Koronavirus 2019 eli COVID-19

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana KILLPATRICK, 15.02.2020.

 1. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Well-Known Member

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  3 297
  Saadut tykkäykset:
  411
  Ja järkevämpi kuin poliitikot ja kaikki asiantuntijat tällä saitilla.
   
 2. El Grande

  El Grande Well-Known Member

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 098
  Saadut tykkäykset:
  150
  Liian hidasta on nyt poikkeuslakien ja rajoitusten läpi saaminen. Monikohan baari yrittää nyt tehdä kaikkien aikojen tuloksen, kun ovia ei saada vielä tällä viikolla kiinni? Ja moniko vielä karkaa Uudeltamaalta potentiaalisesti koronaa levittämään?
   
 3. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Well-Known Member

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  3 297
  Saadut tykkäykset:
  411
  Vai aivan liian nopeaa? Kun poliitikko on vain tavallinen ihminen, kuten asiantuntijat tällä saitilla, on vaikea tehdä oikeita ratkaisuja. Ei ymmärretä mitä päätökset aiheuttavat. Suljetaan tämä, kielletään tämä ja hetkessä on puoli miljoonaa työtöntä, valtion tulot romahtavat. Kaikki ovat nyt kyselemässä, mitä valtio antaisi? Ihan kuin sillä olisi joku Roopen säiliö, josta vain jakaa rahaa kaikkiin näihin tappioihin. Johan vakuutusyhtiöt nopeasti vastasivat, etteivät korvaa mitään ravintoloille.
  Työtön omassa vapaaehtoisessa karanteenissa näkee tietysti tämän eri tavalla. Hän varmaan ajattelee, että tuet vain jatkavat tulemista. Jos yhteiskunta romahtaa tämän takia, niin kyllä kaikki tukien saajat jäävät ensimmäisenä ilman mitään.
   
 4. El Grande

  El Grande Well-Known Member

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 098
  Saadut tykkäykset:
  150
  Ei vaan, kun hallitus antaa esityksen, pitäisi sen hyväksyntäprosessia nyt nopeuttaa, etteivät esim bumerangit aiheuta viikonlopun mittaisia viivästyksiä kuten nyt kävi ravintoloiden yms kuppiloiden suhteen. Ei voi vaatia viikonlopputöihin ja on erittäin tärkeää, että poikkeuslait arvioidaan, mutta turhaa byrokratiaa pitäisi nyt saada pois.
   
 5. Super-J

  Super-J Well-Known Member

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 161
  Saadut tykkäykset:
  155
  Mitä tämä Uudenmaan rajan sulkeminen nyt oikeasti hyödyttää? Koronatartuntoja on jo joka puolella Suomea, ehkä Kajaania lukuunottamatta, joten se virus kyllä leviää omaan tahtiinsa ihan minne haluaa. Myöhäistä pidätellä kun kusi on jo housuissa. Ulkomailtakin tuodaan lentokoneilla koko ajan lisää tartunnan saaneita takaisin kotimaahan, ja niistä varmasti osa suuntaa Uudenmaan ulkopuolelle. Eipä silti, ei siitä Uudenmaan eristämisestä mitään käytännön haittaakaan liene kuin aniharvoille, työssäkäyminen rajan yli kun kuitenkin tulee olemaan sallittua. Eli siis, mikä tässä nyt on se pointti, yritetäänkö vaan tuhlata poliisin ja virka-apua mahdollisesti antavan armeijan resursseja etteivät ehdi muihin hommiinsa?
   
 6. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 103
  Saadut tykkäykset:
  317
  Mikä on päivän tilanne, Uudellamaalla 500 todettua tartuntaa ja koko maassa 700.

  Ja sitten pitää selitellä, että miksi leviämisen hidastamiseksi Uudeltamaalta liikkumista rajoitetaan?

  Miksi me sitten suljettiin yhtään mitään tai kiellettiin matkustus, leviää kuitenkin, ei enää auta.

  Ja tässä vaiheessahan tuota ei kai aleta valvomaan, jatkossa jos edes pääteille tulee valvontaa, niin virka-apua voidaan pyytää varusmiehiltä ja tarvittaessa kutsua reserviläisiä töihin. Puolustusvoimat tuskin laiminlyö päätehtäviään tämän takia.

