Koronavirus 2019 eli COVID-19

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana KILLPATRICK, 15.02.2020.

 1. 3JJ

  3JJ Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 394
  Saadut tykkäykset:
  193
  Niin. Pitäisikö siis pääkaupunkiseudun vieraskieliset laittaa rokotusjonon kärkeen? Ja vaihto-opiskelijat? Eli rokotukset sinne missä koronaa on eniten? Kyllä sillä varmaan tartunnat saataisiin laskuun nopeammin.
   
 2. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 345
  Saadut tykkäykset:
  611
  Esimerkiksi, siis jos halutaan saada tämä korona kuriin. Siis jos vaihtoehto on rokottaa Koillismaan perämetissä asuvia.

  Itsehän en kuitenkaan palkitsisi perseilyä, vaan alkaisin myös työssäkäyvää kansanosaa rokottamaan, jotta saadaan pidettyä rattaat pyörimässä. Työssäkäyvien selkänahastahan tämä kaikki kuitenkin otetaan nyt ja tulevaisuuden lasku myös.
   
  waiskiys ja Recce tykkäävät tästä.
 3. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 491
  Saadut tykkäykset:
  453
  Kyllähän tuo nähtiin jo Uudenmaan sulun purkamista selvitettäessä. Kysymys oli vain ja ainoastaan siitä, onko sulkua laillisesti mahdollista jatkaa (ei ollut). Keskusta harasi vastaan koska se halusi pitää sulun voimassa. Ei siksi, että jatkolle oli sen mielestä perusteet.

  "Ilta-Sanomien tietojen mukaan keskusta ehdottikin Uudenmaan eristämisen purkamista vastakaupaksi sitä, että kokoontumisrajoituksia kiristettäisiin nykyisestä kymmenestä noin viiteen henkilöön."

  Sama meno jatkuu. Mikähän olikaan Keskustan kannatus Uudellamaalla?

  https://www.is.fi/politiikka/art-2000006475990.html
   
 4. 3JJ

  3JJ Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 394
  Saadut tykkäykset:
  193
  No siis tottakai tässäkin on niin että Uudellamaalla asuvat kannattavat että siellä rokotettaisiin ensin. Koillismaalla kannatetaan että siellä rokotettaisiin edes samaan tahtiin kuin pääkaupunkiseudulla. Koiraton kannattaa koiraveroa. Pääomatuloton pääomatulojen verotuksen kiristämistä. Pyörällä ja bussilla kulkeva yksityisautoilun hankaloittamista.

  Sinne Koillismaan metsiin menee niin vähän rokotteita, ettei sillä olisi juuri mitään merkitystä pääkaupunkiseudun tilanteeseen. Minusta ihan turhaan on taas sotkettu "aluepolitiikkaa" tähän ja luodaan vastakkain asettelua. Siitä toki media saa hyvät otsikot jotka herättää tunteita ja kielteisiä reaktioita, jotka realisoituvat klikkauksina.

  Se on muutenkin hankalaa tehdä se niin ettei se näytä siltä että perseilystä palkitaan. Nyt jopa armeijatyyliin kollektiivisesti, että kun yksi ryhmä perseilee niin kaikki "palkitaan". Jos se vielä johtaa siihen että loppukesästä pääkaupunkiseudulla biletetään ja reissataan, mutta Koillismaalla istutaan vielä bunkkereissa.

  Sen jälkeen kun riskiryhmät on rokotettu, niin tilanne alkaa olla jo aika hyvä. Sairaalakapasiteettia pitäisi vapautua ja loput voi sitten periaatteessa rokottaa missä järjestyksessä halutaan. Ihan turhaa mun mielestä lähteä vastakkainasettelun tielle. Tuskin se pääkaupunkiseutulainenkaan tykkäisi ajatuksesta että rokotetaan muut maat ensin kun siellä tilanne on pahempi. Keskitettäisiin Euroopassa alueellisesti pahimmille alueille. Samaa jakamistahan se olisi samoilla perusteilla, vaan isommassa skaalassa.
   
