Kaiutinostoksilla, ~1,5ke

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana woittaja, 17.08.2007.

 1. Groke

  Groke D'oh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  18.08.2005
  Viestejä:
  2 651
  Saadut tykkäykset:
  1
  Entäs tuo parihinnaltaan n. 100 € kalliimpi Elac 244? Erosiko se jotenkin selvästikin? Vai oliko hiuksenhieno ero? Siinähän on sama nauhadiskantti (JET III), toki jakosuodin ja jakotaajuuskin ovat erilaiset. Elac 310:ssä on alumiininen kotelo ja piskuinen bassoelementti, ainakin Elac 310.2:ssa '115 mm AS cone' eli noin 4,5".
  Elac 244:ssa taas on suurempi, perinteisempi kotelo ja bassoelementtinä '180 mm AS-XR cone' eli noin 7,1". Tietenkin vasta käytännön toteutus jakosuotimineen kaikkineen ratkaisee paremmuuden.
  Elacin 300-sarjassa tuo alumiinikotelo jakaa mielipiteitä ja ainakin hintaa se nostanee. Soundiin en sen usko merkittävästi vaikuttavan, mikäli vain ainevahvuudet ja seinämien tuenta ovat riittävällä tasolla. Elac 310 muuten on noin 12 cm levyinen ja muutenkin pieni, siksi tuo "ATX-kotelo" on hieman liioittelua, vaikka design kieltämättä melko karua onkin. Elac 244 on selvästi suurempi, 20 cm levyinen.

  Ilman subbaria -tai liian alhaisella jaolla- tuo 4,5" elementti hieman huolestuttaisi, sillä Elac 310 varmastikin kompressoi paljon aikaisemmin. Tosin käytännössä sillä ei välttämättä paljoakaan merkitystä ole. Olosuhteista, musiikkimausta ja varsinkin kuunteluvoimakkuudesta pitkälti riippuen. Itse laittaisin ehdottomasti kaveriksi subbarin sopivalla jaolla, jotta ei tulisi piskuista elementtiä turhaan rasitettua. Eipä tuo 244:kaan mikään järeä kaiutin ole, mutta pelivaraa olisi kuitenkin hieman enemmän.
  Elac 310 CE:ssa lienee kankaan sijasta harvahko metalliverkko, joten elementtejä ei taida saada yhtä hyvin näkösuojaan, mikäli moiselle tuntee tarvetta. Elac 244:ssa on varsin perinteinen, ainakin mustana pianolakattu laatikko. Vielä kun elementtien kiinnitysruuvit olisivat mustassa kaiuttimessa mustat (pitäisi olla itsestäänselvyys!), nyt ne siis turhaan pistävät silmään, ainakin ilman kangasta:
  [​IMG]  En ole em. Elaceja omin korvin toisiinsa verrannut (eipä taitaisi Tampereella onnistuakaan), kunhan vain speksejä ja ulkonäköä pohdiskelin. Muita nauhadiskantilla varustettuja ei samaisessa hintaluokassa liene? Tosin ehkäpä moisia pitäisi kuunnella side silmillä, sillä tietoisuus nauhasta saattaa aiheuttaa tahattomia psykoakustisia ilmiöitä (kohtalaisen hyvä, mutta selvästi korostunut diskantti => kuulaan heleä ja eteerisen ilmava diskantti jne.).

  Tuo Paapaan kuva muuten on Elac CL310:n (eka versio) testistä, joka tehtiin vuonna 1999. Elacin kotisivuilta löytyi nyt vain malli 310.2 (ei CE-versio), joka on jo hieman asiallisemman näköinen (tässäkin nuo kiiltävät ruuvit ärsyttävät):
  [​IMG] [​IMG]
   
 2. og playa

  og playa Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.05.2005
  Viestejä:
  1 017
  Saadut tykkäykset:
  0
  Dalin Mentor 1 sopii vielä tähän hintahaarukkaan ja siinäkin on nauhadiskantti perinteisen kalottidiskantin lisäksi. Tämä varmaan kannattaisi lisäksi kuunnella, mikäli tykkäsi nauhan soundista.
   