  Vai oletko nähnyt armeijan valvomassa, että yli 10 hengen kokoontumisia ei ole julkisilla paikoilla?
   
 7. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Well-Known Member

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  3 297
  Saadut tykkäykset:
  411
  Nämä ovat sinun perustuslaillisia oikeuksia. Toivot, että niitä on tulevaisuudessakin helppo rajoittaa?
  Ei ole kaukaa haettua, että Suomen Trump tai Erdogan raiskailee kansalaisten oikeuksia. Onneksi Suomessa on korkeammat vaatimukset perustuslain muuttamiseen kuin monissa muissa maissa.
  Nämä lait on myös tehty vaikeiksi myös sen takia, ettei vallassa oleva (tyhmä) hallitus pysty kauhean suurta vahinkoa tekemään, vaikka kuinka yrittäisi. Tuo tyhmä viittaa kyllä kaikkiin mahdollisin hallituksiin. Aikanaan tämäkin hallitus on historiaa ja seuraava haluaa taas sählätä yhtä paljon. Siksi meillä on lait.
  Aina löytyy asiantuntijoita plazalta, jotka haluaisivat laittaa ihmisiä keskitysreileille.
   
 8. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 385
  Saadut tykkäykset:
  128
  En tiedä mutta etpä tiedä sinäkään. Toki mainitsit yhteyksistäsi, joskin olen kyllä itsekin sitten tarjonnut esimerkkiä siitä, että on niitä tunnollisia suosittujen baarin kapakoitsijoitakin löytynyt... Esim. tässä yksi esimerkki (uutinen 20.3. ja ko. baari laitettu tunnollisista syistä kiinni sitä ennen). Mitä tulee yhden puhumiseen ja toisen tekemiseen, niin et kai tosissasi ole siinä, etteivät yritykset harrastaisi pieniä valkoisia valheita oman etunsa nimissä.

  En minä toki täydellisen moraalittomiksi näitä kapakoita edelleen aukipitäviä leimaa (tosin Oulussa jo toissapäivänä näkyi suma isoimpien baarien sulkuilmoituksia), mutta sanotaanko näin, että tässä tiukassa tilanteessa moni kapakoitsija on varmastikin "toivotaan parasta" -asenteella ummistanut silmänsä siltä, että oma kapakka voisi avata useamman tartuntaketjun, ja pitänyt sitä auki jos olisi pieninkin mahdollisuus saada vakuutuksista takaisin... Sanon pienikin, koska kieltäydyn uskomasta, etteivät olisi vakuutussopimuksensa pykäliä, joissa kuitenkin varmasti mainitaan, että nämä ovat poikkeuksellisia tilanteita ja että hallituksen linjauksen pitää olla juuri tietynlainen, että korvauksen kriteerit täyttyvät. Nyt sitten kävi niin, etteivät varmaankaan saa korvauksia ja päätyivät mahdollisesti mahdollistamaan tilanteita, joissa koronan on tiedetty tarttuvan helposti. Kova hinta moisesta uhkapelistä.

  Sitä jäin vain miettimään, että toki kunnioitan eriävää mielipidettäsi, mutta miksi niin ärhäkästi pidät omaa puoltasi asiassa. Faktahan kuitenkin on, että koko ajanhan ihmisiä lomautetaan ja ajetaan työttömyyskortistoon. Miksi jäät roikkumaan juuri kapakoitsijoihin ja heihin, jotka saavat toimeentulonsa tätä kautta, varsinkin kun kapakoilla on ollut osansa koronan leviämisessä? Rivien välistä kai yritän pohtia sitä, onko sinulla kenties oma lehmä ojassa ja esim. kaverin kunniaa puolustat. Saa toki muutenkin olla eri mieltä, mutta miksi juuri tämä asia tuntui kismittävän (jälleen kerran muistuttaen "viruslinkojen" roolista koronan leviämisessä).
   
