Kotiteatteri autotalliin

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Mikkeli13, 24.08.2009.

 1. Mikkeli13

  Mikkeli13 Active Member

  Liittynyt:
  16.06.2008
  Viestejä:
  524
  Saadut tykkäykset:
  75
  Tarkoitus olisi aloittaa noin kuukauden päästä entisen autotallin (nykyisten työtilojen) muutostyöt kotiteatteriksi.

  Purkupuolen hommia on ensialkuun hiukan ja lattia kaipaa oikaisua ja lämmitysputkia. Autotallilla on myös nykyään yläkerta jonne menevä portaikko käännetään toisinpäin. Portaikon ja varsinaisen kotiteatterin väliin on ajateltu väliseinää. Yläkerta palvelee jatkossa elokuvavarastona sekä "ATK/toimistotilana".

  Akustiikka puoleen on tarkoitus hiukan panostaa (budjetti kuitenkin rajallinen ja laitehankintojakin on). Tässä vaiheessa otetaan vastaan ehdotuksia pintamateriaaleista ja akustiikkaratkaisuista.

  Omia/kirvesmiehen ajatuksia tähän asti: kattoon Ecophon Sompraa ja mineraalivillaa ja lattiaan oikaisun jälkeen tulee vesikiertoinen lämmitys ja ilmeisesti korkkiparketti (tumma sävy, esim pähkinä). Seiniin ilmeisesti lisätään kerros mineraalivillaa ja päälle Gyproccia ja maalia. Takaseinälle ja sivuseinien etuosiin symmetrisesti vielä akustiikkalevyjä/diffuusori.

  Tilassa on valmiina varsin toimiva ilmanvaihto.

  Laitteistoa:
  Harman Kardon AVR 255
  Playstation 3
  Toshiba HD-DVD
  Canal Digital HD-digiboksi
  JVC D-ILA HD350
  Multibrackets kehyskangas 108"
  Oppo BDP-83 soitin (modattu aluevapaaksi)

  Tilauksessa:
  1 kpl SVS PB13-Ultra Rosenut (Maelstrom X askartelu jäi tällä kertaa hopeasijalle, puuhaa piisaa muutenkin...)
  1 pari SVS MTS-01 Rosenut
  2 paria SVS MBS-01 Rosenut
  1 kpl SVS MCS-01 Rosenut
  2 paria NorStone Stylum 3 kaiutinjalkoja

  Tykki/kangas asioissa olen täysi noviisi mutta iso/hyvä kuva kiinnostaa. Ollaanko tässä hakoteillä vai onko ajatuksissa jopa järjen hiven? Teatteritilan pituudeksi on jäämässä noin 4.9 metriä väliseinän pystytyksen jälkeen. Kattokorkeus on tällä hetkellä noin 2.5 metriä. Riittääkö tykin heittomatka 100" kuvalle?

  Kuvia kohteesta tulee myöhemmin, mutta tässä pikainen pohjapiirustus tallista. Talliin on oma sisäänkäynti samoin viereiseen pannuhuoneeseen. Asuintilojen erillinen sisäänkäynti näkyy vasemmassa laidassa. Tallin lattiavalu on erillinen ja pannuhuone välissä eristää teatterin asuintiloista, joten äänieristykseen ei hirveitä tarvitse panostaa.

  [​IMG]

  Tulipahan tarina, mutta kiitos jos jaksoit tänne asti. Vielä suurempi kiitos kommenteista/ehdotuksista!
   
  Viimeksi muokattu: 22.10.2009
 2. Lobotomy

  Lobotomy Member

  Liittynyt:
  04.01.2006
  Viestejä:
  893
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kuvassa ilmeisesti valkokangas on tulossa yläreunassa olevalle seinälle ja portaikko käännetään tällöin takaseinää vasten?

  Portaikon ja teatterin välistä seinää ei kannata tehdä umpinaiseksi, ellei halua rajata meteliä portaikon puolelta. Tämä seinä on jäämässä selän taakse, jolloin sopiva kevytrakenteinen seinä toimii myös akustointina ja portaikkotila toimii ilmarakona akustoinnin takana. Toimiva ratkaisu voisi esimerkiksi olla runkotolppien väliin asetettu villa+suojakangas ja näiden päälle pystyrimoitus puusta. Pystypuut toimii diffusoivana pintana korkeille ja villa absorboivana matalille. Istumapaikkoja ei tosin kannata ihan tähän seinään kiinni laittaa.

