Koititeatteri / Bilishuone

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana amarja, 06.01.2011.

 1. Pikasika

  Pikasika Uusi jäsen

  Liittynyt:
  23.11.2010
  Viestejä:
  38
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mielestäni kannattaisi laittaa biljardipöytä tohon oven oikealle puolelle pituussuunnassa ja sitten kotiteatteri luonnollisesti oven vasemmalle puolelle.
   
 2. amarja

  amarja Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.01.2011
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  Muutamia lisäyksiä.

  Huonekorkeus on 2500 miinus 2" koolaus

  Laitteiden paikkoja kyselin sen takia että viereisten tilojen valmistuminen
  vaikuttaa jonkin verran kaapelointireitteihin jne...

  Paneelia sattuu vaan olemaan valmiina, mutta jos se on tuhoon tuomittu ajatus niin kuuntelen mielelläni asiantuntijoita:) ja käytän paneelit muualla

  Kiire ei ole, mutta olen huomannut tässä talon rakennusprojektissa että silloin kun tulee inspiraatio niin se kannattaa käyttää hyödyksi. nimerkki: autotalli makasi perustusvaiheessa 2 vuotta kun ei vaan jaksanut/ollut aikaa jatkaa:hitme:
   
 3. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Monesti tällaisissa tiloissa on vajaa huonekorkeus, mutta onneksi ei tässä tapauksessa. Sinulla on mahdollisuus toteuttaa tuossa tilassa todella hieno kotiteatteri erinomaisella äänentoistolla. Se kuitenkin vaatii hiukan asiaan perehtymistä. Akustiikkasuunnittelija voi parhaiten auttaa sinua oikeissa ratkaisuissa. Keskustelufoorumilla tuppaa parhaimillaankin saamaan vain hyviä vinkkejä siitä mitä pitäisi ottaa huomioon ja mihin suuntaan mennä. Tarkempi mitoittaminen, kokonaisuuden hallinta ja työpiirustusten tekeminen vaatii useiden tuntien työn. Ammattilainen ottaa myös vastuun tuotoksistaan toisin kuin nettikirjoittelijat.

  Kattoa kannattaisi tuoda vähintään 200 mm alas. Pintaan akustiikkapanelia ja taakse resonaattoreita.

  Ymmärrän hyvin. Kannattaa kuitenkin ensin suunnitella ja sitten vasta tehdä. Muuten voi jälkikäteen harmittaa ikävästi.
   
 4. amarja

  amarja Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.01.2011
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joo en halua tästä sellaista projektia mikä jälkeenpäin harmittaa:hitme:

  Kattoon tulee akustiikkalevyä näillä näkymin. Ja alaslaskukin on toteutettavissa.

  Kannattaako alaslasku tehdä koko huoneeseen vai onko järkeä tai voiko jättää
  bilispöydän kohdalta korkeammaksi?

  Mitä seinille kannattaisi tehdä? Sama juttu olisiko järkeä akustoida vain sitä
  päätyä missä teatteri on?

  Huonehan on maan alla oleva "bunkkeri" 3 seinää tasoitettua 340 lecaharkkoa ja yksi seinä 300 siporex seinä. Katto(välipohja) on 250 siporex elementti + 100 betonivalu.

  Ja se suuri kysymys on että mihin minun kannattaisi asettaa rima niin että homma toimii. Pelimerkit eivät riitä siihen täydelliseen ja jo tilankin monikäyttöisyyden takia se on varmaan mahdotonta, mutta haen kyllä ehdottomasti toimivaa hyvää ratkaisu.

  Esimerkki: Puutarhasuunnittelija teki suunnitelman missä pihalle olisi tullut hintaa yli 50k€:grr: laatat ja kivetkin oli jo jotain 15-20k€. Eli suunnitelma oli kyllä hieno ja hyvä, mutta mahdotonta toteuttaa taloudellisesti.

  Eli en halua enkä pysy rakentamaan taloa kotiteatterin ehdoilla uusiksi enkä halua hakea anttilasta mankkaa huoneen nurkkaan soimaan, vaan nyt pitäisi löytää sopiva ratkaisu missä rima on asetettu minulle sopivalle riittävälle korkeudelle.

  Hyvää yritetään mutta priimaa tuppaa tulemaan:thumbsup:

  edelleen apua tarvitaan kiitos!
   
 5. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minä laittaisin tasaisen alaslaskun koko huoneeseen. Se näyttää siistimmältä kun eri korkeus huoneen eri päissä. Toinen vaihtoehto on laskea reunoilta enemmän ja keskeltä vähemmän.

