[Arkistoitu] Kauhukirjailija no 1

Keskustelu osiossa 'Kierrätyskeskus' , aloittajana glottis, 26.09.2003.

?

Kauhukirjailija no 1

 1. Stephen King

  65 ääntä
  45,5%
 2. Clive Barker

  4 ääntä
  2,8%
 3. H.P. Lovecraft

  41 ääntä
  28,7%
 4. Edgar Allan Poe

  8 ääntä
  5,6%
 5. Mary Shelley

  1 ääntä
  0,7%
 6. Bram Stoker

  3 ääntä
  2,1%
 7. Peter Straub

  1 ääntä
  0,7%
 8. Boris Hurtta

  1 ääntä
  0,7%
 9. Robert Bloch

  0 ääntä
  0,0%
 10. Robert E.Howard

  0 ääntä
  0,0%
 11. Clark Ashton Smith

  0 ääntä
  0,0%
 12. Joku, joka puuttuu listalta ja kerron kohta kuka

  7 ääntä
  4,9%
 13. Kauhu ei kiinnosta!

  12 ääntä
  8,4%
Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.
 1. glottis

  glottis New Member

  Liittynyt:
  01.11.2001
  Viestejä:
  4 650
  Saadut tykkäykset:
  5
  On taas se aika viikosta kun Glottis pistää pollinsa pystyyn ja tällä kertaa kysellään parasta kauhukirjailijaa... pistin tuohon muutaman vaihtoehdon niistä luetuimmista ja legendaarisimmista, mutta sana on vapaa etenkin jos lempparia ei listalta löydy.

  Niille, jotka ihmettelevät Robert E.Howardin valintaa listalle kerrottakoot, että mies kirjoitteli aikoinaan samaiseen Weird Tales-lehteen kuin Lovecraftkin ja näin hän loi mainetta kauhunovellistina paljon ennen kuin alkoi kirjoittamaan Conanin ja kuningas Kullin seikkailuista :) Clark Ashton Smith kuuluu samaan Weird Tales-jengiin kuin Lovecraftkin ja muita nimiä tuskin tarvitsee esitellä :cool:

  Boris Hurtta on taasen kotimainen kauhunovellisti, josta en ole kuullut pitkään aikaan mitään (enpä ole kyllä kovin aktiivisesti seurannutkaan) erityistä.

  Olkaa hyvät
   
 2. shack

  shack New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  21.05.2002
  Viestejä:
  2 880
  Saadut tykkäykset:
  2
  Dean Koontz :thumbsup:

  Olen lukenut muutaman kirjan (mm. Aaveet ja Kylmä Kuu) ja ne ovat olleet lukemisvaivan arvoisia. En väitä että muut olisivat huonoja vaihtoehtoja en ole yhtään heidän kirjaansa vaan lukenut. Kaikki lukeminen on menny lähinnä fantasiakirjojen (ei jallu tms) puolelle.
   
 3. steffe79

  steffe79 Silentium est aureum Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.05.2002
  Viestejä:
  4 147
  Saadut tykkäykset:
  7
  Omat suosikkini ovat Lovecraft, Poe ja Straub. Näistä voittajaksi rinnan mitalla julistetaan Lovecraft. Dagon, The Dunwich Horror ja The Call of Cthulhu ovat kuolemattomia kauhukirjallisuuden klassikoita.

  Stephen King, pyh. En ole ikinä innostunut miehen kirjoista.
   
 4. jimmy_frost

  jimmy_frost Guest

  Liittynyt:
  17.09.2001
  Viestejä:
  128
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lovecraft. Hän on kauhun esi-isä, vaikkakin otti oppinsa Poen tyylistä. Visiot mitä Lovecraft loihti, ei ole kohdannut voittajaansa. Clive Barker kävi lähellä mutta on silti kakkonen tällä alalla.
   
 5. xander

  xander New Member

  Liittynyt:
  16.12.2002
  Viestejä:
  1 507
  Saadut tykkäykset:
  1
  Stephen King
   
 6. Jan

  Jan Active Member

  Liittynyt:
  21.09.2002
  Viestejä:
  1 602
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämä nyt on hieman Off-Topic, mutta menkööt:

  Itse en vastannut polliin, koska en ole kauhua juurikaan lukenut. Suositelkaa minulle jotain lukemista kun kriteereinä on seuraavat:

  -Ei saa olla liian konkreettisesti yliluonnollista, eli ei mitään selkeitä satuolentoja - jotain sopivaa mystiikkaa saa olla, muttei mitään liian pitkälle (epäuskottavasti) selitettyjä juttuja. Eli kauhua, jossa psykologialla on suuri osuus.

  -Edelliseen liittyen; ei saa liikaa nojautua kristillisyyteen - sen verran pakana olen että perkeleillä & belsebuubeilla tms. pelottelu lähinnä ikävystyttää.

  -Elokuvia, jotka täyttävät ylläolevat kriteerit: esim. Se7en, Misery, Rosemary's Baby (siinä on noitia, mutta niitä ei ole selitetty puhki).
  -Esim. Exorcist ei toimi juuri ollenkaan minun kohdallani.

