Kaiutinsijoitteluun ja -valintaan purtavaa...

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Pasino, 30.10.2013.

 1. Pasino

  Pasino Guest Guest

  Liittynyt:
  10.02.2007
  Viestejä:
  19
  Saadut tykkäykset:
  0
  Uudistaloon olisi tulossa 2.1 tai 5.1 kotiteatteria. Tuo 2.1 setti olisi nyt päällimmäisenä mielessä. 2 kaiutinta tulee lisäksi saunaan, josta voi sitten katsella/kuunnella urheilua. Tarve olisi 80% telkkarin/leffojen katsomiseen tykillä ja 20% musan kuunteluun. Playstation 2:sen omistan, mutta olen sillä kuunnellut vain cd:tä, mutten pelannut kertaakaan. Vahvistin löytyy mallia Sony DA5200ES ja sitä en ajatellut vaihtaa. Tykki, kangas ja langaton HDMI-lähetin on jo hankittu vähän käytettyinä (Epson 3600, Grandview 100 tuuman moottorikangas ja Asus Wavi). Tykille jäi piuhat vetämättä, kun piti ostaa Sharp 80:nen, mutta tykkivaihtoehto tuli vaan niin paljon halvemmaksi. Siksi siis tuon Asus Wavin hankinta. Olen kiinnostunut löytämään 2.1 setin jostain markkinapaikasta nimen omaan käytettynä taloudellisista syistä ja siksi että suosin kierrätystä. Nyt pitäisi löytää oikeanlaiset kaiuttimet mitkä riittää n. 25m2 tilaan ja sijoitella ne vielä esteettisesti ja toimivuudeltaan oikeille paikoille. Piuhat on jo vedetty. Liitteenä on kuva, josta näkee tv-tason mitat, piuhojen vedot sekä huoneen muodon. Budjetiksi jalustakaiutinparille on n. max 700e ja subbarille varmaan sitten jotain max 400 tai 500e. Kaiutinparin(mahd. myös subbarin) on oltava valkoiset samasta syystä kuin varmasti monilla muillakin naimisissa olevilla. Liitteenä olevaan kuvaan liittyen kysyisinkin:

  1) Mitä valkoista kaiutinta sekä subbaria suosittelisit käytettynä tuohon budjettiin? Näiden ei tarvitse olla juuri nyt missään käytettyjen myyntipaikassa myynnissä vaan minulla on pari kuukautta bongailla eri vaihtoehtoja.

  2) Subbari on pakko saada mahtumaan kuvan tv-tason sisälle 32cm korkeaan tilaan eli asettaa rajoituksia, mutta voinko laittaa kaiutiparinkin sinne lähelle lattiaa vai onko ne pakko olla tv-tason päällä? Joka tapauksessa sekä subbarissa että kajareissa tulee olemaan takaseinä lähellä. Tämäkin täytyy ottaa huomioon kaiuttimien valinnassa. (Tästä syystä kuolaamani KEF LS50:set jouduin unohtamaan, kun ovat kuulemma erityisen herkät noille etäisyyksille seinistä)

  3) Vaatiiko ei symmetrinen tila ja n. 25m2 5.1 settiä (+2 kajaria saunaan) vai riittääkö ensin tuo 2.1 (+saunakajarit) tuomaan leffoille ja urheilun seuraamiseen fiilistä eli täyttämään ns. tilan? Mainittakoon, että ympärillä on kiviseinät ja lattiassa laatta. Akustoinniksi saa esteettisistä syistä riittää pelkästään iso matto ja ehkä sohvan taakse seinään joku siisti akustointi levy. Katossa on paljon epäsuorille valoille taskuja, mutta en tiedä kuinka paljon katon rikkonaisuus auttaa akustointia.

  4) Olisi hienoa käyttää Iphonea/IPadia ohjaimena vähän kaikelle. Vahvistimessani http://www.sony.fi/product/hcs-home-cinema-receiver/str-da5200es on etupaneelissa paikka USB Audiolle, mutta saako siihen kiinni Apple tuotteille sopivaa lähetintä?

  5) Varmasti unohdin jotain tärkeitä seikkoja kotiteaterin rakentamisessa mitä voisi vielä tehdä. Liitteen kuvaa katsoessa tulee hifitietäjille varmaan paljonkin sellaista mieleen, joten saa kommentoida.

  Jos viitsitte auttaa tämän kotiteatterin pähkinän ratkaisemisessa, niin syvä kumarrus!
   

  Liitetyt tiedostot:

 2. Pasino

  Pasino Guest Guest

  Liittynyt:
  10.02.2007
  Viestejä:
  19
  Saadut tykkäykset:
  0
  Yli 300 viestin lukenutta, mutta ei yhtään kommenttia. :( Voi olla, että näin ensimmäisen kerran tänne postanneena kysyin liikaa kysymyksiä tai ne sitten ne olivat vääriä. Koitetaan hifiharrastajissa paremmalla onnella.
   
