Koronavirus 2019 eli COVID-19

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana KILLPATRICK, 15.02.2020.

 1. 3JJ

  3JJ Well-Known Member

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 196
  Saadut tykkäykset:
  112
  ^ Ja sen jälkeen pakkokilpailutus koska julkinen hanke ja pakko valita halvin kriteerit täyttävä rakennuttaja. Siihen päälle tarjouskilpailussa hävinneiden valitukset eri oikeusasteisiin jne jne. Ympäristövaikutusten arvioinnista ja muista valituskierteistä puhumattakaan...
   
 2. kmruuska

  kmruuska Well-Known Member

  Liittynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 003
  Saadut tykkäykset:
  238
  On se tosiaan ikävää kun joutuu asumaan maissa joissa ei-totalitäärinen hallinto joutuu toimimaan lakien mukaan!
   
  vps358, mdk 5.1, x_jmt_x and 4 others like this.
 3. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 664
  Saadut tykkäykset:
  388
  THL julkaissut koronakartan, mistä näkyy todetut koronatapaukset alueellisesti ja niiden ilmaantuvuus suhteessa väestöpohjaan.

  https://experience.arcgis.com/experience/d40b2aaf08be4b9c8ec38de30b714f26

  Ikägraafista näkee, että 30-59-vuotiaat työikäiset ovat kokonaisuudessaan selkeä iso sairastajaryhmä tai ainakin sairastuneiden ryhmä. Vanhempi väestö toistaiseksi itse asiassa varsin hyvin säilynyt terveenä.
   
 4. ISPF3.4

  ISPF3.4 Well-Known Member

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  1 704
  Saadut tykkäykset:
  149
  Olen ihmetellyt sitä, että toiminnasta puuttuu johto. Esimerkiksi kukaan ei ole ottanut vastuuta Helsinkiin tulevista lentomatkustajista. THL, Finavia ja hallitus pompottelee vastuuta toisilleen.
  Olen tottunut työelämässä, että kaikissa projekteissa on joku, jolla on kaikki langat käsissään ja valtuudet.

  Iltasanomat kertoo samasta asiasta:
  "IS:n tietojen mukaan hallitukselle ja pääministeri Sanna Marinille (sd) oli suositeltu jo pari viikkoa, että hallituksen tulee muodostaa koronakriisiä vastaan virkamiehistä ja politiikoista erikoisryhmä, joka hoitaisi tilannetta. Valtionhallinnon kulisseissa uskotaan, että se olisi todennäköisesti estänyt koronakriisin hoidossa esiintynyttä hallinnollista sekavuutta.
  – Nyt on syntynyt vaikutelma, että tätä ei johda kukaan, sanotaan IS:lle.
  – Näyttää, että THL on määritellyt myös operatiiviset toimet koronan ympärille, sama lähde ihmettelee."
  https://www.is.fi/politiikka/art-20...s.fi&utm_source=t.co&utm_campaign=tweet-share
   
 5. IlkkaP

  IlkkaP Active Member

  Liittynyt:
  05.01.2002
  Viestejä:
  404
  Saadut tykkäykset:
  79
  Viimeisimmän tiedon mukaan Lindemanilla ei olekaan koronavirusta. Maailma on sittenkin pelastettu!
   
  mdk 5.1 tykkää tästä.
 6. kmruuska

  kmruuska Well-Known Member

  Liittynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 003
  Saadut tykkäykset:
  238
  Jep jep Timo Haapala. Mies ei tunnistaisi neutraaliutta vaikka se purisi perseestä.
   
  mdk 5.1 tykkää tästä.
 7. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 664
  Saadut tykkäykset:
  388
  Medialukutaitoa, -kriittisyyttäkin saa ja pitää olla.

  Pitäisin Haapalaa kuitenkin harvinaisen kiinnostavasti informoituna politiikan toimittajaksikin. Ei minulle synny epäilystä, etteikö jutun tiedot pitäisi paikkansa haastateltujen osalta, nehän edustavat ensisijaisesti siis haastateltujen käsitystä ja tulkintaa.

