Kodin automaatioratkaisut

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana säätäjä, 21.01.2010.

 1. Nasty76

  Nasty76 Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.10.2013
  Viestejä:
  194
  Saadut tykkäykset:
  0
  ..nethome päivittyny osaa lähettää instant messagea esim puhelimeen.
   
 2. Don MC

  Don MC Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  19.05.2005
  Viestejä:
  1 163
  Saadut tykkäykset:
  17
  En saa messagea toimimaan.
   
 3. Nasty76

  Nasty76 Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.10.2013
  Viestejä:
  194
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sorry itse ratsastan vielä vanhalla versiolla pitää jaksaa päivitää ja testata.99 päivää näyttää tällä hetkellä uptime
   
 4. anon4340

  anon4340 Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.04.2002
  Viestejä:
  287
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuonne Clasohlsonille on näköjään tullut Z-wave laitteitakin myyntiin. Zipato Zipabox Duo- myös näyttäisi aika mielenkiintoiselta, kun voisi samalla laitteella käyttää molempia Nexa:n ja Z-wave:n laitteita. En tiedä yhtään millainen on käytännössä, mutta voisi olla uuden systeemin rakentajille hyvä pohja. Voisi käyttää osassa paikkaa halvempia Nexa:n ym. yhteensopivia tuotteita ja sellaisissa paikoissa missä tarvitsee varmaa toimintaa Z-wave:n juttuja. Onhan tuohon Z-waveen paljon enemmän erilaisiakin osiakin kuin Nexaan. Toisaalta edellen halvemmalla saa Raspberry Pi:n päälle itse kokoamalla samat ominaisuudet, mutta hintaero ei ole enään suuri verrattuna Tellstick Duo, RaZberry + Raspberry pi (+tarvikkeet)- systeemiin. Ilmeisesti yksi Raspberry jaksaisi jutella molemmilla standardeilla yhtä aikaa ja softaakin löytyy.
   
 5. weirdinin

  weirdinin Uusi jäsen

  Liittynyt:
  13.11.2014
  Viestejä:
  8
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hei. Lienee järkevää tehdä oikeita ratkaisuja heti alusta asti eikä myöhemmin korjata alkuvaiheen erehdyksiä. Siispä kysyisin neuvoa enemmän tietäviltä että pääsee heti alusta asti oikealle polulle kohti järkevää automaatiota.

  Suunnitteilla on rakentaa z-waveen perustuva automaatio, joka kattaa valot, valvontakamerat, liiketunnistimet ja verhot. Aloitan ensin valoista, joihin olen suunnitellut ostavani alkuun:
  veraliten http://smarthome.fi/fi/kontrollers/101-m.html,
  pari fibaron relettä http://smarthome.fi/fi/fibaro/77-fibaro-relevastaanotin.html
  sekä yksi himmenninrele ja sekin fibarolta http://smarthome.fi/fi/fibaro/79-fibaro-himmennin.html

  Lisäksi vielä muutama kappale plugin pistorasioita http://smarthome.fi/fi/vagguttag/24-everspring-schuko-z-wave-switch.html

  Alkuun vaatimattomampi kokoonpano mutta onko tästä hyvä lähteä laajentamaan vai kannattaako mieluummin hankkia jotain muuta?

  Olohuoneeseen ja keittiöön valmiina olevien valokatkaisimie taakse tulisi nuo releet. Sellainen kysymys vaan että toimiiko valo-ohjaus asennuksen jälkeen enää alkuperäisestä kytkimestä vai pelkästään vain z-wave-hallintalaitteiston kautta? Esim. jos sammutan veraliten kautta olohuoneen valon, saanko sitä päälle seinäkytkintä lipsuttamalla? ja entä toisinpäin: jos seinäkytkin on off-asennossa, pystynkö hallitsemaan valoja veraliten kautta?
   
