Koronavirus 2019 eli COVID-19

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana KILLPATRICK, 15.02.2020.

 1. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Well-Known Member

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  3 727
  Saadut tykkäykset:
  474
  Nyt on käsidesiä revitty sairaalan seinästä irti ja varastettu Joensuussa.
  Kyllä ihmisten parhaat ominaisuudet pääset esiin, tämän epidemian aikana.
   
  TheRealThing tykkää tästä.
 2. Hippo

  Hippo Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  1 910
  Saadut tykkäykset:
  94
  Kaikenlaista "pientä" jännää tulee ilmi tämän eristyksen myötä. Esim 4500 varusmiestä asuu ja suorittaa palvelustaan rajan eri puolella. Mitäs näille tehdään? Varusmiesten lomat eivät ainakaan alun tietojen mukaan riitä syyksi rajan ylitykseen. Joko heidät pidetään varuskunnissa viikkoja tai kuukausia, kotiutetaan tai sallitaan lomaliikenne. Viimeisin olisi aika mielenkiintoinen päätös siihen nähden, että varuskunnat ovat mitä otollisimpia paikkoja taudin leviämiseen.
   
 3. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 245
  Saadut tykkäykset:
  350
  Tuo on parasta varsinkin, kun se käsidesi ei ole edes tehokasta. Saippua liuottaa (tämän) viruksen kuoren.

  Käsidesi on parempi kun ei mitään, mutta ei korvaa saippuaa.
   
 4. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 883
  Saadut tykkäykset:
  444
  Mökkeilijöitä (käytännössä eläkkeellä olevia suuria ikäluokkia) syyllistetään aika rajusti.

  Itse antaisin eläkeläismökkeilijöiden olla mökeillänsä, maakunnasta viis. Pienemmässä tarttumis- ja tartuttamisvaarassahan he siellä ovat kuin isommalla paikkakunnalla. Asioivat kerran viikkoon tai kahteen kylällä.

  Kyllä niitä eläkeläisiä voidaan varmaan hätätilanteessa Suomen sisäisestikin palauttaa, jos kerran Ulkoministeriökin näkee vaivaa suomalaiseläkeläisten paluulennättämisestä Portugalista Suomen terveydenhuoltojärjestelmän piiriin. Läpikulku tietenkin valvomatta Helsingin kentän kautta..
   
 5. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 106
  Saadut tykkäykset:
  508
  Niin eipä siinä muuta kuin vain se, että a) jos he vievät viruksen mukanaan, kuten täydellä varmuudella osa tulee tekemään ja/tai b) sairastuvat siellä toisella paikkakunnalla, jolloin syövät sieltä resursseja.

  Esimerkiksi Lapissa on 200 000 ihmistä. Pieni määrä verrattuna vaikkapa pääkaupunkiseutuun, mutta niin on 10 tehohoitopaikkaa Rovaniemen sairaalassa. Voi lappilaisia vähän kyrsiä, jos hesalainen on makaamassa siellä tehohoidossa...
   
 6. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 106
  Saadut tykkäykset:
  508
  Kiminkisellä on hyvää asiaa:
  https://www.is.fi/terveys/art-2000006452279.html

  "Uskon vahvasti siihen, että tästä seuraa vielä monipuolisesti hyvää lukuisille yhteiskunnan sisäisille, yksityisten ihmisten ja kansakuntien välisille suhteille. Elämän haurauden ja luonteen kirkastaminen ei voi olla pahasta tähän saakka vallinneessa itsekkyyden ilmapiirissä."
   
  sokka tykkää tästä.
 7. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 464
  Saadut tykkäykset:
  143
  En kyllä edelleenkään ymmärrä, miksi suhtaudut asiaan noin kärkevästi. Olen yrittänyt tavata sinulle kerta kerran jälkeen, että olen kyllä samaa mieltä kanssasi siitä, että kapakoitsijat ovat olleet kohtuuttomassa tilanteessa. Olen kuitenkin yrittänyt myös tavata sinulle, että A) niin on moni muukin yrittäjä ja työntekijä, joiden taloudellinen kohtalo hyväksytään osana tätä koronatilannetta ja B) jos on niin, että nämä kolme tahoa, hallitus, kapakoitsija ja kapakassa käyvät eivät saa aikaiseksi pistää stoppia asiaan, niin jonkun näistä se on kohtuuttomassakin tilanteessa tehtävä. Vai ajatteletko asian niin, että jos kuvitellaan meille todella ulalla oleva hallitus, joka ottaisi ihan päämääräkseen pitää kapakoita auki, niin edelleen kapakoitsijat eivät voisi muuta kuin jatkaa kapakoidensa aukipitämistä? Toisin sanoen, jos korkeampi taho ei anna suositusta tai linjausta, niin alempi taho voi pestä kätensä vastuusta?