  Tuntuuko Haapalan jutut siis tarkoitusperäiselle poliittiselle ajojahdille? Hallituskritiikille?

  Summaisin omat lukukokemukseni niin, että Haapalan juttuja on aina kiinnostavaa lukea, eri asia onko asioista samaa mieltä.
   
 8. Tilt-type

  Tilt-type Well-Known Member

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 557
  Saadut tykkäykset:
  223
  Ymmärsin ravintoloiden auki pitämisen siihen asti, kunnes Marin suoraan vetosi, että nyt ne pitäisi laittaa kiinni. Silloin tuli se viesti, mitä oli odotettu. Että niiden auki pitäminen tullaan lailla kieltämään, mutta se nyt kestää hetken. Joten ymmärtäkää sulkea itse.

  Tuon selvän viestin jälkeen niiden auki pitäminen osoittaa sen verran vakavaa välinpitämättömyyttä koronan hillitsemistoimia kohtaan, että ihmisten kannattaa vakavasti harkita boikottiin laittamista sitten normaaliaikoina, kun ravintoloilla on taas oikeus olla auki.
   
 9. Vanha_susi

  Vanha_susi Active Member

  Liittynyt:
  24.03.2017
  Viestejä:
  478
  Saadut tykkäykset:
  38
  No niin. Perseelleen meni minun oma toiveeni ja/tai arvioni toimien tehosta ja/tai riittävyydestä. Ei näin eläkeläisen pitäisi enää tehdä omia arvioita. Kuten tuosta samasta yllä olevasta linkistä näkyyy, ovat tartunnat taas lähteneet kasvuun kaksi (2) päivää peräkkäin.

  Nyt pitää tukeutua viisaampien eli nykyisin työssä olevien tilastotieteilijöiden ja matemaatikkojen arviontiin ja jättää omat arviot pois. Nykyinen arvio näkyy tuosta.https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006455499.html . Sinä näytään arvioivan, että homma on menossa perseelleen kovaa vauhtia, mikäli oikein ymmärsin. He nyt joka tapauksessa laskevat ja arvioivat mahdolliset seuraukset lääkärien ja tutkijoiden keräämien tietojen pohjalta, kuten aikaisemminkin.
   
 10. Super-J

  Super-J Well-Known Member

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 161
  Saadut tykkäykset:
  155
  Pitää kuitenkin huomata että monille ravintoloitsioille tässä on kyse omasta toimeentulosta ja firman pystyssä pysymisestä. Vaikka nyt saisikin vähän ylimääräistä maksuaikaa tilan vuokralle ja muille kuluille, henkilökunnan palkkoja unohtamatta, niin jossain vaiheessa ne laskut erääntyy maksettavaksi ja rahaa tulee vain ravintolan asiakkailta. Jos putiikin pistää kiinni niin rahan tulo loppuu siihen ja jossain vaiheessa ne aiemmin kerätyt säästötkin sitten loppuu. Tietysti voi myös miettiä sitä että jos firman talous ei kestä olla vähän aikaa kiinni, niin onko se bisnes sitten muutenkaan terveellä pohjalla. Ehkä se joutaakin mennä konkurssiin.
   
 11. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 386
  Saadut tykkäykset:
  128
  Kohtuuton ja vaikea tilannehan tämä ravintoloitsijoille on. Tosin suuri osa meistäkin on vallitsevan tilanteen takia lomautettuna tai pienemmillä tuloilla joka tapauksessa. Siinä mielessä minulle ei ihan välity motiivit juuri ravintoloitsijoiden puolestapuhumisen takaa, varsinkin ravintoloiden ollessa ns. viruslinkostatuksessa. Kun tähän soppaan lisätään se, että yrittäjyyteen kuuluu joka tapauksessa riskinotto joka voi niin palkita kuin kostautua, niin en ihan ensimmäisenä ole juuri ravintoloitsijoiden toimeentulosta menettämässä yöunia (vaikka toki pidän heidän tilannettaan harmillisena, jo senkin takia, että käyn edelleen aktiivisesti baareissa ja Oulunkin baareista löytyy niin baarimikoista omistajiin tuttuja).

