Koronavirus 2019 eli COVID-19

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana KILLPATRICK, 15.02.2020.

 1. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 376
  Saadut tykkäykset:
  620
  Eilen oli ihan hyvä iltapäivälehden juttu matkustajien asenteesta, kun kone saapui Lappeenrantaan Italian Bergamosta. Vastaanottovarautumisena oli lehdykäisiä. Ei kuumeen mittaamista, ei mitään mitä nähty muualla. Riski on siis ilmeisesti pieni.

  Matkustajia haastateltu:

  "Emme kadu matkaamme, eikä meitä huolestuta, sanoivat hämeenlinnalaiset"

  "– Ei voisi vähempää kiinnostaa, miesporukassa Italiaan lähtenyt suomalaismies kommentoi."

  "Huolettomilta vaikuttivat myös lukuisat paikalla olevat venäläiset.

  – Tämä on vain paniikkia, ei muuta. Meillä on ystävä Italiassa, joka sanoo, että tilanne on ok. Pietarissa kukaan ei ole koronaviruksesta tippaakaan huolissaan, sanoi laskettelureissulle miehensä kanssa lähtenyt.

  Toinen venäläisnainen myönsi tilanteen pohdituttavan, mutta vain vähän.

  – En ole huolissani sairastumisesta, mutta siitä kyllä, jos rajat menevät kiinni, emmekä pääse suunnitellusti kotiin, nainen totesi Ilta-Sanomille."

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006420602.html

  Että näin. Mutta pääasia, että pääsee etelän lämpöön, paskat muista.
   
 2. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 496
  Saadut tykkäykset:
  453
  En ole (vielä) tutkinut asiaa kovin tarkasti, mutta ilmeisesti osa matkavakuutuksista korvaa matkan peruuntumisesta aiheutuvia kuluja ja lisäksi, jos kyseessä on ns. pakettimatka, niin matkanjärjestäjä voi joutua niin ikään korvaamaan peruuntumisesta aiheutuvia kuluja.

  Huom: käsitykseni mukaan molemmissa on edellytyksenä se, että Suomen viranomaiset - käytännössä ulkoministeriö - kehottaa välttämään ko. kohteeseen matkustamista.

  Jos nämä on ajankohtaisia, niin kannattaa tsekata oma matkavakuutus (etsi kohtaa "kriisiturva" tai vastaava) sekä plarata valmismatkalakia.

  Itsellä on lomallelähtö vasta heinäkuun lopussa ja paikkaan, jossa ei vielä ole raportoitu ensimmäistäkään korona-tapausta, niin en ole penkonut kovin syvälle. Omasta matkustajavakuutuksesta löysin mielestäni ehdon, jonka mukaan peruuntumiskulut korvattaisiin, jos tuo viranomaisedellytys täyttyisi (ja jos matkanjärjestäjä ei ole korvausvelvollinen). Oletan, että tilanne on tavalla tai toisella huomattavasti selkeämpi viiden kuukauden päästä, enkä ole myöskään maksanut - enkä maksa - matkaa vielä pitkään aikaan. Ja eräpäivään saakka voin perua koko paketin ottamatta kummemmin takkiin.

  Edit: ja sille varalle, että jonkun tekee mieli alkaa moittimaan siitä, että edistän coronan Suomeensaapumista matkavarauksellani - josko vaikka selität, miten se netissä näpytelty varaus vaikuttaa mihinkään (liikkuuko se virus muka netin välityksellä) tai sitten palataan asiaan heinä/elokuussa, kun tiedetään, olinko reissussa vai en (ja oliko reissu riskialueelle vai muualle).
   
  Viimeksi muokattu: 27.02.2020
 3. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  Kun näytät olevan asiantuntija niin voisit valaista mitä kiksejä niistä aurinkomatkoista (rannalla löhyämistä saa ja nähtävyyksien katselusta)