 3. zombie

  zombie Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.08.2000
  Viestejä:
  116
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuli tänään käytyä kuuntelemassa Dali ikon 6 ja B&W CM7 koska nuo on hinnaltaan ja kooltaan aika lähellä toisia. Tollaset oli siis hakusassa...

  Otin mukaan monenlaista musaa ja aloitin Daleista.
  Ikon kuullosti aika mukavalta yläpäästä, mutta bassopuoli oli aika vaisu. Ihan pätevä kaiutin.

  CM7 vuoro olikin sitten seuraavaksi ja pistin amorphisia kehiin. Johan aukes tajunta! Jotenkin vaikutti erottelevammalta, yläpää oli dalin tapaan hyvä, mutta sitten bassopuolella olikin selkeesti enemmän ruutia. Toista levyä kehiin ja silloin jo rupesi tuntumaan et nää on saatava. B&W ulkonäkin oli vielä plussaa verrattuna daleihin.

  Eihän siinä sitten kauaa tarvinnut istua kun piti jo tilata B&W CM7 pianolakattuna mustana.

  Sellaista vielä, että jos joltain löytyy tietoa kuinka nuo toimii kun ruvetaan oikeen tosissaan kuuntelemaan. Ei oikeen kehdannut ruveta liikkeessä hirveesti luukuttamaan.
   
 4. juhujuhu

  juhujuhu Uusi jäsen

  Liittynyt:
  28.08.2004
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kaiutinarvostelut, kuuntelijoiden psykoanalyysit ja vähän muuta.

  Heti alkuun pari varoitusta. Perässä oleva teksti saattaa vaurioittaa jossain määrin joidenkin ihmisten itsetuntoa. Jotkut ihmiset se voi saada jopa raivon partaalle. Lukijalla on lupa käydä luonteenpiirteisiinsä istuva tunnekirjo läpi aina itkusta vihanpurkaukseen. Kirjoittaja ei salli tekstiin viittaamista, jos tätä lukiessa on aiheutunut mielipahaa, mustelmia tahi aineellisia vahinkoja.

  Arvostelen yhden kaiuttimen ja kuuntelijatyypin kerrallaan, koska arvostelut näköjään venähtävät pitkähköiksi.

  Ja sitten itse asiaan, eli kaiutinarvosteluihin. Kaiuttimia on tullut kuunneltua viimeksi tänään.

  Aloitan niistä kaiuttimista, joiden äänestä olen eniten pitänyt.

  Elac 310 CE, Elac 310 Crystal Edition.
  Kaiutin on äärimmäisen tarkka ja nopeatoistoinen. Kuulas, läpikuultava, herkkä sanat kuvaavat parhaiten yläpään toistoa. Tämä ei tarkoita, että se olisi korostunut. Stereokuvaltaan kaiutin on erittäin kolmiulotteinen. Kuuntelukokemus ei ole pelkästään vertikaalinen. Kaiutin välittää myös syvyyssuunnan informaation välillä jopa korostuneesti. Saattaa välillä käydä niin, että orkesterin joku soittaja tuntuisi olevan kaiuttimen ja kuuntelijan puolessa välissä. Matalien äänien toisto on erittäin nopea ja tarkka. Kaiuttimen koosta johtuen ei toista matalimpia taajuuksia. Äänessä ei löytynyt mitään ärsyttävää piirrettä. Tarkkuudesta ja kolmiulotteisuudesta johtuen kaiutin korostaa myös äänityksen ja miksauksen virheet. Toisaalta taas hyvin toimivilla äänityksillä kaiuttimesta saa äärimmäisen nautinnon. Kannattaa olla tarkkana, kun valitsee subbarin tämän kaveriksi. Kannattaa kiinnittää huomiota alarajataajuuden sijaan toiston nopeuteen ja tarkkuuteen.