  IlkkaP tykkää tästä.
 5. Soni85

  Soni85 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.07.2019
  Viestejä:
  199
  Saadut tykkäykset:
  34
  En tiedä Killpatrickista, mutta omasta puolestani vastaan omat näkemykseni.

  Kokonaiskuolleisuuden nousua on tapahtunut useissa maissa vuonna 2020 verrattuna aikaisempiin vuosiin. Oma arvioni ovat mm. seuraavat tekijät:

  - Covid-19-koronaviruksen aiheuttamat kuolemat

  - Globaali väestönkasvu

  - Ihmisten yleisesti heikentynyt immuniteetti, lisääntyneet muut sairaudet ja influenssat.

  - Covid-19-pandemian seurauksena asetetut rajoitus-, ihmisten eristys- ja sulkutoimenpiteet valtioissa. Näistä seurauksina mahdollisesti:

  - Vanhemman väestön vähentynyt liikkuminen —> immuniteetin nopeampi heikentyminen altistaen herkemmin kuolemalle.

  - Eristyksien ja sulkutoimenpiteiden aiheuttamat työttömyydet, taloudelliset ahdingot ja sosiaaliset eristykset (psykologiset ongelmat) mahdollisesti johtaneet ihmisten masennuksiin ja lisääntyneisiin itsemurhiin sekä huume/päihdekuolemiin.

  - Varakkaimpien valtioiden väestön työttömyyden nousun ja yritysten konkursseihin menon seurauksena mennyt vähemmän avustuksia hätätiloissa oleviin kehitysmaihin, jolloin kehitysmaissa on myös tämänkin seurauksena noussut kokonaiskuolleisuus.

  Tiettyjen (köyhempien ja väestöllisesti tiheämpien) alueiden/maiden koronatoimet eivät ole vertailukelpoisia Suomen koronatoimien kanssa johtuen merkittävästi erilaisesta väestötiheys-, köyhyys- ja terveys/immuniteettiasteesta valtaväestöllä. Muiden Pohjoismaiden toimet ovat vertailukelpoisempia Suomen kanssa toisin kuin esim. USA:n.

  Tuossa linkittämässänne Ylen tutkimuksessa vaikuttaa siltä, että tutkijat (asenteellisesti?) kritisoivat Venäjää koronakuolintilastojen tahallisesta ”kaunistelemisesta” tai manipuloimisesta, kun Venäjän hallitus laskee koronakuolintilastoihin vain ne tapaukset, joissa korona on tärkein syy. No niinhän sen pitäisi olla joka maassa.

  Sitten erikseen voidaan toki mainita kokonaiskuolleisuuden nousu, johon Covid-19-pandemia sen aiheuttamat välilliset toimenpiteet ovat saattaneet välillisesti myötävaikuttaa.

  Lisäksi tuossa tutkimuksessa USA:n koronakuolemien vertaaminen 2. Maailmansodan uhreihin ei ole suoraan vertailukelpoista, jos ei suhteuteta uhrien määriä väkilukuihin nähden eikä verrata niiden kuolleiden määriä, jotka kuolivat ennen odote-elinaikaa.
   
  Viimeksi muokattu: 20.03.2021
 6. Soni85

  Soni85 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.07.2019
  Viestejä:
  199
  Saadut tykkäykset:
  34
  Faktahan on se, että viime vuonna ja tänä vuonna globaali kokonaiskuolleisuus oli/tulee olemaan jonkin verran suurempi kuin sitä edeltävinä vuosina, laitettiin me sitten yhteiskunta säppiin tai avataan rajoitukset. Suomen hallituksen pitää asettaa Suomen kannalta kokonaisuutena kaikkein vähiten huonot toimenpiteet.