 9. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 385
  Saadut tykkäykset:
  128
  En tarkoita aloittaa mitään tässä (varsinkin kun ko. nikkiin on herännyt jonkinlainen halu löytää joku yhteinen kultainen keskitie mielipiteissä), mutta miten musta tuntuu, että vahvimmat tämänsuuntaiset mielipiteet tulevat löytymään niiltä, jotka asuvat Uudellamaalla ja jotka haluavat kipeästi pois sieltä. :rolleyes:

  En kyllä ymmärrä ollenkaan tätä Uudenmaan eristyksen kritiikkiä. Eivätkä ihmiset tajua, että tämähän on periaatteessa osan Uudenmaan asukeista valinta. Meille on jo hyvän aikaa suositeltu sitä, että kaikkea matkailua, myös sisämaan, tulee välttää ja eikös tässä nyt kuitenkin sitten siitä huolimatta ollut se Lapin ralli. Jos ihmiset eivät usko ja lähtevät selkärangattomina ja peloissaan koronakeskittymistä kohti niitä seutuja, joilla koronaa ei vielä ole niin paljon, niin pitäisikö heidän antaa tehdä niin. Miksi ylipäänsä yritetään yhtään mitään, jos homma jätetään täysin ihmisten mielivaltaiseen käytökseen? Täytyy kyllä jälleen sanoa, että tämä korona on omiaan tuomaan esiin ihmisten typeryyden ja itsekkyyden ja sitten vielä kehdataan jaloilla asioilla oikeuttaa käytöstä. Harvemmin tulee minkään asian kohdalla kirottua foorumeilla, mutta jälleen kerran voi sanoa, että voi vittu oikeasti joitakin ihmisiä. :mad:
   
 10. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Well-Known Member

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  3 297
  Saadut tykkäykset:
  411
  Tätähän me emme tiedä, kuten ei tiedä Salminenkaan. Kertoi vain olevansa huolestunut.
  Aika hauska haastattelu. Toimittajalle lyötiin heti jauhot suuhun ammattitaidottomuudesta, mutta tämä koski tietysti koko YLEn toimitusta, kun ei edes tiedetty mitä THL tekee tai voi tehdä. Sen jälkeen oli aika improa kysymykset, kun jäi paras piikki osumatta ja jatkokysymykset joutivat tietysti roskakoriin.
   
 11. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Well-Known Member

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  3 297
  Saadut tykkäykset:
  411
  When you look in to an abyss, the abyss also looks into you.
   
 12. Burkitsville

  Burkitsville Well-Known Member

  Liittynyt:
  15.06.2010
  Viestejä:
  1 273
  Saadut tykkäykset:
  161
 13. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 103
  Saadut tykkäykset:
  317
  Ihan samalla tavalla Google löytää lehtiartikkelin, jossa yksi (1) yrittäjä pyytää viranomaisia määräämään baarit kiinni.

  Kumma, kun se sinun uskomuksiasi vahvistava yksi (1) esimerkki on luotettava kuva koko markkinasta, ja muut valehtelee.

  Se nyt on selvä, että sinä et usko ketään muuksi, kuin riistokapitalistiksi.

  Tämä oli jo paras, vai että kunniaa puolustamassa dvdplazalla. Sinulta, vai? :D

  En ole tietoinen, että kukaan kontaktipiiristäni saisi elantonsa suoraan tai välillisesti ravintola- tai baaribisneksestä, eikä minulla ole yhdenkään tällaisen henkilön puhelinnumeroa.
   
 14. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  6 786
  Saadut tykkäykset:
  440
  Kyllä se edelleen on. Käytännössä melkein kaikki nuorehkot aikuiset tulevat sairastamaan koronan tavallisena flunssana. Onko se ihme, että keltainen lehdistö (mistä sinunkin linkkaamasi juttu oli) kirjoittaa tuollaisia? Otsikot tyyliin "Sairastin koronan enkä huomannut mitään!" eivät vain myy ja saa klikkejä.

  Mutta tietenkin yksittäisiä kuolemia myös nuorille tulee. Mutta veikkaanpa, että kun heille päästään tekemään ruumiinavaukset, niin sieltä löytyy myös sairauksia tai geenejä, jotka eivät ole olleet henkilöllä edes tiedossa, mutta jotka ovat vaikuttaneet terveyteen. Toki löytyy myös niitä, jotka ovat täysin terveitä. Luonto on siitä jännä, että se ei noudata tilastoja, vaan joskus kuolemia sattuu myös nuorille. Se ei silti tarkoita, että tilanne olisi yhtäkkiä muuttunut, vaikka keltainen lehdistö nuo yksittäistapaukset nostaa esille. Se on vain tarkoituksenhakuista pelon lietsontaa, jolla haetaan klikkejä.

