Koronavirus 2019 eli COVID-19

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana KILLPATRICK, 15.02.2020.

 1. latexii

  latexii Well-Known Member

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 943
  Saadut tykkäykset:
  293
  Mitähän tuo oireetonkin käytännössä tarkoittaa.. ? Itse en todellakaan usko että esim. aktiivisesti urheileva hlö voisi urheilla yhtä aktiivisesti koronan kanssa kuin ilman. Jos taas miettii jotain pertti perusläskiä joka mähöttää kotona töiden jälkeen ja ainut liikuntamuoto on hakea postista tilatut leffat niin laittaako hän koronan saaneena ne mahdolliset oireet esim. krapulan / huonojen yöunien / ylensyönnin / liikkumattomuuden /katupölyn / siitepölyn etc. piikkiin ?

  Omalla kohdallani en todellakaan voisi kuvitella olevani oireeton kantajana. Sen verta tulee panostettua kaikkeen terveelliseen (kuten liikunta ruoka etc) etten voisi kuvitellakaan tekeväni samoja asioita, samalla intensiteetillä koronan kanssa kuin ilman...
   
 2. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 245
  Saadut tykkäykset:
  350
  Toisessa asiayhteydessä, mutta osaan vastata kysymykseen "mitä tarkoittaa oireeton angiina". Eräästä varhaiskasvatuksen ryhmästä (kymmeniä) testattiin kaikki angiinan varalta. Yli 3/4 todettiin näytteen perusteella olevan angiina, vaikka alle 1/4 oli valittanut kurkkukipua taikka oli ollut lämpöä.
   
 3. Vole

  Vole Well-Known Member

  Liittynyt:
  16.03.2010
  Viestejä:
  1 892
  Saadut tykkäykset:
  61
  Oireeton tarkoittaa, että henkilöllä on koronatartunta, mutta hänellä ei ole oireita eli ei kurkkukipua, yskää, hengenahdistusta jne. Henkilö ei siis tunne olevansa kipeä eikä se tartunta vaikuta henkilön tekemisiin. Ei ole väliä, onko tartunnan saanut aktiivinen liikkuja tai läski sohvallamakaaja, jos hän on oireeton viruksen kantaja, niin hän ei huomaa sitä elämässään oireiden perusteella. Sehän juuri tekee oireettomista tartunnansaaneista niin vaarallisia,koska he eivät koe olevansa kipeitä, koska heillä ei ole mitään syytä asiaa epäillä oireettomuuden perusteella ja he käyvät esimerkiksi kaupassa ja mahdollisesti levittävät virusta eteenpäin henkilölle, joka saa pahatkin oireet koronasta.

  Voit ihan hyvin olla oireeton kantaja, vaikka eläisit terveellisestikin.
   
  Vanha_susi tykkää tästä.
 4. Vanha_susi

  Vanha_susi Active Member

  Liittynyt:
  24.03.2017
  Viestejä:
  523
  Saadut tykkäykset:
  45
  Tuohan on juuri täsmälleen tuon otsikon suomennos. Eli otsikossa ei puhuta mitään luulemisesta, vaan minun käsittääkseni paljon vahvemmasta asiasta eli todennäköisyydestä (voi olla = on mahdollista= on todennäköistä). Luulemisessa on kyse heikommasta asiasta eli on mielipide jostain, mllle ei ole perusteita. Niinpä väite, että Tegnell luulee, on Tegnellin viestin lievennys.

  Se on sitten taas täysin toinen asia, mihin Tegnellin käsitys siitä todennäköisyydestä perustuu. Sitä en pysty arvioimaan mitenkään onko sillä mitään vastaavuutta todellisessa elämässä. Jos on, virus on silloin leviämässä eksponentiaalisesti ja lähellä tartuntojen huippua, mutta sen näemme vasta aikaisintaan kahden viikon ja viimeistään neljän viikon kuluttua. Tuota trolli väitettä on siis täysin mahdotonta todistaa tai väittää, kuin vasta noin aikaisintaan neljän (4) viikon kuluttua.

