Kodin valaistussuunnittelua

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Huppe, 29.01.2010.

  1. mozo

    mozo Guest Guest

    Liittynyt:
    06.03.2008
    Viestejä:
    83
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ajattelin jälkiasentaa 6kpl upotettavia 12 V GU 5.3 halogeeneja kylpyhuoneeseen. Löysin jo kohtuuhintaisia IP44-luokan suojauksen omaavia valaisimia hintaan 9,5e/kpl Finnparttialta. Lisäksi ostaisin alumiinisia sujakuppeja hintaan 4,4e/kpl.

    Ongelmaksi näyttäisi muodostuvat valon himmennys. Yleisimmät muuntajat ovat joko elektronisia tai pakkamuuntajia. Millä vaihtohdolla totetuttaisin halvimmalla säädön? Muuntajia tarvitaan ilmeisesti 2kpl ja tehoksi 105W/muuntaja.

    Kytkiminä on Artic ja epäilen, että siihen säätimet maksavat paljon, mutta voisiko artic taustalevy hyväksyä toisenkin sarjan säätimiä?
     
  2. mozo

    mozo Guest Guest

    Liittynyt:
    06.03.2008
    Viestejä:
    83
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itselleni vastaten Strömfors Artic ATD315R transistorisäätimellä (noin 40e/kpl) voi ilmeisesti säätää 2kpl Osramin Halotronic 105W elektronisiamuuntajien kanssa halogeenivaloja.
     
  3. _oPa_

    _oPa_ Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.01.2008
    Viestejä:
    41
    Saadut tykkäykset:
    0
    Uudesta asunnosta alkaa löytyä "ominaisuuksia". Yksi näistä on WC:n valaistus. Yleisvalo on mukava kahden vanhan spotin ansiosta, mutta ongelma. Olen jokseenkin pidempi kuin edelliset omistajat, niin seison valon tiellä kun yritän peilin edessä parran ajaa.
    Peiliä en haluaisi vaihtaa, mutta pitäisi löytää jonkinlainen järkevä ja tyylikäs vaihtoehto lisätä valoa tuohon kohtaan. Ehkä vielä omaa ajatusmaailman kehittymättömyyttä, mutta ainoa idea olisi lisätä peilin yläpuolelle pari seinävaloa jotka saa suunnattua alaspäin. Tämä idea ei kuitenkaan lämmitä omaa ajatusmaailmaa aivan 100%, joten paremmat ideat olisivat tervetulleita. Rahaakaan ei ole varaa kovin suuria määriä tähän hommaan poltella, joten tämä huomioiden.

    Kuva ongelma kohteesta.
     
  4. MiksuK

    MiksuK Guest Guest

    Liittynyt:
    26.12.2004
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    Edit:

    Eipäs sittenkään mitään...
     
    Viimeksi muokattu: 01.04.2010
  5. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/38006200
    Saa käännettyä niin, että katosta tuleva valo lankeaa kasvoille.
     
  6. Piikki

    Piikki Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.05.2004
    Viestejä:
    478
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ongelma on seuraavanlainen laatuaan. Saunaan on tarkoitus uusia valaistus. Nykyisellään lauteen alla on muovinen kupuvalaisin, joka mieluiten lähtee. Tarkoitus on laittaa lähelle lattian rajaa paneelin alapään taake ja kaakelin väliin valaistusta osoittamaan lattiaa kohti. Joko ledit tai mieluiten sellaista lämpimän valkoisen väristä "jouluvaloletkua". Tuohon tarvii tietenkin jonkinlaisen muuntajan. Ja muutaja saanee virtansa tuosta poisotettavan lampun tulosta. Tai sitten siihen lampun tilalle tulee pistorasia.

    Valokytkin tulisi mallia himmentävä, valokytkin sijaitsee pesuhuoneen puolella, eli märkätilassa sekin. Valoletkua tarvisin varmaankin noin 5 m, maksimissaan 6 m ja tämä tulisi kiertämään koko saunan paneelin takana. Paneelin alkaa noin 15 cm korkealta lattiasta mitattuna.

    Alla vielä poikkileikkaus seinän ja paneelin sekä valaisinletkun suhteen.

    Millaisia värkkejä minun pitää hommata ja ostaa, jotta hommasta tulee turvallinen ja hyvä? Ja muita vinkkejä projektiin? Kiitos!!

