Kissanomistajan vastuu lemmistään

Keskustelu osiossa 'Lemmikit' , aloittajana johnspawn, 19.04.2008.

 1. Drokk

  Drokk Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.11.2001
  Viestejä:
  1 576
  Saadut tykkäykset:
  4
  Pysy vain, tämä ei kuitenkaan ole asia johon voidaan sanoa mielipide tai dissata oikeita tiedemiehiä 'vanhojen käsitysten vuoksi'. Kyse ei ole mistään nyanssista. Mainittakoon kuitenkin, että tarkoituksena ei ollut minulla (tai Bagheerallakaan) dissata kissoja, vaan vastata siihen kysymykseen, että kissoja ei voida vertailla koiriin. Kissa ei vain ole sosiaalinen laumaeläin siinä mielessä kuin lähes kaikki muut kotieläimet. Se ei tarkoita kuitenkaan tarkoita etteikö kissa voisi olla sosiaalinen, kyllähän ne ovat. Mutta tosiaan, asiaan nyt ei ehkä kannata keskittyä enempää, koska et edes halua ottaa selvää asiasta. Varsinkin tässä asiassa kannattaisi ajatella asiaa vaikka uuden oppimisena (hämmästelen ettei tämä ollut tuttua 'kissa-asiantuntijalle') eikä ajatella, että kyseessä on jokin voitto tai tappio väittely. Makuasioista voidaan kiistellä, ei perustavanlaisista faktoista.
   
 2. Tinttara

  Tinttara Uusi jäsen

  Liittynyt:
  12.12.2005
  Viestejä:
  354
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näköjään olen, mutta mielelläni lukisin vielä enemmänkin kissoihin perehtyneen kirjoituksia. Eipä ole vielä tässä ketjussa vastaan tullut. Itsekin olen kuitenkin vielä ihan noviisi, mutta täältä löytyy todellisia asiantuntijoita. Suosittelen kaikille kissanomistajille kyseiseen foorumiin tutustumista. Asettuu minunkin "höyryäminen" jonkinlaisiin mittasuhteisiin, tuolla kun on vielä fanaattisempaakin porukkaa. Suurin osa on toki ihan asiallista porukkaa :)

  Tämä on juuri se vanha uskomus, jota tietoa kaikki eläinlääkäritkään eivät ole päivittäneet. Varhainen leikkaus ei vaikuta kasvuun eikä kehitykseen. Nykyään monet eläinlääkärit tekevät myös varhaissterilisaatioita ja yhä useammat kasvattajat luovuttavat pentunsa valmiiksi leikattuina. Varhaissterilisaatio ennen luovutusta on yksi keino ehkäistä ei-toivottuja pentuja ja sitä kautta välillisesti parantaa myös kissojen asemaa.

  Otapa käteen vaikkapa Sheban kulmikkaat vuoat, Gourmet pikkupurkit, Kitekatin raksupussi tms. ja tavaa tuoteselosteet. Yllättävän monista löytyy tomaattia, herneitä, porkkanaa jne ja suurimmassa osassa markettien sapuskoja tietysti halpana täyteaineena myös vehnää. Kaikki nämä ovat täysin turhaa "ravintoa" lihansyöjälle joka ei kasviproteiinia pysty hyödyntämään eikä tarvitse hiilihydraatteja, osa näistä on jopa vaarallisiakin kissan terveydelle.


  Laumaeläinkeskusteluun vielä kerran palatakseni, tässä jotain mitä löysin lontoonkielisestä Wikipediasta. Omasta päästäni en siis suinkaan ole juttujani keksinyt:

  Kuten olen jo moneen kertaan todennut; kissa ei ole samanlainen laumaeläin kuin koira, mutta usein elää mielellään lajitoverinsa seurassa ja jakaa monia muita asioita paitsi saalistamisen.
   