  Sitten muista Pohjoismaista. Alla on listattu Ruotsin kokonaiskuolleisuudet viime vuosilta:

  2020 ——— 97,941
  2019 ——— 88,766
  2018 ——— 92,185
  2017 ——— 91,972
  2016 ——— 90,982
  2015 ——— 90,907
  2014 ——— 88,976

  Covid-19-pandemia ja koronaviruskuolemat ovat jonkin verran näkyneet Ruotsin kokonaiskuolleisuustilastossa. 2020 vuoden ylikuolleisuutta selittänee koronan lisäksi myös 2019 vuoden alikuolleisuus vrt. sitä aiempiin vuosiin.

  Jos ajatellaan, että Ruotsissa ilman vuoden 2019 alikuolleisuutta, olisi siellä kuollut vuonna 2019 sitä (kolmen) edeltävien vuosien keskimääräisen normikuolleisuuden mukaan myös noin 91,700, niin olisi silloin vuoden 2020 kokonaisylikuolleisuus ollut vain noin 3000 henkilöä ja jotain 3,2 % enemmän verrattuna aiempiin vuosiin.

  Tilastot Ruotsin kokonaiskuolemiin:
  https://www.statista.com/statistics...-mvzn6Sa_KUh40ZdpjSZWyn5qIU0velD6Hw43hsH5qTsM

  Ruotsin tilastokeskuksen Tomas Johanssonin tilastoanalyysit Aftonbladetissa Ruotsin kokonaiskuolleisuudesta ja koronakuolemista marraskuulta 2020:

  ”Ei ylikuolleisuutta huolimatta tartuntojen lisääntymisestä. Kiihtyvä koronatartuntojen leviäminen ei ole antanut sysäystä kuolintilastoille.
  - Me emme havaitse merkittävää eroa, sanoo Tomas Johansson tilastokeskuksesta.”

  ”Huolimatta lisääntyneistä tartuntamääristä, useista koronakuolemista ja useista sairaanhoitopaikkojen käyttöönottomääristä on Ruotsilla vielä melko normaali kuolleisuus aiempien vuosien kanssa.
  - Olemme saaneet tietyn osoituksen, että se on lisääntynyt hiukan, mutta yhä melko normaalilla tasolla.”

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/...C7qKOdJiLSIz3tbPucE-_hotzO1X6HYashgEg9xZ9nkMU

  Oslossa taas koronatilanne on suurin piirtein yhtä paha kuin Helsingissäkin, vaikka Oslossa on ollut kauemmin tiukemmat rajoitukset.

  https://yle.fi/uutiset/3-11829993?u...mBxp0jL76E4WLlmrPkNNZBot2k1jjokRB_lA8bJaYOrtk

  Venäjällä (vaikkei Venäjä Pohjoismaa olekaan) sen sijaan alla olevan artikkelin mukaan on rajoituksia vapautettu:

  https://mvlehti.net/2020/10/14/vena...viruksen-takia-merkityksetonta-ja-jarjetonta/
   
  Viimeksi muokattu: 20.03.2021
 7. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 491
  Saadut tykkäykset:
  453
  Väestömäärien kasvusta seuraava kuolleisuus ei näy sinä vuonna, kun väestömäärä kasvaa poislukien lapsikuolleisuuden lisääntyminen sekä onnettomuudet, joten se ei selitä mitään piikkiä. Jos nyt oletetaan, että se eliniänodote Suomessa on 81 vuotta - ja edelleen, se ei ole mikään ykköspodiumi, vaan puolet porukasta elää ainakin joitain vuosia sitä pidempään - niin tänä vuonna lähtevät ovat syntyneet 1930-1950.

  Kuukausitasolla kuolleisuuden nousut ovat olleet useissa Euroopan maissa 80-160 % normaaliin verrattuna.
  - Väestönkasvu ei aiheuta kuolleisuuden nousua tuollaisissa määrissä yhdelle kuukaudelle. Väestönkasvun aiheuttama kuolleisuuden nousu jakautuu kohtuullisen tasaisesti koko vuodelle.

