Koronavirus 2019 eli COVID-19

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana KILLPATRICK, 15.02.2020.

 1. jussi28

  jussi28 Member

  Liittynyt:
  11.07.2002
  Viestejä:
  843
  Saadut tykkäykset:
  6
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 25.03.2020
 2. kmruuska

  kmruuska Well-Known Member

  Liittynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 000
  Saadut tykkäykset:
  237
  Kyseinen lääkäri on ollut 18 vuotta Espanjassa töissä. Veikkaisin hänen nähneen muutaman influenssa-aallon sinä aikana. Ei ole ollut samanlaista.
   
  Vanha_susi tykkää tästä.
 3. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Well-Known Member

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  3 180
  Saadut tykkäykset:
  389
  Luitko sinä sitä juttua? Ei ole ollut aikaisemmin missään tekemisissä flunssan kanssa, siis ammattinsa merkeissä. Joo, ei ole samanlaista flunssaa. Ei niistä mikään ole. Ja etköhän sinäkin muutaman aallon ole nähnyt? Vai onko mennyt aina jotenkin ohi?
   
 4. kmruuska

  kmruuska Well-Known Member

  Liittynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 000
  Saadut tykkäykset:
  237
  Pointti olikin että yhdenkään flunssan aikana hänen ei ole tarvinnut syöksyä flunssaa hoitamaan.
   
 5. elmac0

  elmac0 Active Member

  Liittynyt:
  05.06.2007
  Viestejä:
  733
  Saadut tykkäykset:
  108
  Tosiasia kuitenkin on, ettei kukaan tiedä miten miten merkittäviä nämä tekijät ovat lopputuloksen kannalta. Vaikea nähdä, että mitään dramaattista eroa tälläisten asioiden perusteella syntyisi. Kyllähän meilläkin poltetaan tupakkaa, vanhat ihmiset ovat yhteiskunnassa mukana ja ikääntyvä väestörakenne tälläkin on. Paikoittainen matala väestötiheys voi tehdä sen, että viruksen maantieteellinen leviäminen on hitaampaa kuin jossain muualla, mutta kuinka paljon tämäkään lopputulokseen vaikuttaa?

  Merkittävin etu meillä esim Italiaan verrattuna taitaa kuitenkin olla se, että aloitimme eristystoimenpiteet suhteellisen aikaisessa vaiheessa. Tästä olen edelleenkin tyytyväinen.

  Tuore uutinen muuten kertoo, että ravintolassa syöminen nyt sitten näiltä näkymin loppuu kesäkuuhun asti.
   
 6. Tilt-type

  Tilt-type Well-Known Member

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 510
  Saadut tykkäykset:
  212
  Aloin mietiskelemään vähän koronan mittasuhteita... Italiassa on 70 000 varmistettua tapausta. Jos kuvitellaan, että todellinen sairastuneiden (mukaan lukien jo parantuneet) määrä olisi jopa 30-kertainen, niin silloin todellinen sairastuneiden määrä olisi n. 2 miljoonaa. Italiassa on 60 miljoonaa asukasta, eli tuo 2 miljoonaa on vain vähän yli 3 prosenttia koko väestöstä.

  Kaikki ovat varmaankin yhtä mieltä siitä, että Italia on ihan kyykyssä koronan kanssa. Miten laumaimmuniteetin hankkiminen jopa 70 prosentille väestöstä voisi ikinä olla mahdollista ilman katastrofaalisia seuraamuksia, kun jo 3 % kohdalla terveydenhuolto on hajoamisen partaalla?
   
 7. IlkkaP

  IlkkaP Active Member

  Liittynyt:
  05.01.2002
  Viestejä:
  380
  Saadut tykkäykset:
  73
  THL arvioi viime viikolla, että Suomessa on 20-30-kertainen määrä sairastuneita todettuihin tapauksiin nähden. Juuri tänä aamuna oli Hesarissa juttua, että tällä hetkellä kerroin on vieläkin isompi, kun tauti on viikon aikana levinnyt eikä testauskapasiteetti ole kuitenkaan kasvanut mihinkään. Italiassa kerroin lienee vieläkin suurempi. Kaiketi epidemiahuippu on siellä kohta käsillä, ja se edyllyttänee kuitenkin kymmenien prosenttien sairastumista.
   
 8. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Well-Known Member

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  3 180
  Saadut tykkäykset:
  389
  No, nyt oli joku ehdottanut, että sairastutetaan 100 lääkäriä ja hoitajaa koronaan, sitten heidän tultuaan immuuneiksi eivät tarvitsisi enää suojavarusteita.
   
