Kiljun valmistus!

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana masterX, 04.07.2004.

  1. lab_rat_

    lab_rat_ Guest Guest

    Liittynyt:
    30.10.2006
    Viestejä:
    41
    Saadut tykkäykset:
    0


    "Moonshine" on ainakin yksi termi. en vaan oo ihan satavarma tarkoitetaanko sillä just kiljua vai siitä tislaamalla valmistettua pontikkaa.
     
  2. lab_rat_

    lab_rat_ Guest Guest

    Liittynyt:
    30.10.2006
    Viestejä:
    41
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiljusammion tiukan sulkemisen yhteydessä kannattaa muistaa, että jos yhtenä lopputuotteena olevan hiilidioksidin osapaine kasvaa liiaksi, niin käymsreitti muuttuu maitohappokäymiseksi. Kaasuntasauksellisessa järjestelmässä muodostuu CO2:ta ja alkoholeja. Joista jälkimmäinen toivotaan jäävän pulloon. Mutta jos kaasut eivät tasaannu, niin CO2:ta ei muodostu vaa se sitoutuu etanolin eriasteeseen synnyttäen näin löpputuotteena maitohapon. Se on sitä samaa matskua mitä rokkarin kinttuihin kertyy kun hiilidioksi ei pääse keuhkoista ulos, koska sen rakennusainetta happea ei tervaiset hengitystiehyet kykene toimittamaan riittävästi urheilusuorituksen aikana. Sellasta kiljua kun dokaa pari mehukatillista, niin olo on kuin keuhkoahtaumatautisella hevarilla cooperin testin jälkeen, paitsi ettei tulllut edes känniin. Joten pieni reikä korkkiin tekee ihmeitä. Vesilukolla ei ole muuta virkaa kuin ns. maaginen tehtävä. se estää muiden mikrobien pääsemisen sisään prosessiin. Mutta niistä ei ole haittaa koska pullo jo ennestään sisältää niin paljon Saccharomyces cerevisiaeta joten pienet epäpuhaukset eivät pääse lisääntymään ja joutuvat vaan osaksi ravintokejua.
     
  3. lab_rat_

    lab_rat_ Guest Guest

    Liittynyt:
    30.10.2006
    Viestejä:
    41
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sä laitta 10 osaa vettä raanasta (kuslämpöistä)
    Sä sekotta 2-3 osaa sokeria veteen
    sekotta
    sä teke hokkouspokkus ja laitta 2/3 - 3/3 osa hiivapaketti suhdessa 20 litrassa.
    Tärkea merkitse päivä kalenterissa. Se päivä kerto jalon juhlajuoman nimi pullon eteketti kun se juotava. Hiiva anta juomalle henki, ja se henki on se jonka nimipäivä on kalentern mukaa sama päivä kun hiiva tutustuu uusi kotiin.

    Sitten sä hake kaupasta kaljaa viikon tarpeeseen. ja kaksi pullo mehukattia. sitä 1/7-1/12 laimennettevaa tiiviste.Sö jouda kaljaa kunnes pyttu hiljenee. sit sä isolla kauhalla koukki pinnalta paras laatu (crianza) uuteen pullon johon lisää lopuksi mehukattia maku mukainen määrä.

    Sä menet pankin rappusille ja antaa jokainen 16v tyttö maistiaiset ja sanoo "ei maksa mitä","mulla on kämpillä tätä vielä lisääkin". Ja ilta ole onnistua. Krapula tytössä, jalkoväli hellänä itsellä, eikä krapulaa. Kaikki onnellinen, eikä rahaa kulunut kun hyvin vähän saavutettuun kännin asteeseen verrattuna.
     
  4. Kari Häkkinen

    Kari Häkkinen Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.08.2008
    Viestejä:
    1 950
    Saadut tykkäykset:
    9
    Tarkoittaa kotipolttoista, eli pontikkaa.
     
  5. Kari Häkkinen

    Kari Häkkinen Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.08.2008
    Viestejä:
    1 950
    Saadut tykkäykset:
    9
    Duunikaveri selvitti: Hooch. Ainakin USA:ssa kilju tunnetaan tuolla nimellä.

    --

    No, eipä olekaan. Kyllä hoochkin taitaa olla kotipolttoista.
     
    Viimeksi muokattu: 17.11.2008
  6. Kari Häkkinen

    Kari Häkkinen Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.08.2008
    Viestejä:
    1 950
    Saadut tykkäykset:
    9
    Osaako joku määritellä onko Pruno kiljua vai kotitekoista viiniä?
     
  7. tsinivuo

    tsinivuo Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2002
    Viestejä:
    3 907
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jos sille vaikka EU:n nimisuoja saatas, jos sille ei ole vastinetta muissa maissa? :D
     
  8. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
    Laittomalle aineelle nimisuoja...heh. Toki muuttuu samantien lailliseksi, kun joukkoon iskee marjaa tahi hetelmää... Latinaksi moista moskaa voisi kait kutsua termillä aqua mortis... (aqua vitae, jos olkoon jalompi tisle)
     
  9. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Wikipedia mutuilisi seuraavaa: http://en.wikipedia.org/wiki/Kilju

    Eli sugar wine tuon mukaan (tai mikä ettei vain pelkkä homebrewkin voisi olla luonteva käännös).
     
