Kiinnostavia pikku-uutisia

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana Samppa, 01.07.2005.

 1. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 125
  Saadut tykkäykset:
  188
  Pannaan nyt tasapuolisuuden nimessä tämäkin äsken silmiini osunut uutinen: Onko Olof Palmen murhasta epäillyllä Skandia-miehellä sittenkin alibi? ”Hän ei ollut Stig Engström, jonka näin”
  Positiivinen puoli on, että nyt kun Engström-linjasta tuli "virallinen totuus", niin tapauksesta kiinnostuneet tulevat jatkossa keskittymään juuri tämän linjan mahdollisuuteen/mahdottomuuteen. Paljonhan tämän ympärillä häärää älykkäitä ihmisiä, joiden kykyyn yhdistellä murhaillan tapahtumia luotan. Etelä-Afrikan, KGB:n, äärioikeiston ja kaikki muut linjat voi nyt toistaiseksi unohtaa.
   
 2. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 416
  Saadut tykkäykset:
  318
  Hesarin mukaan ahvenanmaalaiset haluavat muita suomalaisia saarilleen. Siis maksoi mitä maksoi:
  "Ahvenanmaalla siedetään virusriski, kunhan matkailijat vain tulevat: ”Olisi hyvä juttu, että Manner-Suomesta tultaisiin tänne nyt kipin kapin”"
  Tähän asti en ole koskaan nähnyt, että tuonne haluttaisiin suomenkielisiä.
   
  Viimeksi muokattu: 12.06.2020
 3. marko

  marko Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.01.2001
  Viestejä:
  1 751
  Saadut tykkäykset:
  10
  Ei kait sinne suomalaisia kaivata, mutta suomalaisten rahat kyllä kelpaisivat. Samahan oli jokunen vuosi sitten virossa. Haluttiin muita kuin suomalaisia turisteja, mutta kun suomalaiset alkoivatkin toteuttamaan virolaisten tahtoa alkoikin valitus, kun suomalaiset eivät enää käy siellä.

  https://www.is.fi/matkat/art-2000005912848.html

   
  ISPF3.4 tykkää tästä.
 4. Burkitsville

  Burkitsville Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  15.06.2010
  Viestejä:
  2 411
  Saadut tykkäykset:
  472
  Viimeksi muokattu: 14.06.2020
 5. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 125
  Saadut tykkäykset:
  188
  Aloin lueskelemaan Palmen silminnäkijöiden haastatteluja. Murhaa seuravaana päivänä eli 1.3. Inge Morelius, joka näki ampumisen, sanoi ampujan olleen pukeutunut polveen asti ulottuvaan takkiin. 1-2 minuuttia myöhemmin Yvonne Nieminen näki vain muutaman metrin päästä, kun samanlaiseen polveen asti ulottuvaan takkiin pukeutunut mies juoksi parinsadan metrin päässä murhapaikalta. Tällä juoksevalla miehellä oli myös samanlainen harvinainen rannelaukku tms. kuin Engströmillä tiedetään tuonakin iltana olleen. Lisäksi tämä juokseva mies katsoi useasti taakseen aivan kuin häntä ajettaisiin takaa.

  Tarinan heikko kohta voisi olla: Mistä voimme tietää, että Niemisen näkemä juokseva mies todella oli sama kuin se, jonka nähtiin poistuvan murhapaikalta? Yhdistävänä tekijänä on nuori silminnäkijä, joka lähti seuraamaan juoksevaa miestä. Tämä nuori silminnäkijä kohtasi rappusissa hyvin pian Niemisen ja kysyi tältä: "Oletko nähnyt juoksevaa miestä?" Tämä todistaa oman todennäköisyyslaskentani pohjalta yli 99 % varmuudella, että Niemisen vain jotain puoli minuuttia aiemmin näkemä juokseva mies oli tullut juuri siitä suunnasta, josta nuori silminnäkijäkin tuli. Eli suorinta tietä murhapaikalta.

  Yhdistetään tähän tieto, että Engström oli leimannut itsensä ulos Skandialta 1-2 minuuttia ennen murhaa. Hänellä kestää kävellä murhapaikalle 20-30 sekuntia.

