Kokemuksia kodin ledivalaistuksesta?

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Dickler, 15.10.2006.

 1. Dickler

  Dickler Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.10.2003
  Viestejä:
  148
  Saadut tykkäykset:
  0
  Alkaa sapettaa jatkuva polttimoiden vaihto ja kun on vielä sähkölaskukin aika kova niin olen harkinnut kodin lamppujen vaihtamista ledivaloihin.

  Nyt on näköjään tullut ihan suoraan normaaleihin lampunkantoihin käyviä valoja, onko kellään vielä kokemuksia näistä?

  http://www.vekoy.com/default.php?cPath=68_622&osCsid=dc4c24fd5732b94dda15728efd98b8a5

  Ei ole ainakaan pahan hintaisia, ja jos sähkönkulutus ja kestoikä on yhtään luvatun luokkaa niin ei tarvi ihan heti olla ainakaan vaihtamassa! :D
   
 2. Seppos

  Seppos Käyttäjä

  Liittynyt:
  28.11.2005
  Viestejä:
  67
  Saadut tykkäykset:
  0
  Paikallisessa (jlk) elektroniikka liikkeesssä oli aikalailla P13-230V-VA1 (taikka 2) näköinen lamppu esillä. Valo oli valkoista, sinerrystä ei näkynyt.
   
 3. Dickler

  Dickler Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.10.2003
  Viestejä:
  148
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitokset, kiinnostaisi tosiaan kuulla lisää varsinkin valon sävystä. Ei kuitenkaan olohuoneeseen viitsi sellaista leikkaussali-valaistusta laittaa...
   
 4. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Vähän aiheen sivusta värilämpötilaan liittyen:

  Joku aikaa sitten omassa olohuoneessa oli pelkästään päivävalolamppuja joita hehkulampuun verrattuna saattaa pitää aika sinisenä. Värin lämpötila ei kuitenkaan ollut mielestäni lainkaan sinertävä, sillä koko tilassa ei ollut perinteistä hehkulamppua johon värilämpötilaa voisi verrata.

  Heti kun tilaan tuli halogeenilamppu, päivänvalo alkoi tuntua liian sinertävältä jonka seurauksena vaihdoin lampun takaisin perinteisempään värilämpötilaan.

  LED valaistuksesta ei itsellä ole kokemusta kotona, mutta sen mitä olen liikkeessä katsonut, niin tuntuu olevan aika lähellä päivänvalolamppuja.

  Siten sanoisin, että jos tilassa on sekaisin eri värilämpötiloja, LED:n sinisempi valo saattaa käydä häiritsemään. Ennen suurempia lamppuostoja testaisin yhdellä :)
   
 5. msalmi3

  msalmi3 Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  30.01.2004
  Viestejä:
  295
  Saadut tykkäykset:
  0
  Valotehoahan ledeissä ei suuresti ole. Kannattaa kokeilla aluksi muutamalla lampulla soveltuuko haluttuun käyttöön.
   
 6. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Ainoastaan suurteholedi-tyyppiset kelpaavat valaistukseen, tyyliin 3 W Luxeon, tai jos se kuulosti hebrealta, tämän kaltaiset kuluttajamallit ovat kyseessä:
  http://www.vekoy.com/product_info.php?products_id=12781&osCsid=dc4c24fd5732b94dda15728efd98b8a5

  Jos lampussa on tavallisia perinteisen tyypisiä ledejä (ei näy jäähdytysprofiilia missään), lamppu ei kelpaa mihinkään, koska niitä tavallisia tarvittaisiin satoja kappaleita (tai 44 kpl superkirkasta tavallisen muotoista) korvaamaan yksi 3 watin teholedi, ja niitä tavallisia on kuitenkin vain noin tusina per lamppu. Jos lampussa näkyy 44 kpl tai enemmän pikkuledejä, se saattaa hyvällä onnella korvata yhden 3-wattisen teholedimallin.

  Eli pitää ostaa kassillinen 3W ledilamppuja, joissa kussakin lampussa on se yksi 3 watin ledi ja sen regulaattori. Tai 5-wattinen, jopa 10-wattinen, jahka saavat tekniikkaa kehitettyä eteenpäin. Lämpötilankestokykyä parannettua. Jätetään ostamatta ne tehottomat monilediset lelut, jotta valmistajat siirtäisivät massatuotannon teholediversioihin, lopettaisivat pilipalimallien tuotannon.

