Kodin valaistussuunnittelua

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Huppe, 29.01.2010.

 1. Garret

  Garret Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.01.2003
  Viestejä:
  429
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämän olisi voinut laittaa myös keittiöremontti -ketjuun, mutta keneltä valmistajalta löytyisi mahdollisimman matalia pistorasiallisia valaisimia keittiökaappien välitilaan?

  Enstolla on Jono-sarja jonka korkeus on 55 mm. Se on hivenen liikaa. M-Lightilla on Cindy Pro-sarja joka on 41 mm.

  Onko vielä muita?
   
 2. Käikäle

  Käikäle Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2001
  Viestejä:
  992
  Saadut tykkäykset:
  0
 3. KTV

  KTV Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.02.2006
  Viestejä:
  45
  Saadut tykkäykset:
  0
  Löytyisköhän täältä apuja, kun pitäisi saada kodinhoitohuoneeseen vaihdettua valot.

  Nykyisin siellä on käytössä kaksi pyöreää kattovalaisinta (halk. n.30cm), joissa molemmissa 2kpl G23-kantaisia pienloistelamppuja (9W. 4000K, 565Lumen).
  Niiden valo riittää hyvin, mutta alan kyllästymään lamppujen jatkuvaan vaihtamiseen.
  Uusien lamppujen/valaisimien vaatimus on, että valaisisivat yhtä hyvin, olisivat suunnilleen samankokoisia ja pääasiallisin syy miksi nykyiset ei kestä, niin tilassa on liiketunnistin. Eli lamput syttyy ja sammuu usein ja niiden pitäisi kyetä antamaan heti valoa.

  Onko ehdotuksia korvaamaan nuo nykyiset valaisimet, tai diy-menetelmin vaihtaa kannat joksikin toisiksi, jos löytyy lamppu, mikä toimii tuommoisessa tilassa ja syttyy nopeasti?
  Hehkulamppuun en taida enää tässä vaiheessa siirtyä.
   
 4. JuhaN

  JuhaN Käyttäjä

  Liittynyt:
  11.03.2004
  Viestejä:
  548
  Saadut tykkäykset:
  0
  Et juurikaan kertonut minkä tyylistä valaisinta haet, mutta huomaamattomana/eleettömänä vaihtoehtona ehdotan Jasmina-plafondeja. Valotehoa tulee vähäsen lisää, mutta sitä kodinhoitohuoneessa lienee koskaan liikaa. Meillä niitä on käytössä erilaisissa huonetiloissa esim. 10m2 makuuhoneessa yleisvalona 2 kpl 2*18W (halkaisija 435mm), eteisessä 2 kpl 2*36W (580mm), WC:ssä 1 kpl 2*36W (580mm). Kodinhoitohuoneessamme yleisvalon tuottaa Merina 2*54W (pitkulainen 1290mm). Näistä valaisimista WC on läsnäolotunnistimen takana, muut kytkimellä. Kaikki valaisimet palavat täydellä kirkkaudella noin sekunnin sisällä kytkemisestä. Kestosta en osaa vielä juurikaan kommentoida, koska kokemusta on uudessa kodissa vajaa viisi kuukautta.

  =)juha
   
 5. KTV

  KTV Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.02.2006
  Viestejä:
  45
  Saadut tykkäykset:
  0
  Valaisimen tyylillä ei juurikaan ole merkitystä, kunhan antaa hyvän yleisvalon. Kuitenkin mahdollisimman matala malli saisi olla.
  Nuo Jasmin-plafondit näyttikin ihan hyviltä, kunnes katsoin mitä lamppuja nuo syö...samanlaisia loisteputkia, jotka nykyisissäkin, eri kannalla vaan.
  Noita kun saa vaihtaa aivan solkenaan, tai sitten mulla on vaan väärän merkkisiä lamppuja. Vähintään vuoden välein saa kierroksen noita laittaa vaihtoon.
   
 6. JuhaN

  JuhaN Käyttäjä

  Liittynyt:
  11.03.2004
  Viestejä:
  548
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minkäslaisen räpsyttelymoodin sä olet siihen liiketutkaan laittanut?

  Kuten aiemmin kerroin, kokemusta on vasta vajaa viisi kuukautta ja yhtään putkea ei siis ole vielä poksahtanut. Meillä on läsnäolotunnistin kahdessa vessassa ja tuulikaapissa. Varastoon en tullut laittaneeksi, mutta varmaankin sinne laitan samanlaisen myös. Jokainen on säädetty siten, että jos liikettä/meteliä ei ole muutamaan minuuttiin niin menee pois päältä.

  =)juha
   
 7. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Pari vuotta kestänyt Jasminassa 36W päivänvalopolttimot itsellä. Hyvin toimii edelleen.
  Ne mukana tulevat kusenkeltaiset polttimot eivät liene parhaita mahdollisia muutenkaan.

  Itselläni Biovitalin lampuilla:
  http://www.valotorni.fi/jasminaplafondi580mm2x36w-p-145.html
  -tuo jasmina muuten irtoaa normaalista sähköurakointikaupasta n. 80-90e hintaan peruspolttimoilla. Kannattaa siis kierrellä ja kysellä, varsinkin jos koko taloon on valaisimia ostamassa.