  Aina, kun arvioimme Tegnellin asemassa olevien viranomaisten lausuntoja, on ehdottomasti muistettava kaksi asiaa:

  1) Heillä on käytössään kaikki ne tiedot, jotka kyseisessä maassa ovat saatavissa ja käytettävissä Tässä yhteydessä olen painottanut jo aikaisemminkin Karolinska Institutetin asiantuntemusta ja roolia Ruotsissa, mutta sitä ei voi koskaan painottaa liikaa. Sitä olen ihmetellyt, että Karolinska Institutet on niin eri linjoilla kaikkien muiden vastaavien laitosten kanssa. Joten sillä on ihan varmasti oltava siihen vahvat perustelut, joita emme tiedä.

  2) Hän on Ruotsin johtava virkamies ja hänen on myös rauhoiteltava suurta yleisöä. Se vaikuttaa myös voimakkaasti niihin sanavalintoihin, joita hän käyttää.

  Seuraava on tarkka lainaus: "– Det finns en del som pekar på att det kan vara 9 av 10 som inte känner så mycket av sjukdomen alls, säger han i SVT:s Morgonstudion."

  Suomennos: Osa (siis mistä?) näyttää siltä, että 9:sän 10:tä eivät tunne paljon mitään sairaudesta, hän lausui SVT.n aamustudiossa.

  Lisää lainauksia: "
  – Vi vet att en väldigt stor andel av alla som får covid-19 är mer eller mindre symptomfria, det har man visat i upprepade studier. Den andelen kan vara väldigt stor, säger Anders Tegnell i SVT:s Morgonstudion."

  Se siitä. Niinpä pitää olla hyvin varovainen ja tarkka siitä, miten Tegnellin sanat ymmärtää. Eli mikä on rauhoittelua, mikä on se koko totuus. Voi hyvin olla, että totuudesta on kerrottu vain (osa) ja ainoastaan juuri ne tiedot, joiden on arveltu rauhoittavan kansaa. Tegnell ei siis tarkkaan ottaen kerro mitään omasta käsityksestään, siitä missä mennään tämän epidemian suhteen tai mitä hänen mielestään siitä seuraa.

  Täällä on valitettavasti hyvin yleistä tässä keskustelussa, että kieltäjät ja panikoijat lukevat jonkun uutisen ja vetävät siitä suoraan heille sopivan mielipiteen ymmärtämättä asiaa ja/tai tahallisesti asiaa vääristellen taustalla olevan oman agendansa mukaiseksi.

  Ehdotus: Lue aina kaksi kertaa viranomaisten lausunnot ja muista ehdottomasti säännöt yksi ja kaksi.

  Fakta nyt kuitenkin on, että tilanne on yleisesti ottaen ympäri maailmaa erittäin vakava: https://www.worldometers.info/coronavirus/ tai https://coronavirus.jhu.edu/map.html

  Syy: Ensimmäisen miljoonaan tartuntaan kului noin kolme (3) kuukautta ja nyt 8 päivää myöhemmin on jo 1.4 miljoonaa tartuntaa. Ja nyt näyttää siltä, että 1½ miljoonaa tartuntaa tulee täyteen joko tänään tai huomenna. Jos tartuntujen kasvu jatkaa nykyistä eksponentiaalista kasvuaan maailmalla, niin 2 miljoonaa tulee täyteen jo ennen tämän huhtikuun loppua.

  Siitäpä ikävästi seuraa se, että vaikka täällä Suomessa tartuntojen kasvu saataisiin kuriin, niin olemme jatkuvassa piiritystilassa vielä pitkään. Ja rajat pysyvät kiinni ja kaikelaiset rajoitukset voimassa. Onneksi Norja on meitä useita viikkoja edellä tässä epidemiassa, joten voimme ottaa sieltä oppia, mitä voi ja/tai miten rajoituksia purkaa joskus tulevaisuudessa. Samalla voimme ehkä vältää siellä Norjassa tehtyjä virheitä (joita siellä välttämättä tulee, koska se on ihan ensimmäinen länsimaa, joka pääsee tuohon vaiheeseen), jos olemme fiksuja.

  Jos emme saa tartuntojen kasvua kuriin terveydenhoitojärjestelmä romahtaa, kuten Italiassa (HS:n ja YLEn uutiset lähteenä) ja, muidenkin sairauksien hoito vaikutuu tai käy osittain mahdottomaksi, josta seuraa iso kuolleisuuden kasvu, myös muihin sairauksiin, jotka normaalisti voitaisiin hoitaa. Sitä ei sitten voi arvioda, miten silloin yhteiskuntamme(=ihmiset) siihen reagoisi.