 3. Jpee

  Jpee Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.07.2002
  Viestejä:
  322
  Saadut tykkäykset:
  0
  Noniin hyvät Rouvat ja Herrat, mielenkiintoinen keskustelu menossa ja mielipiteitä jaetaan puolin ja toisin, mutta yritetäänhän olla loukkaamatta ketään? :thumbsup:

  Tämä väite ei pidä enää nykyään paikkaansa. Toisin sanoen tutkimustulokset osoittavat, että kissa voidaa leikata reilusti aikasemmin ja tästä ei ole kissalle haittaa. Toisaalta taas, jotkut eläinlääkärit ovat vielä sillä kannalla, että kissa voidaan leikata vasta ½ vuoden iässä. Toisaalta taas kissoja on leikattu ennen tuota 6kk ja on todettu, että tästä ei ole kissalle haittaa.

  En ole minäkään nähnyt kissaruokaa joka olisi puhtaasti vihanneksista valmistettu, mutta aika useaan ruokaa noita vihanneksia laitetaan vaikkakaan kissa ei tarvitse niitä ruokavalioonsa. Oma näkemykseni siihen että vihanneksia lisätään kissanruokaan on se että osa kissan omistajista luulevat tietämättömyyttään, että vihannekset ovat kissoille yhtälailla terveellisiä kuin ihmisille. Tämä siis oma näkemykseni asiasta joka ei liity mihinkään faktaan.
   
 4. jhu

  jhu Käyttäjä

  Liittynyt:
  12.12.2002
  Viestejä:
  490
  Saadut tykkäykset:
  0
  Leikkasit siis juuri siitä kohtaa kun sanoin saman? Uroskissoilta jää siis varhaisen leikkaamisen seurauksena kehittymättä sekundaariset sukupuolipiirteet, eli naaraskissoja lihaksikkaampi vartalo ja tukevammat kasvonpiirteet. Kuten sanoin, terveydellistä haittaa ei ilmeisesti ole.
   
 5. Tinttara

  Tinttara Uusi jäsen

  Liittynyt:
  12.12.2005
  Viestejä:
  354
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämä on kyllä mielenkiintoinen väite. Olisko sulla jotain lähdettä tähän? Mielelläni lukisin lisää. En lähde väittelemään, kun tosiaan uroskissat ovat minulle vähän vieraampaa aluetta.
   
 6. Jupe

  Jupe Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2000
  Viestejä:
  3 061
  Saadut tykkäykset:
  19
  Käytä qooglea hyvä rouva. "chemical castration with cats" tai "cat and spaying" riittänee useimpiin tarkoituksiin hakusanoina. Tyttökissojen tapauksessa sterilointi ja poikakissojen tapauksessa kastraatio voidaan suorittaa siis myös väliaikaisesti lääkityksin. En tosin tiedä onko tämä kollien suhteen Suomessa saatavilla kovinkaan vapaasti, vaikka koirapuolella vastaava on. Niitä tosin eräät onnistuu käyttää siltikin.

  Hauskaa miten miten "suurimmalle alan tietäjälle täällä" tämäkin detalji on uutuus, kuvittelisi juuri tuollaisen gurun olevan perillä kaikenlaisista asioista näitä otuksia koskien. Vähän kuin vidiootille tulisi DLP-tekniikan olemassaolo yllätyksenä. Minä en sitten kannata tai ole kannattamatta millään tapaa noita ehkäisytekniikoita vaan se on simppeli toteamus keskustelun omituisuuksiin, joissa eräät kauhistelee kirurgista puuttumista eläintenkin sukupuolielimiin. Totean siis siihen osaan, että näillekin on olemassa samanlaisia hoitoja kuin meille ihmisille, jotka toisinsanoen on muuta kuin kirurgin veitsi. On huomioitava ettei nämäkään ole ongelmattomia ja osa niistä on eläimille varmaan suurellakin todennäköisyydellä vielä vaarallisempia kuin perinteiset ratkaisut, en tiedä enkä julistaudu tietäjäksi siltä osin mutta tässä käsitelläänkin sitä onko leikkaus ainoa mahdollisuus ja vastaus on yksiselitteinen ei. Itse kyllä suosittelen leikkaamista hyvin lämpimästi molempien sukujen osalta sen yksinkertaisuuden ja käytännöllisyyden kautta, enkä varsinaisesti usko eläinten ylisuuriin kärsimyksiin tätä koskien. Se joka ei pidä leikkauksesta, saattaisi kuitenkin olla valmis valikoimaan jonkun muun tekniikan asian hoitoon, ei häneltä tätä kannata kieltääkään.