  Toki harmaan sävyjä saa tutkia, kuten itsekin alituiseen teen. Välillä vaan ihmetyttää tämä, että tässä kuitenkin ollaan yrittämässä hallita viruksen jylläämistä, ettei käy kuin esim. Italiassa tai Espanjassa, ja sitten osa porukasta on sydän syrjällään siitä, miten ravintoloitsijoiden käy, kun eivät saa viruslinkojaan pitää auki, tai siitä, miten ei saa enää täydellisen vapaasti liikkua. Ikään kuin rivien välistä haluttaisiin sanoa, että mielummin otetaan Italian tai Espanjan tilanne kuin vaikeutetaan yksittäisten tahojen liikkumista ja toimeentuloa. o_O On tämä ihmismieli vaan kummallinen välillä... :eek:
   
  Viimeksi muokattu: 28.03.2020
 12. kmruuska

  kmruuska Well-Known Member

  Liittynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 003
  Saadut tykkäykset:
  238
  No juurikin näin. Avainsanat jutuissa ”Iltasanomien haastattelemien lähteiden mukaan”. Yllättäen hallituksen parista ei löydy yhtään haastateltavaa joka olisi ”tyttöihin” tyytyväinen. Ei sitten yhtään!
   
 13. elmac0

  elmac0 Active Member

  Liittynyt:
  05.06.2007
  Viestejä:
  735
  Saadut tykkäykset:
  109
  Se on ihan normaalia, että valitaan yksi tulokulma ja pitäydytään siinä, eikä väkisin yritetä "tasapainottaa" juttua etsimällä vastakkaista mieltä olevia. Terve kritiikki hallitusta kohtaan on suorastaan demokratian toiminnan edellytys, ja itse ainakin arvostan Haapalan rohkeutta arvostella myös näitä vallassa olevia nuoria vasemmistolaisia naispoliitikkoja. Rohkeutta vaaditaan, sillä taatusti löytyy joukoittain ihmisiä jotka tulkitsevat kritiikin johtuvan kohteiden iästä ja sukupuolesta eikä suinkaan substanssista.

  Toinen juttu on toki sitten tämä suuresta maailmasta tuttu "nimettömien lähteiden mukaan tapahtui sitä ja tätä raflaavaa" -uutisointi. Suhtaudun suurella skeptisyydellä esim niihin lukemattomiin Trumpin hallinnosta kertoviin sensaatiohakuisiin "uutisiin" jotka on laadittu tällä metodilla. Kai sitä sitten systemaattisuuden nimessä on suhtauduttava samalla tavalla myös Marinin hallituksesta kertoviin vastaaviin juttuihin.
   
 14. opelman

  opelman Well-Known Member

  Liittynyt:
  20.10.2007
  Viestejä:
  1 505
  Saadut tykkäykset:
  42
  Kyllä tässä on yritykset kusessa muutkin kuin pelkästään ravintelit.
   
 15. IlkkaP

  IlkkaP Active Member

  Liittynyt:
  05.01.2002
  Viestejä:
  404
  Saadut tykkäykset:
  79
  Eikä pelkästään yritykset vaan myös valtio ja kunnat, kun verotulot tippuvat rajusti. No onneksi rahaa voi painaa lisää, vaikkei se toki kaikkia ongelmia ratkaise.
   
 16. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 103
  Saadut tykkäykset:
  317
  Joku selkärangaton oman edun tavoittelija ehti eilen Kainuuseen mokaamaan hommat @nepan osalta.

  Iltalehden mukaan Kainuussa ensimmäinen tartunta.
   
  nepa tykkää tästä.
 17. Vanha_susi

  Vanha_susi Active Member

  Liittynyt:
  24.03.2017
  Viestejä:
  478
  Saadut tykkäykset:
  38
  YLEN mukaan niitä oli kaksi (2). Ja ne jäljitettiiin Etelä- Suomen terveydenhoitohenkilökunnan avulla.
   