  Snäckby tykkää tästä.
 9. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 640
  Saadut tykkäykset:
  381
  Voihan tällaista heitellä jopa asiantuntijat, jatkumoa vähätellylle vakavalle taudille. Se lasten sairastuttaminen 70-luvun tyyliin ei muuten ole millään tasolla järkevää nykyisen rokotekattavuuden aikana. Pitkään vesirokkoonkin suhtauduttiin näin, mutta vesirokon aiheuttavan viruksen "kiva" jälkioire onkin sitten huomattavasti ikävämpi vaiva eli vanhemmiten muutamien vuosikymmenien päästä iskevä vyöruusu.

  Sitten kun koronan saat, kommentoi toki tänne mistä päästä hengitystä kuunnellaan. Toivotaan tietenkin, että tulee lievänä. :) Ikävä kyllä, niinhän se on että meistäkin useimmat sairastuu ja nyt vain jännitetään milloin ja miten vakavasti.

  Hesarin lähteiden mukaan muuten HUS jo nyt ongelmissa, vaikkei epidemia ole vielä edes kunnolla päällä.

  "Toinen asia, joka läsnäolleiden mukaan on synkentänyt THL:n tilannekuvaa, on työikäisten vakavampi sairastuminen. Koronaviruksen takia tehohoitoon joutuneita työikäisiä on enemmän kuin viranomaiset pari viikkoa sitten uskoivat."

  Ei osattu varautua matkailijoiden paluuseen ja mökeillekin kehotettiin menemään, mikä osoittautumassa ongelmaksi alueiden terveydenhoitokapasiteetista huolehtivien näkökulmasta.

  Salminenkaan ei jutun mukaan enää vastaa toimittajille.

  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006451700.html
   
 10. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 073
  Saadut tykkäykset:
  307
  "Joku" on yleislääketieteen erikoislääkäri Jyrki Joensuu. Mediauutiset - debatti.

  Ehdotukseen liittyviä käytännön ongelmia sekä eettisiä ongelmia kommentoi puolestaan HUS:in infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen.
  Iltalehti.

  Tiivistetysti käytännön tasolla tuo voisi olla vaarallista, jos hoitohenkilöstöä olisi muutoinkin poissa. Eettisesti ongelma on se, että kyseessä on potentiaalisesti hengenvaarallinen sairaus. WHO:n arvio kuolleisuudesta on 3,4 % ja tilastoissa "alle 40v., ei perussairauksia" se on sielläkin 1 % luokkaa.

  Tartuttamalla sata hoitohenkilöstöön kuuluvaa otetaan 100 pois töistä useiksi viikoiksi, varataan tilastojen valossa 20-30 hoitopaikkaa, varataan muutama tehopaikka ja tapetaan 0-4 henkilöä.
   
  Vanha_susi tykkää tästä.
 11. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Well-Known Member

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  3 180
  Saadut tykkäykset:
  389
  100 vapaaehtoista löytyisi varmaan helposti ja suurin osa saisi tuon lievän, kuten muutkin nuoret ja terveet. Niinhän siinä jutussa kerrottiin.
  Ei ainakaan tarvitsisi enää pelätä.
   
 12. 3JJ

  3JJ Well-Known Member

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 184
  Saadut tykkäykset:
  109
  Kyllä nuo 100 vapaaehtoista tarvitaan paikkaamaan kun hoitohenkilökuntaa sairastuu joka tapauksessa. Ei mitään järkeä sairastuttaa tahallaan lisää kun nytkin on jo pulaa. Itämisaika+sairastusaika niin he olisivat noin 3 viikkoa pois työvahvuudesta, ja ne onnettomat jotka saa sen ei-niin-lievänä olisivat vieläkin pitempään pois tärkeästä työstä.
   
 13. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 640
  Saadut tykkäykset:
  381
  Ilta-Sanomissa suomalaisen perusterveen naisen kokemuksia taudista:

  "Hänellä oli päänsärkyä ja pahoinvointia, ja ensin hän ajatteli syöneensä jotain sopimatonta.

  Hän alkoi epäillä, että kyseessä on koronaviruksen aiheuttama covid-19:ää, kun joka paikkaa alkoi kolottaa yhä enemmän. Lopulta hän houraili ja oksensi.

  Hän halusi päästä Suomeen, joten hän varustautui lentomatkaan suusuojalla, hanskoilla sekä laseilla, että ei tartuttaisi muita.

  – Koko koneessa oli lisäkseni ainoastaan yksi henkilö, joka oli itsensä suojannut. En käyttänyt julkisia, vaan matkustin henkilöautolla suoraan karanteeniin saavuttuani Suomeen."


  Siis houraileva ja oksentava koronaviruspotilas on katsonut oikeudekseen matkustaa Suomeen lentokoneella ("en käyttänyt julkisia" WTH??) ja samalla sairastuttaa koneellisen ihmisiä?! En lainkaan enää ihmettele, että ETP:llä keittää joskus yli näiden itsekkäiden tapausten kanssa. Nyt alkaa menemään jo vati nurin itselläkin.