  Oikea ja vasen seinä eroaa rakenteeltaan toisistaan. Onko ulkoseinä kiveä vai puuta? Jos puuta, niin ongelmaa tuskin tulee. Jos kiveä niin bassot käyttäytyy eripuolilla eri tavalla. Bassojen toispuoleiseen vaimennukseen ei varmaan kannata kuitenkaan alkaa ja molemminpuolinen syö huonetilaa turhan paljon.
  Kevyttä ensiheijastus akustointia kummallekkin seinälle kannattaa joka tapauksessa laittaa. Ensiheijastuksiin absorboivaa puutaloon ja diffusoivaa kivitaloon, näin hatusta heitettynä. Kivitalossa ei kannata kaikkea diskanttia tappaa vaan pitää pientä eloa musiikissakin, siksi diffusoivaa. Tähän käy esim. QRD-diffuusori.

  Jos huonekorkeutta riittää, niin kattoon on helppo piilottaa paljon vaimennusta huoneen mukavuuden tai pinta-alan kärsimättä. Samalla saa helposti katon mustaksi, mikä on hyvä tykkikäyttössä. Samalla saa tarvittavat johdot piiloon.

  Valaistus kannattaa suunnitella kohdevalaistukseksi. Valkokankaalle ei saa tulla leffakäytössä tulla ylimääräistä valoa tai heijastuksia. Joten kohdevalaistus oleskelualueilla mahdollistaa videotykin käytön myös valot päällä.
   
 3. Mikkeli13

  Mikkeli13 Active Member

  Liittynyt:
  16.06.2008
  Viestejä:
  524
  Saadut tykkäykset:
  75
  Valkokangas tosiaan tulossa kuvan ylälaitaan ja portaikko kuvan alalaitaan.

  Väliseinän jättäminen kevytrakenteiseksi ei tullut mieleen, mutta taitaa olla tosiaan parempi ratkaisu kuin umpeen levyttäminen. Teatteritilan yläkerrassa ei elokuvien aikaan muita ole joten äänet saa kantautua ylös. Kiitos vinkistä :thumbsup:

  Mikä ovi tuollaiseen kevytrakenteiseen seinään olisi akustisesti hyvä ja entä oven sijoitus sivusuunnassa?

  Sivuseinien rakenne tosiaan ei identtinen mutta ulkoseinäkin on puurakenteinen ja lautaverhoiltu, joten suuria ongelmia seinien erilaisuudesta ei tulossa. (?)

  Kattoa voi tosiaan tuosta 2.5 metristä laskea villojen ja Ecophon Sombran verran ja saa samalla mattamustan katon. Lattian oikaisu ja lämmitysputket vievät myös muutaman sentin.

  Sohva on jo varattu (Maskun Kennedy-kotiteatterisohva) ja katselupaikat tulee yhteen riviin. Kuinka reilusti sohva pitää olla irti tulevasta (kevytrakenteisesta) takaseinästä?

  Valaistukseksi olin ajatellut ihan kattoon upotettuja säädettäviä spotteja ja sivuseinien alaosaan lisää heikkotehoisempia spotteja. Valot tulisivat kaukosäädettävien himmennysmuuntimien perään.
   
 4. Lobotomy

  Lobotomy Member

  Liittynyt:
  04.01.2006
  Viestejä:
  893
  Saadut tykkäykset:
  0
  Taakse kannattaisi varata hatusta heitettynä 50cm tilaa. Joku on joskus puhunut metristä diffuusoriin. Tuo vaan ei ole puhdas diffuusori, vaan toimii myös absorberina rimojen väliin osuvien korkeiden ääniaaltojenkin osalta.

  Molemmista sivuseinistä siis heilahtaa bassot läpi helposti, joten kevyehkön akustoinnin tulisi riittää ensiheijastuspisteisiin. esim 4cm + 4cm ilmarako paneeli kiertämään sivuseiniä huoneen etuosaan ja etuseinää pitäisi riittää. Takakaiuttimia varten istuinten sivuillekkin kannattaa laittaa levyt. Eli surround R heijastus vasemmasta seinästä ,ja päinvastoin, kannattaa myös tappaa.
   
 5. Mikkeli13

  Mikkeli13 Active Member

  Liittynyt:
  16.06.2008
  Viestejä:
  524
  Saadut tykkäykset:
  75
  Tuota välioven materiaalia ja sijoitusta miettiessä keksin että senhän voisi myös jättää kevytrakenteiseksi osaksi akustiikka/diffuusori takaseinää jolloin sen sijainnilla ei ole väliä.
   