  Syy: Ei ole mitään vartailukohtaa, johon verrata ja josta tehdä ns. älykkäitä arviota seurauksista.

  EDIT: Korjattu useita typoja sekä miljardi vaihdettu oikeaksi -> miljoona. ja tarkennettu joitain virkkeitä.
  Lisää typoja korjattu
   
  Viimeksi muokattu: 08.04.2020
 5. Tilt-type

  Tilt-type Well-Known Member

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 607
  Saadut tykkäykset:
  227
  latexii kai tarkoitti, että jos tekisi jotain oikeasti raskasta, niin niitä oireita todennäköisesti alkaisi huomaamaan silloin?

  Minulla on ollut nyt lenkkeily tauolla, koska muutama päivä sitten sykkeet olivat alusta asti normaalia korkeammalla ja yllättäen kesken juoksun rinnassa / keuhkojen kohdalla alkoi tuntua "joltain". Ei mitään kipua, mutta jonkinlainen hyvin lievä tunne kuitenkin. Tuskinpa sitä olisi tullut, ellen olisi juossut. En silti usko sen liittyvän koronaan mitenkään, jonkinlaista normaalia vilustumista tai jotain varmaankin. Ei tosin ikinä ennen ole ollut tuollaista tunnetta.
   
 6. latexii

  latexii Well-Known Member

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 943
  Saadut tykkäykset:
  293
  Toki voi olla. Hainkin takaa sitä että voiko jossain lajissa antaa sata lasissa, jopa rikkomaan (vaikkapa omia hlökohtaisia) ennätyksiä koronan vaikutuksen alaisena. Eli voiko olla niiiin oireeton. Sitä on vaan vaikea mieltää kun itse huomaa jopa jos tulehdusarvot on vähänkin kohollaan. En tarkoittanut mitään perus arkista touhuamista tai kevyttä käpyttelyä vaan erittäin kovaa kilpaurheilua, eli sitä hetkeä missä jokaisen tähden asennonkin pitää olla tiptop kropasta puhumattakaan.

  No kenties näemme vielä joskus otsikoita että henkilö x voitti 100m juoksun koronan vaikutuksen alaisena ja teki samalla ME:n.
   
  Viimeksi muokattu: 08.04.2020
 7. IlkkaP

  IlkkaP Active Member

  Liittynyt:
  05.01.2002
  Viestejä:
  485
  Saadut tykkäykset:
  92
 8. Vole

  Vole Well-Known Member

  Liittynyt:
  16.03.2010
  Viestejä:
  1 892
  Saadut tykkäykset:
  61
  Minä käsitän niin, että jos ei ole oireita niin on oireeton ja jos on joitain oireita oli kuinka vähäisiä tahansa niin sitten on vähäoireinen. En tiedä ovatko mitkään arvot siinä tapauksessa edes koholla, jos on oireeton, tai jos juuri tulehdusarvot olisi koholla ja seurauksena olisi väsyneempi olo, niin eikö silloin oltaisi vähäoireisen puolella? Se mitä olen joitain vähäoireisia sairauskertomuksia kuullut, niin jollakin on voinut olla pieni yskä tai jotain epämiellyttäviä tuntemuksia rinnan alueella ja siinä se. Ei varmaan ole ihan hirveästi dataa olemassa vähäoireisista, kun ihmisiä on neuvottu pysymään kotona ellei ole oikeasti todella paha olo. Jos löytyy jotain dataa niin saa jakaa.
   
 9. ISPF3.4

  ISPF3.4 Well-Known Member

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  1 839
  Saadut tykkäykset:
  175
  Kiinasta on ostettu suojavarusteita, jotka eivät kelpaa sairaalakäyttöön:
  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/05a466d0-af48-4dbf-93a6-a77629e38ece

  Pääministeri syyttää kuntia ja muita toimijoita:
  "Osa sairaanhoitopiireistä, kunnista ja muista toimijoista on varautunut asianmukaisesti epidemiaan. Osa toimijoista sen sijaan ei ole varautunut velvoitteidensa mukaisesti epidemiaan. Vastuu asianmukaisesta varautumisesta on jokaisella toimijalla."