  Bassoansat ainakin nurkkiin ja vaimentimia ensiheijastuspisteisiin. Vaimentimia tarvitaan ehkä myös muualla sivuseinillä (myös bilisalueella) ehkäisemään tärykaikua. Tämä riippuu siitä miten tila sisustetaan. Etuseinään voisi laittaa järeämpää akustointia ja harkita kaiuttimien upotusta. Takaseinää ei tarvitse akustoida.

  Pohjatyöt kannattaa laittaa kunnolla. Äänieristys ja bassovaimennus kun on kunnossa niin loppuja voi säätää ajan ja budjetin kanssa myöhemmin, jos tarpeen.
   
 6. amarja

  amarja Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.01.2011
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  Surffailun tuloksen löysin pari vaihtoehtoa kattoon

  1) Ecophon sombra
  2) Paroc Parafon Colortone

  Molemmilla mahdollisuus tehdä 20cm alaslasku T ja L asennuskiskoilla

  Onko kokemuksia näistä tai muista tuotteista

  Parocin kamasta löytyy ainakin 25, 30 ja 50mm levyä, Ecophon ileisesti 20mm
  Onko merkitystä?

  Entä mitä laitetaan levyn päälle?
   
 7. Jonska

  Jonska Uusi jäsen

  Liittynyt:
  28.02.2003
  Viestejä:
  124
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mulla on katossa Ecophon TAL M 30mm. Muuten sama kuin Sombra mutta karkeammalla pinnalla (eroa ei edes huomaa mustassa pinnassa), ja halvempaa.
   
 8. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Musta Paroc Taku 50 mm löytyy minun katosta. Se on vastaavaa kuin Ecophon TAL. Valinta taisi mennä aikanaan ihan hinnan perusteella. Kiinnitys on hattulistalla. Paksuuksista ottaisin 30 tai 50 mm. Akustiikkalevyn päälle tulee bassovaimentimet ja -resonaattorit.
   
 9. amarja

  amarja Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.01.2011
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  Uusia kuvia/suunnitelmia

  - Tarjoukset akustiikkalevyistä pyydetty
  - Sähköputkituksia vedelty

  Kommentteja, ehdotuksia, mielipiteitä....?
   

  Liitetyt tiedostot:

 10. Kumustelija

  Kumustelija Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.12.2009
  Viestejä:
  175
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko nuo takaseinän kaiuttimet leffa käyttöön vai pelkästään musan kuunteluun? Jos leffaan, niin mitenhän ne toimii tuolta noin kaukaa? Muiden kanavien viivettä joutuu säätämään aikapaljon, että meneekö sitten jo kuva eritahtiin..
   
 11. amarja

  amarja Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.01.2011
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  Miten kaiuttimet kannattaa sijoittaa? Tulisi heti vedeltyä putkitukset oikeisiin kohtiin.

  Olisiko jollain laittaa kuvia hattulistalla asennetuista akustiikkalevyistä.
  Ainakin Ykskytä oli ilmeisesti käyttänyt näitä.
   
 12. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  [​IMG]
  Näin.

  Etukaiuttimet tulevat korvan korkeudelle (akustisesti läpinäkyvän kankaan taakse), tai hätätapauksessa siitä hiukan alemmas (lcd töllöttimen tai akustisesti läpinäkymättömän kankaan alareunan tasalle). Takakaiuttimet ja surroundkaiuttimet sijoitetaan korvan tasoa hiukan ylemmäs, mm. siksi että korva saattaa esimerkiksi olla sohvan selkänojan takana. Surroundit muutenkin tuntuvat luontevammalta kun kaiuttimet ovat jonkin verran korvaa ylempänä. Kaikki kaiuttimet suunnataan kohti paraatipaikkaa, eli eturivin keskimmäistä paikkaa. Mahdolliset mittaukset ja kalibroinnint tehdään myös tästä pisteestä. Aivan katon rajaan ei kuitenkaan kannata surroundeja asentaa, kun näinkin dedikoitua tilaa ollaan tekemässä.

  Karkeasti etukaiuttimet 80cm korkeudelle kuvan mukaisiin paikkoihin ja takakaiuttimet kuvan mukaisiin paikkoihin 120cm - 180cm korkeudelle. Subwooferin sijoituksen lähtökohtana on useimmiten keskikaiuttimen alla etuseinällä, mutta lopullista parhaiten toimivaa sijoituspaikkaa voi joutua hakemaan.