 6. enzie

  enzie Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.08.2003
  Viestejä:
  82
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vesternet.net sivuilta löytyy ainakin kytkentäohjeet noille fibaron palikoille sekä muutenkin tietoa noista z-wave palikoista ja yhteensopivuuksista. Jotenkin tuntuisi loogiselle että pitäisi olla palauttavat kytkimet noiden kanssa.
   
 7. weirdinin

  weirdinin Uusi jäsen

  Liittynyt:
  13.11.2014
  Viestejä:
  8
  Saadut tykkäykset:
  0
 8. jt.syrja

  jt.syrja Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.05.2010
  Viestejä:
  62
  Saadut tykkäykset:
  0

  Kokemusta löytyy sekä pelkällä oumannilla toteuttamisesta, oumannilla ja knx:llä yhdessä toteuttamisesta sekä pelkällä knx:llä toteuttamisesta. Ja omien kokemuksien perusteella en tuollaista summaa laittaisi oumanniin.

  Samalla rahalla ohjaa koko talon valaistukset ja pistorasiat sisällä ja ulkona ryhmäkohtaisesti, lämmitykset huonekohtaisesti, autonlämmitykset, iv-koneen, ovilukot, päävesijohdon jne..
  Tähän rahaan saa jo tyylikkään käyttöpaneelin, jossa keskitetty hallinta sekä tulevaisuuttakin ajatellen mahdollisuuksia. mm energian- ja vedenkulutusgraafit, etäkäyttö netin yli jne..

  Murtsikan ottaisin erillisenä, mutta integroituna/ohjaukset yksiin taloautomaation kanssa ja koko taloa koskeva kotona/poissa ohjaus ulko-oven pielestä näppiksellä/rfid lukijalla. Erillinen murtsikka liittyy gsm yhteydellä valvomoon ja silloin siitä on jotain iloakin.


  Oumannissa on oikeasti todella pieni määrä ohjauksia ja toiminnallisuuksia tuohon rahaan verrattuna esim knx-järjestelmään. Ja tulevaisuuden innovaatiot voi unohtaa :/
   
 9. TomBear

  TomBear Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.02.2003
  Viestejä:
  83
  Saadut tykkäykset:
  0
  Suosittelen vielä toistaiseksi pysymään erossa noista Fibaron himmentimistä ja relevastaanottimista. Molemmat noista on asetettu Ruotsissa myyntikieltoon ja Tukes tutkii parhaillaan onko ne Suomen vaatimusten mukaisia. Asunnossamme on noita useampi kappale asennettuna.

  Ohessa linkki Ruotsin Elsakerhetsverketin sivuilta löytyvään tiedotteeseen: http://www.elsakerhetsverket.se/sv/...omstallare-och-dimmer-far-forsaljningsforbud/
   
 10. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Jos ruotsia vielä ymmärrän: Ei noi puutteet kummoisia ole, samoja löytyisi (väittäisin) vaikka kuinka monessa laitteessa jos niitä testattaisiin.

  Jos pilkkomaan lähtee niin merkintöjen puuttuminen on asteella "ihan sama" kunhan vaan tietää miten tuota itse käyttää ja jos oikein ymmärsin niin laitteen sisäistä eristystä voisi parantaa. Tällä taas ei ole normaalissa käytössä mitään väliä, koska laite on jossain koteloituna ja siten esim salaman iskiessä tuskin kenelekään on säädinpuolella ruuvimeisseliä kiinni metalliosissa jolloin voisi ukkonen lyödä näpeille.

  Eli lyhesti sanottuna: Nämä asennetaan rasioiden sisälle ja jos käytät sallittuja kuormia, ongelmia tuskin tulee.

  Toinen asia sitten on, että esim Veran kanssa on ollut ongelmia. Eli Fibaro ei ole toteuttanut Z-Wave protokollaa kuten olettaa voisi, vaan pienet kikkailut ovat johtaneet esim siihen, että palohälyytin huutaa pientä piippausta aina "silloin tällöin". Halvalla siis ei ole saanut parasta mahdollista.

