Kotimaisten näyttelijöiden 3d-mallinnus ja hologrammi -esitykset

Keskustelu osiossa 'Elokuvantekijät' , aloittajana bluesmood, 19.11.2022.

  1. bluesmood

    bluesmood Käyttäjä

    Liittynyt:
    21.11.2013
    Viestejä:
    483
    Saadut tykkäykset:
    31
    Niitä taida oikein vielä olla?

    Mtä katsoin Iltasanomien yön aika Sanoma median nostamia poimintoja kotimaisista keltaisen lehdistön artikkeleista, niin pisti silmään ja katselin netistä kotimaisten näyttelijöiden 3d-mallinnuksista, keitä heitä on?

    Virikeartikkeli oli toimintalegenda Sylvester Stallonen uudesta roolista Paramountin uudessa sarjassa, jossa mies näyttelee mafiapomoa, ja kommentti oliko se Australian televisio 101 vai 110, biinäreinä kuitenkin tuo televisioyhtiön nimi ykkösinää ja nollina lopussa, että "Niin kauan kuin olen relevantti, haluan tehdä reality sarjan perheeni elämästäni", - mies kertoi tulevaisuuden haaveistaan Zoomin kautta sinne Australian suuntaan antamassaan haastattelussa lukemani mukaan, mitä olen seurannut jonkun verran tuota Cosa Nostran hallinnoimaa Los Angelesin viihdebisnestä, niin tuntuu, että siellä on kaikki vanhan koulukunnan näyttelijät remasteroituna näyttelijäsuoritukset ja sama musiikissa, mitä hologrammina tekevät nykyään myös Lemmyn kuolemn jälkeen ja Beatles Hologrammi -maailmankiertue näki päivänvalon jo vuonna 2018, niin viihdebisnes elää aikaa edellä!

    Suomessa tämä taitaa olla vielä lapsen kengissä, voisi kuvitella, että jenkeissä jokin Jasper Pääkkönen on käynyt lähdeotokset antamassa 3d-mallinnukseen, mutta kyllä se ennen pitkää tuntuu siltä, videomateriaalia on paljonkin. Saa nähdä, näkeekö tämä 3d-mallinnettujen videoesiintyjien ainakin näiden tunnettumipien joukosta kotimaisten täällä Suomessa kuva-rekonstrukioita postuumisti sitten kuoleman jälkeen vielä elinaikanani, mitä tässä 20-25 vuotta varmaan elinaikaani on jäljellä: Tarvittava data on jo saatavilla.

    Onko täällä palstalla mitäänä mielipiteitä tästä elokuvien postuummsti esiintyvien sitten joskus kuolemansa jälkeen, kun he eivät enää ole "relevantteja", oleellisia SlyStallone aka Instagram nickname -osalta, mitä tämä on jenkki-italiano perheessä, mutta mitä ajatuksia tästä? Musta tuntuu, että tämä on suuri bisnes kuva- tai -ääniraitojen omistajienoikeuksien lisenssien haltiljoille vielä postuumisti subjektin fyysisen poistuman päältä täältä iäisyyteen globaalsiti?
     
  2. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Iso kysymys näissä varmaan on se, että kuka tai mikä omistaa aiemmat elokuvasuoritukset ja ehkä hahmotkin. Jälkimmäinen on helpompi, mutta elokuvasuoritusten, ihmisen olemuksen, eleiden, maneerien omistaminen on jo kinkkisempi juttu. Näistä tietenkin on jo sopimuskäytäntöjä syntynyt. Mitenköhän sovittiin esim. Star Warsien osalta?

    Minusta kuulostaisi aika dystooppiselle sellainen tulevaisuus, jossa näytteijätyö siirtyisi ja säilysi postuumisti rekonstruktuoituna (diginä) elokuvakorporaatioiden hallussa. Periaatteessahan on kyse oikeastaan vain samasta ehkä, mitä kultakauden elokuvatähtien työ oli studioiden alaisuudessa. Minusta kuitenkin tuntuu siltä, että näyttelijöiden perillisillä olisi ja tulisikin olla intressi ja oikeus jälkikäteen luotujen "näyttelemisten" tuottoon (oikeuksiin).