  Inge Moreliuksen tarina alkoi elämään myöhemmin, kun hän omaksui mediasta tietoa ja alkoi yhdistelemään sitä omaansa. Tällaisen ilmiön tiedetään yleisestikin olevan totta. Myös Ljungvist kärsii siitä. Lainaamassani viestissä siis puhuu Ljungvist, ongelma on että murhasta on 34 vuotta ja hän ei ole aiemmin puhunut tuolla tavalla. Päinvastoin hän on kiistänyt nähneensä Engströmiä murhapaikalla. Jos minun pitää valita, uskonko 1.3.1986 Ljungvistia vai kesäkuun 2020 Ljungvistia, niin valitsen ensiksi mainitun.

  Engströmin kuulustelut liittyen hänen toimintaansa murhapaikalla ovat muuten hauskaa luettavaa, kun likinäköinenkin näkisi kilometrin päästä että niillä ei ole mitään yhteyttä todellisuuteen.

  Kaikista huvittavin yksityiskohta oli, kun hän sanoi seisoneensa murhapaikalla vieressä, kun yksi todistaja antoi lausuntoa poliisille aiemmin näkemästään juoksevasta miehestä. Samalla Engström oli sanojensa mukaan ajatellut "Herranjumala, tämä on ihan uskomatonta, tuo todistaja tuossa vieressäni kuvailee kanssani täysin samalla lailla pukeutunutta miestä. Meitä on siis pakko olla kaksi miestä, jotka ovat pukeutuneet täysin samalla tavalla." Engströmihän ei tietenkään voinut olla murhaaja, sen nyt todisti jo yksinään se että hengaili todistajana siellä murhapaikalla. Yhdistetään tähän kertomukseen fakta, että kukaan silminnäkijä ei muista edes nähneensä Engströmiä todistajana rikospaikalla.

  Loppuun vielä pakko sanoa, että toivottavasti kukaan ei kuvittele Engströmin olleen jokin "nero". Miehen valheet olivat ennen kaikkea aivan järkyttävän typeriä. Ikävä kyllä poliisi päätti aikoinaan pitää häntä julkisuudentavoittelijana sen sijaan, että olisi pohtinut että kyllä, se on ihan mahdollista että joku on niin tyhmän lapsellinen, että pyrkisi tällä tavalla hälventämään epäilyksiä omalta osaltaan puhumalla niin sietämättömän epätotta paskaa, että kuka tahansa oikeasti järkevä ihminen moisesta 5-vuotiaan tasolla olevasta valehtelusta uskoisi jäävänsä kiinni jo minuutissa eikä siksi edes yrittäisi sellaista. Lopulta, ironista kyllä, uskon että tuo järjetön käyttäytymistapa esti Engströmin kiinnijäämisen. Muutoin olisi varmasti ennen pitkää selvinnyt, että hän leimasi itsensä Skandialta ulos ja pukeutui täsmälleen Niemisen kuvailemalla tavalla. Nyt hänet pelasi nähdäkseni se, että hän oli itse aloitteellinen, minkä vuoksi poliisit ajattelivat, ettei kukaan voisi olla niin hölmö että toimisi hänen tavallaan jos olisi oikeasti syyllinen.
   
  Viimeksi muokattu: 16.06.2020
 6. marko

  marko Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.01.2001
  Viestejä:
  1 751
  Saadut tykkäykset:
  10
 7. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 125
  Saadut tykkäykset:
  188
  Tiedän, mutta Inge Moreliuksen alkuperäiselle havainnolle antaa tukea se, että hän kuvaili hyvin uskottavasti sen minkä pystyi näkemään. Eli pitkä, polviin ulottuva takki. Se on helppo havaita, sen sijaan mitään yksityiskohtia kengistä ym. puolestaan ei niin kaukaa siinä valaistuksessa pystyisi tekemään. Yvonne Niemisen havainnolle taas antaa tukea se, että hän käytännössä kuvaili Engströmin pukeutumisen niin hyvin, että sen seurauksena tämä itse päätti ottaa poliisiin yhteyttä, koska koki kuvauksen vastaavaan niin hyvin itseään.

  Keskityin myös nimenomaan ensimmäisiin kuulusteluihin heti murhan jälkeen, koska ne on niitä oikeasti luotettavia. Muistikuvat on tarkkoja, jne. Sen jälkeen median vaikutus alkaa näkyä ja kenties jopa asiasta nähdyt unet alkaa vääristää todellista kokemusta, ei pysty erottamaan sitä mikä tapahtui oikeasti ja mikä näky oli unessa.