  Tarvitaanko taas presidenttiä apuun?
  "Nyt presidentti Niinistö ottaa kiistelyyn kantaa tiedotteella.
  – Nyt pitää yhdistää voimat ja lopettaa keskinäinen syyllistäminen, Niinistö sanoo tiedotteessa.
  – Ensiksi tulee löytää kaikkien toimijoiden yhteinen käsitys siitä, mitä ja paljonko suojavälineitä tarvitaan. Tavaran hankinnassa tarvitaan kaikki osaaminen ja suhteet – myös yksityisen sektorin Kiina-tuntemus on tarpeen – jotta onnistutaan."
  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli...-keskinainen-syyllistaminen/7784258#gs.39cuvv
   
  Vanha_susi tykkää tästä.
 10. Vanha_susi

  Vanha_susi Active Member

  Liittynyt:
  24.03.2017
  Viestejä:
  523
  Saadut tykkäykset:
  45
  ^
  Tuo on todella hyvä artikkeli juuri nyt.

  Tosin sitten kun, tästä paskasta on tullut selvittyä, pitää sitten käydä läpi se hyvin selkeäsi eri uutisissa ollut tosiasia, että miksi Osa toimijoista ei todellakaan ole noudattanut voimassa olevaa (tartuntatauti)lakia. Se laki on nimittäin jatkuvasti voimassa aina ja jatkuvasti (kunnes sitä muutetaan) ei vain poikkeusoloissa. Vastuu tästä laiminlyönnistä pitää käsitellä asianmukaisesti, kun viruksesta on selvitty. Samoin pitää miettiä näistä laiminlyöntipäätöksista tulevat seuraukset niiden tekijöille. Ja miten varmistetaan jatkossa, että tätä lakia myös noudatetaan normaalioloissa.

  MUTTA mutta valitettavasti sen laiminlyönnin käsittelyjen aika ei ole juuri nyt. NYT pitää toimia niin, että selvitään tästä epidemiasta.

  Samoin uutisten mukaan on ollut ristiriitaisia tietoja yksitysen terveydenhoitoalan ylimääräisestä kapasiteetista. Se yksityinen ala on halunnut myydä tuota testauskapasiteettia julkiselle puolelle. MUTTA MUTTA. Samaan aikaan olemme uutisista kuulleet, miten samojen toimijoiden hoitolaitoksissa ja niiden henkilökunnassa on levinnnyt koronavirus. Useinkin aika laajalle eli moneen potilaaseen ja henkilökunnanjäseneen.

  Minun mielessäni on herännyt kysymys: Miksi nämä toimijat eivät ole testanneet riittävästi omaa henkilökuntansa, jos sitä testauskapasiteettia on niin paljon ylimäräistä, kuin julkisuuteen on väitetty. Työnantajan velvollisuus on Suomen lain mukaan huolentia työntekijöidensä turvallisista työskentelyolosuhteista. Nyt uutisten mukaan näyttää siltä, että tuo velvollisuus on laiminlyöty työterveydenhuollossa.

  Täysin minun spkulaatioitani (arvauksiani ja propellin pyöritystä) EI PIDÄ OTTAAA KOVIN VAKAVASTI! Haluttiinko myydä Kiinalaistyyppisesti ilmaan (vrt. suojavarusteet)? Vai haluttiinko laskuttaa laitosten omassa työterveydenhuollossa mahdollisesti otettavat testit vähintään kahteen kertaan? Muita mahdollisuuksia, jos omistaa propellin tai foliohatun saa esitää, mutta laittakaa ihmeessä spoilerivaroitus mukaan..

  Propelli seis.

  Joka tapauksessa uutisista on käynyt selkeästi selväksi, että yksityisellä terveydenhoitosektorilla tehdyn toiminnan ja julkisten ulostulojen välillä on selkeä ristiriita.Syy: Työveyshuoltoon kuuluvia testejä ei selkeästi ole tehty riittävästi em. yritysten omaan henkilöstöön, vaikka on haluttu myydä niitä testejä julkiselle puolelle. Lähteinä HS (Sanoman lehdet) ja YLE.

  EDIT: ETP voisi varmaan Jodon kanssa käsitellä tätä vastuu kysymystä.
   
 11. Tilt-type

  Tilt-type Well-Known Member

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 607
  Saadut tykkäykset:
  227
 12. Tilt-type

  Tilt-type Well-Known Member

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 607
  Saadut tykkäykset:
  227
  Attendolla kuoli 8 vanhusta yhdessä hoivakodissa. Aloin tapauksen myötä miettimään, että vanhustenhoidossa nuo yksityiset toimijat voivat olla ihan hyväkin juttu, koska heillä on moraalisen kannustimen lisäksi myös taloudellinen kannustin pitää asukkaat elossa.
   
