[Arkistoitu] Katsooko lemmikkisi telkkaria?

Keskustelu osiossa 'Kierrätyskeskus' , aloittajana Kari Häkkinen, 30.12.2008.

Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.
 1. Kari Häkkinen

  Kari Häkkinen Active Member

  Liittynyt:
  23.08.2008
  Viestejä:
  1 975
  Saadut tykkäykset:
  9
  Pistetään tämä tänne lemmikkiosastoonkin:

  Katselin elokuvan There Will Be Blood blu-raylta. Ja vaikutuksen teki kymmenvuotiaaseen kollikissaani. Kun uudesta öljylähteestä alkoi suihkuta mustaa litkua kissa ponkaisi sohvalta olohuoneen pöydälle lähemmäs telkkaria. Tuijotti huolestuneena tapahtumia ja välillä vilkuili minua olinko huomannut uhkaavan katastrofin merkit. Öljyn syttyessä palamaan katti hyppäsi ulvahtaen lattialle ja juoksi pimeään keittiöön piiloon.
   
 2. aapol

  aapol Member

  Liittynyt:
  21.11.2005
  Viestejä:
  833
  Saadut tykkäykset:
  7
  Kyllä meidänkin kissat katselevat. Toinen tykkää lumilautailusta ja toinen kattelee enemmän luonto-ohjelmia. Kuvaa tärkeämpi on kuitenkin ääni. Kissan ääni lienee paras.
   
 3. Jarkko G.

  Jarkko G. Samppa ja Hurricane :| Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.08.2001
  Viestejä:
  12 981
  Saadut tykkäykset:
  34
  Juu, Kissa katsoo Attenboroughin luontodokkareita innokkaasti.
   
 4. Kari Häkkinen

  Kari Häkkinen Active Member

  Liittynyt:
  23.08.2008
  Viestejä:
  1 975
  Saadut tykkäykset:
  9
  Niin tosiaan. Ääni. Kuuntelin There Will Be Bloodia langattomilla kuulokkeilla, joten kissa reagoi pelkkään kuvaan.

  "Sony teräväpiirto - kissasi valinta". "Sony HD. Luonnollista kuvaa. Eläinkokein testattu".
   
 5. KinZZa

  KinZZa New Member

  Liittynyt:
  25.12.2005
  Viestejä:
  705
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juuri tuli Urheilukanavalta agilityä, jota toinen koiristamme pysähtyi katselemaan. Hetken päästä haukahti pariin kertaan; sen verran vauhdikkaalta meno ilmeisesti näytti, että olisi tahtonut mukaan. Joskus koirat katsovat meillä jalkapalloakin - ei mitään pitkiä rupeamia tosin.
   
 6. JS83

  JS83 Active Member

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  2 563
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meillä koira katsoo hauskoja kotivideoita kun siinä koirat temppuilevat. Toinen lempiohjelma on koirakuiskaaja :thumbsup:
   
 7. mabe

  mabe Member

  Liittynyt:
  03.12.2003
  Viestejä:
  789
  Saadut tykkäykset:
  0
  Yksi vesikilppari sai varmaan traumoja kun lämpötasolta näki ringiä.

  Lähti nimittäin liukkaasti tasolta kun tyttö tuli kaivosta ja oli viikon säikyllä päällä sen jälkeen..

  Tuo kaspialainen on muutenkin vähän herkkä, punakorvat eivät olleet moksiskaan, eikä tuntunut kiinnostavan telkkari muutenkaan.
   
 8. sarme

  sarme Member

  Liittynyt:
  23.11.2000
  Viestejä:
  254
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pakko laittaa tähän reilu viisi vuotta vanha kuva. N. 8-10 viikkoiset pennut (siis kotona emon kanssa, ei vielä luovutettu) ymmärtävät jo tuossa iässä vähäpukeisten naisten päälle. Huom. kolme TV:tä lähinnä olevaa siis poikia.

  [​IMG]
   
 9. aapol

  aapol Member

  Liittynyt:
  21.11.2005
  Viestejä:
  833
  Saadut tykkäykset:
  7
  Hehe.. hyvä meininki :thumbsup: Oon huomannut, että joskus aika yksinkertaisetkin temput toimivat (vai pitäisikö sanoa, että mitä yksinkertaisempia niin sen paremmin toimii). Esim. tietokoneruutu ja siinä sitten heiluttelee yhtä ikkunaa edes takas. Kyllä siinä päät kääntyy.
   