  Toinen vettä pitämätön argumentti on tämä kummallinen Suomen selittäminen väestötasolla jotenkin erinomaisesti paremmin kestäväksi. Todennäköisesti tämä pitää paikkansa joiden köyhien maiden osalta, mutta ei nyt vedetä mitään kruunua päähän.

  Tämä linkki on annettu montaa kertaa, mutta toistetaan taas. https://yle.fi/uutiset/3-11829569

  Tuosta katsomalla vuoden 2020 alussa ylikuolleisuus viikkotasolla on ollut seuraavaa luokkaa:

  - Espanja lähes 160 %
  - Alankomaat lähes 80 %
  - Belgia yli 100 % sekä uudestaan yli 80 % loppuvuodesta 2020
  - Britannia yli 100 %
  - Italia yli 80 %
  - Ranska yli 60 %
  - Puolassa itseasiassa hieman alle, mutta sitten useita viikkoja 60-80 % loppuvuonna 2020
  - Tsekki hieman alle ja sielläkin pidempi huippu loppuvuodesta 2020 (60-100 %)

  Ainakaan minä en ole väittänyt, että Suomen ylikuolleisuus johtuisi ylikuolleisuudesta, mutta väite siitä, että mitään ylikuolleisuutta ei olisi koskaan ollutkaan ja rajoitukset ovat siten turhia (tai johtavat jopa alikuolleisuuteen) ovat potaskaa ja esimerkiksi noista maista voi katsoa, mitä olisi käynyt täälläkin, jos pandemian torjunnassa olisi onnistuttu vielä huonommin, kuin nyt.

  Toiseksi toistan edelleen, että se kuolleisuus ei ole mikään ainoa tai edes se suurin ongelma. Ebolan tappavuus on luokkaa 34-54 % (Wikipedia), mutta se ei ole missään vaiheessa ollut ongelma länsimaissa eikä se ole ollut kaatamassa terveydenhuoltoa täällä.

  Lainataan Tekniikan Maailmaa:

  Sosiaalisen median postaukset, joissa verrataan Covid-19:tä muihin kuolinsyihin, kuten flunssaan, viittaavat siihen, että Covid-19 ei oikeastaan ole niin tappava.


  Mutta näistä postauksissa unohtuu Covid-19:n tarttuvuus. Tätä varten meidän on tarkasteltava infektiokuolleisuutta (IFR), eli Covid-19-kuolemien määrä jaettuna kaikilla tartunnan saaneilla (luku, jonka voimme vain arvioida tässä vaiheessa, katso myös alla oleva kohta 3).


  Vielä ei ole varmaa, onko, Covid-19:llä korkeampi IFR kuin flunssalla. Postaukset, jotka viittaavat matalaan IFR-arvoon Covid-19:lle, aliarvioivat sen varmasti. Ne myös eivät huomioi kahta muuta asiaa.


  Ensinnäkin, jos verrataan tyypillistä influenssan 0,1 prosentin IFR-arvoa optimistisimpaan Covid-19-arvioon, joka on 0,25 prosenttia, niin Covid-19 on silti yli kaksi kertaa tappavampi kuin flunssa.


  Toiseksi, ja mikä tärkeämpää, meidän on tarkasteltava kunkin viruksen perusuusiutumislukuja (R₀). Tämä on ylimääräisten ihmisten määrä, jonka yhden tartunnan saaneen henkilön arvioidaan tartuttavan.


  Flunssan R₀ on noin 1,3. Vaikka Covid-19-arviot vaihtelevat, sen R₀:n mediaani on noin 2,8. Tartuntojen eksponentiaalisen kasvun takia (katso alla) hyppy 1,3:sta 2,8:aan tarkoittaa, että Covid-19 on huomattavasti tarttuvampi kuin flunssa.

