Keskikaiutinta vaihtamassa

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Boulder, 01.10.2011.

 1. Boulder

  Boulder Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.11.2002
  Viestejä:
  296
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olen päivittämässä onnetonta tuulipukukotiteatteriani keskikaiuttimen osalta. Tällä hetkellä edessä sivuilla on Audio Pron Stage 5.1:t (lattiakaiuttimia), keskellä AP Stage 33 ja takana AP Stage 22. Subbaria ei ole kun ei ole oikein kunnon paikkaa sille.

  Omiin korviini keskikaiutin jää ääneltään kovin ohueksi ja olen harkinnut sen vaihtamista joksikin toiseksi. Onko hyviä vinkkejä? Budjetti ei ole kovinkaan suuri, sen huomannee jo muista kaiuttimista.

  Vahvarina toimii vielä vähän aikaa vanha Sony STR-DE495, joka vaihtuu lähiaikoina Yamahan RX-V567-malliin.
   
 2. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 097
  Saadut tykkäykset:
  359
  Ideaalitilanteessa keskikaiutin on sama kuin pääkaiuttimet. Koska sinulla on lattiakaiuttimet edessä, ei tämä ole oikein mahdollista. Hyvin toimii myös tilanne jossa keskikaiutin on pääkaiuttimien "pikkuversio" eli ääneltään identtinen bassoa lukuunottamatta. Audio Pro ei taida tarjota tällaista ratkaisua. harva kaiutinvalmistaja on tätä valitettavasti tajunnut.

  Mainitset keskikaiuttimen ohuuden. Eihän sieltä ole tarkoituskaan mitään jytinöitä kuulua vaan lähinnä elokuvien dialogi. Ilmeisesti sinulla etukaiuttimien äänellinen integraatio on pielessä ja se ilmenee tänä "ohuutena", toisinsanoen keskikaiutin ei sulaudu pääkaiuttimien luomaan äänikuvaan kuten pitäisi.

  Kokeile ottaa keskikaiutin kokonaan pois systeemistä. Keskikaiutin kun pitää olla ihan oikeasti äänikuvaan sulautuva ja oikein sijoitettu toimiakseen kunnolla ja parantaakseen äänikuvaa.
   
 3. Boulder

  Boulder Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.11.2002
  Viestejä:
  296
  Saadut tykkäykset:
  0
  Äänen ohuudella tarkoitan sitä, että mielestäni keskiäänet korostuvat turhan paljon diskantin kustannuksella. Voisiko tämä johtua siitä, että kaiutin on hyllyssä television alla lähes (parketti)lattian tasolla?

  Täytyy nyt kokeilla, löytyykö Yamahasta mahdollisuutta säätää ääntä kaiutinkohtaisesti. Todennäköisesti se ei onnistu kun kyseessä ei ole mikään high-end -vahvistin. Kokeilin myös ottaa keskikaiuttimen kokonaan pois käytöstä, mutta ainakin konserttitallenteissa sen puutteen huomasi turhan selvästi.
   
 4. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 097
  Saadut tykkäykset:
  359
  Lattian läheisyys ja hylly toki muuttavat huomattavasti sointia.

  Television päällä sointi lienee yhtenäisempi. Lattian läheisyyttä voi kuitenkin kompensoida yksinkertaisella kytkennällä keskikaiuttimen ja vahvistimien välillä (tavallaan lisäjakosuodin). Eli sarjaan kaiuttimen kanssa vastuksen, bipolaarikondensaattorin ja muovikondensaattorin rinnankytkentä. Minulla on tuollainen kytkentä keskikaiuttimella koska kaiutin on vain n. 20 cm lattiasta. Kondensaattorit olivat 100uF (bipolaari), 10uF (muovi). Vastusarvoa en muista, olisiko jotain 47 ohmia? Muovikondensaattori tarvitaan jotta diskantit menevät puhtaasti läpi. Kytkentä vaimentaa n. alle 300 Hz taajuuksia.
   
 5. juukelis

  juukelis Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.12.2006
  Viestejä:
  130
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä tuosta taitaa löytyä taajuuskorjain keskikaiuttimelle. Manuaalista selviää onko ja miten toimii.