  "Oireita oli paljon ja ne olivat hyvin voimakkaita. Kuumeen lisäksi Leila kertoo kärsineensä kovasta kivusta luissa, lihaksissa, nivelissä ja ihossa, rajusta oksentelusta ja pahoinvoinnin tunteesta, makuaistin muuttumisesta, vihlovasta päänsärystä, hengitysvaikeuksista, jalkojen ja käsien puutumisesta, silmänpohjien kipeytymisestä sekä tunteesta, että ei uskalla hengittää syvään.

  Hän kertoo saaneensa sairaalassa lisähappea, kun jalat menivät alta.

  – Pahinta oli kuitenkin se, ettei tiennyt, meneekö olo pahemmaksi ja mitä tapahtuu. Tuntui ja pelotti, että keho ei enää jaksa taistella.

  Rajut oireet saivat Leilan myös pelkäämään, että hän ei enää näe lapsiaan. Etenkin sydämen muljahtelut ovat olleet pelottavia tuntemuksia perusterveelle ja urheilulliselle 43-vuotiaalle."


  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006452537.html

  Koronavirus on vaaraton perusterveelle nuorelle ihmiselle? Ei enää ihan kuulosta siltä muuten kuin virallisen totuuden ja denialistien juttujen perusteella.
   
 14. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 359
  Saadut tykkäykset:
  125
  Näitähän kyllä riittää... Vaikkapa tämä näkökulma näistä Espanjasta tulleista... https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/55d16fd0-a521-4484-a806-40b10a117869

  Tämä touhu kyllä välillä tuntuu siltä, että ikään kuin haluaisimme maksimoida tuhot tavassamme jatkuvasti tulla yksilöitä ja heidän tunteitaan vastaan tai katsoa heidän menoaan sormien läpi. Kyllä, jos nämä Espanjan suomalaiset olisivat yhtään tunnollisia tai välittäisivät muista, niin he olisivat sinne jääneet. Ja kyllä, sanoisin näin siinäkin tapauksessa, jos minä tai omat vanhempani olisivat olleet siellä. Tässä tilanteessa selvitään parhaiten, jos pysytään siellä, mihin on valittu vapaaehtoisesti, jopa reissua tehdessä mielellään, mennä. Jos on ollut niin aivoton tai välinpitämätön, ettei tätä uutisten etusivuilla viihtynyttä virusta ole noteerannut sen vertaa, että olisi pelannut varman päälle ja jättänyt reissun väliin, niin on täysi oikeus ja kohtuus, että siitä maksaa sillä, että pysyy missä on viruksen jyllätessä. Vai onko joku täällä vieläkin sitä mieltä, että no eihän se käy päinsä, kun on paljon pahempi juttu, jos yksilö joutuu ylimääräisen oleskelun rahoittamaan omasta pussistaan, kuin se, että tulee tänne koronan kanssa avaamaan taas uuden tartuntaketjun? o_O

  Toivottavasti tähän matkusteluun nyt saadaan se lopullinen stoppi, kun vähän juuri tämä pelottaa, että sieltä Helsingin päästäkin, jonne kerran muutettiin isomman ja hienomman perässä, tullaan nyt pakoon tänne harvemmin asutettuun pohjoiseen. Vittu kun ihmisillä ei ole selkärankaa edes siinä tilanteessa, kun on jo aikaa sitten suositeltu, että kaikkea matkustamista tulee välttää ja paras on vain pysytellä siellä missä on karanteeninoloisissa suhteissa. Vaikka ystävien virheet toki noteeraa eri tavalla kuin tuntemattomien, niin voin kyllä sanoa, että jos tietäisin yhdenkään tutun tekevän tällaisen tempun, niin sanoisin kylmästi suhteet poikki. Tässä kuitenkin on pelissä paljon muutakin kuin se oma napa.
   
 15. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 359
  Saadut tykkäykset:
  125
  https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/923bc61a-4f90-442f-8092-9bd6a5f20876