  Kun yhdistää kaikki nämä tilastot, ymmärtää kansanterveystoimenpiteidemme motivaation ”leviämisen rajoittamiseksi”. Covid-19 ei ole ainoastaan tappava, se on sekä tappava että erittäin tarttu
   
 8. 3JJ

  3JJ Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 394
  Saadut tykkäykset:
  193
  Kuolleisuusluvuissa pitää ottaa huomioon että me eletään aika lailla eri tavalla kuin 2019. Yhteiskunta on kiinni, normi kausi-influenssa loistaa poissaolollaan, jne. Luvut eivät ole suoraan vertailukelpoisia.
   
 9. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 491
  Saadut tykkäykset:
  453
  Kaikista noista toimista huolimatta kuolleisuus on silti noussut.

  Jos korona olisi "normiflunssa", niin kaikilla näillä toimilla kuolleisuuden ei olisi ainakaan pitänyt nousta. Lisäksi influenssa on käytännössä puuttunut. THL:n hihavakion mukaan siihen on kuollut 1.000 ihmistä vuosittain (kuolinsyytilastot näyttävät pienempiä lukuja). Eli nuo 1.000 on tilastosta poissa, korona on kompensoitut "tappamalla vain niitä, jotka olisi kuolleet muutenkin" ja silti kuolleisuus on ylhäällä.
   
 10. jmo

  jmo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  26.04.2002
  Viestejä:
  981
  Saadut tykkäykset:
  80
  Länsinaapurimmehan on näyttänyt esimerkkiä siitä, mihin tämän aliarvioiminen johtaa.
  Puhumattakaan kaikista maailman hörhöjen johtamasta toiminnasta, joiden perusteet ovat toteaminen viruksen uhan olevan vain normi flunssa
  Tansanian presidentti koki itse mitä vähättely saattaa teettää itse kuolemalla, puhumattakaan Trumpin ja Brasilian Bolsonaron vähättelystä. Tosin Tansanian pressa kuoli virallisesti ilmeisesti sydänongelmiin.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/
  Mutta alla siis jotain Euroopan tilastoa:

  Jätetään itsestäänselvyydet eli Venäjä, Britannia ja muut euroopan urpomaat pois.
  Ruotsi - tartuntoja 744 272 ja kuolleita 3262
  Tanska - tartuntoja 224 848 ja kuolleita 2399
  Norja - tartuntoja 86 003 ja kuolleita 648
  Viro - tartuntoja 94 028 ja kuolleita 780
  Suomi - tartuntoja 71 123 ja kuolleita 805

  Ainoa mitä tuossa on itse aktiivisesti seurannut on Ruotsin suhde Suomeen.
  Aiemmin meni jatkuvasti kertaa 10, mutta nykyään näemmä kuolemat ovat vähentyneet, kun vanhukset on jo saatu tapettua vanhainkoteihinsa.

  Eli jos jotain tuosta voisi päätellä, niin jos mitään toimenpiteitä ei tehdä yhteiskunnan pyörimisen varjolla, niin virus etenee ihan kohtuullisesti.
  Vaikka tänne ei mielipiteitä Moden mukaan saa laittaa, niin melkoisen selvää näyttäisi edelleenkin olevan mihin vähättely johtaa.

  Ja tänään oli Helsinkiin kokontunut joukko ihmisiä, joiden mielestä kaikkea rajoitetaan liikaa.
  Kyllä varmaan, mutta joku järjenkäyttö tässäkin olisi suotavaa eli pitää nyt sitten tässä tilanteessa tunkea sinne läjään mieltään osoittamaan.
  Jäljelle jää kysymys, kuinka syvää ihmisten tyhmyys on.
  Ja jotenkin niin surullista.
  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli...esitutkinnan-kokoontumisrikkomuksesta/8096064

  Edit: Ja tässä maassa harkitaan jotain ulkonaliikkumiskieltoja, kun poliisi ei kykene edes tätä hallitsemaan.
  https://yle.fi/uutiset/3-11848222
   
  Viimeksi muokattu: 20.03.2021
  waiskiys tykkää tästä.
 11. 3JJ

  3JJ Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 394
  Saadut tykkäykset:
  193
  Aina löytyy porukkaa joka vastustaa mitä ikinä tehdäänkin. Jos rajoituksia ei olisi, niin siellä oltaisiin kylttien kanssa vaatimassa niitä.
   
