Koronavirus 2019 eli COVID-19

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana KILLPATRICK, 15.02.2020.

  1. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 765
    Saadut tykkäykset:
    488
    Eikäkun svenskeissä on paikallisen teehooällän johdossa yks änkyrä joka valitettavasti näistä asioista päättää, niin tulos on tämä nykyinen malli.

    T: Vesku
     
  2. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Koska aikoinaan työelämässä ollessani työskentelin myös Karlolinska Institutetin kanssa läheisesä yhteistyössä, en millään suostu uskomaan, että sen asiantuntijat ja tutkijat olisi voitu saada muuttamaan tieteellsiä arvioitaan tämän epidemian kulusta vetoamalla kustannuksiin eli rahaan. Jos syynä olisi raha, niin tietovuotoja olisi minun arvioni mukaan ollut jo lukuisia, joissa eriäviä tuloksia olisi vuodettu julkisuuteen. Nyt mitään tälläistä en ole huomannut, vain täysin käsittämättömän hiljaisuuden, kun tutkijoista on kyse vain johto on puhunut.

    Siksi minun mielestäni kysymys on nimenomaan seuraavista: "Mitä emme tiedä tästä viruksesta" ja "Mitkä Karolinska Insetin lähtötiedot tai oletukset poikkeavat niin suuresti toisten tutkimuslaitosten vastaavista".

    Sitten vielä: Nyt on maailman ihan jokaikisessä maassa käynnissä suuri ihmiskoe Ruotsin lisäksi, jossa jokaikisen maailman maan terveysviranomaiset tekevät ns. "valistuneita arvauksia" siitä, mikä olisi heille parada toimintastrategia. Kun tämä on ohi, tullaan tekemään vuosia, jos ei vuosikymmeniä tutkimuksia siitä, mitkä valinnat olivat oikeita ja missä maassaa, mitkä vääriä. Tutkija tulevat analysoimaan todella tarkoin myös sitä, miten uutta täysin tuntematonta terveysuhkaa vastaan tulee varautua ja miten sitä vastaan voisi taistella tästä pandemiasta saatujen kokemusten pohjalta.

    Siellä on myös tämä diskuteeraamisen kulttuuri, jossa yksi änkyrä ei voi määrätä oikeastaan yhtään mitään, koska loput kiirehtivät kertomaan tiedotusvälineille, miten asiat oikeasti ovat. Nyt kuten kirjoitin, on vallinnut täysin ällistyttävä hiljaisuus sillä saralla.

    Lopuksi vielä: Tämä ei enää ole vain terveysongelma, vaikka se sitä vielä toistaiseksi pääasiassa onkin. Tämä on mös suuri taloudellinen ongelma ja siitä ongelmasta ja miten siitä toivutaan en ole vielä kuullut yhtään mitään vakavasti otettavaa tutkimusta. Jokainen etujärjestö vain on kiirehtinyt vaatimaan itselleen lisää rahaa, mutta se nyt ei vielä ole oikeaa tutkimusta.

    Täällä oppimani sanonnan mukaan nyt näyttää paskaa osuvan useampaan tuulettimeen yhtäaikaa. Kuinka moneen jää vaain nähtäväksi, mutta tuskin terveys ja talous ovat niitä ainoita, joihin tämä sattuu todella kipeästi.

    Niinpä kuten Konfutse sanoisi: "Eteemme tulee mielenkiintoisia aikoja jälkipolville luettavaksi".
     
  3. 3JJ

    3JJ Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2006
    Viestejä:
    1 706
    Saadut tykkäykset:
    363
    No on tässä ainankin se hyvä puoli, että kun Ruotsin käyrä oli siinä missä Suomi on nyt, niin siellä ei tehty yhtään mitään. Suomessa on jo hyvät eristystoimet meneillään tuossa vaiheessa käyrää.
     
  4. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    Tämän päivän diagnosoitu on mahdollisesti parin viikon päästä kuollut. Toiveikkuuteni perustuu juuri tuohon uusien tartuntojen vähäiseen määrään: jos seuraisimme muiden maiden esimerkkiä, määrän "pitäisi" kasvaa paljon nopeammin.