    [​IMG]
     
  7. mike

    mike Guest Guest

    Liittynyt:
    08.09.2001
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0

    Tuohon sen verran kommenttia, että pistorasian asentaminen saunaan on kiellettyä standardin SFS6000 mukaan. Parempi olis jos se muuntaja olis muualla kuin siellä saunassa.

    Sitten siihen kiukaan alueelle (alue 1) ei saa asentaa muita kuin kiukaan syöttöön ja ohjaukseen liittyviä sähkölaitteita. Eli se valoletkun asentaminenkin ainakin siihen kiukaan alueelle on vähän kyseenalaista. Periaatteessa ledejäkään ei sais olla sillä alueella.. Miten olis sivusta valaiseva valokuitu?

    [​IMG]
     
  8. MiksuK

    MiksuK Guest Guest

    Liittynyt:
    26.12.2004
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    Huomenna pitäisi aloittaa sähkösuunnittelu ja olen yrittänyt saada valoja paikoilleen. Tässä jotain ajatusta ulkovalaistuksesta takapihan puolelta. Vähän mielikuvituksettomilta tuntuu vielä omat ideat. Ehdotuksia, kommentteja?

    Edit:

    Ja etupihan puolelta.
     
    Viimeksi muokattu: 05.04.2010
  9. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Aika pimeetä on...

    Milläs noita suunnitelmia kannattaisi tehdä? Dialux tjsp oli ainakin joku softa, ei vaan vaikuttanut hirmuisen näppärältä. Valaistussuunnitelma pitäisi nimittäin aloitella.
     
  10. Teukka76

    Teukka76 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.11.2000
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    2
  11. MiksuK

    MiksuK Guest Guest

    Liittynyt:
    26.12.2004
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    Erittäin hyvä huomio.. :hitme: Tosin ajattelin noita ledilampuilla jolloin niitä ei (toivottavasti) tarvisi niin usein vaihdella.

    Ajatus oli laittaa juuri tuollaiset molempiin suuntiin valaisevat lamput mutta kun noita testailin niin tämä vaihtoehto vaikutti paremman näköiseltä. Tosin vaikea näistä renderöinneistä on sanoa kun ei valokeila kuitenkaan ole luonnollinen..

    Itse olen suunnitellut Sketchupilla ja renderöinyt Kerkythealla. Ilmaisia softia molemmat ja Kerkythealla saa todella hyvälaatuisia kuvia esim. MLT algoritmillä jos vain jaksaa odottaa. Nämä kuvat on heikoimmalla laadulla tehty kun ei testaillessa jaksa odottaa tunti-/päiväkausia.

    Valon määrää on näillä softilla vähän vaikea arvioida kun ei tehoja pääse syöttämään missään järkevässä yksikössä, pyöritellään vain suhdelukuja ja kertoimia. Mutta tuolla voi kuitenkin arvioida sitä mihin valoa laitetaan ja miten valokeilat ja varjot lankeavat jne.
     
  12. Teukka76

    Teukka76 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.11.2000
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    2
    Miksu onko tuo talo jokin vakiomalli vai itse piirrelty? Olisi kiva nähdä pohjaratkaisua.
     
  13. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Miksuhan on esitellyt hankkeensa jo täällä. Se missä on se pieni studio + kotiteatterikin. Löytyy mm. hänen galleriastaan talo-ketjun lisäksi.
     
  14. MiksuK

    MiksuK Guest Guest

    Liittynyt:
    26.12.2004
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tehtiin itse alustavat luonnokset josta arkkitehti jatkoi talon valmiiksi. Meillä oli kyllä aika tarkat reunaehdot ja huonejärjestys suunnilleen selvillä jne. mutta talo parani silti huomattavasti arkkitehdin käsissä. Pohjaan olen kyllä itse erittäin tyytyväinen.

    Alkuperäisiä kuvia en viitsi laittaa näytille mutta tässä leikkaukset Sketchup-mallista jossa noita valoja suunnittelin:

    1. kerros
    2. kerros

    Tässä hieman vanhempi ja selvempi piirros alakerrasta. Pohja on tuosta hieman muuttunut mittasuhteiden ja pikku detaljien osalta mutta huonejärjestys on sama.