 12. jmo

  jmo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  26.04.2002
  Viestejä:
  981
  Saadut tykkäykset:
  80
  Varmasti aina.
  Mutta tällä kertaa kollektiivinen tyhmyys näkyy siinä, etteivät nuo ihmiset ymmärrä ettei kyse ole vapaudesta, vaan siitä, että jo yksi tai kaksi oireetonta tartunnan saanutta levittää sen tuonne ja tartunta leviää läheisille ja siitä eteenpäin..
  Täysin vastuutonta toimintaa vapauden nimissä.
   
 13. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 345
  Saadut tykkäykset:
  611
  Enemmän tai vähemmän samaa sarjaa, jenkkiopiskelijoiden vappu eli spring break -ryyppäjäiset aiheuttaneet opiskelijoiden tulvan Miami Beachille, mikä on johtanut ulkonaliikkumiskiellon julistamiseen kaupungissa:

  "Ulkonaliikkumiskielto kestää enintään 72 tuntia ja sen seurauksena myös osa kaupunkiin johtavista teistä suljetaan. Kaupunki on kehottanut vilkkaimpien alueiden yrityksiä sulkemaan ovensa ulkonaliikkumiskiellon ajaksi ja hotellivieraiden tulee pysytellä pois kaduilta iltakahdeksan jälkeen."

  https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007872773.html

  Tuota eilistä Helsingin mielenosoitusta on vielä vaikeampi ymmärtää kuin opiskelijoiden käytöstä, koska nuoret nyt on nuoria.

  Varsinkin kun Suomessa ei juurikaan edes ole rajoituksia, joihin on jouduttu muualla menemään jo aikaa sitten. Kohta ne on sitten täälläkin, jollei käännettä parempaan tapahdu. Minusta vain tuntuu, ettei pääsiäismatkailusesonkia haluta vaarantaa kuin välttämättömän pakon edessä. Lapin reissun yhteydessä sitten välipysähdykset Oulussa ym. Pääsiäisen jälkeen alkaakin sitten varmaan jo mökkiläisten vainoaminen viime vuoden tapaan.
   
  jmo tykkää tästä.
 14. IlkkaP

  IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.01.2002
  Viestejä:
  762
  Saadut tykkäykset:
  153
  Miami Beachin ulkonaliikkumiskielto näyttää alkavan iltaisin klo 8. Sinänsä varmaankin aiheellinen.
   
 15. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 523
  Saadut tykkäykset:
  184
  Joitakin kulkutautimyönteisiä ihmisiä kutsun itse ruumiinlaskijoiksi, eli vain kuolleiden määrällä on heille merkitystä ja millään muulla ei. Yllättävän moni tartunnan saanut tarvitsee sairaalahoitoa. Kaverini tuttava oli hiljattain koronan takia tehohoidossa reilun viikon. Tilanne oli tiukka, mutta hän selvisi hengissä ja pääsi pois teholta. Ei päätynyt ruumistilastoihin, mutta toipuminen kestänee pitkään. Oli kuulemma nuorimpia tehohoidossa olleita. En tiedä tyypin ikää, mutta tämä kaverini on nelikymppinen. Vuodessa on lisäksi opittu jonkin verran hoitamaan huonokuntoisimpia potilaita, mikä hieman laskee kuolleisuutta.
   
 16. Burkitsville

  Burkitsville Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  15.06.2010
  Viestejä:
  2 078
  Saadut tykkäykset:
  379
  TUO oli taas sellainen älynväläys, että kilipäätkin kadehtii. Myötähäpeä hätyytteli aivan uusia sfäärejä viimeistään agendaa öyhöttävien Turtiaisen ja joogapässin päästellessä pierujaan, lammaskatraansa impatessa toistena höyryjä. Mistä näitä sikiää?
   