  Rotujen ominaisuuksiin sekä ehkäisyyn liittyvistä kysymyksistä saisi mielenkiintoisen avartavan keskustelun, joka voisi rakentaa peräti pientä siltaa kissoja vihaavihen ja niistä pitävien välillä, jos tahot suostuisi tinkimään hieman näennäisvapauksistaan, joita he tuntuu pitävän itsestäänselvänä. Mutta koska lienee turha käydä ainakaan tuon umpiluisen kanssa keskustelemaan mistään, jätän sen kysymyksen käsittelemättä. Hälle mikään ulkopuolinen ajatus ei omaan valmiiseen koteloon näytä sopivan ilman hemmetillistä muotoilua, eikä ainakaan tämä keskustelu rohkaise uskomaan näin tapahtuvan nytkään, olkoon onnellinen siellä kerroskuutiossaan. (Olen miettinyt missä olen havainnut saman keskustelutyylin aiemmin ja kas kamera viittauksista nyt muistin, että kuutioajattelija taitaa olla juuri se taho, joka tuomitsi kameroihin ensiksi lisätyn erillisetsimen idean - siis puhtaasti idean - tottumuksensa perusteella, vaikka mainitulla ominaisuudella ei olisi hyvin rakennettuna olemassa heikentävää vaikutusta normaalietsimeen. Kuutioajattelu näyttää olevan kaikkeen ympärilläolevaan sovellettavissa. Sivumennen, nykyäänhän mainittu ominaisuus alkaa olla miltei kaikissa malleissa saatavilla mutta se on oma keskustelunsa.) Pysyköön pahvilaatikossaan ikuisesti - > ignore.
   
 7. Pazze

  Pazze Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  4 949
  Saadut tykkäykset:
  110
  Te kun vaan riitelette täällä kissoista, niin kerron surullisia uutisia. Yksi kolmesta pihapiiriämme vessana pitävistä kissimirreistä on kuollut. :( Siinä se makasi tien varressa, auton alle oli jäänyt raukka. Itse olen sitä mieltä, että kissoja ei tulisi pitää vapaana kaupunkialueella, mutta mikäs sille voi jos se vapaana juokseminen on jonkun omistajan mielestä kissan edun mukaista. Ja toivottavasti yliaja joutuu käräjille vastaamaan tästä kamalasta teostaan! Varmaan on tahallaan ajanut kissan päälle, moinen viharikoksiin syyllistyvä heittiö!
   
 8. Tinttara

  Tinttara Uusi jäsen

  Liittynyt:
  12.12.2005
  Viestejä:
  354
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jupe: en ymmärtänyt, että kemiallisella sterilisaatiolla tarkoitit siis kissojen "ehkäisypillereitä". Suomessahan niitä käytetään lähinnä kasvatusnaarailla, mutta koska ne eivät todellakaan ole vaarattomia, on leikkaus silti ainut varteenotettava vaihtoehto ja kasvatusnaaratkin leikkautetaan, kun niitä ei enää kasvatukseen käytetä.

  Mielelläni kuulisin sinulta vastauksia ja ajatuksia tuohon rotukysymykseen. Itse kun en ole koskaan törmännyt ajatukseen, että joku rotu olisi sopiva ulkoilemaan vapaasti eikä Suomessa rotukissoja kai kukaan vapaaksi ulos päästä. Kerro ihmeessä, jos tiedät poikkeuksia?

  Minä en nyt kyllä tiedä mistä tuon kamera-asian tähän vetäisit? Edelleenkin olen sitä mieltä, että kunnollisen kameran kunnollinen etsin pesee mennentullen nuo näyttöetsimet.