  Kuuntelija on todennäköisesti räiskyvä persoona. Osa inhoaa häntä ja osa jumaloi. Joka tapauksessa jokaisella on hyvin vahva mielipide hänestä. Hän ei pelkää auktoriteettejä ja saattaa tahtomattaan loukata toisia ihmisiä. Automaailmassa kaiutinta ja kaiuttimen omistajan persoonaa kuvaa ehkä parhaiten Peugeot 205 1.9 GTI. Se on kulkine, joka tarjoaa osaavalle kuskille kaiken ja varovaisen tai osaamattoman kuskin paiskaa lepikkoon. Kouluympäristössä kaiuttimen omistaja ei ollut välttämättä parhaimmillaan. Hankalahkon tempperamenttinsa takia hän ei soveltunut siihen ympäristöön, vaan on myöhemmässä vaiheessa löytänyt omaan minäkuvaan sopivan ammatin, kulkineet ja yksityselämän. Tästä kaiuttimesta pitävä ei välttämättä omista kaiuttimia, vaan on varastanut ne. Em. henkisen tasapainon epästabiliuden takia hän saattaa olla myös pahasti alkoholisoitunut. Eli kaiuttimen haltijalla menee joko hyvin ja täysillä eteenpäin tai sitten todella pohjamudissa. Ei jätä kylmäksi. Siis kaiuttimen haltija tai kaiutin.

  Arvosana 9,5 :D. Jos kaiutin toistaisi -3db 20Hz, saisi se arvosanaksi täyden kympin.

  Ulkonäkö: Kaiuttimen ulkonäöstä, joko pitää erittäin paljon tai sitä inhoaa. Kuvien perusteella kaiuttimen ulkonäköä ei kannata arvostella. Se pitää käydä itse katsomassa.
   
  Viimeksi muokattu: 07.02.2009
 5. Rottapasi

  Rottapasi Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.07.2006
  Viestejä:
  652
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olet yksin. ;) Nuo Elacin kolmekympit nököttävät olkkarissa ja ovat minusta todella hienot.
   
 6. juhujuhu

  juhujuhu Uusi jäsen

  Liittynyt:
  28.08.2004
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  0
  Proac Response 1 SC
  Näihin kaiuttimiin pätevät aika pitkälle samat sävelet, kuin Elacin 310 kaiuttimiin. Kaiuttimet ovat erittäin kaunisääniset. Sointi ei kuitenkaan ole niin radikaali kuin Elacilla. Kaiuttimen sointi on tarkka, nopea ja kaunis. Elac oli tietyllä tavalla äärimmäisyyksiin menevä. Voisi sanoa, että Proacin sointi on liioittelematon ja sivistynyt. Siinä on erittäin siisti, kuulas ja herkkä ylä-äänien toisto. Alemmat äänet toistuvat tarkasti ja napakasti. Kaiuttimen soinnista on vaikea löytää mitään moitittavaa. Toimii hyvin kaikenlaisella musiikilla. Elac oli välillä jopa hämmentävän kolmiulotteinen stereokuvaltaan. Proacin stereokuvan syvyyssuunta on ehkä aavistuksen litteä, kun Elac taas oli tässä suhteessa jopa hieman liioitteleva. Paremmuus Elacin ja Proacin välillä on mielestäni puhtaasti makuasia. Proac ei ole niin kranttu miksauksen virheille, kun Elac. Jos kuuntelee kaiuttimia Kruunuradiossa, tulee ääneen ylimääräistä kovuutta virvelirummun taajuuksille sattuvaan osioon. Se johtuu kuunteluhuoneen akustiikasta ja on kuultavissa lähes kaikilla kaiuttimilla tässä tilassa.

  Arvosana 9,5 :love:. Yksinkertaisesti vain kauniisti ja musikaalisesti soiva kaiutin.

  Ulkonäkö: Hieman vanhahtava desing. Tulee mieleen 70-luvun kaiuttimet. Jos pitää retro-muotoilusta, voi myös pitää näiden kaiuttimien desingistä.
   