 10. Kari Häkkinen

  Kari Häkkinen Active Member

  Liittynyt:
  23.08.2008
  Viestejä:
  1 975
  Saadut tykkäykset:
  9
  Katti istui TV-pöydällä 7 min. 38 sek. tuijottaen intensiivisesti The Skeleton Keytä. Taitaa olla Kate Hudson-fani.

  Tuota sarmen laittamaa kuvaa muistellessa hiipi mieleen huoli, että kissa saattaisi hypätä päin ruutua. Kissan tassut, kynsistä puhumattakaan, voisivat tehdä aikamoista tuhoa 3000 euron HD-telkkarin ruudulle. Onko tässä joku oikea riski olemassa?
   
 11. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  10 840
  Saadut tykkäykset:
  378
  Tästä tuli taas mieleen telkkarissa pyörivä Canalin mainos, missä koira hyppää päin tv-ruutua, kun HD kissa siellä talsi. Asentaja siinä sitten kommentoi, että taisi HD tehdä kaveriin vaikutuksen.
   
 12. KaKui

  KaKui FullHD Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  26.07.2000
  Viestejä:
  2 240
  Saadut tykkäykset:
  22
  Kyllähän noi kisut välillä seurailee, eivät tosin enää niin paljoa mitä pieninä. Tosin taas muutaman kerran hoidossa ollut kotipaikan vanha kissa pelkäsi videotykin kuvaa, tiiruili sohvaan takaa varovaisesti.

  Kuvassa systerin kissa.
  [​IMG]

  Huomasin myös että etenkin toinen kisu kiinnittää enemmän huomiota HD-ääniin kuin tavallisiin :thumbsup:
   
 13. phelin

  phelin Active Member

  Liittynyt:
  18.09.2003
  Viestejä:
  2 082
  Saadut tykkäykset:
  3
  Korvannee helposti jo kuluneen "vaimokin sanoi, että kuva on paljon tarkempi" toteamuksen ;)
   
 14. Äkkipoika

  Äkkipoika Member

  Liittynyt:
  29.06.2008
  Viestejä:
  143
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei katso terrierijätkä telkkua, oli siellä millaisia otuksia tahansa, eikä reagoi haukkumiseenkaan. Tietyntyyppinen vinkuminen tai uikutus, lähti ääni sitten eläimestä tai ei ;), valpastuttaa, saattaa jopa ampaista häntä pörhöllään pihalle reviiriään vahtaamaan.
   
 15. DVB-G

  DVB-G Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 283
  Saadut tykkäykset:
  30
  Kuvaputkitöllö näyttää elikon silmään samalta kuin stroboskooppivilkutus ihmisen silmään. Irtonaisia välkähdyksiä, joista on vaikea ymmärtää mitään. Ihmistä pienemmillä elukoilla on "nopeammat aivot" kuin ihmisellä, koiralla ainakin ultranopeat refleksit, joten 50 kertaa sekunnissa vilkkuva kuva vaikuttaa karrikoituna samalta kuin jokavuotinen ilotulitus ihmisillä, että yhtenä päivänä valot loistavat ja sitten ollaan 364 päivää pimeänä. Elukka ehtii pitkästyä välähdysten välisen mustan aikana ja taas pelästyy uutta välähdystä. Tai ehkä otus tykkää seurata miten elektronisäde piirtää loistavaa viivaa ruutuun. Kuin matopeli, jossa mato kulkee vasemmalta oikealle ja sitten siirtyy hieman alemmaksi ja jatkaa juoksuaan vasemmalta oikealle.

  Littutöllön (perinteinen LCD) kuva ei välky lainkaan, joten elukat näkevät kuvan normaalina, samanlaisesti kuin ihminenkin.

  Luultavasti loistelamppujen 100 Hz vilkuntakin on pienille otuksille ärsyttävää, mutta minkäs teet, kusipäiset ihmiset eivät osaa ajatella elukan parasta.

  Jos minulla olisi joku elukka täällä (villakoirien ja hämähäkkien lisäksi), käyttäisin välkkymättömiä valoja ja välkkymättömiä näyttölaitteita. Hmmm... mutta niinhän minä jo teenkin, ledivaloja ajan tasajännitteellä ja LCD-paneeleja tuijottelen. Mutta vessassa ja keittiössä vielä on loisteputket, joiden annan palaa loppuun asti ja sitten korvaan nekin ledivaloilla. Uusia loisteputkia en ole ostanut vuosikausiin, enkä aio ostaa. Nämä viimeiset loisteputket pitäisi hävittää heti jos joku pikku otus tulisi tänne asumaan.