 18. ISPF3.4

  ISPF3.4 Well-Known Member

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  1 704
  Saadut tykkäykset:
  149
  Ihmetttelin eilen toimintaa lentomatkustajien suhteen ja johtajuuden puutetta.

  Hesari kirjoittaa samasta asiasta ja ihmettelee vastuun pomputtelua:
  "VAHVIMMIN toisten syyttely on näkynyt lentoasemien ohjeistuksen puutteissa.
  ”Finavia on ollut oikeastaan ainoa asia, jossa on ollut enemmän hankausta”, sanoo hallituslähde.
  Helsinki-Vantaan lentoasemalle ulkomailta saapuneet ovat voineet pitkään mennä ilman sen suurempia varoituksia kauppaan tai julkisiin kulkuneuvoihin.

  Ministeriöissä on manailtu, miksi toinen ministeriö ei ole toiminut. Lentoasemien valvonta ja varoitukset eivät ole olleet oikein kenenkään hallussa, sanoo kaksi hallituslähdettä.
  YKSI hallituslähde puhuu suoraan sähläyksestä sekä ihmettelee toimintaa lentoasemilla ja ulkoministeriössä.
  ”Yksitoista lentokonetta Málagasta yhtenä viikonloppuna – kenelle tulee niin hullu idea? Emmekö me olleet sopineet, että pannaan rajat kiinni? Sehän on tartuntatautien rajaamisen idea, että rajojen yli ei voi saapua epidemiamaista.”

  Kotiutuslennot eivät ole vieläkään päättyneet, ja hallitus myönsi niihin viime viikolla neljän miljoonan euron tuen. Sama lähde lisää, ettei suomalaisia tietenkään voi kieltää palaamasta kotimaahansa. Hänen mukaansa on silti eri asia, että tietoisesti haetaan ihmisiä Suomeen mutta ei huolehdita lentoasemalla jatkotoimista.
  ......
  Lentoasemien toiminnasta vastaava Finavia on toisaalta korostanut olevansa liikeyritys eikä viranomainen ja odotelleensa käskyjä. HS:n tietojen mukaan lentoasemien tilanteesta vastaa kaikkiaan seitsemän ministeriötä.

  Ministerit vierittävät vastuuta alaspäin:
  ”Lähtökohtaisesti viranomaiset eivät ole pystyneet sopimaan asiaa keskenään. Ei ministeri voi miettiä koko ajan, onko jokin asia varmasti hoidettu, vaan viranomaisten pitää toimia niin kuin on yhdessä linjattu.”


  HS antaa myös kehuja hallitukselle:
  "HS:n tietojen mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen yhtenäisyys on ollut kuitenkin varsin hyvä, kun ottaa huomioon, että aikaa on ollut vähän ja päätökset ovat olleet poikkeuksellisen vaikeita ja mittasuhteiltaan valtavia.
  ”Tämä on selvästi sitonut hallitusta enemmän yhteen. Ei tässä ole paljon turpeen verotuista ehditty riidellä”, sanoo yksi hallituslähde."
   
  Viimeksi muokattu: 28.03.2020
  Vanha_susi tykkää tästä.
 19. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 664
  Saadut tykkäykset:
  388
  Iltapäivälehtien mukaan kovaa peliä kulisseissa valtionhallinnon huipulla:

  Iltalehti kertoo:

  "Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on esittänyt pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitukselle ajatuksen erillisen turvallisuusneuvoston, niin sanotun nyrkin, perustamisesta.

  Iltalehden useista korkean tason lähteistä varmistamien tietojen mukaan Niinistö teki esityksensä perjantaina tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa eli niin sanotussa tp-utvassa.

  Pääministeri Marin torjui esityksen ja piti sitä valtiosäännön vastaisena.

  ...

  Niinistö esitti asiansa tp-utvassa pääministeri Marinille.