  Suurteholedeissä on kaunein ja tasalaatuisin valokuvio, vastaten perinteisiä lamppuja. Tavallisin ledein varustetut "yövalot" tekevät laikukkaan valokuvion, jossa jopa on TODELLA ärsyttäviä värivirheitä, eli siellä täällä violettia kukerrusta, vihreää viirua, sinistä kajoa. Ihan sietämättömiä sisustuksen pilaajia. Vaatekomeroihin ja muihin tilapäiskäyttöihin ne ehkä sopivat, mutta olohuoneeseen ja työtilaan pitää olla ehdottomasti suurteholedilliset lamput. Tietysti päivänvalosävyiset, jos käyttää kalibroitua pc-monitoria. Hupikäytössä sävyllä ei ole niin väliä, oman maun mukaan kukin oranssit hehkut itselleen asentakoon, jos haluaa emuloida hehkulamppuvaloa. Mutta kyllä se päivänvalosävy mummon lcd-telkkarin kanssakin olisi eduksi, muuten alkaa tv näyttää siniseltä, jos valaistus on oranssia.  Minäkin siirryn ledivaloihin asteittain, odottelen vielä hieman lisää kirkkautta niihin. Lampun hinta nimittäin on lähes yhtä suuri, oli siinä sitten 3- tai 5- tai 10-wattinen suurteholedi.
  Nykyiset pienoisloistelamppuni ovat väärän värisiä. Mutta hiton pitkäikäisiä, noin viikko sitten hajosi yksi, se kesti melkein 6 vuotta ympärivuorokautista polttoa. Ostan vain laatumalleja, kyllästyin Biltema-romujen kuukauden käyttöikään ja halpislamppujen vihreään/oranssiin valosävyyn.
   
 7. ICU

  ICU Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.10.2005
  Viestejä:
  53
  Saadut tykkäykset:
  0
  Asiaa Dvbg:ltä. Mikäli ei ole tutustunut Luxeon "tyyppisiin"(Luxeon on Lumileds:in tuotemerkki/malli, vastaavia teholedejä on monilla muillakin valmistajilla, usein vielä kilpailukykyisempään hintaan), ei tiedä mihin nykyiset todelliset teholedit pystyvät.

  Ne tavalliset "superkirkkaat" ovat todellakin pilipalikamaa >= 1 watin teholedeihin verattuna, eikä niistä kannata enää kotiin rakentaa kuin korkeintaan tunnelmavalaistusta rapujuhliin. Sama pätee varauksin myös noihin useammasta "superkirkkaasta" tehtyihin valaisimiin kiinnitettäviin malleihin.

  Ledit kehittyvät tällä hetkellä aika huimaa vauhtia, ja luulen että tulevaisuudessa ne ovat varteenotettava vaihtoehto hehkulangoille hyvinkin monessa eri käyttötarkoituksessa. Tehojen nousua ja hintojen laskemista odotellessa olen itse miettinyt hankkivani pari tuollaista testikäyttöön:
  http://www.dotlight.de/shop/product_info.php/cPath/203_212_246/products_id/763
   
 8. Ize

  Ize Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.12.2002
  Viestejä:
  2 273
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juurikin tällaisia olen katsellut kanssa "sillä silmällä". Pahus kun ovat hinnakkaita, mulla menisi tuollaset 10-20 kappaletta noita ... joten pompsille tulee melkoisesti hintaa. :eek:

  Edit: Toisaalta maksaisivat näemmä itsensä takaisin 3 vuodessa, kun aloin Excelissä pyörittelemään ...
   
 9. Dickler

  Dickler Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.10.2003
  Viestejä:
  148
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitokset kommenteista, taidanpa tosiaan ostaa yhden ensin kokeilun vuoksi. Epäilinkin tosiaan että ei tuo valoteho ole mikään kovin suuri vielä, mutta pian se selviää.

  Laitan sitten kommentteja, kynttilänvalossa jos ei muuten. :D
   
 10. Bittimies

  Bittimies Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.12.2004
  Viestejä:
  90
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kannattaa todella ostaa muutama testilamppu....
  itse olen haksahtanut jo kolmesti:
  1) 230 spotin korvike
  - kesti vähän kauemmin kuin hehkulamppu, valoteho ?, sävy liian sininen
  2) 12 v halogeenin GU-xx korvike
  - kesti vähemmän kuin halogeeni, valoteho mitätön, sävy sininen
  3) 12v halogeenin korvike, "laatumerkki" (paulman ?)
  - ei kestänyt paljon mitään, valoteho << 20W halogeeni, yhtä sininen kuin muutkin

  eli näiden "kuluttajatuotteden" kanssa pettymykset vs. onnistumiset 3-0, nyt jään odottelemaan kelvollisen valotehon/keston tuotteita.
   
 11. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Olivatko ostoksesi yhden suurteholedin sisältäneitä malleja vai oliko kussakin lamppuesineessä sisällä kymmeniä tavallisen ledin näköisiä muutaman millin palleroita?
   