  Tarkennan aiempaa viestiäni sen verran, että Engströmiltä oli kyllä järkevä teko ottaa itse yhteyttä poliisiin sen jälkeen, kun täydellinen kuvaus hänestä oli julkaistu lehdessä ja hän tiesi leimanneensa itsensä ulos Skandialta 2 minuuttia ennen murhaa, mutta se itse valehtelu oli todella surkealla tasolla. Tarinat oli niin täynnä aukkoja, ettei kukaan voinut uskoa niitä.

  Suurimmaksi mysteeriksi tässä jää lopulta se, miksei Lisbeth tuntunut haluavan miehensä murhaa ratkaistavan. Skandia-mieshän oli jollain tavalla mukana politiikassa, joten olisiko sitä kautta ollut jokin kytky Palmen pariskunnan ja Skandia-miehen välillä? Kiristystä, pieleen mennyt tapaaminen? Skandi olisi uskaltanut myös paistatella lehdissä sen vuoksi, että tiesi ettei Lisbeth puhuisi hänestä vaikka tiesikin sen olleen hän. Noh, pelkkää tyhjää spekulaatiota tämä...
   
 8. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 940
  Saadut tykkäykset:
  778
  Sen enempää Palmeen kantaa ottamatta, niin mielestäni tuo on todella mielenkiintoista, että miten helposti ihminen muistaa asioita väärin. Siitä on nyt parisen vuotta aikaa, mutta luin tutkimuksen, joka oli tehty jenkeissä silminnäköijoiden luotettavuudesta. Käytännössä siinä todettiin, että silminnäkijöiden luotettavuus on 50/50. Eli melkeinpä arvaamalla pääsisi samaan.

  Monissa muissakin kuin rikosten yhteydessä silminnäkijät ovat usein ihan sekaisin. Lentoturmatutkinnassa useasti silminnäkijät kuvailevat lentokoneesta tulleen liekkejä tai jopa räjähtäneen ilmassa yms. vaikka sitten lopulta selviääkin, että mitään tuommoista ei ole tapahtunut. Pieni auringonvalon heijastus siivestä ja jonkun huutama "se räjähti" tai " se on tulessa" voi saada kaikki silminnäkijät ajattelemaan siten.

  Toinen hauska juttu on se, miten huonosti ihmiset muistavat vanhat tapahtumat. Tuosta oli ehkä Tiede-lehdessä joskus kauan kauan sitten (eli muistanko väärin? :D) juttua, että ihmiset helposti muistavat 10 vuotta vanhat tapahtumat ihan väärin tai jopa sellaisina, jotka heille itselleen ovat tapahtuneet, vaikka ne olisivat tapahtuneet jollekin toiselle tai ovat vain lukeneet aiheesta, tai vain nähneet unta.

  Yhdessä Myytinmurtajien jaksossa oli mielenkiintoinen pieni tutkimus hypnotisoinnin vaikutuksesta silminnäkijähavaintoihin. Taisivat kaikki (taas muistikuva, onko väärä? :D) kokeessa olleet muistaa enemmän asioita, kun heidän hypnotisoitiin.
   
 9. Valentino

  Valentino Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.03.2008
  Viestejä:
  546
  Saadut tykkäykset:
  43
  Tv:ssä esitettiin kymmenisen vuotta sitten ruotsalainen minisarja, jonka mukaan Palmen murhaaja olisi kuulunut Ruotsin turvallisuuspalveluun (jos nyt muistan aivan oikein). Sarja oli ruotsalaiseksi "mycket bra".
   
 10. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 125
  Saadut tykkäykset:
  188
  Ruotsissa oli jo vuonna 1991 kirjoitettu Proletaren-lehdessä Engströmin ympärillä olevista kysymyksistä. Nyt viime vuosina, kun aiheesta on alettu puhumaan, artikkelin kirjoittaja sanoo että hänelle ei silloin melkein 30 vuotta sitten reilun tunnin mittaisen haastattelun perusteella syntynyt kuvaa, että Engström olisi ollut liipasimesta vetäjä. Sen sijaan hän pitää mahdollisena, että hän oli mukana salamurhajuonessa.

  Mielenkiintoista tietoa siinä artikkelissa. Skandian jättimäisessä rakennuksessa työskenteli normaalisti tuhansia ihmisiä, mutta 28.2. oli perjantai-ilta ja kello oli yli 23. Koko rakennuksessa oli vain kolme henkilöä, kaksi vartijaa ja Stigu. Kello 22.35 oli tullut tieto johonkin järjestelmään, että takaovi oli auki. Kello 23.22 kirjautui tieto, että ovi meni kiinni. Palme murhattiin minuuttia aiemmin, kello 23.21. Mitä ihmettä?