  Lehmäke ja Efelantti ja ValasKalanen varmaan ovat sen verran "hitaita" olioita, että niitä 50 Hz kuvaputki ja 100 Hz loisteputki eivät häiritse. Ehkä Laiskiainen myös, kovin hitaalta se ainakin liikehdinnältään vaikuttaa. Isot KissaPetolaiset lienevät ihmisen kanssa samalla tasolla, joten Jellona varmaan pohtisi kuvaputken ja nestekiteen eroja samalla tavalla kuin ihmisetkin pohtivat, mallikohtaisesti näytön välkyntä kiusaa jotakuta, ja jotain muuta heeboa sama vehje ei kiusaa yhtään. Käytäisiin monituntisia pohdiskeluja Jellonan kanssa, että mikä lomituksenpoistometodi tuottaa vähiten virheitä ja että monenko millisekunnin näyttöviive sallitaan 3D-peleissä pärjäämiseen. Jellona voittaisi kaikki viidakkopelit ja minä voittaisin kaikki asfalttiviidakkopelit eli autoilla kaahailut.
   
  Viimeksi muokattu: 14.02.2009
 16. Äkkipoika

  Äkkipoika Member

  Liittynyt:
  29.06.2008
  Viestejä:
  143
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jassoo. Jos näin on niin se kyllä selittää, miksei piski riehaannu putkella näkyvistä kissoista. Naapurin katit kyllä rähjätään ja välillä oikein komeasti.

  Ja kun joku saa rakennettua jossakin vaiheessa hankinnan arvoisen litun, niin mekkalaa on odotettavissa. Pitänee ripustaa taulu laipioon :).
   
 17. Tinttara

  Tinttara New Member

  Liittynyt:
  12.12.2005
  Viestejä:
  360
  Saadut tykkäykset:
  0
  DVB-G:n esittämä väite on mielenkiintoinen, en olekaan tuollaiseen törmännyt aiemmin. Miten tuollaista asiaa tutkitaan käytännössä? En kumoa väitettäsi, mutta luulisi eläinten välttelevän sitten hehkulamppuja ja oleilevan mieluummin tiloissa, joissa niitä ei ole, mikäli ne ärsyttäisivät. Näin ei kuitenkaan ole. Omat ja lukuisat tuttavien lemmikit viihtyvät yleensä siellä, missä ihmisetkin ovat, oli tilassa "stroboja" tai ei. Ja meillä majailee ihan kotikissoja, ei leijonia (vaikka egojensa perusteella luulevat kai vähintään panttereita olevansa :D).

  Eli osaisiko joku valaista, miten eläimen kokemusta aistihavainnoista tutkitaan? Olen miettinyt tätä ennenkin, mm. kun luin kissojen värien haivaitsemisesta/erottelemisesta. Mistä ihminen voi tietää, miten eläin näkee ja kokee esim. värit tai kuvaputkitöllön vilkkumisen?
   
 18. DVB-G

  DVB-G Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 283
  Saadut tykkäykset:
  30
  Hehkulampun valo ei välky, se vain värisee hieman. Mitä pienempi jännite, sitä hitaampi hehkulanka on ja valo ei välky. Eli jos vertaa 1 watin hehkulamppuja keskenään niin 230 V malli välkkyy hieman, 24 voltin ei oikeastaan välky ja 6 voltin lamppu valaisee lähes vakiokirkkaudella.

  Siispä paras keino minimoida hehkulamppujen lievä välkyntä on vaihtaa kaikki 230 V hehkulamput 12 voltin halogeeneiksi tai jopa 6 voltin, niitäkin valmistetaan. Samalla kun joutuu ostamaan 12 tai 6 voltin muuntajia, kannattaa ostaa nimenomaan tasajännitettä antavia, välkkymisen riski putoaa nollaan.

  Mutta, kuten jo sanoin, loistelamput välkkyvät niin pirusti, että osa ihmisistäkin saa niistä päänsärkyä. Siksi on olemassa ultraäänitaajuuksilla välkkyviä malleja, silloin välkyntää ei ihmisen silmä enää huomaa ja toisaalta ihmisen korvakaan ei ärsyynny niin korkeasta vinkumisesta. Mutta ultraäänillä hakkuroiva loistelampputeholähde kyllä kiusaa koiria ja muita elukoita, joiden kuuloaisti on ihmistä parempi diskanttitaajuuksilla. Mentiin siis ojasta allikkoon.