    Sinänsä en pidä mahdottomana, että vaikka parin sadan vuoden päästäkin Syltty ja Arska nähtäisiin valkokankailla (tms.) uusina digielokuvasuorituksina. Kysehän on lopulta vain siitä, että voitaisiin vaikkapa tänä päivänä rekonstruktioida Mozartin esiintyminen. (En väitä, että Syltty tai Arska on sama kuin Mozart merkitykseltään jälkipolville, mutta se on toisaalta asia, jota emme koskaan saa tietää.)

    Pidän toisaalta vielä aika kaukaisena tulevaisuutta, jossa ihmisnäyttelijä saadaan mallinnettua sillä tasolla, että vaikkapa Marlon Brandon tyyppinen vähän selittämätönkin taika välittyy aitona. Voi hyvin olla, ettei se ole koskaan mahdollistakaan.
     
  3. bluesmood

    bluesmood Käyttäjä

    Liittynyt:
    21.11.2013
    Viestejä:
    483
    Saadut tykkäykset:
    31
    Voi olla, että on kaukana tulevaisuudessa ainakaan 1:1 mittasuhteessa ihmisnäyttelijän aidolta tuntuva suoritus.

    Ensimmäisen kerran, kun törmäsin tähän postuumisti näyttelijätä valkokankaalla, kun luin joskus ajat sitten, että James Deanista, joka oli 50-luvun lyhyen elämän elänyt filmi-idoli Amerikassa, niin hänestä elokuvastudio oli väläytellyt jotain postuumeja esiintymisiä, ja sitten oliko se James Deanin perikunta oli en muista, oliko nostanut oikeuskannetta, tai ainakin vastaustanut ajatusta.

    Amerikka, mitä ainakin Los Angelesissa elokuva ja -viihdebisness ne on mitä muutoinkin pidän media-alaa juristien pelikenttänä, mitä Yhdysvalloissa niillä isoimmilla ainakin elokuvastudioilla on satapäin top-down -lähestymistavan juristi-armeijat. Noista on valta-osasta mitä varmaan tuohon postuumisti esiintymisien osalta liittyy mitä itsekin mainitsit jotain niin niistä varmaan juuri ole tällä hetkellä mitään lainsäädäntöä olemassa.

    Mutta siinä kohtaa, jos jokin elokuvastudio tekee jonkin niin merkittävän loikan tulevaisuuteen tuossa postuumien esitysten osalta, niin varmaan joitain oikeuskanteita nousee sitä studiota vastaan, niin siinä kohtaa yleensä ainakin teknologia-alalla nuo jenkki-teknojätit toimivat mielivaltaisesti ensin, jonka jälkeen tulee jokin ennakkotapauksena oikeuden tuomio, ja päättäjät alkavat sen jälkeen vasta rukkaamaan lainsäädäntöä.

    Itse ja en ole sen enempää 3d-mallintamisesta perillä, vaikka opinnoissa olisi ollut vapaa-valintaisena kurssina 3d-mallintamisen kurssi, en ottanut sitä, vaikka opinto-ohjaaja ehdotti sitä minulle. Tuo 3d-mallintaminen digitaalisten objektien ja sisältöjen osalta on mielenkiintoinen, mitä pääasiassa fyysistenkin 3d-mallien osalta ne mallien oikeuksien omistajat, mitkä liittyvät varmaan tai niihin sovelletaan aineettoman omaisuuden, immateriaalioikeuksien lakeja aika pitkälle varmaan, niin ne siinä bisneksessä käärii rahaa.

    En ole juristi, mutta melenkiintoinen ajatus, varmaan johonkin pisteeseen saakka on selvitettävissä myös ihan valideista lähteistä minkälaisella data-joukolla saa mallinnettua mitäkin noista digitaalisessa muodossa olevista kuva-kokoelmista yms, mutta en nyt tiedä onko se lopulta sitten niin kiinnostava, että jaksaisi iltaa kahta istua yötä koneella sen takia.