 3. Brennick

  Brennick Uusi jäsen

  Liittynyt:
  21.08.2006
  Viestejä:
  319
  Saadut tykkäykset:
  0
  "2) Subbari on pakko saada mahtumaan kuvan tv-tason sisälle 32cm korkeaan tilaan eli asettaa rajoituksia, mutta voinko laittaa kaiutiparinkin sinne lähelle lattiaa vai onko ne pakko olla tv-tason päällä? Joka tapauksessa sekä subbarissa että kajareissa tulee olemaan takaseinä lähellä. Tämäkin täytyy ottaa huomioon kaiuttimien valinnassa. (Tästä syystä kuolaamani KEF LS50:set jouduin unohtamaan, kun ovat kuulemma erityisen herkät noille etäisyyksille seinistä)"

  Mulla LS50:set n. 30-35 cm takaseinästä ja soi paremmin ku aiemmat Elacin BS184:set joten älä usko kaikkee mitä oot "kuullut". 3 viikon säätöjen jälkeen sain sovitettua Monolithin ja Kefit yhteen, Marantzin omalla korjaimella ei omaan korvaan soinu niin hyvin joten piti tehä säädöt manuaalisesti alusta loppuun. Ens kerralla Antimode kaupasta suosiolla...
   
 4. Pasino

  Pasino Guest Guest

  Liittynyt:
  10.02.2007
  Viestejä:
  19
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos vastauksesta Brennick! Kiva kuulla, että LS50:set toimivat lähellä seinääkin. Hieman keskustelupalstoja katsottuani olen tajunnut, että eihän niitä kajareita sinne tv-tason sisään voi laittaa, eivät soi ja ovat liian matalallakin. Laitan ne siis tason päälle. Mulla tulee olemaan vain n. 5-10cm tilaa kaiuttimien ja seinän välissä, joten toimisivatko Gradientit tai Forvoicet parhaiten, kun ne ovat suunniteltu seinän lähelle? Tekis mieli laittaa jopa Evidencet tason päälle, mutta se on kai ihan hullu idea. Muita vaihtoehtoja ovat juuri tuo Kef LS50, Usher 520 ja Amphion 510. Olenko unohtanut jonkun seinän lähelle sopivan kaiuttimen listastani? Käytettyjä ja valkoisia etsin siis kustannussyistä. Subbarin aion kyllä saada sinne tason sisään. Onko jokin subbari suunniteltu niin, että se voisi olla hyvin lähellä etuseinää sekä TV-tason kantta. Eli takana ja yläpuolella vain vähän tilaa.
   
 5. Batmobile

  Batmobile Uusi jäsen

  Liittynyt:
  24.08.2008
  Viestejä:
  392
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kaiuttimet tulisi tosiaan sijoittaa niin, että diskanttielementti olisi suunnilleen kuulijan korvan korkeudella. En suosittele sijoittamaan matalan TV-tason sisään yhtään mitään kaiutinta, jos niistä halutaan saada niiden tarjoama potentiaali käyttöön.

  Tuohon kysymykseen, tarvitsetko 2.1 vai 5.1-järjestelmän sanoisin, että elokuvat hyötyvät aina niistä useammasta kanavasta, mutta toisaalta jos otetaan budjettisi huomioon, oma mielipiteeni on, että osta ehdottomasti ensin 2.1-setti. Kaksi oikeasti hyvää kaiutinta täyttävät tilaa ihan oikeasti paremmin kuin monta huonoa. On helpompi ostaa kerralla hyviä ja tarpeen mukaan lisätä kanavamäärää kuin ostaa kerralla ison kasan ..skaa. Subbarin valinnassa tuo ehdoton 32cm korkeus aiheuttaa kyllä päänvaivaa, kun esim. BK XLS200:kin on jo sen 35cm korkea..
   
 6. jjabi

  jjabi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.01.2011
  Viestejä:
  523
  Saadut tykkäykset:
  2
  Subwoofereista: Tuli nyt mieleen ainakin Genelcin F One ja F Two subwooferit.

  F Two malli on kallis uutena 1200e mutta edeltäjä malliaan tai käytettyä voi löytää huokeammin. On siis vain 30cm korkea.

  F One malli oli vain hiukan yli 20cm korkea ja hinta vähän yli 500e uutena. En tosin tiedä riittääkö tuossa potku tuohon tilaan.

  Kaiuttimista: En tiedä löytyykö vahvistimestasi Pre-outit mutta tuolla budjetilla saisi jo hitusen isommat Genelecit käytettynä. Ei mitään jättiläisiä mutta varmasti hyvät ja silmääkin luulisi miellyttävän.
   