    Olen taas koko päivän suunnitellut valaistusta ja hetki sitten sähkösuunnittelija (sukulainen) kävi kylässä.

    Yläkerran aulan valaistus alkaa nyt näyttää mieleiseltä: klik
     
    Viimeksi muokattu: 05.04.2010
  15. MiksuK

    MiksuK Guest Guest

    Liittynyt:
    26.12.2004
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sellainen kysymys vielä tähän perään, että kumpiko on paremi spotti, 230V (GU10) vai 12V (GU5.3)? Itse olen aina pitänyt 12 volttista parempana mutta sähkösuunnittelijan mielestä GU10 on parempi valinta.

    Oman käsitykseni mukaan 12 volttisen etuja on kestävyys (paksumpi lanka), valon laatu ja heijastin-/tehovaihtoehdot? Hänen mukaansa taas 230 volttinen kestäisi pitempään ja on helpommin himmennettävä (tämä oli toki jo tiedossa). Mutta muuttuuko 12 volttisissa valon väri yhtä ilkeästi kuin 230 volttisissa himmennettäessä?

    Ja mites on asiat sitten kun noihin vaihdetaan ledipolttimot (ei sellaisia miljoonan merkkiledin rykelmiä vaan laadukkaat kolmen ledin versiot)? Molempia löytyy ledeillä, mutta mahtaako kumpikaan toimia himmentimen kanssa?
     
  16. PeteK

    PeteK Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.01.2003
    Viestejä:
    362
    Saadut tykkäykset:
    1
    Älä edes mieti muuta juin 12V systeemiä.
    12V edut:
    -Valon määrä (50w GU10 ei lähelläkään 50W GU5.3)
    -Valon väri (230V huomattavan keltainen)
    -polttimoiden kesto (230V polttimot ei tahdo kestää, nyt väliaikaiskämpässä olen vuoden aikana vaihtanut reilut 5kpl polttimoa kymmenestä, kun aiemmassa kämpässä, jossa 12V systeemi vaihdoin viiden vuoden aikana pari kolme polttimoa reilusta viidestäkymmenestä).
    -12V valaisimia löytyy paljon paremmalla designilla

    Toki 12V systeemissä on sähkärille enempi hommia --> rahaa menee enempi. Ja jos kunnolla teet, niin vältä elektronisia muuntajia. Laita pakkamuuntajat keskitetysti yhteen paikkaan.
     
    Viimeksi muokattu: 06.04.2010
  17. ajej

    ajej Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    232
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meiltä löytyy kolmesta huoneesta 12V halogeeneja, joita olisi mukava himmennellä. Kahdessa makuuhuoneessa on nyt perus valokatkaisijat ja muuntajat vaatehuoneessa. Eteisessä taas on kolme palautuvaa, valollista katkaisijaa ja muuntaja vessassa. Miten noihin saisi helpoiten himmennykset?

    Työpaikan neuvotteluhuoneissa on samanlaiset palautuvat valolliset katkaisijat, joiden avulla valoja (energiansäästölamput) voi himmentää/kirkastaa pitämällä niitä pohjassa. Mitenköhän tuo on toteutettu?
     
  18. JiiPee77

    JiiPee77 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2008
    Viestejä:
    250
    Saadut tykkäykset:
    0
    Valoa näyttäisi olevan melko niukasti.

    Tuollainen suunnittelu sujuu nimenomaan Dialuxilla näppärästi ja saa aikaan hyvät suunnitelmat. Ohjelma on toki alkuun hieman kankea, mutta pienellä harjoittelulla syntyvät kyllä aika monimutkaisetkin suunnitelmat kohtuullisessa ajassa. Mallinnus tuossa on mielestäni melko hyvä ja valaistuksen laskentatarkkuus lienee huippuluokkaa.

    Ihan oikeasti nuo suunnitelmat kannattaa "tarkistaa" vaikkapa juuri Dialuxissa, jos niihin oikeasti on jo panostanut aikaa ja vaivaa paljon.

    Spotteihin on olemassa paljon muitakin vaihtoehtoja kuin pelkkä halogeeni.
     
    Viimeksi muokattu: 06.04.2010
  19. lowres

    lowres Guest Guest

    Liittynyt:
    13.09.2005
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
  20. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Samaa mieltä, asuntoyhtiöissä käytetään noita ja valoteho on riittävä.