  Itse olen pohtinut asiaa paljonkin tässä pientä teoriaa. Olen miettinyt että se liittyy evoluutioon ja lisääntymiseen. Eli ihmisellä on geeneissä matkustaminen ihminen on aikojen alusta lähtien matkustanut eri alueille koska levittäytyminen uusille alueille parantaa suvun henkiinjäämistä jos vaikka joku alue niistä tuhoutuisi. Niin toisaalla geenit saattavat selvitä ja tietenkin myöhemmin kun koko pallo on jo vallattu niin eri alueilla on eri geenien omaavia naaraita uroksia jotka parantavat geenejä kun niiden kanssa lisäännytään. Sen takia ihminen haluaa yleensä liikkua mahdollisimman laajalla alueella ja jotkut ovat suoraan sanoneet että eivät esim ole nykyiseen asiunpaikkaansa eli suomeen tyytyväisiä on huono ilmasto tai muuta vikaa.Ihminen ei välttämättä itse huomaa tätä tarvettaan vaan luulee menevänsä lomalle nauttimaan vaikka kyseessä on joku suurempi suunnitelma. Hän toimii vähän niinkuin robotti ohjelmansa mukaan eikä niin kuin itse oikeasti haluaa.

  Nyt kun koko pallo on vallitettu niin lienee käytössä vain se toinen syy eli omien geenien levittäminen mahdollisemman monen rodun kanssa (näin esim aids levisi apinoista ihmiseen afrikassa ja sitä kautta valkoisiin matkailijoihin tämä ei tietenkään ole varmaa tietoa)

  Seuraava edentyminen tässä asiassa tietenkin evoluution perusteella pitäisi olla ihmisen levittäytyminen eri planeetoille kun tämä pallo on vallattu
   
  KILLPATRICK tykkää tästä.
 4. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  4 618
  Saadut tykkäykset:
  688
  Oot sä Jodo kyllä hauska veitikka!
   
 5. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  4 618
  Saadut tykkäykset:
  688
  Ajattelin, mutta en kyllä uskaltanut sitä tänne kirjoittaa.
   
 6. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 802
  Saadut tykkäykset:
  376
  Jep. Tuo nimenomaan vaikuttaa erittäin oleellisesti.


  Asiantuntija koska ystäväni on lähdössä aurinkorannikolle ? Hyvin sä vedät. Omat lomani ovat puoliksi aktiivilomia (liikkumista siellä sun täällä, ilman minkään valtakunnan aikataulua) ja puoliksi löhölomia. Itse saan nähdä, kokea ja tehdä aivan tarpeeksi hektisessä arjessakin joten osan lomastani tykkään pyhittää siihen että ei tarvitse tehdä yhtään mitään.

  Tämän lisäksi nautin valosta + lämmöstä ja siitä ettei kokoajan tarvitse olla jotain tekemässä tai jonnekin menossa. Jos sinun jakeluusi ei mahdu että jotkut nauttivat siitä että lämpö hellii ja voi vaan olla niin eipä ole minulta pois. Jos sinä nautit että voit onkia hai kalo ja niin käyppä nappaamassa pari. Tämän enempää en jaksa tätä offtopicia länkyttää.
   
 7. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  4 618
  Saadut tykkäykset:
  688
  Annoin periksi jodolle ja kumppaneille. Rupesin preppaamaan.
  On ostettu kahvia, riisiä, pastaa, kastikkeita, tonnikalaa, näkkäriä, jne... Vähän hävettää, mutta sitten tuli ajatus kuin kirkkaalta taivaalta.
  Ei halvattu. Sellainen muutaman kuukauden karanteeni tulisi tälläiselle paatuneelle Plazalaiselle kuin mannaa taivaasta.
  Hyllyssä varmaan sata leffaa/sarjaa muoveissa, kirjoja ja kokonaisia sarjoja lukematta (vaimoke tykkää Scarpetasta ja olen joskus ajatellut tarkistaa, mistä se sarja on kotoisin. Asimovin uudelleen luku kierroskin jäi kesken, kun tuli liikaa uusia kirjoja)
  Jos vain sähköä tulee töpselistä ja paska pakenee putkesta, niin kyllä sellainen parin kuukauden saikku maistuis aivan herkulta. Nyt kun kevätkin näyttää parhaat puolensa.
  Mites muuten viinakset? Ei sitä selvinpäin kestä kahta kuukautta. Pitääkö alkosta hakea peräkärryllinen?
   
  mdk 5.1 ja TheRealThing tykkäävät tästä.
 8. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 376
  Saadut tykkäykset:
  620
  Niin kun siitä italialaisten kaljan hamstraamisesta oli jo juttua, niin niinhän se menee että jos ei se viina paranna, niin ainakin on mukavampaa sairastaa. :)
   
 9. El Grande

  El Grande Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 276
  Saadut tykkäykset:
  195
  Japanissa sulkevat koulut kuukaudeksi ensi viikosta alkaen. Ai että olisi ollut skidinä nannaa, kun olisi saanut koulusta ilmaista lomaa kuukauden!
   