  Itse aiheeseen liittyen: Ymmärtääkseni normaalin valokytkimen taakse et voi laittaa tuota sisälle asennettavaa himmennintä. Jos valokytkin on päällä > z-wave saa virtaa ja määrittelee onko valo päällä vai poissa > jos valokytkin on poissa, et saa valoa päälle kaukosäädöllä vaikka mitä tekisit. Suosittelen siis uusimaan kytkimen malliksi, jossa samassa z-wave sekä kuorman säätö.
   
 11. weirdinin

  weirdinin Uusi jäsen

  Liittynyt:
  13.11.2014
  Viestejä:
  8
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos tiedosta. hmm ehkä fibaron sijasta otan sitten schneider connectilta http://smarthome.fi/fi/connect/42-rela-mottagare.html. Tosin hinta on vähän suurempi.

  Muutama viesti ylempänä anon4340 laittoikin linkkiä clas ohlsoniin. tämä ainakin on halpa 49,95 € http://www.clasohlson.com/fi/Uppoasennettava-vastaanotin-DSC18103,-Z-wave/Pr365744000
  Jos halvalla saisi kerrankin hyvää :)

  ---------------------------------------------

  Normaalin on/off-kytkimen kanssa ei varmaankaan toimi. Mutta eikö painonapin kanssa tilanne ole eri? Siis sellaisen painonapin, joka palautuu takaisin esim. http://www.taloon.com/artic-1t-vipupainike-valkoinen/S-2101101/dp?openGroup=267.
  Jos olet sitä mieltä, että painonapinkaan kanssa ei toimi, osaatko suositella jotain hyvää z-wave-kytkintä? Ulkomailta tilaaminen ei ole ongelma.
  tästä duwin kytkimestä http://smarthome.fi/fi/d/44-brytare-for-infallning.html oli netissä video https://www.youtube.com/watch?v=y-0GYNyWJBc, jossa demottiin, että on melkoinen rimpula tuo kytkin. Tiedä sitten onko duwi parantanut laatua tuosta.

  Isot kiitokset kommenteista.
   
 12. enzie

  enzie Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.08.2003
  Viestejä:
  82
  Saadut tykkäykset:
  0
 13. Slarti

  Slarti Käyttäjä

  Liittynyt:
  18.03.2005
  Viestejä:
  508
  Saadut tykkäykset:
  0

  Tähän piti vähän puuttua. Fibaron himmentimen asennus onnistuu ihan tavallisen kytkimen taakse. Yhden parametrin muutoksella himmentimen saa toimimaan ON/OFF kytkimenäkin. Ilman parametrin muutosta valo sammuu ala-asennossa ja ylä-asennossa menee edelliseen säädettyyn tasoon. Tavallisesta kytkimestä voi myös tehdä impulssijousella yksiasentoisen painonapin, jolloin himmentinen säätely on helpompaa.

  Duwit ovat edelleen rimpuloita, en suosittele.
   
 14. bj40

  bj40 Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2008
  Viestejä:
  111
  Saadut tykkäykset:
  2
  olikos kellään openethomessa tuota clasun kosteus ja lämpötila-anturia kytkettynä?
  http://www.clasohlson.com/fi/Lämpötila-anturi-kosteusmittari/Pr361797000
  pienoinen ongelma. lämpötilat näyttää fahrenheittia nethomessa ja ulkoista anturia en saa näkymään nethomessa. ja jos sen kytkee kiinni niin laitteen oma näyttö ei näytä kuin kosteuden ja OUT = LO kokoajan..
  nethome kyllä löytää kolme arvoa tai laitetta mutta kaksi ekaa on prosentteja (UPMSoilMoisture, UPMHygrometer) ja kolmas on lämpötila (UPMThermometer) .

  edit: itseasiassa näyttää kyllä että ensimmäinen onkin se palikan oma lämpötila vaikka onkin prosentteja (UPMSoilMoisture) ja kosteus ja nethomen löytämä on lämpötila fahrenheitteina vaikka nethome kertoo asteina C.
  edit2: ei nuo kaksi lukema % ja lämpötila aivan kohtaa ovat hiukan eri arvoja..
   