  Eläinten kannalta paras paikka loistelampuille on kaatopaikka, tai siis ongelmajätelaitos. 100% varmuudella EU kieltää myös loisteputket joskus 10 vuoden kuluttua tai myöhemmin, mutta kiellon perusteena on lampuissa piileskelevä elohopea eikä eläimien silmien/korvien kidutus.  Eläimet eivät osaa valittaa. Vasta kun vamma on todella paha, eläin esim. lopettaa syömisen ja alkaa selvästi olla kipeän oloinen. Eihän moni ihminenkään ymmärrä syyttää työpaikan loistelamppuja kroonisesta päänsärystään. Ihmettelee vain kun lomamatkalla aurinkorannikolla päänsärky poistuu ja töiden alkaessa palaa päänsärkykin. Krooninen pieni kiusa koetaan "elämään kuuluvaksi", vaikka sen ei tarvitsi kuulua.

  Voisi huvikseen rakentaa 2 identtistä koirankoppia koiralle tai kissalle tai mikä fretti siellä nyt koppia kaipaakaan. Saman hajuiset kopit, siis täysin identtiset materiaalit. Ainoa ero kopeissa on kopin sisäinen valaistus. Toiseen pannaan pienoisloistelamppu, esim. 7 wattia teholtaan. Toiseen pannaan identtisen valotehon tuottava tasajännitteellä toimiva halogeenivalo tai ledivalo. Mieluiten saman sävyinen valo molemmissa kopeissa. Päivänvalon sävyisiä kalibroituja valoja voisi käyttää jos lompakko on paksu, elokuvaus/valokuvaustarvikeliikkeistä voi kysyä. Tai sitten käsi- eli silmäkopelolla valitaan lamppumyymälästä sellaiset valaisimet, joista lähtee samantehoinen ja värinen valo, ja toista siis ohjataan tasajännitteellä.

  "Hakkuriteholähde" ei terminä vielä takaa tasajännitettä edes ledikäytössä. Päinvastoin, etenkin himmentimellä varustettu hakkuri tosiaan hakkaa valoa päälle ja pois tuhansia kertoja sekunnissa. Pitää mittauksella tai muulla konstilla varmistaa että teholähde oikeasti antaa ulos tasajännitettä. Reguloitu dc-teholähde eli reguloitu tasajännitelähde on oikea termi jos jotain poweria lähtee kaupasta ostamaan. 3-10 euroa maksavat halpatavarataloissa pienet powerit.

  Sittenhän sen näkisi kummassako kopissa lemmikki paremmin viihtyy. Kissa saattaa tykätä siitä kopista, jossa on enemmän infrapunaa eli lämpöä säteilevä lamppu. Siispä kuunnellaan kummastako kopista kuuluu kovempi hurina, siitä kissa enemmän tykkää, jos se katti siis alkaa hurista. Lamppu ei tietenkään saa hurista. Kahdella katilla voi tehdä vertailutestejä, yksi katti per koppi ja huomenna vaihdetaan katit eri koppeihin.
   
  Viimeksi muokattu: 15.02.2009
 19. Vekka

  Vekka Active Member

  Liittynyt:
  13.02.2004
  Viestejä:
  1 021
  Saadut tykkäykset:
  8
  Juu, katsoo. Suosikkisarjoja tällä hetkellä Mad Men ja Terapiassa.
   
 20. PeeVee79

  PeeVee79 Active Member

  Liittynyt:
  12.10.2005
  Viestejä:
  1 034
  Saadut tykkäykset:
  15
  Männä vuosina Osuuspankilla tapasi pyöriä mainos, jossa seikkaili kultaisennoutajan pentu.
  Meillä oli noihin aikoihin koira, joka osasi tuon mainoksen musiikin ulkoa. Aina, kun mainos pärähti käyntiin, koiramme säntäsi vaikka sitten toisesta huoneesta päin telkkaria (kuvaputki) ja yritti purra ja nuolla mainoksen pentua. Ja näki ihan selvästi, miten se katseellaan seurasi kuvaruudussa liikkuvaa koiraa.
  Mitään ohjelmaa, jossa oli koiria, tai ihan mitä tahansa nelijalkaisia eläimiä, oli turha ajatellakaan katsella.

  Tämä meidän koira oli sekarotuinen, osaksi kultaistanoutajaa ja osaksi saksanpaimenkoiraa; se oli kultsun värinen, saksanpaimenkoiran "muotoinen".
   
Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.