 10. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  On tullut jo hamsrattua viiniä ja olutta
   
 11. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  10 967
  Saadut tykkäykset:
  417
  Tultiin just yöllä Italiasta lentokentälle, ei minkään sortin tarkistusta tai ohjeistusta koronaviruksen varalta. Pisti vähän mietityttämään...
   
 12. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 817
  Saadut tykkäykset:
  723
  Kuinka moni katsoi A-talkin, jossa asiantuntijat kertoivat koronaviruksesta?
  Jos ei katsonut, niin jospa tuo olisi Areenassa katsottavissa tai tulisi uusintana.
  Suosittelen ehdottomasti katsomaan!

  Tärkeimmät tärpit:
  -Koronaviruksen kuolleisuus ei ole 2%. Hieman Wuhanin ulkopuolella se on ollut (muistaakseni) 0,4%. Ja laskussa.
  -Alussa kuolleisuus on aina suurempi, koska se on vain tilastoharha. Alussa lasketaan vain sairaalassa tutkitut vs. kuolleet, mikä ei sisällä sitä isoa määrää ihmisiä, joilla tauti on ollut täysin oireeton tai tavallisilla oireilla. Sen lisäksi Wuhanin alueella väestörakenne ilmeisesti on enemmän vanhuksia sisältävä ja siten vääristää tilastoja.
  -Kuolleisuus ei välttämättä ole edes suurempi kuin kausi-influenssalla
  -Kuolleisuus voi olla pienempi kuin sikainfluenssalla
  -Paras keino estää tartuntaa on käsihygienia
  -Eristämisestä ei yleensä ole kamalan suurta vaikutusta viruksen leviämiseen kuin vain paikallisesti. (Tämä on hyvä tieto varsinkin niille, jotka vaativat rajoja kiinni.)
  -Pieni epäilys oli jopa sille, että virus on jo pidempään ollut Italiassa, mutta ei ole aiheuttanut kuin pieniä oireita, minkä vuoksi sitä ei ole todettu siellä niin nopeasti. Mikä olisi toisaalta hyvä uutinen, koska se tarkoittaisi sitä, että suurin osa sairastaa sen ihan tavallisena flunssana tai oireettomana.
  -Suurimmat ongelmat Suomessa ovat lähinnä ne, että koronaviruspotilaiden hoito voi viedä resursseja muiden sairauksien hoidolta
  -Suomella on hyvät varastot erilaisia lääkkeitä viruksen jälkitauteja varten. Samaa ei ole suurimmalla osalla Euroopan maista.
  -Koronavirus ei ikinä ole syy sille, että Suomen viranomaisen suosittelisivat olemaan matkustamatta jonnekin. Virus voi aiheuttaa sen, että pitää noudattaa erityistä varovaisuutta, kuten nyt jo on. Sen suurempaa tasoa ei koskaan tule koronan vuoksi.

  Tietenkin 100% faktoja ei kukaan asiantuntija voi sanoa esim. siitä paljonko lopullinen kuolleisuus-% on yms. Mutta tuotiin hyvin myös esille median ja somen rooli paniikin lietsojana tilanteessa, jossa virus ei välttämättä ole edes kausi-influenssaa pahempi tapaus. Toki se otetaan myös Suomessa terveydenhuollon ja hallituksen osalta vakavasti, mutta kuten asiantuntijat sanovat niin tällä hetkellä ei ole mitään syytä pelätä koronaa. Se on vaarallinen lähinnä riskiryhmille aivan, kuten kausi-influenssakin.
   
  KMOK ja Moderaattori tykkäävät tästä.
 13. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 496
  Saadut tykkäykset:
  453
  Mielenkiintoista. Olettaisin, että jos tilanne jossain maassa karkaa täysin kädestä, eli terveydenhuoltojärjestelmä tukkeutuu ja liikenne jumittuu esimerkiksi siksi, että lentokentät ei toimi, niin rohkenisin toivoa, että tuolloin UM ilmoittaisi, että älkää matkustako.

  Toisaalta kenties tuossa tilanteessa moni jättäisi reissaamisen väliin muutenkin, jolloin kehotuksen funktioksi jäisi lähinnä se, että tuo laukaisisi matkayhtiöiden ja vakuutusyhtiöiden korvausvastuun.
   