  Viimeksi muokattu: 28.11.2014
 15. Don MC

  Don MC Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  19.05.2005
  Viestejä:
  1 163
  Saadut tykkäykset:
  17
  Clasun mittari toimii kyllä. Se on UPMThermometer ja UPMHygrometer. Eli luodaan siis kaksi erillistä mittaria NetHomessa.
  Hygrometerin M-arvolla voi kalibroida prosenttinäyttöä. Tuo omassani oleva "3.0" lisää mittarin lukemaan 3%.

  katso liitettä Screen Shot 2014-11-30 at 00.56.17.jpg
  katso liitettä Screen Shot 2014-11-30 at 00.58.41.jpg

  Ainoa miinus noissa Esic/UPM-mittareissa on kiinalainen "laatu", sekä etenkin surkea kantama ja allergisuus ladattavia akkuparistoja kohtaan. Ladattavissa on luonnostaan hieman alempi jännite kuin alkaliparistoissa ja siitähän ei tämä mittari tykkää. Surkea kantama surkenee entisestään. Ei auta vaikka mulla on Conradin maataso-antenni TellStickissä kiinni. Pakko käyttää "ekologisia" alkaliparistoja.

  E: Ilmeisesti kosteusmittari disabloituu kun UPM-mittariin kytkee sen langallisen anturin.
  Ja °F/°C käsittääkseni vaihdetaan mittarin nappuloilla jotenkin.

  E2: OUT = LO? Onko sulla ulkoinen anturi rikki?

  E3: Saattaa olla maanantaikappale sulla. Tai kiinalaisittain: "arkikappale".
   
  Viimeksi muokattu: 30.11.2014
 16. bj40

  bj40 Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2008
  Viestejä:
  111
  Saadut tykkäykset:
  2
  Joo ilmeisesti se anturi on pskana. Pitää nyt miettiä jaksaako takuuseen alkaa kikkailemaan. sisätilan kosteusmittausta olen pidemmän aikaa yrittänyt löytää halvalla..tällähän sen ratkaisisi mutta se ulkolämpötila taas olisi tärkeämpi :)

  Edit: tuohan antaa nethomessa kolmantena UPMsoilmoisture gaugesin. Joka tosin näyttää nollaa
   
  Viimeksi muokattu: 30.11.2014
 17. Playpig

  Playpig Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.11.2010
  Viestejä:
  94
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko olemassa semmoista pistorasiaan kytkettävää välikappaletta, jota voisi ohjata esim Logitech yleiskaukosäätimellä?
   
 18. bj40

  bj40 Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2008
  Viestejä:
  111
  Saadut tykkäykset:
  2
 19. Nasty76

  Nasty76 Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.10.2013
  Viestejä:
  194
  Saadut tykkäykset:
  0
 20. Jump

  Jump Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.01.2015
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  Iltaa kaikille.

  Täällä löytyi aika laaja ja mielenkiintoinen keskustelu näistä automatio asioista. Kahlasin keskustelun läpi joskus joulun aikaan. Nyt oma Tellstick Duo saapui postin mukana ja olen yrittänyt asentaa NetHomea raspiin. Ja tästä seuraakin sitten muutomia kysymyksiä:
  - Tein asennuksen tuon mukaan http://nethomeserver.blogspot.fi/2014/09/raspberry-pi-installation.html
  - Mitä tein väärin, koska http://127.0.0.1:8020/home ei avaudu selaimessa?

  Tellstick Duo:n ajurit on asentamatta, mutta kai tuo NETHome pitää saada ensin toimimaan?