  Eli mitä "luonnollista", "psykologista", "ihmisen pimeään puoleen" liittyvää kauhua kannattaisi lukea? Suotavaa olisi myös että kirjalla olisi joitain suurempia filosofisia teemoja kuin PÖÖ-efektit.
   
 7. Mahoney

  Mahoney New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.09.2001
  Viestejä:
  3 826
  Saadut tykkäykset:
  7
  Minäkään en voi noihin vastata, koska olen niin vähän lukenut kauhua, mutta toistaiseksi paras mielestäni on ollut James Herbert ja parhaana teoksena Usva. Kukaan muu lukenut, mielipiteitä?
   
 8. glottis

  glottis New Member

  Liittynyt:
  01.11.2001
  Viestejä:
  4 650
  Saadut tykkäykset:
  5
  Kyllä se Straub taitaa olla yksi parhaita... yksi hyvä on myös Ray Garton, jonka kirja Paholaisen profeetta on tuossa hyllyssänikin luettuna moneen kertaan.
   
 9. Kaltsu

  Kaltsu New Member

  Liittynyt:
  20.03.2003
  Viestejä:
  362
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olen lukenut samaisen kirjailijan "Rotat", joka oli kyllä varsin onnistunut jännitys/kauhukirja. Tosin muutama liiankin ällöttävä kohtaus mukaan mahtui.
   
 10. Jarkko G.

  Jarkko G. Samppa ja Hurricane :| Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.08.2001
  Viestejä:
  12 980
  Saadut tykkäykset:
  33
  Kauhua ei tule luettua, dekkarit riittää.

  Kyllä kuitenkin Stokerin Dracula on tullut luettua ja se oli kaikessa tahattomassa koomisuudessaankin erittäin mukaansa tempaava kokemus.
   
 11. sippe

  sippe New Member

  Liittynyt:
  02.08.2002
  Viestejä:
  345
  Saadut tykkäykset:
  0
  Noista vaihtoehdoista Lovecraft, mutta paras on W.H. Hodgson. Hänen alun perin 1908 ilmestynyt romaani Kauhujen talo on valittu kaikkien aikojen parhaaksi kauhuromaaniksi, jättäen taakseen mm. Lovecraftin legendaarisen 'Charles Dexter Wardin tapaus' romaanin. Brittiläisen äänestyksen kaikkien aikojen 10 parhaan kauhukirjan joukkoon pääsi kolme Hodgsonin kirjaa.
   
 12. superpallo

  superpallo New Member

  Liittynyt:
  22.11.2001
  Viestejä:
  1 853
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kauhua tuli luettua joskus, enää ei juuri ollenkaan. Ja kyllä se Lovecraft oli ehdottomasti paras.
   
 13. jokkea85

  jokkea85 New Member

  Liittynyt:
  10.02.2003
  Viestejä:
  588
  Saadut tykkäykset:
  1
  Teppo on kunkku, eli Stephen King. Parhaillaan Uneton yö kesken, itse asiassa ensimmäisiä lukemania genren kirjoja.
   
 14. tnjrp

  tnjrp New Member

  Liittynyt:
  01.03.2002
  Viestejä:
  301
  Saadut tykkäykset:
  1
  Taisi olla brittiläinen äänestys :p

  Ei sillä, arvostan kyllä itsekin vanhaa kunnon William Hopea. Tosin hänen paras teoksensa ei ole kauhua oikein millään mittarilla (Kauhujen talo eli The House on the Borderland on ehkä hieman rajatapaus), vaan monumenttaalinen synkkä fantasia The Nightland. Sen rankkaisin ylipäätään vaikuttavimpiin kirjallisiin teoksiin, joita on tullut puurrettua, vaikkei se kaikkien makuun taatusti olekaan. On murheellista, että Hodgsonin kirjallinen ura kattoi vaivaiset 11 vuotta. Tiedä mitä mies olisi vielä vanhoilla päivillään luonut.

  Mainitsematta etupäässä jääneistä wanhoista mestareista myös Arthur Machen on tutustumisen arvoinen, varsinkin The Great God Pan on vielä tänä päivänäkin sangen vaikuttavaa luettavaa. Machenhan inspiroi esim. juuri Lovecraftiä, kuten myös Algernon Blackwood varsinkin loistavalla novellillaan The Willows (A.B:tä en tosin itse noin yleisesti ottaen laskisi kovin merkittäväksi kauhukirjailijaksi).
   
 15. tatska

  tatska Member

  Liittynyt:
  24.02.2003
  Viestejä:
  525
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kingiä tullut noista eniten luettua, joten sen vastasin. Kingin parhaita teoksia ehfottomasto ovat: Hohto, Epätoivon kaupunki, Painajainen ja Christine.

  Pitäisi varmaan noihin toisiinkin kirjailijoihin paneutua syvemmin...
   