  Tilasin Altaliteä toiseen Jasminaan ,ei ole vielä kokemusta.

  Tosiaan, pari tuollaista 580mm Jasminaa kodarissa meillä, hyvin antaa valoa. Lisäksi pari eteisessä ja yksi keittiössä sekä yksi vaatehuoneessa. Varmaan muuten valaisimen liitäntälaitekin vaikuttaa kestävyyteen. Elektroninen liitäntälaite ei tosin taida kestää kovin hyvin sellaista räpsyttelyä?

  Kallistahan tuo on jos 40 euron polttimot poksahtaa kerran vuoteen. Jos kaikissa valaisimissa kestäisi polttimot vain vuoden niin sehän olisi 500-1000e/v pelkkiin lamppuihin. Siirtyisin takaisin hehkulamppuihin :D
   
  Viimeksi muokattu: 14.02.2012
 8. KTV

  KTV Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.02.2006
  Viestejä:
  45
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meillä kodinhoitohuoneessa käydään tuon tuostakin, kun siellä luonnollisesti pyörii pesukone lähes päivittäin, omat käyttövaatteet säilytetään siellä, sen kautta kuljetaan vaatehuoneeseen, jne.
  Eli valot syttyy ja sammuu vähän väliä, niin nuo loisteputket ei kestä sitä.
  Vessassa ja muissa tiloissa nuo lamput varmaan toimiikin ihan hyvin.
  Ehkä täytyy miettiä yhtenä vaihtoehtona jotain pientä tuikkua liiketunnistimella ja nuo loistevalot sitten katkaisijan taakse.
   
 9. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Menee mutuiluks taas mutta kyllä minun mielestä vikaa täytyy alkaa etsiä jostain jos nuo loisteputket poksahtelevat normaalikäytössä.
  -viallinen elektroninen liitäntälaite, eli käytännössä siis valaisimen "runko".
  -vikaa sähköverkossa/kytkimessä, ehkäpä kytkin on sellainen mikä "himmentää" valaisimen päälle ja pois? Ainacin Articin himmentimen painonappi tekee niin vaikkei itse himmenin olisi käytössä. Tuo ehkä voisi vioittaa putkia?
  -huonolaatuiset polttimot, kokeile BioVital / VivaLiteä?
  -jotain muuta?

  Todella paljon meilläkin noita rempataan varsinkin kun itse pyrin aina sammuttamaan valot tilasta jossa ei oleskella, viehän yksi Jasmina jo 72W sähköäkin.
   
  Viimeksi muokattu: 15.02.2012
 10. Grr

  Grr Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.08.2003
  Viestejä:
  597
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei pistokantaiset pikkuputket kestä käyttöä, uskokaa pois.
  Joko kärsit putkenvaihtoruljanssia kerran vuodessa tai sitten vaihdat koko valaisimen. Ihan perinteinen 60 cm putki hyvällä sytyttimellä rokkaa.

  PS. Kannattaako sähkölämmittäjän sammuttaa valoja yöksi?
   
 11. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  No siinä tapauksessahan moista ei kannata ainakaan energiataloudellisesti (kukkaron puolesta) asentaa vaan käyttää hehkulamppuja. Kyllä meillä tavalliset hehkulamputkin yli vuoden kestää, eikä maksa kuin 0,20e/kpl (20e putken sijaan). Tässä oiva aasinsilta myös siihen, että tällöin valoja ei tarvitse myöskään sammuttaa yöksi, jos talo lämmitetään sähköllä ;)

  Onhan näitä tehokkaitakin tavallisia putkia, 18W 60cm onnettomien tilalle:
  http://www.innojok.fi/tyotila/valaisimet.php?valaisin=440
  2x54W tehoa tuossa.

  Oletko muuten vakavissasi kun suosittelet perinteistä putkea sytyttimellä (eli ei elektronisella liitäntälaitteella)? Sellainen ehkä menee jos tekee päätetyöskentelyä kuvaputkinäytön kanssa ja televisiokin on kuvaputkella eikä asia häiritse. Ei tuota välkkymistä muuten kukaan kestä.
   
 12. Grr

  Grr Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.08.2003
  Viestejä:
  597
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kodinhoitohuoneeseen, kyllä. Täydennetään kuitenkin sen verran että hyvällä sytyttimellä tarkoitan joko elektronista sytytintä tai -liitäntälaitetta. Sama ero.
   
 13. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Ihan hyvä tieto tuo kyllä nimenomaan valaistussuunnittelua ajatellen jotta/jos 2G11 kantaiset lamput eivät kestä vuotta kauempaa. Äkkiähän tuossa tulee tosiaan 500-1000 euroa kustannuksia vuodessa jos koko taloon joutuu pistämään uudet polttimot kerran vuoteen.

  Lähtee ainakin mun Jasminat katosta aika hätäsesti, vaikkei niitä olekaan kuin 6kpl. No, kerron sitten itse kunhan ensimmäinen 2G11 putki kärähtää.
   