  Tuli väiteltyä siitä, etteivät baarienpitäjät ole sulkeneet oviaan tunnollisista syistä, vaan ovat odottaneet hallituksen päätöstä, missä on käsittääkseni kyse siitä, että päästäisiin hyödyntämään epidemia- ja keskeytysvakuutusta. Tänäänhän (ja googlen kertomana jo aiemminkin) on kuitenkin uutisoitu, etteivät baarinpitäjätä pääsisi tätä hyödyntämään vakuutuspykälien ja/tai hallituksen linjaustyypin takia. Tämähän tarkoittaa kai sitä, että baareja tuli pidettyä turhaan auki, jos homman nimi oli se, että mielellään suljettaisiin tunnollisista syistä mutta yrityksenä on ollut pakko ajatella tuon vakuutuksen saamista, mikä nyt ilmeisesti menee suurimmalta osalta ohi suun. Onhan tästä nyt hyvänen aika pakko olla oltu tietoisia ja sitä suuremmalla syyllä kyllä nyt kyseenalaistan sitä, miksei suljettu paikkoja ennen hallituksen linjausta. Tuskinpa nyt se 1-2 viikkoa olisi tehnyt talouden suhteen ihmeitä, jos tässä kuitenkaan mennään kiinni pidemmäksi aikaa. Sen sijaan 1-2 viikkoa todellakin voi tehdä ihmeitä, jos ajatellaan sitä, pidetäänkö sellaisia paikkoja auki, jossa sosiaalisen etäisyyden pitäminen on vaikeaa, ei vähiten humalatilan takia.
   
  Viimeksi muokattu: 25.03.2020
 16. IlkkaP

  IlkkaP Active Member

  Liittynyt:
  05.01.2002
  Viestejä:
  380
  Saadut tykkäykset:
  73
  Tässä on järkevä tutkimus, eli tutkitaan koronaviruksem vasta-aineiden määrää väestössä. Näin saadaan parempi kuva siitä, kuinka laajalle tartunta on oikeasti levinnyt.
  https://yle.fi/uutiset/3-11273010
   
  Vanha_susi tykkää tästä.
 17. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 073
  Saadut tykkäykset:
  307
  En nyt oikein jaksaisi tätä marmattamista, mutta ensinnäkin tuo tuli varmasti monelle yllätyksenä, että sulkua ei tehdä valmiuslain valtuuksin, vaan muuttamalla voimassa olevaa 'tavallista lakia'. Toiseksi olen sekä suoraan että yhden välikäden etäisyydeltä kuullut, että tuota on nimenomaan odotettu, että voitaisiin hakea vakuutusta. Valitettavasti ylipäätään harvemmin käytettävät vakuutukset ovat ehtoineen monelle epäselviä, ja ikäviä yllätyksiä korvauksen saamatta jäämisestä on ennenkin sattunut.

  Sinä tietysti tiedät, että nämä kaikki yrittäjät ovat omat vakuutusehtonsa tutkineet tarkasti myös tällaisten epätavallisten tilanteiden osalta ja todenneet jo viikko sitten, että ei näistä korvausta saa, mutta puhutaan julkisesti muuta ja jatketaan myymistä. Jep jep.
   
 18. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 073
  Saadut tykkäykset:
  307
  Tilastojen perusteella (Kiina ja Italia) fataliteetti on edelleen 0,2 % ikäluokassa alle 39v.
  https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/

  Kiinassa ja Italiassa kuolleisuus perusterveillä alle 1 % iästä riippumatta (linkitetty aiemmin).

  Se, mitä tietoa ei ollut esimerkiksi kuukausi sitten, on miten voimakkaan ja rankan taudin. Ts. voimakkaista oireista kun ei saa kätevästi prosenttitilastoa, ja näitä henkilökohtaisia kuvauksia on alkanut ilmestyä vasta viime viikkoina.

  "Vaaraton" on huono sana. "Todennäköisesti jää eloon".
   
 19. Vanha_susi

  Vanha_susi Active Member

  Liittynyt:
  24.03.2017
  Viestejä:
  396
  Saadut tykkäykset:
  31
  Ei se nyt noin ole: Oikein on, että "Kiinassa ja Italiassa kuolleisuus perusterveillä alle 1 %", jos olet alle 70 -vuotias. Iän lisääntyessä yli 70-vuoden myös perusterveiden kuolleisuusprosentti nousee voimakkaasti iän mukaana. Jos potilaalla on myös muita sairauksia, niin todennäköinen fataliteetti on moninkertainen. En nyt muista mistä tutkimuksesta tämän luin, joten en voi laittaa tähän linkkiä. Paremman puutteessa voi käyttää tuota worldometerin linkkiä, josta asia myös näkyy harvinaisen selkeästi. Sattuneesta syystä tuo yli 70-vuotiaiden kohtalo kiinnostaa miua suuresti.

  Tuo sanavalinta on viimeisimpien uutisten mukaan todella hyvä: Eli "Todennäköisesti jää eloon" korona viruksen covid-19 taudista..

  Muuten viestisi on täysin peukuttammisen arvoinen.
   
  Viimeksi muokattu: 25.03.2020
 20. Tilt-type

  Tilt-type Well-Known Member

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 510
  Saadut tykkäykset:
  212
  Salminen on huolissaan Ruotsin toiminnasta. On Salminen sentään järkevämpi kuin Ruotsin terveysviranomaiset.