seinälle, jossa vain ylhäällä pienet ikkunat ja samaten sohvan siirto. Ja 2 isoa kaiutinta voisi tietysti ajaa asian paremmin, kun tuossa on paha laittaa takakaiuttimet järkevästi etteivät ole tiellä ja toinen ihminen peitä toisen kaiuttimen ääntä, ehkä kattokiinnitys.
   
 12. EvilWal

  EvilWal Uusi jäsen

  Liittynyt:
  29.03.2013
  Viestejä:
  3
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitoksia vastauksista. Vähän hankala tila tuntuu tosiaan olevan. :( Toi systeemi pitäisi kuitenkin kyhätä sisustuksen ehdoilla, eikä toisinpäin, joten esim. sohvien kääntäminen ei oikein tule kysymykseen. Myöskään telkkaria ei viitsi laittaa tuohon ikkunan eteen maisemaa pilaamaan. Katseluajankohdat ovat joka tapauksessa pääosin pimeän aikaan, joten toi tilan pimentäminen ei liene mikään ylitsepääsemätön ongelma. Tohon ikkunan eteen olisi tarkoitus laittaa n. 30cm korkea TV-taso, joten yksi vaihtoehto voisi olla hankkia pienikokoiset aktiivikaiuttimet sen päälle ja subbari viereen, jolloin kaiuttimet voisi sijoittaa lähemmäs toisiaan. Mahtaisiko tuollainen ratkaisu toimia ja minkä kokoiset aktiivikaiuttimet riittäisivät edes välttävästi tuohon? Mitään monen tonnin isoja Genelecejä ei raaskisi kuitenkaan hankkia...