    21.3. uutinen Ruotsista:
    Nämä ovat lähes täydellisesti linjassa Suomen nykyhetken kanssa, muistaakseni 64 tehohoidossa ja 17 kuollut. Tuossa aika hyvä vertailukohta jatkoa ajatellen. Onko Suomi 12 päivän päästä siellä, missä Ruotsi on nyt? En usko, mutta pannaan silti muistiin tämä seuranta.
     
  5. elmac0

    elmac0 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.06.2007
    Viestejä:
    703
    Saadut tykkäykset:
    130
    Julkistaloudellisia seuraamuksia ei oikeastaan edes uskalla ajatellakaan tässä vaiheessa. Tilanne ennen epidemiaa oli jo valmiiksi surkea. Sitä tuskin tarvitsee enää kerrata kuinka kroonisesti alijäämäinen budjetti suomessa on ollut koko kuluneen noususuhdanteen ajan, kaikki sen jo tietävät. Mutta tietävätkö kaikki sen, että ennen epidemian puhkeamista Suomen talouskehitys oli yhdessä Kreikan kanssa Euroopan huonointa, kriisimaa Italiaakin heikompaa.

    Tuskin olen hirveän väärässä jos arvaan, että epidemian jatkuessa karrikoidusti julkinen työnantaja pääosin lomauttaa, samalla kun yksityinen irtisanoo (ja menee konkurssiin). Toisin sanoen valtion tulot romahtavat mutta menot pääosin pysyvät.

    Miten ihmeessä tämä yhtälö voisi toimia.
     
  6. elmac0

    elmac0 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.06.2007
    Viestejä:
    703
    Saadut tykkäykset:
    130
    Tartuntojen määrä on vähän huono indikaattori koska se riippuu täysin testiseulan kattavuudesta. En tiedä miten paljon esim Ruotsissa testataan, mutta sen tiedän, että eri maiden luvut eivät ole vertailukelpoisia. Suomessahan ohjeistus on kai edelleenkin se, että jos saat koronan oireita, jäät oma-alotteisesti kotiin sairastamaan etkä edes ilmoita asiasta mihinkään, ellei tilanne etene niin pahaksi että tarvitaan sairaalahoitoa.
     
  7. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    Toki, mutta kun niitä verrataan saman maan aiempiin tapauksiin, niin vertailu onnistuu varsin hyvin. Ainoastaan silloin luvut muuttuvat merkityksettömiksi, jos tapahtuu suuria muutoksia eli testauksen selvää lisääntymistä tai vähentymistä. Tällöinkin positiivisten prosentuaalista osuutta voi käyttää, jos sen tarjolla olevilla luvuilla voi laskea.

    Tehohoidossa olevien ihmisten määrä on silti varmastikin paras mittari. Se on selvästi suurempi kuin kuolleiden määrä, joten virhemarginaali pienenee, ja jokseenkin verrannolinen maiden välillä (ellei kapasiteetti ole jo valmiiksi täynnä eli ihmisiä joudutaan jättämään hoitamatta - näin ei Suomessa ja Ruotsissa ainakaan vielä ole).

    Minulla on tällä hetkellä pää kipeä, joten en jaksa alkaa etsimään tarkempia tehohoitotilastoja Ruotsista. Kuitenkin se tulee jatkossa olemaan kuolleiden ohella tärkein luku, jota seuraan. Erittäin vakavasti sairastuneet päätyvät tehohoitoon ja heidän prosentuaalinen osuutensa kaikista sairastuneista on varmastikin kaikissa maissa jokseenkin samanlainen (väestörakenne voi toki aiheuttaa eroja, joko valtion tai sairastuneiden väestörakenne).
     
  8. jussi28

    jussi28 Käyttäjä

    Liittynyt:
    11.07.2002
    Viestejä:
    948
    Saadut tykkäykset:
    30
    Mikä ero on tavallisella koronaviruksella ja COVID-19:lla?
     
  9. kmruuska

    kmruuska Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.10.2009
    Viestejä:
    1 174
    Saadut tykkäykset:
    389
    Ainakin se että jälkimmäinen ei ole virus vaan SARS-CoV-2:n aiheuttama sairaus... vakavemmin, tavallisella koronaviruksella kai tarkoitetaan ns. nuhaa aiheuttavia variantteja jotka ovat pyörineet keskuudessamme jo kauan. SARS-CoV-2 on aivan uusi ja vakavampi.
     