  IL:n tietojen mukaan Marin piti esitystä erittäin epäsopivana. Osapuolten äänenpainot nousivat kokouksessa.

  Tasavallan presidentin aloitteen mukaan uuteen kriisiolojen johtoryhmään olisi tullut edustus puolustusvoimista, poliisista, valtioneuvostosta ja esimerkiksi Huoltovarmuuskeskuksesta. Sen johtoon olisi nimitetty kokenut virkamiestaustainen henkilö"


  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/e913e8b2-e792-40b3-b766-807186f412e9

  Ilta-Sanomien Haapala spekuloi samalla asialla:

  "IS:N tietojen mukaan hallitukselle ja pääministeri Sanna Marinille (sd) oli suositeltu jo reilut pari viikkoa sitten, että hallituksen tulee muodostaa koronakriisiä vastaan myös todella kova ”operatiivinen nyrkki”, joka johtaisi tilannetta.

  Mikä tällainen nyrkki tai koronaesikunta olisi, joka voisi toimia?

  Tilannetta voi verrata talvi- ja jatkosotaan, jossa sotatilaa hoidettiin erillisestä päämajasta Mikkelistä

  Samanlaista voisi suositella Sanna Marinille, joskaan koronaesikuntaa ei tarvitse siirtää Mikkeliin, valtioneuvoston turvatilat riittävät."


  https://www.is.fi/politiikka/art-2000006456277.html

  Vaikeahan se on sanoa, mikä toimii parhaiten, mutta tällaisessa tilanteessa monialainen operatiivinen johto olisi ainakin järjellä helposti perusteltavissa. Aika näyttää ja poikkeustilat ovat onneksi harvinaisia.

  Sen nyt ainakin kerrotusta tapahtuneesta voi ymmärtää, että Niinistöä on palautettu ruotuunsa. Ehkä pyritty myös säilyttämään hallituksen kasvot.
   
  Vanha_susi tykkää tästä.
 20. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 386
  Saadut tykkäykset:
  128
  Vain lievästi poliittisena ihmisenä olen ajatellut Suomen(kin) hitaan reaktioajan syyksi sen, että lainsäädäntö menee monimutkaiseksi näissä poikkeustilanteissa, joissa pitää alkaa asioita (kuten vapaus liikkua) rajoittamaan. Noista ylläolevista jorinoista alkaa saada kuitenkin sitä kuvaa, että ehkei ongelma olekaan ollut lainsäädännön kankeus tilanteissa, joissa sitä pitää venyttää, vaan juuri päättäjien kyvyttömyys päästä yhtenäiseen linjaan. Itse asiassa ilmiö lienee kovin sama kuin kansalaisten tai vaikka plazalaisten parissa... On niitä meistä, jotka ovat alusta saakka jankuttaneet, että vaikka koronanviruksen rajanylitystä Suomeen ei sinänsä olisi voinut pysäyttää, niin kansalaisten toimien rajoittamisella sitä olisi voitu paljon paremmin hallita, alkaen vaikka juuri siitä, ettei näitä Pohjois-Italian reissaajia olisi päästetty tulemaan ilman minkäänlaisia toimia.

  Valitettavasti on kuitenkin myös niitä meistä, jotka ensin näkivät koronaviruksen perusflunssana ja oikeuttivat Italian ja Espanjan reissaajien toimet sillä, että vaikka uutisissa oli jo varoiteltu koronan levinneen Eurooppaan, niin kun kerran hallitus ei ollut tuolloin vielä suositellut matkustelun lopettamista, niin eiväthän reissajaat voi silloin muuta kuin reissata. Nyt sitten nämä vähättelijät ovat pikku hiljaa joko hiljenneet tai koronan vaaran hyväksyen siirtyneet vähättelemään muita asioita siinä (kuten vaikkapa sen tärkeyttä, että laitetaan baarit, hiihtokeskukset yms. kiinni). Lienee siellä päättäjien joukossa täysin sama meno, kun aina ollaan viikko pari jäljessä.