  Nuo piilosairaudet ovat melko yleisiä. Hyvin läheinen tuttava sai tietää vasta yli nelikymppisenä, että on koko elämänsä sairastanut jotain sydäntautia. Oli vain aina kuvitellut, että hänellä on huono kunto, kun koskaan ei ole mikään urheilija ollut ja luuli sen vuoksi aina hengästyvänsä helposti. Hän on syystäkin hieman huolestunut nyt, jos saa koronan.

  Kyllä, myös Yle on kirjoittanut uutisissa siitä, että koronan vakavampia tapauksia on löytynyt myös nuorilta. Silti sekään ei vielä käytännössä muuta tilannetta. Kun massat sairastavat koronan, niin yksittäisiä nuoria kuolee myös. Ja mitä enemmän sairastetaan, sitä enemmän niitä kuolee. Ja sitä enemmän niistä uutisoidaan.

  Kuitenkin, jos katsotaan eurooppaa ja euroopan kuolemia, niin alle nelikymppiset ja alle viisikymppiset perusterveet ovat todella pieni osa. Ja kun lasketaan mukaan vielä ne tilastoimattomat sairastamiset, jotka menevät flunssana tai pienemmilläkin oireilla ohi, niin kuolemien osuus esimerkiksi alle 50-vuotiaista on niin pientä, että voidaan puhua vaarattomasta viruksesta perusterveelle aikuiselle.

  Tuo ei silti tarkoita sitä, että pitäisi huolettomasti elellä, vaikka perusterve olisi. Jos tulee pahoja oireita, niin heti lääkäriin. Esim. tänään luin uutisen jostain nuoresta naisesta, joka oli kuollut kotiin, vaikka oli jo suht paljon erilaisia pahoja oireita. Tosin hänen kuolemaa ei vielä ole vahvistettu koronan aiheuttamaksi, koska testin tulokset eivät vielä ole tulleet. Hänen miehensä tosin ehti jo twitterissä niin kertoa kaikille. Mikä sitten on totuus, jää nähtäväksi. Mutta jos tulee pahoja oireita, niin heti lääkäriin. Ja jos sairastaa esim. astmaa, niin vielä herkemmin.

  En itsekään astmaatikkona ja nelikymppisenä täysin huoletta ole, mutta tilastollisesti minulla ei pitäisi mitään hätää olla. Joten en aio omalta kohdaltani panikoida, jos koronan saan.

  Ei korona kenellekään leikin asia ole, mutta ei joka aivastuksesta kannata olla ambulanssia soittamassa.
   
 15. vemkki

  vemkki Well-Known Member

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 372
  Saadut tykkäykset:
  144
  Mä luulen että vasta jälkeenpäin voidaan sanoa, että oliko Ruotsin toiminta järkevää vai ei. Riskinottoa se kyllä on.
   
 16. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  6 786
  Saadut tykkäykset:
  440
  Hippo ja Vanha_susi tykkäävät tästä.
 17. posi

  posi Member

  Liittynyt:
  25.01.2010
  Viestejä:
  30
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kävin noutokaupassa, ja hyvin toimi kännykällä sivulasin läpi.
   
 18. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Well-Known Member

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  3 297
  Saadut tykkäykset:
  411
  Tuli mieleen sellainen pieni käytännön ongelma.
  Montas autoa kulkee Turun, Tampereen ja Lahdenväylällä minuutissa 100/120km/h vauhdilla? Tai tunnissa?
  Kuinka kauan kestää yhden auton pysähdys ja tarkastus? Ja jengiä puskee takaa koko ajan lisää jonottamaan. Eeppiset ruuhkat on tiedossa.
  Melkein pitäisi lähteä katsomaan mokomaa. Siitä tulee eeppinen härdelli.
   