 7. juhujuhu

  juhujuhu Uusi jäsen

  Liittynyt:
  28.08.2004
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tannoy DC 8
  Nämä kaiuttimet menevät hinnaltaan jo selvästi yli arvostellun Elacin ja Proacin. Sen takia en vertaa niitä suoraan edellisiin. Kuuntelutilanteen häiriöiden ja ajankohdan, joka on liian pitkä Elacin ja Proacin kuuntelemisien jälkeen tämä arvostelu ei ole aivan yhtä tarkka ja analyyttinen, kuin edellisillä.

  Kaiuttimen ääni on kaunis, värittymätön ja tasapainoinen. Ei ehkä alaäänien toiston tarkkuuden ja nopeuden suhteen aivan nopeimmasta päästä. Yläpään toisto on herkkä ja erittäin kaunis. Ehkä voisi olla aavistuksen voimakkaampikin. Nämä eivät varmasti aiheuta kuunteluväsymystä. Näitä jaksaa kuunnella päivästä ja vuodesta toiseen. Toimivat kaikenlaisella musiikilla. Ei kuulosta olevan kuminataipumuksia. Jos nyt kuitenkin yrittää verrata edellisiin, niin uskoisin näiden miellyttävän suurinta kuuntelijakuntaa enemmän kuin Elac ja Proac. Taustamusiikin kuunteluun Tannoyt ovat yllä mainitut mukaan lukien parhaat. Tasainen stereokuva. Allekirjoittanut kuitenkin ehkä kallistuu ennemmän Elacin kannalle. Sopii ehkä paremmin rentouttavaan ja nautiskelevaan kuunteluun, kuin analyyttiseen ja tunteita nostattavaan kuunteluun.

  Arvosana: Erittäin hyvä. :) Kaunis, neutraali ja kaiken kaikkiaan musikaalinen toisto.

  Ulkonälö: Kaunis. Sopii parhaiten kohtuullisen moderniin ympäristöön. Jos näiden ulkonäöstä ei pidä, on syytä etsiä vikaa korvien välistä ja omasta kuunteluhuoneesta.
   
 8. Patu

  Patu Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  04.12.2002
  Viestejä:
  2 834
  Saadut tykkäykset:
  0
  Heitetään tähän hintaluokkaan Linn Majik 109 vaihtoehdoksi. On tällä hetkellä lainassa kyseiset kaiuttimet ja perkele kun soivat nätisti. Suunniteltu niin että soivat parhaiten noin parin sentin etäisyydellä seinästä ja niinhän ne tosiaan tekevät. Huoneeni on basso-ongelmainen betonibunkkeri, jossa en ikimaailmassa olisi voinut kuvitella minkään kaiuttimen toimivan kiinni seinässä. Nämäpä vaan toimivat ja vielä todella loistavasti. Ääni pysyy hyvin mukana rankemassakin menossa, oikein rytmikkäästi soi. Yläpää on heleä ja täysin rasittamaton. Muutenkin todella nautittava ääni. Suosittelen testaamaan.
   
 9. juhujuhu

  juhujuhu Uusi jäsen

  Liittynyt:
  28.08.2004
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  0
  No nyt on hankittu uudet kaiuttimet. Elac 310.2 tuli hankittua omilla jalustoilla. Otin vanhaa mallia, koska hinta oli paljon edullisempi ja erot .2- ja CE-mallien välillä ovat pienet. Olisin ottanut titaanin väriset, mutta vanhaa mallia ei enää saanut kuin hopeisena. Hopeisena kyllä vaativat hieman silmien totuttelemista. Ovat sen verran tavallisuudesta poikkeavan näköiset. Mutta pidän sekä äänestä ja ulkonäöstä.
   
 10. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Maalaamo ottaa 100e ja sillä saat noi vaikka keltaiseksi :)
   
 11. juhujuhu

  juhujuhu Uusi jäsen

  Liittynyt:
  28.08.2004
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  0
  Yläpään toistoissa en havainnut näiden mallien välillä eroa, joissa on JET III diskantti. 310:n basso oli nopeampi ja napakampi. 244 taas toisti luonnollisestikin alemmaksi. Tuo alemmaksi ulottuva toisto tosin voi synnyttää sellaisen illuusion, että toisto olisi hitaampi kuin todellisuudessa on.