  10. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 765
    Saadut tykkäykset:
    488
    Niin, eihän siellä ollut kuin yksi kulttuurivaikuttaja, eikun -raiskaaja Nobelkomiteassa ja kauan kesti ennekuin uskottiin
    moisen olemassaoloon.....

    T: Vesku
     
    Vanha_susi tykkää tästä.
  11. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 765
    Saadut tykkäykset:
    488
    https://yle.fi/uutiset/3-11288605
    Sitä on päivystävä dosenttikin näköjään päästetty pätemään:
    --CLIP--
    Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mikrobialtistumiseen erikoistunut tutkija Hanna Leppänen ei pidä otsonointia suositeltavana menetelmänä koulukirjojen puhdistamiseen.
    --CLIPEND--
    Perustelut ovat myös kotvasen huvittavat.
    --CLIP2--
    Leppäsen mukaan kirjallisuuden perusteella ei voida sanoa, että menetelmä auttaisi esimerkiksi koronaviruksen tuhoutumisessa. Lisäksi menetelmä voi aiheuttaa muita haittoja.

    – Otsoni voi reagoida eri materiaalien kanssa ja voi syntyä sekundaariyhdisteitä, jotka voivat olla terveydelle haitallisia. Näin voi käydä erityisesti, jos otsoni pääsee laskeutumaan ja sitoutumaan eri materiaaleihin.
    --CLIP2END--

    Sinänsä tuo olisi oikea huoli, mikäli otsonoinnin aikana tilassa myös oleskeltaisiin, mutta
    kun ei oleilla
    Otsonointi todistetusti tuhoaa ainakin SARS:ia, joten kai se tähän koronaankin jotain tekee.

    Olkaa hyvä ja esittäkää parempi tapa desinfioida pari sataa kirjaa nopeasti ja kustannustehokkaasti, Olkiluodon tai Loviisan reaktoreita ei saa käyttää....


    T: Vesku
     
  12. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Joo, mutta siitä kyllä distuteerattiin pitkään, raiskasiko vai vei ennenkin uskottiin...

    Se hämmästys on nyt se, ettei edes diskuteerata.
     
  13. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    "Ruumiskontit ilmestyivät jo helsinkiläissairaalan pihalle – sairaalapomo: ”Ennen pitkää koronaepidemia aiheuttaa ylimääräistä kuolleisuutta”"

    https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006462072.html

    Ainakin jossain valmistaudutaan ajoissa.
     
  14. jussi28

    jussi28 Käyttäjä

    Liittynyt:
    11.07.2002
    Viestejä:
    948
    Saadut tykkäykset:
    30
    Jutussa lukee:
    – Suomessa hautausprosessit ovat koronaepidemian vuoksi jo hidastuneet.

    19 koronaan kuollutta koko Suomessa ja tilanne leviää jo käsiin.
    Uskooko joku näitä iltapäivälehtien juttuja??
     
  15. kmruuska

    kmruuska Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.10.2009
    Viestejä:
    1 174
    Saadut tykkäykset:
    389
    Olisitpa lukenut vielä siitä eteenpäin niin ei tarttis ihmetellä:

    ”-Suomessa hautausprosessit ovat koronaepidemian vuoksi jo hidastuneet. Koko valtakuntaa koskee nyt kokoontumiskielto (yli 10 hengen kokoontumiset), ja sen vuoksi vainajien hautaamista joudutaan odottamaan tavallista pitempään, Pikkarainen kertoo.

    – Tämä ruuhkauttaa ruumiiden perinteisiä säilytyspaikkoja, ja siksi tarvitaan tilapäisiä tiloja.”
     
    tootsi tykkää tästä.
  16. jussi28

    jussi28 Käyttäjä

    Liittynyt:
    11.07.2002
    Viestejä:
    948
    Saadut tykkäykset:
    30
    No sittenhän meillä on todellinen ongelma käsissä.
    Eli vainajat jätetään hautaamatta kuukausien ajan.
     
    Vanha_susi tykkää tästä.
  17. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Se nyt on vain yksi lisäongelma tässä ongelmien lisääntyvässä luettelossa. Ja tätä ei voi kovin pitkään pitää voimassa, vaan jo parin kolmen kuukauden kuluttua on vainajat alettava haudata, muuten seuraa vielä toisenlaisia terveysongelmia.