  Muita ihmeellisyyksiä:
  - Engström oli lähdössä hiihtolomalle heti murhaa seuraavana päivänä. Tämä on syy siihen, että hän työskenteli iltamyöhään asti yrittäen saada työt valmiiksi ennen lomaa.
  - Engströmillä ainoana henkilönä koko Skandialla oli työhuoneensa ovessa oma lukkojärjestelmä.

  Motiivin osalta syyttäjän esitys olikin luvattoman huono. Jos tekijä oli Engström, niin uskonko oikeasti, että hän vain sattumalta törmäsi kadulla Palmeen ja hetken päästä päätti ampua tämän jonkun pienen sananvaihdon seurauksena? En sitten millään. Lisbeth Palmenkin toiminta oli niin outoa, että jokin suurempi kuvio luultavasti on taustalla ja sen syytä on melkein mahdoton edes arvailla. Oliko poliittisilla vastustajilla jotain arkaluontoista materiaalia Palmesta? Lisbeth pelkäsi kuoleman jälkeenkin sen esiin tulemista, joten ei tehnyt yhteistyötä poliisin kanssa?
   
 11. Burkitsville

  Burkitsville Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  15.06.2010
  Viestejä:
  2 411
  Saadut tykkäykset:
  472
 12. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 940
  Saadut tykkäykset:
  778
  htavilap ja mdk 5.1 tykkäävät tästä.
 13. Burkitsville

  Burkitsville Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  15.06.2010
  Viestejä:
  2 411
  Saadut tykkäykset:
  472
  No, mitäpä luulet?
   
  nepa tykkää tästä.
 14. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 662
  Saadut tykkäykset:
  173
  Kai tuo nyt on ihan odotettavissa oleva muutos. Täällä Oulussa alkaa kiinteällä vedellä olevat taloyhtiöt olla harvinaisuus ja esim. vajaa vuosikymmen sitten asuessani 60-luvulla rakennetussa kerrostalossa sinnekin asennettiin lopulta vesimittarit. Varmasti se monelle on kulttuurishokki, jos on tottunut etenkin kuumalla vedellä läträämään: vesimittarien asennuksen jälkeen tulikin sitten vuoden päästä vajaan tonnin lisälasku kun puoliso ei ollut lakannut käymästä puolen tunnin kuumissa suihkuissa päivittäin.

  En ole vielä itse asiassa selvillä omasta kulutuksesta, kun vastikään tuli erottua, eikä uudessa asunnossa ole luettavia vesimittareita. Käyn kuitenkin alle viiden minuutin suihkuissa kuumasta kaukana olevalla vedellä (suihku kiinni aina kun pesuaineita levittää), huudatan astianpesukonetta kerran kahdessa päivässä ja pesukonetta kerran viikossa. Voisi kuvitella, että tällä käytöllä ei tarvi paljon ylimääräisiä maksella 15 euron vesiennakon lisäksi. Tästä saanee kiittää armeijassa käymistä, sillä varmastikin ainoa hyvä sieltä käteen jäänyt asia oli juurikin tuo tehokas suihkussa käyminen, joka tuli tavaksi. Vaikka elämäntavat olisivatkin toiset, niin en henkilökohtaisesti tästä niin nyt v#ttuuntuisi, kun eihän se nyt huono asia ole, jos joutuu säästäväisemmin luonnonvaraa käyttämään.
   
 15. Snäckby

  Snäckby Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.04.2016
  Viestejä:
  1 263
  Saadut tykkäykset:
  60
  Onneksi ei tarvitse noiden kommarien päätöksistä välittää. Maalämmöllä lämpiää ja sähköllä jäähtyy.
  Näin kesäisin vettä kyllä kuluu kun yli 100m on kasteluletkuja. Nytkin kastelija pyörii takapihalla....
  Paskat muuten Eerola vie jonnekkin Kehä 3 pohjoispuolelle.
  HSY pelkkä tuleva vesi on kyllä tosi halpaa.
   