  Kun kuitenkin jälleen kerran sivuutat kaiken, mitä kirjoitan, niin toistan sen vielä... Minusta ei missään nimessä ole niin, että on yksinomaan kapakoitsijan vastuu pistää puljunsa kiinni. Minusta ei myöskään missään nimessä ole niin, etteikö kapakoitsijoiden tilanne olisi kohtuuton. Olen vain sitä mieltä, että kun vaakakupissa on ihmisten terveys ja pahimmillaan henki, niin joskus on elettävä kohtuuttomuutta, asiaa joka kuitenkin on jokaisella yrittäjällä tiedossa, että voi tulla eteen, oli epidemiaa tai ei. Kun sanon "elettävä kohtuuttomuutta", niin viittaan sillä siihen, että jos kukin taho siirtää vastuuta toiselle, niin jonkun tahon siitä vastuusta on lopulta otettava koppi, varsinkin kun kyseessä on asia, jossa reagointiajalla on suuri merkitys. Jälleen miljoonannen kerran toistaen, hallituksella on todellakin se ensisijainen vastuu tässä, mutta jos siellä ei näytä asiat hoituvan, niin silloin, mikäli meinaa olla tunnollinen, pitää itse toimia.

  Enhän minä hyvänen aika halua, että talous kärsii, ihmisiä lomautetaan ja yritykset kaatuvat... Yritin vaan tässä toitottaa, että on se vittu kumma, kun virus jyllää ja porukka yrittää mielummin pelata taloudellisesti edullisempaa tilannetta itselleen kuin omalta osaltaan pienentää riskiä tartuntaketjujen alkamiselle... Rahalla on väliä mutta sen vähyydestä moni kärsi jo ennen virusta ja näin ollen suoraan sanoen pistää vituttamaan tällaiset ihmiset, jotka nyyh nyyh kommentoivat sitä, että voi kamala kun pitää tulla vähemmällä toimeen eikä päästä edes perinteisille kesäreissuille. :mad:
   
  Viimeksi muokattu: 26.03.2020
 8. sokka

  sokka Well-Known Member

  Liittynyt:
  10.10.2003
  Viestejä:
  5 517
  Saadut tykkäykset:
  263
  Toinen vaihtoehto. Mad Max.
   
  Super-J ja nepa tykkäävät tästä.
 9. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 245
  Saadut tykkäykset:
  350
  Pidän ihan mahdollisena, että tällä kaikella on positiivinen vaikutus monellakin tavalla, kun tätä katsotaan vaikka viiden vuoden kuluttua. Esimerkiksi etätyö on ympäristön kannalta suurelta osin hyvä asia. Haluaisin kuulla ne perustelut, missä monessakin paikassa selitetään syksyllä, että "Etätyöt eivät ole mahdollisia, koska ne eivät toimi meillä", kun niitä on useampi kuukausi menestyksellä veivattu tässä. Porukka on myös alkanut ulkoilla ja liikkua huomattavissa määrin, toivottavasti se jää pysyväksi tavaksi. Meilläkin on keksitty monenlaista perheenkeskeistä yhteistä tekemistä, kun aikaa on työmatkojen verran enemmän ja sosiaalisia kontakteja ei ole.
   
  KILLPATRICK, KMOK ja nepa tykkäävät tästä.
 10. Vanha_susi

  Vanha_susi Active Member

  Liittynyt:
  24.03.2017
  Viestejä:
  523
  Saadut tykkäykset:
  45
  En voi olla kirjoittamatta.

  1) Tässä vaiheessa alkaa olla ihan päivän selvää, että koko Suomen talous menee ihan perseelleen tänä vuonna, joko siksi, että ei tehdä mitään ja kaiki sairastuvat samaan aikaan, joten kaikki business menee kiini ja perseelleen. TAI siksi, että Hallitus laittaa lafkaat pakolla kiinni ja business menee perseelleen, koska kukaan ei saa olla töissä, ei edes terveet.

  Kaikki muu on ihan turhaa perseilyä.

  2) Koko euroalueen talous menee perseelleen, koska Etelä-Eurooppa on jo sairastunut ja mennyt kiinni. Se vaikeuttaa Suomenkin talouden tilannetta tehtiin täällä mitä tahansa. Eli Suomen taloudellinen tilanne pahenee kotimaisista toimista riipumatta.

  3) Amerikan (USA) talous sukeltaa tosi pahasti, koska koronatartunnat ovat siellä vasta voimakkaasti kasvussa. Tämäkin pahentaa Suomen talouden tilannetta.