 6. Mikkeli13

  Mikkeli13 Active Member

  Liittynyt:
  16.06.2008
  Viestejä:
  524
  Saadut tykkäykset:
  75
 7. shamen

  shamen Active Member

  Liittynyt:
  19.02.2003
  Viestejä:
  1 224
  Saadut tykkäykset:
  0
  Teet subbarin itse käyttämällä esim Maelstrom-X 18" elementtiä tai muuta suht suorituskykystä leffoille. Tai kahta.
  Yhden tollasen kustannukset jää sinne 1000euron luokkaan vahvistimen ja kotelon kanssa. Kaksi elementtiä vaatiikin jo tilaa sellasen 700-800 litraa, joten se vaatii myös tilaa.
  PB13-Ultraa kuulematta voisin sanoa, että aika kova kilpailija olisi kyseessä.
   
 8. Mikkeli13

  Mikkeli13 Active Member

  Liittynyt:
  16.06.2008
  Viestejä:
  524
  Saadut tykkäykset:
  75
  Ihan mahdollinen vaihtoehto, täytyy vain selvittää tuon elementin saatavuus. Ei kiinnostaisi odotella elementtiä 9 kuukautta.
  Toisaalta tuossa teatterissa riittää puuhaa ilman tuota subiprojektiakin. Voipi olla että pääsyn "helppoon" ratkaisuun (SVS).
   
 9. Goofy75

  Goofy75 New Member

  Liittynyt:
  08.09.2005
  Viestejä:
  1 359
  Saadut tykkäykset:
  0
  Asiaa sivuten.
  Itsekkin olen miettinyt jos autotalliin tekis kunnon lattian, muksuille leikkipaikaksi,kotiteatterihuoneeksi tai joksikin muuksi.
  Mutta kuiteskin.

  nykyään lattiana on vain alfaltti,eli mitä pitää ottaa huomioon jos tekee lattian asfaltille ilman uuden lattian valua??? Meinaan että jos sen vuonna 2020 saan aikaiseksi niin teen sen vaan puusta,villasta ja levystä, minkä verran ilmanvaihtotilaa maan ja eristyksen väliin ym.
  Kiitos
   
  Viimeksi muokattu: 04.09.2009
 10. Atheris

  Atheris New Member

  Liittynyt:
  11.06.2009
  Viestejä:
  176
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sano että tuo asfaltin päälle rakentaminen oli vitsi.. ihan jo perus asioina se routasuoja. Eli asfaltti huitsin kuuseen, maata mäkeen, routasuojaus, lattian valaminen ja sitten miettimään sitä teatterin tekoa :)
   
 11. Goofy75

  Goofy75 New Member

  Liittynyt:
  08.09.2005
  Viestejä:
  1 359
  Saadut tykkäykset:
  0
  OK, sanotaan.

  Ei siihen varmaan kyllä ikinä teatterihuonetta sais rakentaa:rolleyes: tulis varmaan joku naapurikin soittais rakennustarkastajan paikalle jos siihen semmoisen tekis. Tosin kun se kuiteskin on talon päässä kiinni ja seinän takana on kylmävarasto, siitä seinä auki ja jättää autotallin nosto-oven paikoilleen niin ei herätä epäilystäkään niin paljoa.:D

  Jos siitä nyt semmoisen lämpimän varastotyylisen huoneiston saisi tehtyä joskus niin olisin tyytyväinen.

  Kiitos:thumbsup:
   
 12. miksu

  miksu Amatööri - monella tapaa Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.04.2001
  Viestejä:
  1 682
  Saadut tykkäykset:
  5
  <ot>Eiköhän tuo lämmin varastohuonekin vaadi rakennusluvan.... Kannattaa ainakin selvittää ennen aloittamista.

  Meillä tehtiin -97 kylmästä varastosta (polttopuita ja roinaa) makuuhuone, ulko-ovi poistettiin ja käynti olohuoneen nurkasta. Luvat ja tarkastukset kaupungilta, homma ok. Nyt sama tila palvelee mainiosti pienenä kotiteatteritilana.</ot>
   
  Viimeksi muokattu: 05.09.2009
 13. Mikkeli13

  Mikkeli13 Active Member

  Liittynyt:
  16.06.2008
  Viestejä:
  524
  Saadut tykkäykset:
  75
  Muutto takanapäin, pikkuhiljaa alkaa varsinainen teatteritilan kunnostus/teko. Laitepuolesta sen verran uutta että Oppo saapui englannin kautta (pysähtyi siellä modattavaksi) ja tulipahan juuri tilattua SVS PB13 Ultra. :king:

  Jos vaikka huomenissa ehtisi pari kuvaa napsaista tuosta tilasta ennen muutoksia.
   