  Jos minä olen mielestäsi ahdasmielinen "laatikkoihminen", niin toki saat sitä mieltä olla. Ilmeisesti on vallan kamalaa, että joku esittää perusteltuja mielipiteitä (huom. faktoilla perusteltuja) ja vieläpä seisoo niiden takana. Minusta mielipiteidensä takana pysyminen on ihan hyvä piirre ihmisessä silloin, kun mielipiteensä on harkinnut ja sen perustaa johonkin muuhun kuin pelkkään mutuun, esimerkiksi kokemukseen ja/tai syvälliseen asioihin perehtymiseen. Sinulta en kuitenkaan ole mitään kovin pitäviä perusteluita kuullut keskustelun alkuperäiseen aiheeseen. Tavallaan tunnut kissoista jotain tietävän, mutta näkemyksesi eivät kyllä ole ihan yleisen linjan mukaisia. Kyllä, minun näkemykseni ovat kissaharrastajien valtavirran mukaisia, vaikka täällä olenkin selvästi vähemmistössä.


  Edit: Kävin juuri ostamassa lemmikkitarvikekaupasta hilpetööriä tuolle vieressäni nukkuvalle kattimukselle. Omistaja oli käynyt loukuttamassa ilmeisesti auton ikkunasta pihalle nakatun kesäkissan sekä tämän 6 pentua (seitsemättä ei löytynyt, liekö jäänyt auton alle tai ilves saanut siitä aterian), jotka se oli kantanut kerrostalon pihalle. Ultrassa kävi ilmi, että uudet pennut ovat jo saaneet alkunsa. Taas toistakymmentä asukasta lisää paikalliseen löytöeläintaloon. "Kesäkissabuumi" löytöeläintaloissa on taas alkanut. *huokaus*
   
  Viimeksi muokattu: 08.08.2008
 9. Drokk

  Drokk Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.11.2001
  Viestejä:
  1 576
  Saadut tykkäykset:
  4
  Toki kaikki eläimet sietää lajitovereitaan, jotkut enemmän, jotkut vain parittelun ajan. Kissa eroaa täysin sosiaalisen rakenteensa pohjalta muista onnistuneesti domestikoiduista lajeista.
  -Kissa ei elä laumoissa, vaikka sietäisikin toisia lajitovereita
  -Kissojen reviirit eivät levity päällekkäin, vaan kissa (villinä) hallitsee yksin omaa reviiriään.
  -Kissoilla ei ole hierarkista sosiaalista suhdetta.

  Toki eläimellä pitää olla muitakin sopivuuksia kesyyntymiseen, mutta yllämainitut ominaisuudet ovat mm. lehmillä, hevosilla, koirilla ja lähes kaikilla muilla kesytetyillä lajeilla. Näissä eläimet ovat 'alistuneet' ihmisen hallintaan, koska ihminen on ottanut lauman päällikön roolin, joka on helppo hyväksyä eläinten sosiaalisen rakenteen johdosta. Kissa taas ei varsinaisesti näe ihmistä päällikkönään.
   
 10. Tinttara

  Tinttara Uusi jäsen

  Liittynyt:
  12.12.2005
  Viestejä:
  354
  Saadut tykkäykset:
  0
  Et näköjään lukenut lainkaan Wikipediasta lainaamiani tekstinpätkiä. Lisäksi kiinnostaisi tietää, miten ja miksi vain laumaeläin voi määritelmäsi mukaan domestikoitua (=kesyyntyä - hämmästyttävää, että joku väittää ettei lemmikkikissa ole muka domestikoitunut!)
   
 11. Drokk

  Drokk Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.11.2001
  Viestejä:
  1 576
  Saadut tykkäykset:
  4
  En ole väittänyt mitään tuollaista, lukisit itse tarkemmin. Edes läheskään kaikkia laumaeläimiä ei voi kesyttää, mutta koko tämä domestikoitumiskeskustelu on lähtöisin siitä, että vertasit kissaa koiraan. Ja se mitä minä olen yrittänyt sanoa, on se että jo näiden kahden eläimen peruskäyttäytymisessä on perustavanlaatuisia eroja.