 12. Seppos

  Seppos Käyttäjä

  Liittynyt:
  28.11.2005
  Viestejä:
  67
  Saadut tykkäykset:
  0
  TM 17/06 oli testi LED-pöyrälampuista. Siitä näkee mitä eroa on teholedeillä (>= 1W) ja perinteisellä ledillä. Kyseessä on tietenkin vain valokuvat ja näyttäisi siltä että tuo teholedin kuvaa on valoitettu enemmän kuin noita muita. Mutta silti ero on huomattava.
   
 13. Dickler

  Dickler Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.10.2003
  Viestejä:
  148
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt on ledilamppu ostettu, mallia Osram Decospot. Kanta oli 230V GU10, tehoa lukee olevan 0,75W. Valokeila on hiukan kapeampi kuin 35W halogeenissä, ja valo on selvästi sinisempää kuin halogeeneissä.

  Ihan kohtuullinen lamppu, täytyy kokeilla ehkä vielä noita Vaasan elektroniikkakeskuksen lamppuja niissä kun olisi näköjään tuplasti enemmän watteja. On se kyllä kun vanhat halogeenit oli 50W ja vaihdoin jo ne pienempiin 35 watin kun sapetti sähkönkulutus. Nyt jos lampuilla olisi oikeasti 1 tai 2 watin kulutus niin vaihdan kyllä kaikki kodin lamput jos vain löytyy hyviä.

  Kuvassa kamera hiukan liioittelee sinisyyttä, mutta eron huomaa kyllä selvästi.
   

  Liitetyt tiedostot:

 14. Ize

  Ize Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.12.2002
  Viestejä:
  2 273
  Saadut tykkäykset:
  0
  Dickler, netissä ei ainakaan näy suurteholedejä Vekoylla vai meinasitko ostaa tuollaisen tusinaledi GU10-kannalla olevan version?

  Itse en aio noihin tusinaledivirityksiin mennä, koska olen huomannut saman kuin DVB-G:kin eli pikkuledejä pitää olla luokkaa kymmeniä ennenkuin valoteho alkaa olemaan tuossa siedettävässä 3W:n tuntumassa.
   
 15. ICU

  ICU Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.10.2005
  Viestejä:
  53
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eikä ne kymmenetkään tuikkuledit välttämättä riitä, itse erehdyin ostamaan "Energy+" -merkkisen kierrekannalla olevan lelun. Valo on liian sinertävää, sitä on liian vähän, ja sekin mitä on, suuntautuu keittiökäytössä aivan liian pienelle alueelle.
  Jos ostatte noita todellisilla teholedeillä olevia >= 1 watin malleja, niin kannattaa suosia lämminvalkoista värisävyä(jotain 3000-4000 kelviniä).
   
 16. ICU

  ICU Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.10.2005
  Viestejä:
  53
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minulla on vastaava lamppu kuin TM:n testissä ollut, viidellä tavallisella ledillä ja linsseillä varustettu (en muista millä nimellä se testissä oli, mutta oma on "Adder RHL-09"). Omistan myös useita 1 watin Luxeonilla(tai vastaavalla muun valmistajan teholedillä) varustettuja lamppuja, ja ne _kaikki_ pesevät kirkkaasti esim. tuon pyörälampun. En tiedä onko TM:ssä käytetty syystä tai toisesta erilaisia valotusaikoja niissä kuvissa, mutta livenä arvioituna ero on huomattava. Toivottavasti nuo usealla tunnelmaledillä varustetut valaisimet jäisivät pois ja lamppuvalmistajat keskittyisivät ainoastaan kunnollisiin teholedeihin.
   
 17. Dickler

  Dickler Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.10.2003
  Viestejä:
  148
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juu, vertailin nyt netissä osramin sivuilta löytyviä pdf:iä. Ledilampusta lähtee max. 50cd 20 asteen kulmaan kun 35 watin halogeenista löytyy sellaiset 600cd 35 asteen kulmaan. Saman verran näyttää löytyvän noista vekoy:n lampuista eli eipähän tarvi kokeeksi ostaa.

  Kyllähän ajattelin vielä toisen lampun silti ostaa, koska olohuoneessa on 5 lampun spottisarja, ja se on aika tappavan kirkas 5x35watilla. Ja lisäksi tolla ledispotilla saa aika mukavan korostuksen esim. kitaranurkkaan tai tauluun.

  Tehokkaampia lamppuja odotellessa, kertokaa ihmeessä jos joku noita teholedillisiä löytää.
   
 18. Waikku

  Waikku Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.02.2006
  Viestejä:
  81
  Saadut tykkäykset:
  0
 19. ICU

  ICU Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.10.2005
  Viestejä:
  53
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näyttäisi olevan juuri niitä usealla tuikulla varustettuja malleja, joista mielestäni kannattaa pysyä erossa.
   
 20. Bittimies

  Bittimies Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.12.2004
  Viestejä:
  90
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ne olivat niitä markettien tuikkuja, joita oli n. 10 kpl, jos surteholedit ovat myös luotettavampia, voin antaa ledeille vielä yhden tilaisuuden.