  10. tpi

    tpi Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.06.2001
    Viestejä:
    4 400
    Saadut tykkäykset:
    34

    Tosin ei riitä se hedelmän lisääminen, pitää myös jättää lisätty sokeri (ja mahdollinen jauho/peruna) pois.
     
  11. CeeLo

    CeeLo Guest Guest

    Liittynyt:
    10.06.2006
    Viestejä:
    1 123
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laporatooriorotta, et kai yllytä rikokseen, meinatenkin seksuaali-sellaiseen? Toisaalta, jos kaikki onnellinen, niin mitäpä pienistä, pykälistä siis, muutenhan tässä ollaan kovinkin pieniin päin...
     
  12. Kari Häkkinen

    Kari Häkkinen Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.08.2008
    Viestejä:
    1 950
    Saadut tykkäykset:
    9
    Kyllä hooch taitaa sittenkin olla oikea englanninkielinen nimi:

    http://www.homebrewtalk.com/f25/sugar-wine-kilju-52716/

    Sugar wine-ilmaisua tuonkin keskustelun aloittaja tarjoaa (suomalainen?), mutta teksasilainen asiantuntija oikaisee Junior Memberiä.

    Paljastuu myös, että kyseinen keitos taitaa olla laiton myös USA:ssa.

    Suomalainen keksintö kilju ei ole. Suomessa on tehty kaksi omaa keksintöä: Salmiakki ja tekstiviesti.

    Harlinin Jäätävässä poltteessa venäläiset vangit tekevät muistaakseni kiljua. Ja eiköhän päihde vilahtele vähän jokaisessa suomalaista punkkia käsittelevässä elokuvassa.
     
  13. niiles

    niiles Sugar plum fairy Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.10.2003
    Viestejä:
    3 969
    Saadut tykkäykset:
    1
    No entäs xylitoli ja kuivauskaappi? :confused:
     
  14. Kari Häkkinen

    Kari Häkkinen Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.08.2008
    Viestejä:
    1 950
    Saadut tykkäykset:
    9
    Molemmat ovat sovellutuksia aikaisemmista keksinnöistä. Vähän kuten ylösalaisin käännetty kukkaruukku tuhkakuppina.
     
  15. cxt2

    cxt2 Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.03.2007
    Viestejä:
    699
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä on nyt unohdettu jalostaminen,vaikkakin jalostetun tuotteen lopullinen hinta on vain kolmasosa(kokonaishinta 40%:sena) valmiina saatavista.Joten suosittelen ALKOA
     
  16. CeeLo

    CeeLo Guest Guest

    Liittynyt:
    10.06.2006
    Viestejä:
    1 123
    Saadut tykkäykset:
    0

    Milläs tapaa xylitoli (siis todistetusti terveysvaikutteisena) on sovellutus jostain aiemmasta keksinnöstä? Meinaatko kenties sokeria? Se kun on hampahille vähemmän terveellistä...
     
  17. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
    Ksylitoli (oikea kirjoitusasu suomeksi) on eristetty ja keksitty jossain muualla kuin Suomessa (en nyt äkkipäätään muista missä). Sen ominaisuudet hammaskarieksen ehkäisyyssä ovat 100% suomalaista käsialaa. Sen valmistus puunjalostuksen sivuvirroista on 100% suomalainen keksintö. Ja ksylitoli ei ole sokeri vaan polyoli - sokerialkoholi. Varsinaiset sokerit ovat kemiallisesti hivenen erilaisia kuin puhtaat polyolit. Syklinen hemiasetaali (tai hemiketoni) on sokereiden tunnusmerkki.
     
  18. Kari Häkkinen

    Kari Häkkinen Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.08.2008
    Viestejä:
    1 950
    Saadut tykkäykset:
    9
  19. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    Vanheneeko kilju vesilukollisessa pullossa? Ajattelin, että voisin pistää ensimmäistä kertaa aikuisiällä kiljua tulemaan (ja se yksi teinivuosien kokeilu epäonnistui), mutta en alennu juomaan mitään hiivaliejua. Suunnitelmana on tehdä pari 1,5 litran pullollista, joihin molempiin litra vettä ja 2,5 dl sokeria. Prosentteja tulee käsittääkseni n. 12. Pistäisin hiivaa erittäin vähän, ehkä yhden teelusikallisen molempiin pulloihin. Käyminen kestäisi siis helvetin kauan (ehkä jopa viikkoja?), mutta lopputulos olisi luultavasti kirkasta kiljua. Tuo vanheneminen vaan vähän mietityttää.

    Laskeutuuko hiiva itsestään pohjalle siinä vaiheessa kun käyminen loppuu vai pitääkö pullot kärrätä kylmään?
     
  20. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Kylmään kärrääminen auttaa. Ja sitten kun hiiva on kylmässä laskeutunut pohjalle niin voi varovasti kaataa kiljun puhtaaseen astiaan siten, että mahdollisimman paljon hiivaliejua jää siihen vanhaan astiaan. Ja sitten taas kylmään.