  Edit: Toistetaan nyt viestini parin päivän takaa.

  sivulla on 188 on maininta mm. kissasta, joka ei täytä domestikaation 'sääntöjä' sosiaalisen laumaeläimen osalta : Kissa ja hilleri ovat ainoat kesytetyt yksinelävät reviirinisäkkäät

  Vastakysymyksenä voisin kysyä, että missä ihmeessä olen väittänyt että kissa ei kesytetty????
   
  Viimeksi muokattu: 08.08.2008
 12. j_a_k

  j_a_k Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.08.2007
  Viestejä:
  2 266
  Saadut tykkäykset:
  7
  Tuo on ihan vanhanaikainen uskomus, joka ei pidä paikkaansa. Olen montaa ennen luovutusikää kastroitua poikaa katsellut ja osa monet niistä on "miehekkäämpiä" olemukseltaan kuin jotkut samanikäiset pallit omistavat. Usein leikatuilla on lihaksikkaampi vartalo kuin leikkaamattomilla, leikkaamattomilla kun ei ole kuin lisääntyminen mielessä, ei ruoka ja riehuminen, jolloin "lihaksikas" kolli onkin vain kuseskeleva nahka luitten päällä.

  Ei nuo pillerit nartuille hyvästä ole. Riskeinä kohtutulehdukset (no kyllähän jatkuvat kiimatkin aiheuttaa) ja nisäkasvaimet. Kolleille ei Suomessa pillereitä ole tarjolla. Kyllä kissalle on paras vaihtoehto, jos ei kasvatuskäyttöön ole kissaa ajatellut, kastraatio/sterilisaatio.
   
 13. Jupe

  Jupe Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2000
  Viestejä:
  3 061
  Saadut tykkäykset:
  19
  Niin, yllä kirjoitin muuten ainakin seuraavat asiaan liittyvät lisäykset:
  "..huomioitava ettei nämäkään ole ongelmattomia ja osa niistä on eläimille varmaan suurellakin todennäköisyydellä vielä vaarallisempia kuin perinteiset ratkaisut,.."

  "..väliaikaisesti.." (viittauksena tiettyihin tarkoituksiin asian suhteen.)

  "Itse kyllä suosittelen leikkaamista hyvin lämpimästi molempien sukujen osalta sen yksinkertaisuuden ja käytännöllisyyden kautta, enkä varsinaisesti usko eläinten ylisuuriin kärsimyksiin tätä koskien."

  Mutta kuten sanottu yhdyn myös yo. j_a_k:n ajatukseen, vaikka lainaus on irti asiayhteydestä. Tunnistan nisäkasvainhoidon eräältä kantilta ja se pahalaatuisena johtaa leikkaukseen. Tässä voisi melkein heittää olevan kyse siitä leikkaako niinsanotusti "ennen vai jälkeen". Jälkeen on lisäksi kalliimpi. Se ei kuitenkaan tarkoita, että nisäkasvainta ei koskaan tule leikatulle, eikä se tarkoita, että pahalaatuinen kasvain tulee aina väistämättä leikkaamattomalle ehkäistyille tai, että sellainen kehittyisi erittäin nopeasti varsinkaan.

  Edellä monta sivua sitten sivuttiin myös parasta pointtia mikä kissojen leikkaukseen liittyy ja miksi kaikenlainen ehkäisy ilman muuta kuuluu tähän keskusteluun. Siksi on olennaista ottaa huomioon myös "kemiallinen ratkaisu" niille, joille muunlainen 'hoito' ei jostain meille tuntemattomasta syystä heti tai vuosiin käy. Esimerkiksi nuorten kissojen tapauksessa, josta ei vielä tiedetä annetaanko lisääntyä vai ei, tulee mieleen väliaikainen käyttötarve.

