Kiljun valmistus!

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana masterX, 04.07.2004.

  1. iluvai

    iluvai Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    759
    Saadut tykkäykset:
    6
    Viimeksi muokattu: 29.06.2015
  2. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    Kilju on nyt juomakelpoista. Valmistus oli kivaa puuhaa, joskin lappoaminen meni päin persettä. Olin tsekannut etukäteen että se toimii, mutta lorotin vain hetken ja lopetin. Ikävä kyllä kiljua siirtäessä tulo lakkasi n. puolen pullon kohdalla vaikka pullot oli asetettu selvästi eri tasoille ja kaiken olisi pitänyt toimia. Tuon kanssa sählätessä meni varmaan desi kiljua lattialle ja vähintään saman verran suuhun. Tuotteen alkoholipitoisuus tuli ainakin tuossa sähläyksessä varmistettua :) Lopulta kaadoin suoraan pullosta pulloon, mutta lappoamalla olisi joutunut heittämään paljon vähemmän menemään hiivasotkua.

    Olemukseltaan kilju on erittäin raikkaan ja ravitsevan näköistä eli kirkasta ja väriltään valkoviinimäistä. Lapotessa myös ajattelin, että sehän maistuu ihan samalle kuin (halpa) valkoviini. Kun paremmin maistoin mehuun sekoitettuna, niin maku on paljon pistävämpi ja kitkerämpi kuin valkoviinissä. Jopa n. 7% laimennettuna maistuu kitkerälle eli eipä tätä uudestaan tule tehtyä, ellei löydy jotain sopivaa mihin sekoittaa. Pitää kokeilla eri vaihtoehtoja. Nyt annan kuitenkin pullon olla jääkaapissa ja katson kirkastuuko se siitä jopa vettä muistuttavaksi. Ehkä se kitkerä makukin laimenee kun kirkastuu entisestään.
     
  3. Asarias

    Asarias Jutsait Tutaa! Tukijoukot

    Liittynyt:
    24.04.2007
    Viestejä:
    188
    Saadut tykkäykset:
    5
    Aikoinaan kun tehtiin kiljua, niin ei sitä laimentaa tarvinnut. Meni alas sellaisenaan. :king:
     
  4. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    Toki se alas menisi (itse asiassa se lapotessa raakana maistui jos ei nyt paremmalta, niin ainakin vähemmän inhottavalta kuin mehuun sekoitettuna), mutta se ei riitä. Juon alkoholia (olutta) muutaman kerran vuodessa humaltumistarkoituksessa, mutten ole koskaan pitänyt sen mausta. Kiljun teossa tarkoituksena juurikin oli luoda ainetta, jota voi sitten sekoittaa mehuun tai limuun ja lopputuloksena olisi olutta paremman makuista juomaa.
     
  5. tpi

    tpi Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.06.2001
    Viestejä:
    4 400
    Saadut tykkäykset:
    34
    Kiljua? Maun vuoksi? :hitme: :hitme: :hitme: :D
     
  6. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    Niin. En ole aiemmin maistanut kiljua. Yleensä kiljua pidetään pahana, mutta monien mielestä kilju voi olla todella hyvääkin mehuun sekoitettuna. Pakko se oli itse kokeilla, mutta tällä hetkellä ei vaikuta kovin lupaavalta tämä projekti.
     
  7. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 978
    Saadut tykkäykset:
    339
    Jos kilju olisi hyvää, se olisi jo kaupallistettu. ;)
     
  8. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 092
    Saadut tykkäykset:
    436
    Niin, tuota, en ole kiljua maistanut, mutta eikös simaa tehdä vähän samalla periaatteella? Ja makuhan on sitten ainakin hyvä.
     
  9. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    Vastaus on Sprite.

    Lopputulos on raikkaan helmeilevä ja kupliva. Mitään kitkeryyttä ei ole havaittavissa (oliskohan kitkeryys voinut johtua edellisessä kokeilussa siitä, että olin hetkeä aiemmin kaatanut pullosta pulloon = juoma oli hiivapitoista verrattuna kirkkaaseen pintakiljuun, jota join lapotessa ja nyt Sprite-testissä). En kyllä raa'asta pintakiljusta saa sen pahemman makuista kuin muistakaan 12% alkoholijuomista.

    Unohtui aiemmassa viestissä sanoa, että tätä kiljua ei edes tehty yhdellä vaan kahdella teelusikallisella eli perusohjeella. Pitää pistää uusi pullo tulemaan 1 tl ja katsoa onko entistäkin parempaa. Lappoiluunkin kiertotie keksitty eli siltäkin osin puhtaampi lopputulos odotettavissa.

    PS. Simaa voisi todellakin kokeilla. Se on juomien top-3:ssa ehdottomasti. Siinäkin kyllä mieluummin kokeilen sekoittaa kiljua oikeaan simaan. 12% "sima" voi olla aika pahaa + koostumukseltaan paljon vesikiljua sakeampaa eli on vaikeampi määrittää kuinka puhdasta tavaraa on kyseessä.
     
  10. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Kiljun tekeminen on laitonta, joten se on se ainoa syy ei kaupallistamiseen ;)

    Ps. Turbohiiva käyttöön
     
    Viimeksi muokattu: 18.07.2015