 14. Mikkeli13

  Mikkeli13 Active Member

  Liittynyt:
  16.06.2008
  Viestejä:
  524
  Saadut tykkäykset:
  75
  Tässä viimeinkin lupaamiani "ennen" kuvia:

  [​IMG]

  Kuva napattu sisäänkäynnin luota kohti tulevaa valkokangasseinää. Lämpöpatteri, pesualtaat ja valaisimet saavat poistua.

  [​IMG]

  Kuva otettu valkokankaan suunnalta kohti takaseinää. Kuvassa näkyvä ovi ja portaikko jäävät väliseinän taakse. Portaikko käännetään ensin tieltä pois.

  [​IMG]

  Pitkällä sivuseinällä olevat pikkuikkunat peitetään umpeen. Tuleva väliseinähän peittää takaseinän ikkunat.

  Lisäksi tuli tuohon L-Soundin tilaukseen pienoinen lisäys: PB13-Ultra saa seurakseen SVS M-sarjalaisen 7.0 setin. Setti lähtee tänään (22.10) norjasta liikkeelle.
   
  Viimeksi muokattu: 01.11.2015
 15. Mikkeli13

  Mikkeli13 Active Member

  Liittynyt:
  16.06.2008
  Viestejä:
  524
  Saadut tykkäykset:
  75
  Purkuhommat käynnissä: Vesikiertoinen patteri ja pesualtaat viemäröinteineen purettu. Vanhoja sähköasennuksia purettu ja vanha sähkökeskus lähtee seuraavaksi samoin vesiputket.
  Yläkertaan tulevan konttorin tieltä purettu muutama väliseinä ja vanhoja sähköasennuksia. Molemmista kerroksista purettavana myös paneeliseinät.

  Toisaalta koolauksien pystytys ja uudet sähköasennukset ovat päässeet käyntiin.

  Kuvia lisäilen kohta.

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 01.11.2015
 16. Arttu78

  Arttu78 Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 448
  Saadut tykkäykset:
  84
  Jäämme odottamaan mielenkiinnolla.
   
 17. Mikkeli13

  Mikkeli13 Active Member

  Liittynyt:
  16.06.2008
  Viestejä:
  524
  Saadut tykkäykset:
  75
  Imageshack takkusi jotakin, mutta nyt pari tuoretta kuvaa:

  [​IMG]
  Koolaus alkutekijöissään

  [​IMG]
  Sähkötyöt aluillaan
   
  Viimeksi muokattu: 01.11.2015
 18. Arttu78

  Arttu78 Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 448
  Saadut tykkäykset:
  84
  Itse pyrkisin pitämään tilan mahdollisimman suurena, ja yrittäisin keksiä kuinka tilan voisi toteuttaa ilman kokoa rajoittavia väliseiniä.

  Väliseinälle löytyisi tarvetta, jos sillä haluttaisiin eristää yläkertaan meneviä ääniä, mutta tässä tapauksessa tuota tarvetta ei ilmeisesti ole. Eikös tuosta teatteriin laskevasta portaikosta nyt nimenomaan saisi rakennettua luonteikkaan ja sisustuksellisesti hienon yksityiskohdan. Käytännöllisyydenkin kannalta toimisi varmasti paremmin kuin liikkumista pienissä tiloissa hidastavat ovet. Teatterisohvankin taakse jäisi kivasti yli 2 metriä jutustelutilaa vierailijoille niitä tilanteita varten kun tarkoituksena ei ole katsella intensiivisesti elokuvaa. Portaiden alle voisit laittaa vaikka pienen baaritiskin/jääkaapin, lukunurkkauksen, sisustuskasvin blackjackpöydän, viinikaapin, popcornikoneen tai vaikka Monopolinpelaamisnurkkauksen.:D Täysin rakentavassa mielessä sanon, että think big.
   
 19. Mikkeli13

  Mikkeli13 Active Member

  Liittynyt:
  16.06.2008
  Viestejä:
  524
  Saadut tykkäykset:
  75
  Väliseinäasiaa ei ole vielä lyöty lukkoon. Kärsiikö tila äänen kannalta jos huoneen takaosa ei ole symmetrinen (portaikko ja sen aiheuttama aukko katossa)?

  Ehdotukset ovat edelleen varsin tervetulleita. Takakajarit saisi ilman väliseinää sijoitettua paremmin/irti sohvasta.
   
 20. klonkku85

  klonkku85 New Member

  Liittynyt:
  25.12.2009
  Viestejä:
  9
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mites tämä mielenkiintoinen projekti etenee?