Kaiuttimien kattoupotus

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Duh, 02.08.2012.

 1. Duh

  Duh Käyttäjä

  Liittynyt:
  31.12.2006
  Viestejä:
  166
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kunhan saa pihahommat pakettiin ja syksy tulee, pitäisi siirtyä puuhastelemaan sisätiloihin. Kävin kuuntelemassa B&W:n upotettavia kaiutinvaihtoehtoja ja olin positiivisesti yllättynyt; taidan askarrella keittiöön/ruokailutilaan upotetut kattokaiuttimet. Onko hyviä vinkkejä mitä ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa ja mitä välttää? Tarvitaanko esimerkiksi merkittävää katon alaslaskua (riippunee varmaan katosta ja kaiuttimista), miten koolaukset kaiuttimiin nähden, miten kiinnitys vaikkapa mdf-levyyn, mihin/miten sijoittaa suhteessa kuuntelijaan ja seiniin?

  Tila on suora I-mallinen keittiö (keskellä kattoikkuna) jonka jatkona ruokailutila, liitteenä suuntaa-antava vanha piirustus jossa punaisella kaiuttimien paikat. Ruokailutila kytketään yhtenä alueena ja keittiö toisena, vahvistimena toimii Marantzin M-CR502.

  Vähemmän yllättäen tavoitteena ei ole vakavaluontoinen keskittynyt kuuntelu, vaan siedettävätasoinen (tausta)musiikki ruokaa laittaessa, seurusteltaessa jne.

  katso liitettä krt.JPG
   
 2. Käikäle

  Käikäle Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2001
  Viestejä:
  992
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mitä materiaalia katto on? Jos on paneelia ja koolaukset esim 48x48 niin hyvin mahtuu 85mm syvyyden kaiuttimet (esim B&W CCM382) kun koolausten päälle laittaa vaikka muoviputkea nostamaan höyrynsulkumuovia. Kauittimet vaan koolausten väliin ja itse kaiuttimissa on omat kiinnityssysteeminsä joten ruuveja ei yleensä tarvita.

  Piuhojen vetohan se haastavin on jos vanhaa kämppää laittaa kaiuttimia ilman remonttia.
   
 3. Duh

  Duh Käyttäjä

  Liittynyt:
  31.12.2006
  Viestejä:
  166
  Saadut tykkäykset:
  1
  Nykyinen katto on varmaankin lastulevyä tms 70-lukuista materiaalia. Keittiön ja ruokailutilan välissä katossa on purettavaksi ajateltu kotelo (olisiko ollut aikanaan liukuovea varten), minkä jälkeen katon pintamateriaalit menee todennäköisesti uusiksi. Samassa yhteydessä mahdolliset uudet koolaukset ja johdotukset syntyy helposti.
   
 4. LuZian0

  LuZian0 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  16.04.2006
  Viestejä:
  132
  Saadut tykkäykset:
  0
 5. Duh

  Duh Käyttäjä

  Liittynyt:
  31.12.2006
  Viestejä:
  166
  Saadut tykkäykset:
  1
  No niin, kävin vihdoinkin noutamassa CCM362-parin työhuoneeseen - ensi viikolla pitäisi saada askarreltua paikalleen. Kunhan työhuoneessa on harjoiteltu yritetään saada keittiö/rt tehtyä talvella. Katosta purettu paneeli oli 22-millisessä koolauksessa, eli vähän lisäkoolausta ja uudet kattolevyt päälle. Hiukan joutuu höyrysulkua nostamaan jollain, mutta eiköhän tuo sen verran nouse kuin tarvitaankin.

  LuZian0, onko tuo työhuoneesi sisäkatto (esim tässä) mitä tavaraa? Tuollainen aavistuksen leveämpi levy olisi haussa, tuo näyttäisi passelille.
   
 6. LuZian0

  LuZian0 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  16.04.2006
  Viestejä:
  132
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juu, päädyin tuohon levyyn koska se on rungoltaan ilmeisesti lastulevyä tms, tosi jämäkkä, mdf- levyt ei oikein tuntunut houkuttelevilta. Löytyy tuollaisena roiskapintaisena tai sileänä. Merkki taisi olla Tak-ess, hain Starkilta.
   
 7. Käikäle

  Käikäle Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2001
  Viestejä:
  992
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meillä lätkittiin makkareihin Malerin MDF:ää 195mm leveänä. Olisi tullut olkkarinkin kattoon mutta nuo malerin paneelit on niin pirun lyhkäisiä, että olisi tullut noita päätysaumoja ihan liikaa. Ja silloin ei vielä ollut tuota 0-saumaista myynnissä. Nuo malerin panelit on sentään 10mm paksuja joten eivät ihan lötköjä ole. Neliöhinta oli jotain 8€ eli halpaa kuin saippua.
  http://www.maler.fi/mdf-kattopaneelit
   
 8. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Meillä on MDF-paneelit ET-listalta. Se on yksi harvoista valmistajista joista paneelit saa maalattuna sen sijaan että niissä olisi muovinen kalvopinnoite. Lisäksi värisävy on puusepänvalkoinen, aivan kuten ikkunoissa, lattia- ja kattolistoissakin, eikä vitivalkoinen kuten monissa muovipintaisissa levyissä jolloin listat jäävät "keltaisiksi". Plussana toki että sen voi maalata joskus.

  http://www.etlistat.fi/fin/Tuotteet/Listat_ja_paneelit/Paneelit.29.2.html
   
 9. Duh

  Duh Käyttäjä

  Liittynyt:
  31.12.2006
  Viestejä:
  166
  Saadut tykkäykset:
  1
  No niin, nyt on CCM-pari askarreltu työhuoneen kattoon. Sisäverhoilumateriaaliksi valikoitui lähinnä toimitusajallisista syistä joku K-Raudan virolainen 300 mm leveä sileäpintainen levy, joka on kylla luvalla sanoen aika muovisen oloinen ja turhan kiiltävä. Jälkikäteen arvioiden olisi pitänyt kuitenkin jaksaa venailla tuota TAK-Essiä, himmeämpi mattapinta olisi todennäköisesti toiminut paremmin.

  Tuo kattolevy oli sen verran heppoisen oloista matskua, että piti askarrella koolauksen ja levyn väliin vahviketta kaiuttimien kohdalle, mutta muuten kaiutinasennus ei kyllä ollut varsinaista rakettitiedettä. Runko tuossa kattolevyssä on vielä mdf:kin köykäisemmän tuntuinen, melkein kuin aaltopahvia naputtelisi. Mukavahan noin kevyttä tavaraa on yksinään asentaa, tosin.

  Kaiuttimen suhteen pitää olla tyytyväinen, soundihan on suorastaan mainio jopa vanhalla Pioneerin AV-styrkkarilla soiteltuna, ts. eiköhän tuo taustamusiikkikäyttöön ole enemmän kuin riittävä.

  Harjoitustehtävä olisi siinä mielessä onnistunut, että keittö/ruokailutila-akselille osaa valita paremmat verhoilumateriaalit mutta kaiutinvalinnat osuivat kohdalleen. Ehkä sinne kuitenkin seuraava kokoluokka mahtuisi, ja yhden alakaapinkin voisi korvata subbarilla, ja...