  Menin kuuntelemaan 310 mallia täysin ilman mitään ennakkoasenteita merkistä tai nauhadiskantista. Se sattui vaan olemaan ensimmäinen kaiutin minkä myyjä omasta aloitteestaan heitti eteeni.
   
 12. paukee

  paukee Uusi jäsen

  Liittynyt:
  24.05.2009
  Viestejä:
  62
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itsekin etsimässä kaiuttimia 1,5k euron luokassa.
  Itellä ei ole mahdollisuutta kuunnella kaiuttimia, kun asuu täälä jumalan selän takana.
  Lähteekö elacin 244 ääntä tarpeeksi jos haluaa katsella elokuvia hieman isommalla volyymilla?
  VAi kannattaako katsella lattiamallit? Pääpaino on elokuvilla80%, mutta välillä on kiva kuunnella powermetallia isolla.
  Onko sitten toi dynyn 140 malli parempi metalli musiikille ja elokuvilla jos tarve on katsella isommalla volyymilla.
  Tila on 20neliötä ja betonibunkkeri. Tosiaan max.hinta on 2000, mut mielummin 1500.
   
 13. Upii

  Upii Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.06.2006
  Viestejä:
  818
  Saadut tykkäykset:
  0
  kaiuttimia saa kotikuunteluun myös postin kautta. Kannattaa ehdottomasti tosiaan kuunnella. Ehdotan että kuuntelet ainakin yhdet jalustakaiuttimet ja yhdet lattiakaiuttimet. Betonibunkkeria on myös PAKKO akustoida. Muutoin ihan sama mitä sinne tuot. Usher be-718 ja Usher minidancer 1 kannattaa kokeilla. Varmasti parasta sinun musiikkimaullesi. Räväkkyyttä, auktoriteettia ja bassoa löytyy.
   
 14. MacZon

  MacZon Käyttäjä

  Liittynyt:
  29.02.2004
  Viestejä:
  843
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kävin tuolla Vaasan ykkösradiossa paikanpäällä katsastamassa tarjonnan. Hintaluokkana oli 1000e - 2000e. Mukana oli seuraavat pöntöt.

  Aurelia Ambera
  Monitor audio RS5
  Focal Chorus 714 V tai Focal Chorus 716 V (varmuutta tästä ei ole)
  Tannoy Revolution Signature DC6T
  Dali ikon 6
  Totem Acoustic Model 1 Signature
  Aurelia Magenta

  Vain yksi näistä meni yli annetun rajan, Toteemi mutta sekin oli tarjouksessa 1300e/pari.
  Musiikkina toimi hevi näin lyhyesti referoiden. ;)

  Amberat kuullostivat oikein mukavilta kun on tottunut omiin helium2:iin, bassopäässä toivomisen varaa. Diskantit soivat mukavasti. Subi oikeastaan tarpeen mutta pitäisi testata kotona.

  Pienessä monitorissa oli paljon enemmän munaa kuin Amberoissa ja ääni oli muutenkin lämpimämpi. Ulkonäöltään rumat. :) Ei oikein muuta valitettavaa.

  Focalin kajarit olivat jotenkin räikeän kuuloiset eivät iskeneet omaan makuun eivätkä muutenkaan yltäneet monitoreiden tasolle oikein missään. Noh basson määrää oli suurempi mutta laatu heikompi.

  Taynnoyt näyttivät oikein näteiltä mutta illuusio karisi kun ne alkoivat soimaan. Näissä oli jotenkin outo ääni. Diskatti ei miellyttänyt kummamkaan kuuntelijan korvaa. Alapää oli kunnossa.

  Ikonit olivat oikein kunnon rokkivehkeet. Bassoa lähti hyvällä voimalla ja diskantti oli myös kunnossa. Kuullosti melko samalta kuin RS5 mutta vain parempana. :) Näillä pärjäisi hyvin ilman subiakin.