    Onhan niitä jotain ollutkin muistaakseeni The Irishman -elokuvassakin oli joku näyttelijäsuoritus aika pitkälle digitaalisena tuotettu ellen väärin muista.

    Siihen liittyy myös mielestäni tietojenkäsittelyn näkökulmasta myös tekoäly-algoritmiikka ja kone-oppiminen ja ne on jo siinä pisteessä nykyisin, että koneen voi valjastaa ulostulona puhumaan kenen tahansa ihmisen äänellä mitä hyvänsä käytännössä, jos on tarpeeksi niitä foneettisia äänteitä datana tai puhetta nyt lähinnä tai miksei lauluakin siitä ihmisestä, ketä mallinnetaan. Tästä ei liene kenelläkään mitään vastwaan sanomista?

    Itse en ota kantaa moraalisiin ja eettisiin kysymyksiin, mitä näihin liittyy, koska en ole päivääkään lukenut moraalia ja etiikkaa, ne on lähinnä humanisti-filosofien aiheita.

    Lisään vielä moraalista ja ettisistää kysymyksistä sen, että lopulta sitten voi olla jotain tilanteita, tai jopa aloja, joissa sitten nuo kysymykset saavat vähemmän mitään painoarvoa, jos mitään jos sen ison korporaation taloudellinen etu tai hyöty on mitattavissa niin paljon suuremmaksi. Esimerkkinä vaikka tupakkateollisuus ja varmaan jossain määrin lopulta alkoholitislaamojen toiminta voisi olla toinen esimerkki. Uhkapeli-toiminta ja varmaan on maailmalla yksi samaan kategoriaan liitettävissä, en tiedä niistä.
     
    Viimeksi muokattu: 19.11.2022
  4. Collector

    Collector Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.05.2022
    Viestejä:
    354
    Saadut tykkäykset:
    16
    No mitä mieltä olette -> Rogue One? Mielestäni 2 todella hienosti toteutettua 3D-hahmoa.
     
  5. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Minua jäi aloitusviestissä vielä häiritsemään mielikuva Jasper Pääkkösen mallintamisesta tulevia polvia varten. Minusta Jasper on tehnyt jo tähän mennessä yleisiin odotuksiin nähden huikaisevan näyttelijäuran, mutta en ole ihan varma siitä, että onko juuri hän niiden joukossa, joita tullaan kaipaamaan myös digimuodossa tulevaisuudessa.

    Toki jos tarvitaan tulevia suomalaisia suurmieselokuvia varten mallinnusta, niin sittenhän tilausta on. Aivan kuin Martti Suosalonkin osalta. Molemmilta puuttuu vielä ainakin Mannerheim hahmokatalogistaan.
     
  6. bluesmood

    bluesmood Käyttäjä

    Liittynyt:
    21.11.2013
    Viestejä:
    483
    Saadut tykkäykset:
    31
    Otin lähinnä tuon Jasper Pääkkösen esimerkinnä kotimaisista. Hän on käsittääkseni aika kärkipäätä tuolla Amerikan Hollywoodissa suomalaisnimistä noista nykyhetken aktiivisena olevista näyttelijöistä, mitä siellä oli yksi pilottijakso, joka jäi pilottiin ja sitten Pääkkönen oliko se Omerta -toimintaelokuvassa pääroolissa jopa, niin ainakin yksi tunnetuimmista tämän hetken nykypolven näyttelijöistä on Amerikassa.

    On totta, että lsita on loputon näyttelijöistä, joita Suomessakin on lähinnä kansallisaarteen tai kulttuurihistoriallisen perinnön jättämäisen tähden olisi varmaan siinä pisteessä se status, että varmasti riittäisi innokkaita elokuvaharrastajia useammallekkin näyttelijälle ja jo edesmenneille myös.