  Kaikkien kolmen etukaiuttimen tulee olla täysin identtisiä. Gigantin setä saattaa yrittää myydä sellaisen pitkulaisen littanan "keskikaiuttimen" keskikaiuttimeksi, tuossa tilanteessa juokset pakoon niin nopeasti kuin kintuistasi pääset. Samoin juokset pakoon jos setä yrittää kaupata lattiakaiuttimia eteen. Ei käy, vaan etukaittimien ja keskikaiuttimen on aina oltava identtiset. Jalustakaiuttimien ylikorostuneesta alakeskiäänitoistosta, jota gigantin setä "paremman bassotoiston" nimellä markkinoi, ei teatterissa ole mitään hyötyä, koska alataajuudet toistaa aina siihen tehtävään dedikoitu erillinen kaiutinyksikkö, subwoofer.

  Opimitilanne olisi että teatterin jokainen kaiutin olisi identtinen. Käytännössä kuitenkin tehostekaiuttimiksi riittää esim saman mallisarjan seuraavaksi pienin malli, esimerkkinä genelecin mallistosta valittaisiin järkevään settiin 3x8040 ja 4kpl 8030 kaiuttimia. Tinkimätön setti olisi 7x8040 kaiuttimia.
   
 13. amarja

  amarja Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.01.2011
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aivan tuohon sijoitteluun en pysty, koska bilispöytä estää takakaiuttimien sijoittamisen taakse ja matalalle.

  Onko kuvan mukainen ok vai onko jokin parempi vaihtoehto ehdottaa?
   

  Liitetyt tiedostot:

 14. tn1krr

  tn1krr Uusi jäsen

  Liittynyt:
  01.06.2004
  Viestejä:
  266
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse veisin nuo "sivusurroundit" korkeammalle ja suuntaisin alas. Vasen takakaiutin on liian lähella ja melkein korvassa kiinni jos istuu lähellä kulmasohvan kulmaa. Tälläinen kaiutin paikallistuu ja alkaa helposti ns. dominoida surround kuuntelua.

  "Nautin" omassa olohuoneessani joka päivä tuosta ylläkuvatusta ongelmasta. Dipole/tripole kaiuttimetkin ylemmäs sijoitettuna voisivat auttaa tuohon ongelmaan, mutta niissä taasen on se ongelma että Genelecistit suuttuvat ja käskevät käyttää kuulokkeita.
   
 15. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minulla on 1200x600 mm kokoiset akustiikkalevyt jaettu kahtia 600x600 mm kokoon. Hattulistakiinnityksestä en valitettavasti saa edustavaa valokuvaa tilan pienuuden ja valaistusolosuhteiden vuoksi. Oikein tyylikkäitä nuo omasta mielestäni ovat, paremman näköiset kuin T-listalla. Hatun urasta sain kätevästi kiinnitettyä kattoon tykin ja valaisinkiskot.
   
 16. amarja

  amarja Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.01.2011
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tässä pari vaihtoehtoa näytille.

  Kumpi parempi A vai B vai pitäisikö siirrellä vielä muualle?
   

  Liitetyt tiedostot:

 17. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Leffoja katsoessa A tarjoaa paremman äänenlaadun. Biljardia pelatessa B:n kautta saa taustamusiikin soimaan paremmin.
   
 18. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 453
  Saadut tykkäykset:
  85
  Itse valitsisin ehdottomasti vaihtoehdon A, joka on leffan katseluun suurin piirtein oikeanlainen (parempi olisi vielä jos takakaiuttimet olisivat sijoitettuna keskemmälle).Silläkin vaihtoehdolla saa biliksen pelaamiseen kohtuullisen äänentoiston kun musat kuitenkin tulee stereona etukaiuttimista. B-vaihtoehto ei edistä leffankatselun äänentoistoa, eikä se tarjoa mitään erityisen hyvää biliksen aikana nautittavaan musiikin kuunteluun. Taustamusiikille ei mielestäni kannata suunnitelmia perustaa.
   
 19. Jonska

  Jonska Uusi jäsen

  Liittynyt:
  28.02.2003
  Viestejä:
  124
  Saadut tykkäykset:
  0
  itse laittaisin leffoille 5.1 systeemin ja bilis puolen hoitaisin eri kaiuttimilla vahvarin Zone toiminnon avulla. Tai sitten pelkkä 5.1 systeemi, jolloin bilis puolella musiikki tulisi tausta musiikkina leffasysteemi kautta
   
 20. amarja

  amarja Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.01.2011
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  Homma pikkuisen seisoo, tieto lisää tuskaa ja budjetti nousee:hitme:
  jossain vaiheessa nyt pitäisi kyllä ymmärtää viheltää pilliin ja aloittaa tekeminen siis ennen kuin vene- ja mpmessut tulee häiritsemään hommaa.

  No joka tapauksessa tarjoukset akustiikkalevyistä on kyselyssä, katsotaan joskos huomenna sais lukittua jotain.