 14. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 817
  Saadut tykkäykset:
  723
  Tuli jonkin verran tutkittua noita ulkoministeriön matkustustiedotteita eri maihin. Melko vaarallinen pitää maan olla, jotta sinne ei suositella matkustamista.
  Tuollaiset käytännön järjestelyjen ongelmat eivät sinänsä ole itsessään vaarallisia. Toki epäsuorasti siten, että jos terveydenhuolto on ihan tupella, niin et välttämättä sitten saa hoitoa johonkin vakavampaan sairauteen yms. Mutta terveelle ihmiselle sinne matkustaminen ei kuitenkaan koronan puolesta ole riski. Ja onhan noita maita jo nyt, joissa oletuksena lentokentät on hitaita ja liikenne ei toimi. Ei ne vielä itsessään tee matkustamisesta vaarallista.

  (Toki nuo kaikki nyt sillä olettamuksella varmasti, että korona ei yhtäkkiä muutukaan ebolaksi :) )
   
 15. IlkkaP

  IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.01.2002
  Viestejä:
  772
  Saadut tykkäykset:
  154
  Tämänhetkinen Wuhanin matkustustiedote on:

  Muut turvallisuustason tiedot
  Kaikkea matkustamista Wuhanin kaupunkiin sekä Hubein maakuntaan tulee välttää. Harkitse myös erityisen tarkkaan matkustamista Zhejiangin maakuntaan. Noudata erityistä varovaisuutta liikenteessä. Vältä mielenosoituksia ja joukkokokoontumisia. Kattava matkavakuutus on suositeltava.

  Muutenhan postisi on ihan kelpo asiaa.
   
 16. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 817
  Saadut tykkäykset:
  723
  Tuota kommentoivat A-talkissa, että tuo johtuu siitä, että Kiina on itse eristänyt alueen. Eli sinne tai sieltä pois ei oikein pääse. Sen vuoksi matkustamista ei suositella. Toki tuossa on epäsuorasti syy koronaviruksessa, mutta perimmäinen syy on Kiinan toiminnassa alueella.
  Eli tuossakin ilmeisemmin on kyse yleisestä turvallisuudesta alueella sekä taisivat mainita myös ei-niin-hyvän terveydenhuollon alueella, ei niinkään koronasta itsestään.
   
 17. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  Mutta jos tosta rajan yli ei päästetä yhtään ihmistä niin kyllä silloin uskoisin että virus ei leviäisi:eek: 100% rajat kiinni:cool:
   
 18. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 634
  Saadut tykkäykset:
  170
  Sehän on mielenkiintoista nähdä, että kun kuitenkin löytyy suomalaisia, jotka tilanteesta huolimatta reissaavat vaikka sinne Italiaan ja takaisin, niin jos sattuisivat tuomaan tuliaisena Koronan ja se leviäisi paitsi ihmisiin (mukaan lukien jonkun lapset tai tod. näk. jonkun vanhemmat), niin mitenhän näinkin pienissä piireissä suhtaudutaan näihin potilas nolliin. Kyllähän tuossa tilanteessa kuitenkin ymmärrettävästi syyttävä sormi osuisi yksilöön, eikä vain siihen, ettei rajoja pidetty kiinni tai lentokentillä ollut tarkastuksia. Voisihan sitä toki siinä tilanteessa alkaa puhumaan siitä, miten Korona vertautuu tavallisiin kausi-influenssoihin ja miten se on nostettu turhaan jalustalle. Toisaalta, siellä jalustalla se nyt kuitenkin on (miksi muuten lukisimme jatkuvasti uutisia siitä) ja kun asia koskee ihmisten terveyttä, niin ainakin henkilökohtaisesti mielummin menettelisin kuten kokemani "foliohattuja päässään pitävät" kuin julkeasti uhmaisin heitä esim. vapaa-ajan viettoni nimissä.
   
 19. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  https://yle.fi/uutiset/3-11229535

  Italialaiset ovat tartunnan alkulähteen perässä. (tämäkin 38 vuotias mies on vakavasti sairaana ollut jo pitkään saattaa kuolla ja sitten jotkut väittää että tauti ei ole vaarallinen nuoremmille ja terveille)
   
 20. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 817
  Saadut tykkäykset:
  723
  On mahdollista, että virus kiertää maailmaa useampaan otteeseen. Miten kauan aiot pitää rajoja kiinni, jolloin Suomen talous romahtaisi täydellisesti emmekä saisi ulkomailta mitään tuotteita tai ruokaa?