  Takas aiheeseen:

  Ketjun aihe on ns. kissahaitat mm. naapureille ja ties mille. Siihen homma siis tiivistyy. Vaikka leikkaus ei saisi kissahaittoja kokonaan kuriin, sillä on asiaan 99% ennaltaehkäisevä vaikutus. Juuri ne pahimmat haitat ja äärimmäiset harmit vähenevät. Tästä olisi hyvä saada positiivista tiedottamista kissanomistajille eteenpäin, koska uskon että moni ei myöskään tajua sitä itse eikä tuollainen turvan päristely, mitä on mm. noiden ignoroimieni henkilöiden tapauksessa lukenut, pahemmin auta. Leikkaamaton kissa ns. panee muutkin kissat liikkeelle. Lisäksi leikkaamaton kolli kiertelee kuseksimassa nurkkiin erittäin paljon runsaammin ja näkyvämmin. (En tiedä koskeeko tämä aspekti myös leikkaamattomia narttuja joiltain osin.) Asialla on suora yhteys haittoihin tai ne on jopa keskeinen oikea vaikutin ns. kissavihalle. On erittäin paljon leikattuja eläimiä (tai edellä viitatuin tavoin muulla tavalla ehkäistyjä) jotka eivät pahemmin liikahda edes naapurin puolelle kuin uteliaisuusvierailuille. Ne selviää väljissä ympäristöissään mainiosti, tiedän tämän koska kadullamme on juuri sellaisia tapauksia suurpiirtein kai kymmenkunta eikä niitä juuri tien päällä näe. Niiden reviiri on muutenkin pienempi ja sopeutuvat tarvittaessa helpommin kokonaan kotikissoiksi. Jos suurin osa kolleista leikattaisiin ja loput siitoseläimeksi tarkoitetut vaikka kemiallisesti tai vankina pitämällä poistettaisiin yhtälöstä, myöskään ei tulisi niin paljon ongelmallisia uusia kissoja ja myös nämä kissanvihaajien kommentit harvenisi harmien vähetessä ääritapauksiin.

  Suosittelen leikkausta kaikille kissoille, varmuudella se suku ei kuole sukupuuttoon. Asian varmistaa jo rotukissojen harrastajat. Erityisen paljon suosittelen kollien leikkaamista, koska haitat niiden osalta on 100 kertaiset.
   
 14. Vekka

  Vekka Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.02.2004
  Viestejä:
  1 022
  Saadut tykkäykset:
  8
  Jos haluaa välttämättä jääräpäisesti pitää kissaansa vapaana, mutta pikkulintujen ja muiden luontokappaleiden kuolemat valvottavat öisin, niin kannattaisi kokeilla vaikka kissalleen tämmöistä.
   
 15. CeeLo

  CeeLo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.06.2006
  Viestejä:
  1 123
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kannattaa pitää vapaana, Kumpulan siirtolapuutarhassakin mister Nikke on tappanut 80 hirvittävää tuohoa tekevää kania:thumbsup:
   
 16. burner

  burner Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.06.2007
  Viestejä:
  655
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ja satun tietämään että moni mökin omistaja on tuolla hyvillään tästä saalistuksesta. Helpottaa myös nyt syksyllä kanin metsästystä ihmisen toimesta tuolla alueella. Ainakin jossain vaiheessa oli puhetta vähentää tuota kanien kantaa metsästyksen muodossa. Ja nyt ei sitten puhuta mistään tuliaseista:)

  Sanoisin siis että tuolla alueella kissoista ainakin ollut enemmöän hyötyä kuin haittaa.
   
 17. j_a_k

  j_a_k Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.08.2007
  Viestejä:
  2 266
  Saadut tykkäykset:
  7
  Niin, Suomen luontoon kuulumaton kissa on tappanut myöskin luontoon kuulumattomia kaneja...
   
 18. marduk

  marduk Uusi jäsen

  Liittynyt:
  02.11.2002
  Viestejä:
  361
  Saadut tykkäykset:
  0
 19. Pazze

  Pazze Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  4 949
  Saadut tykkäykset:
  110
  Tänään oli tiensivussa toinen kissa nukkumassa ikiunta. Ehkä me saamme kissavapaan vyöhykkeen!!!
   
 20. CeeLo

  CeeLo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.06.2006
  Viestejä:
  1 123
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eikös kristitylle ihmiselle on annettu jonkinlaista vastuuta heikompien ja puolustuskyvyttömien suojaamisesta? Niiden kissojen oma syykö se on, jos ne ovat ulkona?
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 19.09.2008