  Pahiten tämä kierre, joka noista syistä tulee ja on jo osittain tullut, koskettaa pien- ja keskisuuria yrityksiä ja työtekijoitä. He tulevat saamaan vain rippeitä tukirahoista, kun megasummat ohjataan pankeille, vakuutuslaitoksille ja suuryrityksille. Ensin mainitsemieni ryhmien elämä tulee olemaan yhtä helvettiä pandemian kestäessä ja sen jälkeen, koska rahaa ei ole eikä tule.

  Myös eläkeläiset tulevat kärsimään kovasti ja elämä tulee olemaan samanlaista paskaa kuin muillakin vähäväkisillä, jos heitä ei kuole merkittäviä määriä, sillä eläkevakuutuslaitokset tulevat olemaan syvällä kusessa tämän paskan jälkeen.

  Minusta nyt on oikea aika yrittää pyrkiä tekemään suunnitelmia siitä, miten selviää tästä, kun/jos pysyy hengissä, jos ja kun tämä kestää pidempään.

  Kaikista parasta olisi, jos täälläkin nähtäisiin niitä ideoita miten selvitä tästä koronasta, eikä kiistelyä ja/tai perseilyä siitä kenen elämä menee enemmän perseelleen tämän pandemian vuoksi, kun vastaus on, että jokaisen muun paitsi suuryritysten johdon ja tosi rikkaiden. Nämä viimeksi mainitut ryhmät tulevat nettoamaan tästäkin kriisistä, kuten jokaisesta muustakin kriisistä.

  Kauhistuttavinta mitä tänään olen kuullut on tässä YLE Suomen kello 15:00 alkaneesta korona ohjelmasta oli, kun poliisin ja armeijan edustajat YLEn haastattelussa totesivat, että tiesuluille voidaan komentaa myös tankkeja armeijasta, jos tarvitaan, valvomaan määräysten noudattamista.

  Reaktioni oli: EI HELVETISSÄ!!!!! TANKKEJA SUOMESSA TIESULUILLE!.
   
  Viimeksi muokattu: 26.03.2020
 11. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 883
  Saadut tykkäykset:
  444
  Pelätty eläkeläisten pako Uudeltamaalta on alkanut:

  "Kolehmaisen vielä puhuessa monessa Uudenmaan kotitaloudessa käy jo pakkaaminen. Se näkyy pian tiedotustilaisuuden päättymisen jälkeen auton ikkunasta Kolmostiellä, kun pääsee Helsingin hiljaisen ydinkeskustan ulkopuolelle.

  Raskaan liikenteen seassa näkee, että moni auto on täyteen pakattu ja useammalla on perässään kuomullinen peräkärry."

  "Uskon, että ihmisellä on kohtalo. Jos korona vie, se vie."

  https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/7312eeba-dfa8-4392-8aad-b7f299085ca9

  Mielenkiintoista nähdä mitä tästä vielä seuraa.
   
 12. Burkitsville

  Burkitsville Well-Known Member

  Liittynyt:
  15.06.2010
  Viestejä:
  1 558
  Saadut tykkäykset:
  220
 13. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Well-Known Member

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  3 727
  Saadut tykkäykset:
  474
  Ei tarvitse, kun on näitä paikkoja ympäri Suomea.
  Tietenkin, kun siltä tuntuu niin palataan. Tuo näyttää kuuluvan nykyisen Neuvostoliitonkin ohjelmaan.
   
 14. Super-J

  Super-J Well-Known Member

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 298
  Saadut tykkäykset:
  180
  Heh, tuo on ihan päinvastoin kuin omassa elämässäni tällä hetkellä. Töissä pitää käydä kun etätyö ei ole omassa työssäni mitenkään mahdollista, työ pitää tehdä omin kätösin fyysisesti työpaikalla, työkavereiden kanssa yhteistyössä. Perheenjäsenten kanssa kotona pidetään turvaväliä siltä varalta jos joku on sen viruksen jostain sattunut saamaan... :eek:
   
 15. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 883
  Saadut tykkäykset:
  444
  Mitä järkeä on sulkea Uusimaa, kun samaan aikaan lennätetään Helsinkiin Espanjasta ja muistakin maista tuhatmäärin todellista riskiporukkaa.

  "pariskunta lähetti torstaina jo toisen lentokoneellisen kotimaahan haikailevia suomalaisia matkaan Alicanten lentokentältä. Kolmas kone lähtee lauantaina ja ainakin neljäskin todennäköisesti järjestetään, niin kovaa kysyntä on ollut."

  https://www.is.fi/muutlajit/art-2000006453882.html

  Niiden reittilentojen lopettamiseen on syy ja nämä * vaan saa syöttää maahan sisään tätä riskisakkia. Vähintään kolmasosa jäänee Uudellemaalle, ellei enemmänkin ja tulee rasittamaan sen hoitokapasiteettia.