 17. Burkitsville

  Burkitsville Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  15.06.2010
  Viestejä:
  2 078
  Saadut tykkäykset:
  379
 18. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 445
  Saadut tykkäykset:
  456
  Jooga-ihmiset ovat lähtökohtaisesti kallellaan "hyvinvointihömppään" ja siten erityisen alttiita korona-pandemian synnyttämille salaliittoteorioille. Korona on myös iskenyt ikävästi jooga-yrittäjien toimintaan ja ajanut heitä taloudellisesti ahtaalle, joten tästä syntyvä katkeruus on omiaan hullujen ideologioiden omaksumisessa.

  Siskoni tuntee porukkaa jooga-maailmasta. Ennen tätä pandemiaa ei ollut ongelmia, mutta nyt hänellä on vuodessa käytännössä välit menneet poikki tähän porukkaan, koska siellä on täysin menty kaiken maailman salaliitto- ja rokotevastaisuus-hömppään mukaan, kun taas siskoni on rationaalisesti jalat maassa tolkun ihmisenä.

  On ymmärrettävä, että tietyt ihmiset vaan ovat alttiita kaiken maailman hullujen ideologioiden omaksumiselle aivopesun kautta. Nämä ihmiset saattavat olla ihan älykkäitä ja koulutettujakin, mutta jokin heidän persoonassaan ja ajattelussaan vaan tekee heidät alttiiksi. Toiset taas omaavat kyvyt pysyä rationaalisina ja kriittisinä hömppää vastaan. Sosiaalinen media on luonut valtavan alustan erilaisille ideologioille ja pikkuhiljaa pitäisi alkaa miettimään, miten hömppäalttiita ihmisiä saadaan suojeltua tältä henkiseltä hyväksikäytöltä, josta on suurta haittaa koko yhteiskunnalle.
   
 19. Soni85

  Soni85 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.07.2019
  Viestejä:
  199
  Saadut tykkäykset:
  34
  Toki Covid-19 on siitä häijympi kuin joku normi flunssa, että korona tarttuu herkemmin ja saattaa aiheuttaa just tiettyjen viikkojen tai kuukausien aikana kuolleisuuspiikin nousun tietyissä väestön ryhmissä ja on jonkin verran vaarallisempi nuorillekin kuin normi flunssa nuorille.

  Aiemmin linkittämäni Aftonbladetin artikkelin mukaan Covid-19 oli osasyynä aiheuttamassa Ruotsissakin viime vuonna noin 25%:n ylikuolleisuuden nousun/piikin keväällä/alkukesällä 1-3 kuukauden aikana.

  Samaisen artikkelin mukaan Ruotsissa kuitenkin heinäkuun jälkeen kuolleisuus laski asteittain alas ja käyrä heinäkuusta lokakuuhun tarkasteltuna on melko normaali, jopa alakuolleisuuden rajalla. Ruotsissa kokonaiskuolleisuus koko vuositasolla 2020 ei ollut kovin montaa prosenttia korkeampi Ruotsin edellisiin vuosiin verrattuna.

  Tuossa vielä tuo:
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/...C7qKOdJiLSIz3tbPucE-_hotzO1X6HYashgEg9xZ9nkMU

  Ai noista maista voisi muka päätellä, että Suomessakin olisi käynyt samoin ja olisi muka ollut suhteellisesti samankaltaiset luvut kuin noissa maissa jos Suomessa olisi toimittu samoin?

  No miksi sitten Ruotsissa oli pahimman kuukauden huipputasolla ja vuositasolla 2020 vuoden aikana selkeästi vähemmän prosentuaalista ylikuolleisuutta kuin noissa Espanjassa, Ranskassa, Belgiassa, Puolassa, Tsekeissä ym. valtioissa, vaikka noissa valtioissa oli tiukemmat rajoitukset kuin Ruotsissa, jossa taas ei ollut juurikaan rajoituksia?