 13. latexii

  latexii Well-Known Member

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 943
  Saadut tykkäykset:
  293
 14. kmruuska

  kmruuska Well-Known Member

  Liittynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 072
  Saadut tykkäykset:
  272
  Jep. Ja niille alituiseen presidenttiä apuun huutavillekin on asiaa.
  https://www.is.fi/politiikka/art-20...Jy57kK00ijHNjbVYWjGUPZ2t-0pdHYlNMBY_SASmHGNwY

  ”Pääministeri Sanna Marin paljasti, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö on auttanut hallitusta suojavarusteiden hankinnassa Kiinasta. Myös presidentin kansliasta lähetettiin suojavarusteita koskeva tiedote.”
   
 15. Super-J

  Super-J Well-Known Member

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 298
  Saadut tykkäykset:
  180
  Suomen Kuvalehden ja muiden medioiden mukaan tämä epäonninen Kiina-tilaus olisi tehty hämäräperäisen kotimaisen välikäden kautta. On se vaan niin vaikeeta tilata suoraan Kiinasta...
  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006469283.html

  Itse, jos olisin hankinnasta vastaava viranomainen olisin kysynyt Kiinan lähetystöstä että mistä niitä suojavälineitä kannattaa tilanta, että saa varmasti laatutavaraa.
   
 16. ISPF3.4

  ISPF3.4 Well-Known Member

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  1 839
  Saadut tykkäykset:
  175
  Eurooppaministeri Tuppurainen sanoi äsken AlfaTV:llä Ukkolan haastattelussa Koronalive-ohjelmassa, että ei tiedä onnettomasta Kiina-tilauksesta mitään eikä halua kommentoida asiaa mitenkään. Asiasta vastaa Tuppuraisen mukaan työministeri Haatainen ja että yksittäisiä kauppoja ei ole käsitelty hallituksen sisällä.
  Uskoisko tuota? Enpä taida.
   
 17. kmruuska

  kmruuska Well-Known Member

  Liittynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 072
  Saadut tykkäykset:
  272
  AlfaTV:llä Ukkolan haastattelussa... voi pyhä isä näitä juttuja...
   
 18. ISPF3.4

  ISPF3.4 Well-Known Member

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  1 839
  Saadut tykkäykset:
  175
  Mitä väliä sillä on millä radio-tai TV-kanavalla ministeriä haastatellaan livenä? Ministeri menee sinne studioon aivan vapaaehtoisesti.

  Se kiinnitti huomiota, että Tuppurainen ei ottanut kantaa kyseiseen Kiina-kauppaan, mutta ehti muistuttamaan ainakin neljä kertaa, että suomalainen suojaintuotanto käynnistetään piakkoin. Tuotteita saadaan ilmeisesti aikaisintaan toukokuussa.

  En yleensä viitsi vastata näihin yhden rivin hyökkäyksiisi kirjoittajaa vastaan, kun sinulla loppuu omat ajatukset. Äsken et edes yrittänyt analysoida Tuppuraisen sanomaa.
  Katso tuo ohjelma. Palataan sen jälkeen keskustelemaan itse asiasta eikä minusta.
   
  Viimeksi muokattu: 09.04.2020
 19. Blaqua

  Blaqua Sandels vahva ja pehmeä Tukijoukot

  Liittynyt:
  25.11.2003
  Viestejä:
  695
  Saadut tykkäykset:
  25
  Aika huvittavaa kusetusta noiden maskien suhteen, oliks maskien ostossa sellanen pykälä että maksu etukäteen hämärälle tilille ja sitten saatte jotain? Jos kerta finnairin koneella haetaan niin miksei niitä maskeja tarkastettu siellä kiinassa etukäteen, järki hoi.
   
 20. IlkkaP

  IlkkaP Active Member

  Liittynyt:
  05.01.2002
  Viestejä:
  485
  Saadut tykkäykset:
  92
  Maskeja ei pysty testaamaan muuta kuin laboratoriossa. Ei silti, koko kauppa on perusteellisesti ryssitty. Ja ihmettelen minäkin, miten voi olla näin amatöörimaista toimintaa.