  "Ylen A-Talkissa keskusteltiin torstai-iltana ulkomailta palaavista suomalaisista.

  HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoi, että erityisesti Espanjasta Suomeen palaavat ovat suuri riski. Espanjassa on kuollut koronavirukseen jo 4 000 ihmistä.

  Tuominen arvioi, että jokaisessa koneellisessa on mahdollisesti useampi tartunnan saanut.

  Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi aiemmin torstaina, että ulkomailla on noin 41 000 matkustusilmoituksen tehnyttä suomalaista.

  Heistä noin puolet on matkailijoita. Eniten suomalaisia on Espanjassa, noin 7 000, USA:ssa on noin 3 000 ja Thaimaassa noin 3 000.

  – Jos sieltä tulee paljon väkeä, se on selvästi ongelma meille, sanoi HUSin Tuominen.

  – En tiedä haluatteko tätä kuulla, mutta oma mielipiteeni on, että meidän pitäisi tehdä valvottu karanteeni tälle porukalle. Vaikka lentokenttähotelliin kahdeksi viikoksi."


  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006454048.html

  Erittäin hyvä ja aiheellinen ehdotus Tuomiselta.

  Toivottavasti saadaan sen myötä jotenkin kontrolliin nämä viruslinkolennot edes tässä vaiheessa, kun paska on aika suurella todennäköisyydellä osumassa tuulettimen isosti.
   
 16. Super-J

  Super-J Well-Known Member

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 298
  Saadut tykkäykset:
  180
  Tämähän on ihan itsestään selvä asia. Ja näin olisi pitänyt toimia jo viikkoja sitten kun korona alkoi levitä ympäri eurooppaa niin kaikki sieltä tulijat olisi pitänyt vähintäänkin testata ja mielellään laittaa valvottuun karanteeniin.
   
 17. Burkitsville

  Burkitsville Well-Known Member

  Liittynyt:
  15.06.2010
  Viestejä:
  1 558
  Saadut tykkäykset:
  220
 18. IlkkaP

  IlkkaP Active Member

  Liittynyt:
  05.01.2002
  Viestejä:
  485
  Saadut tykkäykset:
  92
  Lentokoneellisen laittamisessa karanteeniin hotelliin on kyllä omat ongelmansa. Jos lentokoneellisessa porukkaa Espanjasta on pari koronavirustapausta ennen karanteenia, niin kahden viikon karanteenin jälkeen tartunta onkin sitten levinnyt vähintään puoleen karanteenissa olevista hotelliolosuhteissa.
   
 19. Tilt-type

  Tilt-type Well-Known Member

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 607
  Saadut tykkäykset:
  227
 20. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 883
  Saadut tykkäykset:
  444
  Jatkotoimet sen mukaan. Eli lisäeristystä tai jatkohoitoa sairaalassa. Tämä on ihan sama kuin risteilyalusdilemma - eristää laivalle ja olla päästämättä laivalta saaden samalla tilanne ennen pitkää haltuun vai päästää vapaasti laivalta muiden joukkoon. Hyvin klassinen tapaus, missä useamman etu menee pienemmän joukon edelle.

  Ei tarvitse olla hotelli, naurettavan länsimaisen törsäävä ajatuskin. Puolustusvoimilta saadaan aivan varmasti riittävä määrä puolijoukkuetelttoja lentokentän nurkkaan pystytettäväksi. Tässä tilanteessa voidaan varmasti osoittaa jopa kokonainen kiitotiekin turva-alueineen tähän käyttöön. Lääkintäteltoissa voidaan hallitusti seurata tilannetta ja hoitaa lievästi sairastuneita. Varusmiehet tai tarvittaessa kantahenkilökunta, miksei reserviläisetkin valvoo leiriä ja sillä pysymistä kovat piipussa. Kahden viikon oireettoman karanteenin jälkeen päästettäisiin yksilö kerrallaan yhteiskuntaan. Siinä on valmis malli, minkä mikä tahansa armeijan käynyt joukko saa pystyyn ja toimintaan päivässä.

  Tällä saataisiin tilanne tehokkaasti haltuun tulijoiden osalta.

  On täysin järjetön idea kutsua ja kuljettaa Suomeen riskialueilta kaikki, nekin jotka ovat valinneet toisen maan pysyväksi tai puolipysyväksi asuinpaikakseen. Kyllä kriisin yli pitää pystyä olemaan siellä. Ei Suomen terveydenhoitokapasiteettia ole mitoitettu niin, että kaikki ulkosuomalaisetkin voidaan hoitaa. Ehkä telttakaranteenimalli vähän hillitsisikin tulohaluja.

  Lennot ja matkustuskiellot on asetettu tarkoituksella ja sitten annetaan systeemin vuotaa näin räikeästi. Eihän sitä voi hyväksyä.