  Miksi haluat (itsepäisesti?) olettaa, että Suomessa olisi tapahtunut samoin kuin erilaisten väestörakenteiden/väkimäärien omaavissa Etelä- ja Keski-Euroopan valtioissa sen sijaan, että olettaisit Suomessa tapahtuneen pahimmassa skenaariossa enemminkin vastaavanlainen prosentuaalinen nousu kuolleisuudessa kuin meitä rakenteellisesti samankaltaisemmassa Ruotsissa?
   
 20. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 491
  Saadut tykkäykset:
  453
  Eli sinun mielestäsi olisi voitu jättää rajoitukset tekemättä ja siten saada viisinkertainen kuolleisuus nyt tapahtuneeseen nähden? Koska Ruotsi on ainoa vertailukohta. Mikä se tekijä on, mikä tekee meistä niin erilaisen, kuin muista Euroopan maista? Ja myös erottaa meidät Virosta, koska siellä tilanne nyt on täysin perseellään.

  Lisäksi on syytä huomioida, että esimerkiksi rajat ovat olleet ihan yhtä kiinni Ruotsissakin, kun kaikki muut ovat sulkeneet liikenteen ympärillä. Ja rajoitukset sielläkin on päällä nykyään, kun auki pitäminen ei toiminut.

  Ja tämä nyt on vähän karusti sanottu, enkä tarkoita vähätellä, kuolleiden merkitystä, mutta yritä nyt hyvä ihminen ymmärtää, että ne tartunnat ovat vielä suurempi ongelma, kuin kuolemat.

  Kuolleita on tähän mennessä Suomessa vähän yli 800. Tällä hetkellä uusia tartuntoja havaitaan 500-800 kappaletta joka päivä. Tuosta seuraa neljäntoista päivän karanteeni. Se tarkoittaa, että joka päivä 7.000 - 11.200 henkeä on poissa yhteiskunnasta, on se sitten opinnoista, töistä tai muualta. Ja jokaiselle noista maksetaan karanteenipäivärahaa jokaiselta päivältä. Mutta ei sen enempää, eli hoitamatta jäävät opinnot on oma ongelma, tekemättä jääneet työt ovat työnantajan ongelma ja niin edelleen.

  Edelleen tämän hetken tarttuvuusluvuilla jokainen noista tartuttaa enemmän kuin yhden ihmisen lisää, eli tämä kierre ei lopu. Jos päivittäiset tartunnat nousevat tuhanteen, karanteenisessa on 14 päivää myöhemmin karanteenissa on 14.000 henkeä.

  Kyllä, on erittäin valitettavaa, että koronaan on kuollut 800 ihmistä ja jokainen noista on liikaa. Mutta jos koronan vaikutukset olisivat 800 kuollutta ja muuten ei yhtään mitään, niin koko pandemia koskisi Suomessakin vain noita 800 menehtynyttä - eli 1-2 henkilöä päivässä - kun nyt se koskee niitä tuhansia, joilla on tällä hetkellä akuuttitilassa oleva koronainfektio ja jotka jännäävät kotona, että lähteekö se kuume alas vai tuleeko lähtö sairaalaan.

  Jos koronaan kuolisi joka päivä viisi ihmistä, mutta tartuntoja olisi joka päivä kymmenen koko maassa, niin tässä voisi elää käytännössä normaalia elämää.

  Kuinka kauan tuo 7.000 - 11.200 ihmisen eristäminen sekä kaikki siitä seuraavat varotoimet voi jatkua siten, että yhteiskunta kestää, sosiaalinen kuormitus ei muodustu monelle ylivoimaiseksi, terveydenhuolto kestää ja menehtyneiden määrä saadaan pysymään kurissa?

  Pitäisikö sinun mielestäsi rajoitukset purkaa ja antaa koronan rallatella - malli, jota ei sovelleta enää edes Ruotsissa, kun sielläkin jouduttiin toteamaan, että se nyt ei vaan toimi, ja rajoitukset ovat about muun euroopan tasolla nykyään?