  Virushan on jo levinnyt Suomeen. Rajojen kiinni laittaminen ei välttämättä auttaisi yhtään mitään.

  A-talkissa oli myös tuosta rajojen sulkemisesta juttua. Ellen väärin muista niin sanoivat, että sillä ei saavutetaan mitään muuta kuin talouden huononeminen. Tautia ei eristämällä käytännössä voi estää. Ainoastaan hidastaa. Eli voisi ajatella, että otammeko koronan nyt Suomeen vai 2 kuukauden päästä, kun on pidetty sen aikaa rajoja kiinni. Lopputulos on viruksen kannalta ihan sama, mutta toisessa tilanteessa myös taloudellisia vaikutuksia tulisi huomattavasti.

  Sanoivat myös, että näyttää siltä, että korona kiertää maa kerrallaan. Kukin maa yrittää estää sen leviämisen omaan maahan, mutta ennemmin tai myöhemmin niin kuitenkin käy.

  Elvis, itse en tuomitsisi henkilöä, joka käy korona-alueella ihan oikean syyn vuoksi. Ja syyksi riittäisi minulle ihan pienikin syy. Vaikka se, että lomamatka on varattu eikä siitä saa rahoja takaisin. Sanoivat A-talkissa myös sitä (kun nyt nuo lapset mainitset), että jostain syystä korona ei näytä (pienille) lapsille aiheuttavan mitään. Perusterveille siis. Muistelen, että sikaflunssan kanssa taisi olla samaa.

  Eri asia sitten, jos lähdetään vain "virusturismin" vuoksi turhasta mielenkiinnosta käymään noissa maissa, niin se on kyllä jo arveluttavaa.

  Se, miksi nämä virukset aina silloin tällöin tulevat otsikoihin, niin johtuu mielestäni ihan siitä, että kun tällainen virus huomataan - ja todetaan sen aiheuttaneen kuolemia - niin totta kai silloin pitää heti reagoida, koska viruksesta ei vielä tiedetä mitään. Parempi siis heti alussa vetää vaikka vähän yli kuin ali. Mutta tässä näyttää käyvän, kuten sikaflunssan kanssa aikanaan, että kun aikaa kuluu ja viruksesta opitaan yhä lisää, niin huomataan, että ei se niin vaarallinen onneksi olekaan. Mutta sitä ei voi tietää vielä alussa, jolloin Kiinan oli melkein pakko vetää isot karanteenit Wuhaniin. Mitäs, jos kuolleisuus oikeasti olisikin joku 10% ja Kiina ei olisi reagoinut?

  Toki tuosta nyt syntyy jopa vähän turha dominoefekti siten, että jokainen maa nyt Kiinan perässä reagoi vahvasti. Tosin eihän noissa viime aikaisissa hotellienkaranteeneissa yms. nyt mitään niin kauhean pahaa ole. Ja se on jopa ymmärrettävää, koska noissa maissa on paljon turisteja, jotka voivat levittää tautia kotimaahan eivätkä nuo maat halua syntipukin leimaa koronan levittämisessä.

  Kuitenkin rajojen kiinni laittaminen on ihan turhaa ylireagointia. Siitä yksistään voisi aiheutua pahemmat ongelmat Suomeen kuin koronasta ikinä.

  A-talkissa taisivat todeta, että huono vaihtoehto ei olisi antaa taudin vain levitä ja kunkin huolehtia käsihygieniasta. Sekä minkä aiemmin unohdin, niin sanoivat että jokaisen pitäisi ottaa kausi-influenssarokotus (ja vielä ehtii hyvin), koska se vähentää kausi-influenssaa ja koronatapaukset saadaan paremmin esille ja hoidettua. Sekä rokottaminen vähentää jonoja sairaaloissa, jolloin resursseja myös muiden sairausten hoitamiseen on enemmän. Tuo on asia, mikä toki pätee aina ilman koronaviruksiakin.

  p.s. Elvis, juuri pari päivää sitten katsoin Qi-ohjelmasta, että potilas nollaa ei oikeasti ole ollut, vaan se oli potilas O, joka luettiin väärin nollaksi. :D Ja siitä sitten aikanaan lähti tuo potilas nolla -termi liikenteeseen.
   
  ISPF3.4 tykkää tästä.