 7. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 591
  Saadut tykkäykset:
  523
  Ei taida mahtua näistäkään kumpikaan.

  Muutoinkin tuntuu olevan haussa subwoofer, joka vie vähemmän tilaa kuin satelliittikaiutin. Kun jollain saisi ihmiset uskomaan, että se iso koko on ihan fysiikan lakien pakottama ominaisuus, ei mikään naapurille keulimis -optio.

  Lähde.

  EDIT: tuossa ehdittiinkin jo viitata Genelecin subwoofereihin. Ne ovat pelkästään äänentuottokykyynsä nähden hintavia, mutta toisaalta samalla rahalla saa paljon muutakin, kuten erittäin hyvän jakosuodon kanavien välille.

  Pieneen kokoon niissä taas vaikuttaa mm. se, että ne on tehty alumiinista, joka vaatii huomattavasti vähemmän tilaa kuin vastaavan lujuinen puu tai MDF sekä se, että refleksiputki on taivuteltu solmuun subwooferin sisällä.

  Tosin noita Genelecejä en runttaisi mihinkään tv-tason laatikkoon ahdistumaan. Melkein pitäisi olla siihen tilaan tiukasti istuva DIY. Muutoin subwooferille tulee ylimääräinen kotelo (oma koteloa + tv-tason boksi) ja vaikutuksia voi vain arvailla..
   
  Viimeksi muokattu: 05.11.2013
 8. Batmobile

  Batmobile Uusi jäsen

  Liittynyt:
  24.08.2008
  Viestejä:
  392
  Saadut tykkäykset:
  0
  No, tästä voidaan olla kyllä montaa mieltä, ulkonäöstä siis ;)
   
  Viimeksi muokattu: 05.11.2013
 9. Pasino

  Pasino Guest Guest

  Liittynyt:
  10.02.2007
  Viestejä:
  19
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mulla olis tänään illalla myöhään mahdollista ostaa käyttämätön Genelec G three kaiutinpari hintaan 1000e. Olen varannut kyseisen parin illan koekuunteluun saakka. Onko tämä hinta halvempi mitä Hifiliikkeistä saa tinkaamalla? Jos hankin vielä subbarin jälkikäteen, niin riittääkö näissä G3:sissa paine tuohon ensimmäisen postaukseni liitekuvassa näkyvään n. 25m2 kotiteatteri-/takkatilaan? Riittääkö G3:set, kun kuunteluetäisyyttä on 5,5m? Vahvarina mulla on jo siis Sonyn DA5200ES, josta löytyy kyllä Preoutit Genejen liittämiseen. Nyt pikaiset vinkit olisivat timantteja arvokkaampia. Tekisinkö siis hyvän hankinnan?
   
 10. aapol

  aapol Uusi jäsen

  Liittynyt:
  21.11.2005
  Viestejä:
  871
  Saadut tykkäykset:
  12
  Itse myin joitain vuosia sitten uuden veroiset muutaman vuoden käyttämäni 8040:t 1000 eurolla (2 kpl) Huuto.netissä. Riittämistä on aika vaikea määritellä, koska isot kaiuttimet ovat paremmat myös pienessä tilassa tai läheltä kuunneltuna (suuntaavat paremmin). Varmaan G3:lla ihan ääntä saat ulos. Hankintana ihan ok. Tosin todennäköisesti hankit suuremmat sitten myöhemmin.
   
 11. CaJii

  CaJii Guest Guest

  Liittynyt:
  02.11.2005
  Viestejä:
  112
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hinta on kyllä tosi hyvä kun on kyseessä käyttämätön pari.

  Kuunteluetäisyys vaikuttaa melko kaukaiselta G3:lle. Kokeile kuunnella niitä tuolta etäisyydeltä ja kuulostele vähän, että miten ne sopii siihen käyttöön.

  edit. Varmaan tuolle etäisyydelle passelit kaiuttimet löytyisivät Genelecin mallistossa sarjasta suuret pääkaiuttimet http://www.genelec.fi/tuotteet/isot/.
   
 12. Pasino

  Pasino Guest Guest

  Liittynyt:
  10.02.2007
  Viestejä:
  19
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuli hankittua nuo G3:set. Siihen ajattelin ostaa subbasen sitten kun raaskin. Koekuuntelussa noista lähti ihan tarpeeksi tehoa mun DA5200ES:än kautta ja varaakin olisi ollut vielä luukuttaa kovempaa, mutta tuo teho riitti mun korville. Nyt pitäisi löytää XLR-RCA piuhat vielä kohtuuhintaan. Heittäkäähän ilmoille joku vinkki, mitkä piuhat toimii Genejen kanssa. Kiitän suuresti jo tässä vaiheessa kaikkia keskusteluun osallistuneita.
   