 19. Super-J

  Super-J Well-Known Member

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 161
  Saadut tykkäykset:
  155
  Etpä ymmärrä niin. Eihän Uudeltamaalla asuvilla ole oikeasti kenelläkään tarvetta päästä pois täältä. Ehkä niillä jotka on äskettäin muuttaneet tänne jostain muualta, mutta meillä ns paljasjalkaisilla uusimaalaisilla on kaikki täällä. Melkein kirjaimellisesti kaikki. Ydinvoimalasta ja öljynjalostamosta viljapeltoihin ja lehmiin ja lampaisiin. Rantaviivaakin riittää missä köllötellä kun sää sallii. Monilla on kesämökitkin täällä. Ei täältä tarvitse päästä pois.
   
  nepa tykkää tästä.
 20. Vanha_susi

  Vanha_susi Active Member

  Liittynyt:
  24.03.2017
  Viestejä:
  478
  Saadut tykkäykset:
  38
  Tuossa alla on kaksi erittäin hyvää ja asiallista artikkelia korona viruksesta.

  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006444716.html
  https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006452783.html

  Tässä lainauksia asiantuntijoiden lausunnoista:
  "Edessä on vain vaikeita päätöksiä. Suomi – kuten kaikki muutkin valtiot – joutuu niin sanotusti valitsemaan nyt ruton ja koronaviruksen välillä."

  "Riskiryhmiin kuuluvia on Suomessa valtavasti. Pelkästään yli 70-vuotiaita suomalaisia on lähes 900 000. Lisäksi riskiryhmiin lukeutuvat ainakin monet muut diabeetikot, syöpäpotilaat tai sydän- ja keuhkotautia sairastavat. Monet kuuluvat useaan riskiryhmään. Heidän eristämisensä pitkäksi aikaa on utopistinen ajatus."

  Ja sitten varsinaiseen asiaan. Minua on viime viikkoina hämmentänyt suuresti se, että Maailman parhaiten tästä virussiraudesta informoidut tahot kuten Who, Imperial College, MRC ja Karolinska Institutet ovat niin erimielisä tämän Covid-19 viruksen vaarallisuudesta.

  Kaikkein parhaan tiedon omaava taho eli WHO pitää tätä kaikkein vaarallisempana ja esittää kaikkein suurimpia ja rankimpia rajoituksia.

  Seuraavaksi parhaiten informoidut tahot (minun mielestäni, koska ovat maailman parhaita tutkimuslaitoksia tartuntataudeista) Imperial College, MRC ja Karolinska Institutet.

  Imperial College ja MRC esittävät seuraavaksi tiukempia rajoitustoimia.

  Sitten se ihmetys: Minun käsittääkseni edellisen kanssa täysin yhtä hyvä tutkimuslaitos Ruotsin Karolinska Institutet esittää kaikkein lievimpiä rajoitustoimia. Miksi? Tämä. koska minun käsittääksini Ruotsin hallitus, joka myös on edellä mainitun tutkimuslaitoksen suurimpia rahoittajia, on hyvin tiiviissä yhteistyössä Karolinskan kanssa. Niinpä voisi luulla, että he seuraavat Karolinskan ohjeita.

  Ja sitten on tämä meidän THL, joka heiluu rajoitussuositusten kanssa päivittäin Imperial Collegen ja Karolinskan suositusten välillä. Minun ymmärtääkseni THL on näistä luetelluista kaikista huonoimmin perillä siitä, mitä oikeasti on menossa maailmalla. Tämä horjuminen osoittaa minusta sen, että täällä ei osata päättää kumman laitoksen suositukset ovat paremmin ajantasalla. Syytä moiseen en tiedä.

  Noissa alussa mainituissa artikkeleissa on lisäksi esitetty arvioita siitä, kuinka monta sairastunutta tarvitsee sairaalahoitoa ja kuinka monta tarvitsee tehohoitoa. Jokainen arvio noista on ihan älyttymän suuri, joten jos ne toteutuvat kaikki samanaikaisesti, niin myös Suomen terveydenhoitojärjestelmä romahtaa, kuten Italissa on nyt käynyt. Ja se on myös yksi syy, miksi siellä Italiassa on tullut niin paljon kuolleita.

  Jos taaseen sairastutaan pitkän aikavälin aikana, niin sitten ainakin useammat voidaan hoitaa ja järjestelmä kestää kuormiuksen, vaikka sairastuneiden määrä on arvioiden mukainen.

  EDIT: JA sitten ovat nämä kaikenmaailman TRUMPETIT, jotka töräyttelevät mitä sattuu koko ajan, mutta heilläkin näyttää olevan kannattajia.
   
  Viimeksi muokattu: 26.03.2020
  TheRealThing tykkää tästä.