 16. vicke

  vicke Member

  Liittynyt:
  06.05.2002
  Viestejä:
  287
  Saadut tykkäykset:
  0
  Peter Straub. Jos näkisit minut on suosikki-opus kaverilta. Kingiä tullut määrällisesti enemmän luettua(tietty julkaissutkin enämpi), mutta ei ole iskenyt ylä-asteen jälkeen. Barkeria ja lovecraftia on tullut myös paljon luettua, mutta ne eivät kirjallisina elämyksinä ihan straubin tunnelmoinnin luokkaa...
   
 17. koomikko

  koomikko Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2000
  Viestejä:
  478
  Saadut tykkäykset:
  2
  Kaikki yllämainitut on tullut kahlattua läpi ja Lovecraftin julistan täten ykköseksi. Miehellä taisi viirata oikeasti sen verran päästä, että vainoharhaiset visiot välittyvät erinomaisesti kirjan sivuilta. Joku ilkeämielinen voisi teilata Lovecraftin tuotannon toisteiseksi juuri samasta syystä. Paraikaa on menossa The Dreams in the Witch-House, kun kerta Suomalaisen alesta löytyi kokoelmista puuttuneet loputkin novellit.

  King oli vielä kahden kympin korville asti suosikkini nimenomaan tarinan kertojana ja henkilöhahmojen luojana, mutta minkäänlaista mielenkiintoa ei ole lähteä toista kertaa vetämään sitä repertuaaria. Straubin ja Koontzin leimaisin tylysti Kingin koulukuntalaisiksi siinä missä Clark Ashton Smithin Lovecraftin hännystelijäksi (aikookohan joku oikeasti valita CASin parhaaksi kauhukirjailijaksi ikinä tässä pollissa :))

  Shelleyllä ja Stokerilla on perustellusti legendan paikat pedattuna kirjallisuuden historiassa, mutta suppea tuotanto ei kuitenkaan takaa paikkaa muiden edellä. Poe olisi tästä vanhemmasta kööristä ainoa varteen otettava kilpailija kuninkaan paikasta, mutta ehkä Poellakin tarinoissa ihmetellään mystisyyksiä ja eriskummallisuuksia siinä määrin, että kunnon kauhun saralle ei päästä kuin aika ajoin.

  Barkerin riettaan moderni kauhu (mikä se oli se syöpäkasvain tarina) lämmitti sekin aikoinaan, mutta siitä puuttuu täysin sellainen tenho, jolla päästäisiin historian kirjoihin. Barkerin tuotantoa ei tee lainkaan mieli lukea uudelleen.

  Hurtan pääsy mukaan listalle oli kiva yllätys, vaan vielä enemmän yllättäisi jos Boris saisi ääniä tuollaisessa seurassa. Hurtta ja aikoinaan myös S. Albert Kivinen edustavat kyllä suomalaista aatelia Kari Nenosen rinnalla.

  Blochilta muistan ainoastaan sen yhden (tuskin olen ainoa) kirjan, jonka tarinaa vielä myöhemmin väkisin jatkettiin. Harvoja tapauksia, joissa leffa on parempi kuin kirja.

  Howardin ansiot ovat aivan jossain muualla kuin kauhussa, olkoonkin että asia on juuri niin kuin glottis alustuksessaan mainitsi. Ja mikä ettei vanhan kimmerialaisenkin tarinoissa leiju vahva kauhun henkäys taustalla, mutta silti viistää vähän eri genren puolelle.

  Loppukaneettina vielä voisi tuumata, että Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn! Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! :D
   
 18. Benny Urquidez

  Benny Urquidez New Member

  Liittynyt:
  14.07.2002
  Viestejä:
  119
  Saadut tykkäykset:
  0
  Täytyy vastata Stephen King, kun on niin monta hyvää teosta saanut aikaiseksi. Suosikkeja "The Stand", "Salem's Lot", "Insomnia", "Desperation" ja ehkä ykkösenä "It".
   
 19. Jyrki

  Jyrki Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.01.2001
  Viestejä:
  1 472
  Saadut tykkäykset:
  22
  Perhana! Piti painaa "joku muu" painiketta, mutta painoinkin vahingossa "kauhu ei kiinnosta".

  Itselläni eniten väristyksiä on aiheuttanut Dan Simmonsin Summer of Night. Lainasin sen aikoinaan kirjastosta alkuperäiskielisenä tietämättä mitään kirjailijasta. Tuli ko. kirja heti mieleen, kun näin tämän pollin.
   
 20. Hirudroid

  Hirudroid New Member

  Liittynyt:
  03.01.2003
  Viestejä:
  1 245
  Saadut tykkäykset:
  2
  Oma ääni menee H.P. Lovecraftille. Siinäkin olisi paikka elokuvalle, kuten myös Robert E. Howardin oudolla elämällä. Molemmilla on paljon yhdistäviä tekijöitäkin: kuolivat nuorina, elivät 1900-luvun alussa, enemmän tai vähemmän oireellisia ihmisiä ja huumeet sekä masennus olivat myös arkipäivää.
   
Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.