  Viimeksi muokattu: 23.06.2020
 16. Hippo

  Hippo Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  2 056
  Saadut tykkäykset:
  162
  Meillä on kiinteä laskutus 18e/lärvi/kk taloyhtiossä Helsingissä. Ymmärtääkseni tuo ei aivan kata taloyhtiömme vesilaskua, mutta erotus on sen verran pieni, ettei tuota ole katsottu aiheelliseksi korottaa. Suurempi ongelma yhtiössämme lienee muutamat vuokra-asunnot, joissa voi majailla kerralla useampikin ulkomaalainen työläinen kerralla, jolloin vesilasku voi olla pahasti alikanttiin kys. asuntojen osalta. Noiden osalta mittaukseen perustuva laskutus korjaisi tilanteen
   
 17. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 940
  Saadut tykkäykset:
  778
  Huomaatko omat "lienee", "voi olla" -sanat?
  Onko mitään faktaa siitä, että he eivät maksa jokainen vesimaksua? Jokainen asukas pitää ilmoittaa isännöitsijälle. Se on vähintään vuokranantajan tehtävä. Joten sen sijaan, että haukut asukkaita, niin kysyppäs vuokranantajalta, että onko ilmoittanut jokaisen asukkaan isännöitsijälle. Silloin myös vesilaskut tulevat oikein.

  Tällä tavalla ne "ulkomaalaiset eivät maksa asumisesta, mutta saavat puhtaana käteen tonnin kuussa tekemättä mitään" -huhut alkavat...
   
 18. Hippo

  Hippo Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  2 056
  Saadut tykkäykset:
  162
  Joskus jutellut hallituksen jäsenten kanssa. Ongelma on että siellä voi olla 1-6 raksaäijää majailemassa enemän tai vähemmän tilapäisesti. Jotenkin en jaksa uskoa että vuokranantaja ilmoittaa jokaisesta muutoksesta isännöitsijälle. Saman "ongelman" kanssa ollaan taloyhtiöissä joissa on paljon airbnb kämppiä. Jos joku sellaisen omistaa niin voi varmaan valottaa käytäntöjä?

  Mutta kuten kerroin, vesimaksut menevät taloyhtiössä suurinpiirtein tasan, joten mistään elämää suuremmasta ongelmasta ei ole kyse.
   
 19. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 940
  Saadut tykkäykset:
  778
  Sen verran jatkan, koska on mielenkiintoinen aihe, että jokaisesta toki pitää ilmoittaa, mikäli heillä on vuokrasopimus. Sitten taas, jos sitä ei ole, niin lakia pitää tutkia sitten tarkaan, että mikä on vierailua tai tilapäistä majoittamista.

  En ole lain asiantuntija tuolta osin eli en osaa väliaikaismajoittujien tai airbnb-majoituksen vesimaksuista sanoa. Mutta useamman vuokra-asunnon omistajana voisin _veikata_ (eli luultavasti menee päin peetä), että vesimaksun määrän voisi laskea keskiarvon mukaan. Mutta helpoimmallahan sitä pääsisi, kun olisi mittarit käytössä. Ja veikkaan, että ainakin 90% asunnoista nykyään käytetään mittareita.

  Mutta mielestäni on hienoa, että joka paikassa aletaan mittaamaan vedenkulutusta. Edellisessä asunnossa asuimme vuosia kiinteällä vesimaksulla ja mielestäni se ei kovin hyvä asia ollut. Lapsetkin helposti oppivat vääränlaisen tavan käyttää (lue: tuhlata) vettä.
  Nyt on maksu sidottu kulutukseen ja edellisen asunnon vaikutuksen kyllä huomasi ensimmäisinä kuukausina. Varsinkin lapset käyttivät vettä ihan surutta. Nyt on onneksi opittu jo järkevämpään tapaan.
  Suomessa veden riittäminen ei toistaiseksi ole iso ongelma, mutta muualla maailmassa yksi suurimmista. Suomalaistenkin on hyvä oppia käyttämään vettä säästeliäästi. Kyllä sitä yllättävän nopeasti uudessa asunnossa huomasi, miten vettä voi käyttää paljon vähemmänkin ja silti se ei ole pois mistään.
   
 20. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  Kai puolisosi maksoi itse kuluttamansa vedet? Etkä sinä joutunut maksamaan osaa siitä:eek:

  Jaa sinähän käytät astian pesukonetta ja pyykin pesukonetta huomattavasti useammin kuin minä. Itsellä tule varsinkin arkena syötyä aina samoista likaisista astioista mistä on syöty jo useammpanakin päivänä. Suihkussakin tulee käytyä 1-2 kertaa viikossa nytkin haisen kuin rankkitynnyri kun on tullut vähän hikoiltua:D