 13. jayjay

  jayjay Uusi jäsen

  Liittynyt:
  01.05.2002
  Viestejä:
  53
  Saadut tykkäykset:
  0
 14. Groke

  Groke D'oh! Tukijoukot Guest

  Liittynyt:
  18.08.2005
  Viestejä:
  2 651
  Saadut tykkäykset:
  1
  Totta yleisesti ottaen, mutta varmuuden vuoksi kuitenkin mainitsen tähän väliin yleistietona, että näin ei kuitenkaan ole bassoista puhuttaessa. Esim. Genelec 8040 on bassoilla täysin ympärisäteilevä, eli ei siis suuntaa lainkaan matalilla taajuuksilla. Kuten ei kyllä mikään muukaan perinteisellä suljetulla tai bassorefleksikotelolla varustettu kaiutin.
  Tällöin kaiuttimen suuruus voi siis tarkoittaa - surkeassa akustiikassa - vain entistä pahempia ongelmia bassoilla, ellei asiaa voida akustoinnilla korjata. Tai saada ainakin yhteen kuuntelupaikkaan kohtalaisen hyväksi ekvalisoimalla.
  Akustointi on tietenkin aina se paras keino, mutta bassoilla hieman haasteellista, jos ei ole tarpeeksi tilaa ja/tai rahaa siihen käytettäväksi.

  Aktiivikaiuttimien omilla säädöillä saa huoneen/rajapintojen aiheuttamaa bassokorostusta kohtalaisesti kompensoitua. Mutta mahdolliset huonemoodit (tai kerrostaloissa yms. oikeamminkin erittäin todennäköiset) vaativat paljon tarkemman parametrisen ekvalisoinnin. Sekä lisäksi kuuntelupaikan ja/tai kaiuttimien sijoituksen muuttamista, jos se onkin bassokorostuksen sijaan minimikohta, joka kuuntelijaa häiritsee.
  Diskanteilla kaikki jotakuinkin perinteisen näköiset kaiuttimet (pieni pyöreä elementti ja/tai nauha) ovat erittäin suuntaavia. Jotkut ovat jopa keskitaajuuksiin saakka hieman turhankin suuntaavia, ainakin useamman samanaikaisen kuulijan käyttöön. Riippuen suuntaimista, elementeistä yms.  Poikkeustapauksia löytyy myös bassojen suuntaavuuden suhteen. Kuten panelikaiuttimet. Eli sähköstaatit, magnepanit ja sen sellaiset. Sekä ne perinteisillä elementeillä toteutetut kaiuttimet, joissa basso toimii dipolina, kardioidina tms. Esim. Gradient Revolution ja Crevasse ovat dipolibassoilla.
  Toki nämäkin kaiuttimet olisi syytä sijoittaa tietyllä tavalla, jotta niistä saadaan paras mahdollinen ääni irti. Eli yleensä toivotaan reilusti tilaa kaiuttimen taakse, tai Revolutionin kohdalla edes johonkin suuntaan.
   
 15. Pasino

  Pasino Guest Guest

  Liittynyt:
  10.02.2007
  Viestejä:
  19
  Saadut tykkäykset:
  0
  Harkitsin kyllä pitkään, että ostaisinko tuon kaiuttimieni tulevan sijoituspaikan takia käytetyt Gradientit tai Forvoicet. Genet ovat aina olleet kuitenkin haaveeni. Ajattelin myös, ettei voi olla sattumaa, että lähes kaikilla muusikkoystävilläni on kotona Genelecit. Täytyyhän niissä sitten jotain speciaalia olla. Olen osittain jo tottunut niiden soundiinkin tämän takia. Lisäksi ajattelin, että tulen muuttamaan monta kertaa vielä ja siksi halusin ostaa itselleni kajarit pitkäksi aikaa enkä vain tähän asuntoon. En sano sitä, etteikö esim. Gradient Evidencetkin olisi olleet kajarit pitkäksi aikaa, mutta en vain löytänyt niitä kuten en Forvoicejakaan käytettyinä ja valkoisina vaikka kuinka etsin.
   
 16. CaJii

  CaJii Guest Guest

  Liittynyt:
  02.11.2005
  Viestejä:
  112
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hyvä valinta kun ottaa huomioon, että on monta muuttoa edessä. Genet sopii hyvin tilaan kuin tilaan, kun dippikytkimistä säätelee sopivasti. Ei ole kuten passiivikaiutinten puolella, että joka muuton jälkeen täytyy pitkälliset koekuuntelusessiot ja vertailut tehdä, jotta löytyy tilaan sopivat kaiuttimet :thumbsup: