Kaiutinkytkennät, toinen takakajaripari?

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana maxmaister, 06.05.2012.

 1. maxmaister

  maxmaister New Member

  Liittynyt:
  14.02.2006
  Viestejä:
  31
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minulla on normaali truehd kotiteatterisysteemi Onkyon TX-NR709 kotiteatterivahvarilla ja 7.2 kajareilla. Edessä on isohkot Cerwin Vegan XLS 15 kajarit ja sivuilla katossa pienemmät sekä takana pienet 6" Cerwinit. Leffa- ja musakäytössä kaikki toimii oikein hyvin, mutta kun pidän bileet niin olisi kiva, että takakajaritkin olisivat isot, jotta musa jytisisi joka paikasta. Käytettynä saa halpoja Cerwinin isoja kaiuttimia joissa esim. 10" basso eli ei tulisi edes kalliiksi.

  Nyt haluankin tietää seuraavan: Voinko liittää Onkyon takakaiuttimien pre-outteihin päätevahvarin ja kytkeä tähän päätevahvistimeen isommat takakajarit jotka ottaisin sillon käyttöön kun on bileet? "Bile"kajarit tulisivat vähän eri paikkaan kun nykyiset takakajarit ja olisi kiva, että kajarit soisivat kaikki yhtä aikaa. Antaako Onkyo käyttää kaksia takakajareita yhtä aikaa (kun toiset ovat pre-outin kautta) vai sulkeeko se perinteisistä takakajarilähdöistä tulevat kajarit pois jos pre-outit ovat käytössä?

  Jos ylläoleva on mahdollista niin huoneeseenhan saisi erittäin paljon kajareita saman musiikkilähteen alle jos kytkisi joka pre-outtiin uuden pääteasteen ja siihen uudet kajarit. Olisko vähän siistii:D
   
 2. aheikkinen

  aheikkinen Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 109
  Saadut tykkäykset:
  121
  En tiedä kuinka tuhottoman iso huone on kyseessä, mutta yleensä suunnilleen koulun liikuntasalin kokoluokkaan saakka riittää rokkikonsertissakin kaksi kajaria ja kaksi subbaria. Se on vain kaiutinvalinnasta kiinni. Tosin luulisi naamakertoimen perusteella jo tuon XLS 15 olevan riittävä. Äänen leviämiseen auttanee jalusta ja suuntaus ylempää "väkijoukon päiden päälle".
   
 3. maxmaister

  maxmaister New Member

  Liittynyt:
  14.02.2006
  Viestejä:
  31
  Saadut tykkäykset:
  0
  Täytyy sen verran selventää, että mulla 7.2 ei tarkota ihan perinteistä vaan 7 kajaria ja pre-outeissa on yksi vahvistin johon on kytketty 2 kpl bodyshakeria
  (http://www.amazon.de/Bodyshaker-Bas...AHPE/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1336319204&sr=8-1)
  joten niin paljon bassoa ei tule kun subbareilla, mutta sohva toivottavasti tärisee kun saan asennettua:)
   
 4. juh4

  juh4 Member

  Liittynyt:
  09.01.2011
  Viestejä:
  299
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eihän noista bodyshakereista ole mitään iloa jos ei kunnon subbariakin ole.
   
 5. maxmaister

  maxmaister New Member

  Liittynyt:
  14.02.2006
  Viestejä:
  31
  Saadut tykkäykset:
  0
  En oo vielä päässyt kunnolla testaamaan, mutta eikös luulisi, että 2 * 15" cerwin vegan bassoelementtiä ja 5 pienempää bassoelementtiä muissa kaiuttimissa tuottaa tarpeeksi bassoa?
   
 6. aheikkinen

  aheikkinen Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 109
  Saadut tykkäykset:
  121
  Ohjataanko lfe-kanavan informaatio sitten shakerien lisäksi myös pääkaiuttimille? Se .1 raita on myöskin aivan oma itsenäinen ääniraitansa, jossa on täysin uniikki sisältö. Ei sitä "voi" noin vain jättää toistamatta. Sen uudelleen ohjaaminen pääkaiuttimien toistettavaksi on mahdollista, mutta epäilen että näin ei ole tehty, vaan se ohjataankin vain shakereille.
  Siis: BD/DVD-leffoilla "subbarista tuleva basso" on eri bassoa kuin "pääkaiuttimista tuleva basso", joten pääkaiuttimien koolla ei ole merkitystä sen subbaribasson toistoon.