  Viimeksi muokattu: 15.02.2012
 14. KTV

  KTV Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.02.2006
  Viestejä:
  45
  Saadut tykkäykset:
  0
  Edelleen mä uskon tuon sytyttelyn niitä rikkovan.
  Kun sanoin, että meillä tuolla kodinhoitohuoneessa syttyy valot vähän väliä, niin tarkoitin että ne syttyy varmasti valehtelematta sen 15-20 kertaa vuorokaudessa.
   
 15. cryscythe

  cryscythe Guest

  Liittynyt:
  11.12.2003
  Viestejä:
  277
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko ideoita yleisvaloksi olohuoneen kattoon, joka korkeata tilaa ja kooltaan (keittiö mukaan luettuna) avointa tilaa ~55m2. Tilassa vino sisäkatto 2,5m->4m ja tämän takia pitäis olla lediä tai jotain muuta missä ei tarvitse polttimoita uusia jatkuvasti. Himmennettävät täytyy myös olla ja pieni suunnattavuus on myäs plussaa, koska katto on tosiaan vino. Höyrysulun ja kipsilevyn välissä ilmatilaa on 90mm.

  Ihan pikkuspotteja en viitsis laittaa koska niitä pitäis ampua kattoon miljoona. Jotkut laadukaat yleisvalaisimet 6-10kpl, mistä sitä lähtis tasaisesti laadukasta valoa riittävästi.

  Mielessä on käynyt laittaa Osramin Ledvance L:iä, joka vaikuttaa kaikinpuolin hyvältä. Himmennettävät versiot noista vaan maksaa 160€/kpl ja menee näin vähän turhan kalliiksi.

  Ledvance L
   
 16. JiiPee77

  JiiPee77 Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.12.2008
  Viestejä:
  250
  Saadut tykkäykset:
  0
  KTV:n ongelmaan sen verran kommenttia, että G23 kanta on kuristimella, ei suinkaan elektronisella liitäntälaitteella varustettuihin valaisimiin.

  Ratkaisuehdotuksena voisi olla ihan vaan PIR-valaisimet tai vaihtoehtoisesti elektronisella liitäntälaitteella varustetut tavalliset valaisimet.

  Meillä on kodinhoitohuoneessa Enston valaisimet G24d-3 kannalla ja kuristimella, eikä yhtäkään putkea ole kahden ja puolen vuoden aikana hajonnut. Noitakin sytytellään/sammutellaan todella monta kertaa päivässä.

  Ihan paskapuhetta, etteivät nuo pistokantaiset putket kestäisi käyttöä. Ihan samoilla putkilla oli edellisessäkin kämpässä valaisimia, enkä muista sielläkään yhtään putkea vaihtaneeni. Elektronisista liitäntälaitteista ei minulla ole vielä paljon kokemusta, mutta onhan tuolla eteisen ja kuraeteisen katossa jo toista vuotta ollut GR10 kantaiset putket ja vielä ainakin toimivat ihan hienosti.
   
 17. Käikäle

  Käikäle Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2001
  Viestejä:
  992
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ihan kipsilevyllekö katto jää? Meillä vastaavassa tilassa (vino sisäkatto ~48m2) on oleskelutilan kohdalla 4 kpl ledispottia lähinnä tunnelmavaloina. Muu valaistus on sitten toteutettu perinteisillä valoilla.

  Runko on Lumiance:n Inset Trend GU10 kannalla. Hinta sähkärin mukaan noin 15 euroa. Ledien mallia en muista kun vaimo hävitti laatikon eikä sähkärikään muistanut. Samoja runkoja on erivärisenä 4kpl pesuhuoneessa.
  http://www.lumiance-lighting.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=3&lang=en
   
 18. Garret

  Garret Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.01.2003
  Viestejä:
  429
  Saadut tykkäykset:
  0
 19. PeteK

  PeteK Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.01.2003
  Viestejä:
  362
  Saadut tykkäykset:
  1
  En jaksa uskoa, että ledeissä riittää yleisvaloksi valoteho 4m korkeudesta. Jos alasvaloja haluat, niin 12v halogeenit lienee parhaat. 50w polttimolla laittaisin itse. Vastaavaa valotehoa ei ledeillä saa. GE IR -polttimoita suosittelen, kestävät vuosia ja noissa itse asiassa voisi jopa 35w riittää. Polttimot n. 10e /kpl + valaisimet 10e ylöspäin, maun mukaan. Muuntajaksi osramin halostar tai sitten pakkamuuntaja(t).

  http://www.gelighting.com/na/busine...ds/halogen/23653_precise_constantcolor_ir.pdf
   
 20. cryscythe

  cryscythe Guest

  Liittynyt:
  11.12.2003
  Viestejä:
  277
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kuinka lumeneita tarvittais tuon kokoiseen tilaan? Kuinka monta halogeenia? Mielummin reilusti valoa kuin liian vähän.. Halogeenien ongelma on juurikin tuo että lamppuja on vaihdettava ja se tarkoittaa tällasessa tilassa sitä että sit kun niitä alkaa laueta niin saa roudata korkeita A-tikkaita olkkariin jatkuvasti..