  Toteemit olivat pienet ja kalliit. Yläpää soi todella kivasti, sopinee hyvin akustiselle / kevyemmälle musiikille. Alapää puuttui oikeastaan kokonaan. Ääni tuntui täyttävän etusektorin kokonaan ehkä se ääni oli sitten ilmava, Hifitermejä käyttäen.

  Magentat kuullostivat hyviltä myös. Hyvin lähelle heliumeita nämäkin mutta bassoa lähtee näistä enemmän. Tykkään. :) Diskantit myös kivat näissä.

  Jos joku olisi valittava niin Magenta/Ambera ja Ikon6:n välille valinta osuisi. Pitää tosin ensin käydä Wasahifissä katsastamassa Argon2 Anniversaryt sekä Genen joku malli.
   
 15. Keba

  Keba Uusi jäsen

  Liittynyt:
  02.01.2007
  Viestejä:
  9
  Saadut tykkäykset:
  0
  Salakavalasti jouduin minäkin topicin mukaiseen tilanteeseen. Ei kannata lähteä kaverille seuraksi kuuntelemaan kaiuttimia.

  Liikkeessä kuunnellut:

  Aurelia magenta
  Dali (mallia en muista, 800€/pari)
  B&W CM1
  Vienna Acoustics Haydn Grand
  Vienna Acoustics Mozart Grand (ihan mielenkiinnosta kuunneltiin)

  Vasta Haydn aiheutti "whoaah"-fiiliksen. Käytin sen koekuuntelussa Spendorin SA1:sten kanssa. Kotonakin Haydn toimi hyvin, onhan siinä lämmin soundi, mutta silti se tuntuu suht erottelevalta. Spendorit taas oli kireät ja kirkkaat, mutta keskiääni tuntui olevan verhoutunut.

  Itse taidan nyt kiireiden takia odottaa messuihin, josta kytätään lisää vaihtoehtoja, ainakin aiemmin topicissa mainitut Elacit pitää käydä kuuntelemassa ja ulkonäöltään itseä napostelevat Laurat.
   
 16. Artturo

  Artturo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.08.2005
  Viestejä:
  33
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuo Amberan basso on viritetty huomattavasti maltillisemmin kuin useimmat muut (esim. jalustamalli Magenta), joten toimii useimmiten kotioloissa paremmin kuin kaupassa osaisi kuvitellakaan. Vaikka Amberan toisto ulottuu Magentaa alemmaksi, on Magentojen oikea paikka selvästi kauempana seinästä. Itsellä kotona sekä Amberat (etu) että Magentat (keski+taka), Amberat seinästä n.55cm, vertaillessa Magentojen paras paikka n. 85cm seinästä. Amberat kannattaa ehdottomasti kuunnella kotona ennen johtopäätösten tekoa (kuten kaikki vaihtoehtoina olevat kaiuttimet ennen ostopäätöstä).
   
 17. RAUSK1

  RAUSK1 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.09.2012
  Viestejä:
  64
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kaipaisin mielipiteitä tämänhetkisen 5.0 sarjan päivitykseen.

  Tällä hetkellä laitteisto pitää sisällään:

  2kpl B&W 686 - edessä
  2kpl klipsch synergy b2 - takana
  Pure acoustic supernova - keskellä

  Vahvistimena h/k avr265

  Nyt olisi aika panostaa uusiin töttöröihin hintaluokassa 1-1.5k€

  B&w ääni miellyttää musiikin kuuntelussa ja tarkoitus olisi siirtää ne kokonaan
  erilliseen settii vanhemman stereojammun perään. Taka ja keskiääni säilytetään toistaiseksi
  ja vaihdetaan uusien etukaiuttimien perusteella myöhemmin.

  Eli ideoita kaivataan lattiakaiuttimista kyseiseen hintaluokkaan.
  Tällä hetkellä mielessä tannoy revolution dc6t se.

  Ideoita/ajatuksia?