    Siinäpä kolmas tuuletin, johon paska on osumassa.
     
  18. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    En tiennytkään, että ruumiiden hautaaminen on noin tehotonta. Ilmeisesti yksi kaivaa ja kymmenen pappia katsoo vieressä. Ei onnistu nyt, koska 11 ihmistä on kielletty.

    Vitsit vitseinä. Ilmeisesti tuolla tarkoitetaan sitä, että hautajaisia on vaikea pitää, koska vieraita on enemmän kuin 10.
    Mutta mielestäni tuo on nyt vain kirkon päättäjien ja viranomaisten ongelma. Jos nyt kuukausien ajan voi olla tuo rajoitus, niin hautajaiset vain pitää alkaa pitämään siten, että ihmisiä ei ole enemmän kuin tuo 10 paikalla.
    Totta kai se on ikävä tilanne ja varmasti joitakin (esim. lasten) hautajaisia voisi lykätä. Mutta pääsääntöisesti ne vain pitäisi pitää. Ja järjestää vaikka sitten koronan jälkeen uusia muistotilaisuuksia yms.
    Mutta mielestäni siihen ei voida mennä, että omaiset pääsevät päättämään, että meidän pappaa ei nyt haudata, vaan vasta ensi syksynä. Silloin viranomaisten pitää vain päättää päivä hautajaisille. Kuulostaa ilkeältä, mutta vähän on sellainen fiilis, että omaisille ei vielä uskalleta sanoa, että hautajaiset on pakko pitää. Ettei nyt vain odotella sitten sitä tilannetta, että ruumiita on liikaa.

    Tai sitten miettiä vaihtoehtoisia tapoja. Tuhkaaminen voisi olla yksi. Silloin tuhkaa voi helposti säilyttää ja "hautajaiset" pitää sitten myöhemmin.

    Toki Suomessa mennään vielä suht kohtuullisen hitaasti ja koronakuolemia on ollut vähemmän kuin tavallisesti influenssakuolemia samassa ajassa. Joten vielä ei pitäisi olla ongelmaa ruumiiden kanssa. Ja jos hitaasti vielä edetään, niin toivotaan, että ongelmaa ei tulekaan.
     
    klmake tykkää tästä.
  19. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Sinä et nyt ymmärtänyt.

    1) Tarvitaan taas uudet valtuudet hallitukselle, jotta se saisi päättää tuosta hautaamisesta tai sen tavasta omaisten puolesta. Niiden saaminen voi taas vähän kestää vertaa ravintoloiden ja vastaavien sulkeminen. Siitä jauhamiseen meni eduskunnalta yli viikko.
    2) Ihmisiä kuolee koko ajan myös muihin sairauksiin, kuten normaalisti, joten niitä ruumiita tulee koko ajan tavallista enemmän. Syy: Normaaliin pitää lisätä nämä korona kuolemat. Tosin lisäys on toistaiseksi hyvin pieni, mutta mikä se on jatkossa.

    Siinä olet oikeassa, että jossain vaiheessa tulee aika ehkä piankin, jolloin tuosta pitää joka tapauksessa päättää, miten tämä ongelma hoidetaan.
     
  20. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    https://www.icuregswe.org/data--resultat/covid-19-i-svensk-intensivvard/

    Tuossa on Ruotsin tehohoitotilastoja. 23.3. alkoi "uusi aikakausi", jonka jälkeen uusien tehohoitoon joutuneiden määrä on ollut 40 päivässä (mutta osa kai siirtelyiden johdosta samoja tapauksia). Joka tapauksessa, jos Suomi seuraa Ruotsia, niin tehohoitotilastoista se on lähipäivinä nähtävissä. Ainakin vielä eilen lisäys oli onneksi vain 3.

    Suomessa on lähes puolet vähemmän asukkaita kuin Ruotsissa, tämä pitää tietysti ottaa huomioon lukuja tarkasteltaessa.

    Noista luvuista voisi myös yrittää laskea sen, miten hyvin ne ennustavat tulevia kuolemantapauksia. Esimerkiksi, että voiko pelkkää tehohoitotilastoa katsomalla ennustaa mikä tulee olemaan kuolleiden määrä vaikka viikon päästä.