  Toisaalta noiden CV:n bassot eivät ulotu kuin johonkin 40hz maastoon saakka, kun leffasubbarilla pyritään yleensä minimissään 20hz. Toki 15" kartioista lähtee slammia ja iskua mukavasti, vaikkei aivan alimpia murinoita irrotetakaan.
   
  Viimeksi muokattu: 08.05.2012
 7. maxmaister

  maxmaister New Member

  Liittynyt:
  14.02.2006
  Viestejä:
  31
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tosiaan LFE-kanavan ääniraita ohjataan vain Onkyon sub-preouteista toiseen kotiteatterivahvariin ja siitä shakereille. Moni on sanonut mulle Ruotsin Hifi klubbenia myöden (josta Cerwinit on ostettu), että bassoraita on sama subbarille kun pääkajareille. Tutkin homman wikipediastakin, mutta sielläkin vähän vaikeasti tulkittavasti ymmärsin, että ääniraita on sama. Eikö se nyt olekaan sama? Vaikuttaako se, että en katso BD/DVD leffoja levyltä lainkaan? Vuokraan pelkästään netin kautta (Elisa, Headweb) tai katson telkkaria. On mulla jotain satoja dvd-levyjä, mutta kerran nähtyjä leffoja ei tule tosiaan oikeen koskaan katsottua uudestaan. Tai mistä sitä tietää 10 vuoden päästä:) Eli onko ei-fyysisillä medioilla olevilla elokuvilla LFE-kanava erikseen?

  Jos tarttisin vielä subbarin niin kai sen voisi lykätä tohon toiseen kotiteatterivahvariin? Saako aktiivisen subbarin laittaa aktiiviseen vahvariin kiinni? Onkyon subbarilähdöthän on jo käytetty noille shakereille.

  Onko vaihtoehtona ohjata myös lfe-kanava etukajareille? Toimiiko käytännössä ja miten tehdään?

  Joo speksien mukaan CV:n bassot ulottuu 36Hz:iin eli ei tosiaan kovin alas.

  Paljon kysymyksiä, mutta nää hifiasiat on itelle harmillisen vieraita vielä..
   
 8. arthur

  arthur Active Member

  Liittynyt:
  28.06.2002
  Viestejä:
  2 435
  Saadut tykkäykset:
  0
  Teoriassa/teknisesti se ei ole sama, vaan oma itsenäinen informaatiovirtansa. Käytännössä riippuu miksauksesta, onko samaa ääntä laitettu eri kanaville vai ei. Asia on siis tallennekohtainen.

  Jos nuo nettistriimit sisältävät monikanavaäänen, jossa on erikseen koodattu bassokanava (se .1), niin tilanne on sama kuin DVD:illä tai BD:illä.

  Voi olla.

  Vahvistimen säädöillä.
   
 9. maxmaister

  maxmaister New Member

  Liittynyt:
  14.02.2006
  Viestejä:
  31
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitoksia hyvistä vastauksista, tulipa tämäkin nyt selväksi. Onkyossa varmasti on noi säädöt, se on niin monipuolinen vahvari. Koitampa sitä, että ohjaan etukanavien äänet + LFE äänet Cerwineille, hyvä kun tuli puheeksi, muuten olisin ollut tietämättäni ilman lfe ääniä!

  Vastaatteko vielä tähän, kiitos:

  Antaako Onkyo käyttää kaksia takakajareita yhtä aikaa (kun toiset ovat pre-outin kautta) vai sulkeeko se perinteisistä takakajarilähdöistä tulevat kajarit pois jos pre-outit ovat käytössä? Eli bileitä varten voisin taakse laittaa isommat skobet jotka ottaisin käyttöön biletilanteessa.