Kaiutinkaapelit

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana ElvisThePelvis, 10.11.2004.

 1. nexus7

  nexus7 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.10.2003
  Viestejä:
  6
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hemmetin hyvin sanottu. Ei mitään lisättävää, tästähän se on loppujen lopuksi kysymys; jollekin toiselle joku asia tuottaa mielihyvää, sama asia jollekulle toiselle ei. :)
   
 2. Goodguy

  Goodguy Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.05.2004
  Viestejä:
  728
  Saadut tykkäykset:
  1
  Eihän millään hifilaitevalmistajalla ole varaa laittaa huonoja kaapeleita messuilla, hifistit yhdistäisi mielessään halvat kaapelit laitteisiin ja niiden laatu laskee välittömästi heidän silmissä. Muutenkin se on hyvä tapa korostaa oman laitteen laatua, kun sanoo että tämän ominaisuudet tulee täysin esiin vasta hyvillä oheistavaroilla.

  Hifilaitteita ei saa myytyä vetoamalla järkeen ellei tuote selvästi ole todella hyvä. Sittenkin se myisi paremmin jos antaa markkinamiesten tehdä työnsä.
   
 3. spl

  spl Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  263
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kun kaiuttimet ja muu laitteisto on hyvät niin noilla kaapeleilla vatkaamista voi jatkaa loputtomiin,pysyy harrastus niinku vireänä koko ajan.Varmaan jotku kuulevat digitaalisissa Coax-piuhossakin eroja, mikä ei ole kyllä mitenkään mahdollista.
   
 4. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 044
  Saadut tykkäykset:
  166
  Tänään vaihdoin oman coaxini normaalista RCA-piuhasta RG-59 75ohm koksi piuhaan hyvillä kullitetuilla liittimillä. En kuullut eroa, kunhan nyt on. :thumbsup:
   
 5. Naked

  Naked Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.09.2004
  Viestejä:
  70
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kävin tässä Anttilan Megastoressa katsomassa optista S/PDIF kaapelia. Sieltä löytyi 45 eurolla 1.5m kaapeli, isossa paketissa ja kullatuilla päillä. Hifistudio17:sta yrittivät tuputtaa around samanhintaista piuhaa. Hifikrugissa sitten kävin vieressä, sieltä löytyi hyllynnurkalta 15 euroa maksava piuha. En kuitenkaan tähän vielä tyytynyt, vaan käväisin sitten yleiselektroniikassa töistä poistuessani. Sieltä löytyi kaksi vaihtoehtoista piuhaa. Toinen oli erityisesti audiokäyttöön kovamuovisessa paketissa oleva piuha, maksoi 10 euroa. Vieressä oli pehmeässä muovipussissa liuru ohut piuha. Sen hinta oli 3.5 euroa.

  Minusta lain pitäisi velvoittaa noihin jo tekstin - "Huom! Piuhan paksuus tai laatu ei vaikuta äänenlaatuun!"

  Vaikka se onkin vähän hankalaa, niin kaverin kanssa voi järjestää ihan kunnolliset sokkotestit ja merkata ylös aina että mikä piuha kuulostaa parhaimmalta. Ei tarvitse luottaa kenenkään muun sanaan sitten enää. Ja ei tule kulutettua rahaa turhaan.
   
 6. DIAR

  DIAR Ugh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  2 206
  Saadut tykkäykset:
  9
  Laadusta ja hinnasta ja niistä maksamisen järjellisyydestä on turha puhua. Kyllä tuotteella on aina muutakin arvoa kuin se pelkkä funktio. En itse ainakaan haluaisi juoda hotelli Kämpissä 6 euron kahvia pahvimukista vaikka se toimittaa saman tehtävän kuin posliinikuppi. Ostatteko vaatteenne Uffista ja mesoatte kadulla, että kaikki vaatteet jotka maksavat yli kympin ovat kusetusta. Ette varmaan, mutta mikä tässä audioaiheessa niin kiihottaa?

  Voisitteko arvon gurut kertoa, mitkä laitteiston komponentit eivät vaikuta ääneen? Kaapelit ei vaikuta. Ei varmaan liittimetkään. Eikä sisäinen johtotus eli ei varmaan piirilevytkään. Eikä ne vastukset ainakaan vaikuta. Eikä kondensaattorit. Eikä puhekelan käämin johtokaan varmaan vaikuta. Eikä ne jakosuotimen kondensaattorit ja kuristimetkaan varmaan vaikuta sen enempää kuin cd soittimessakaan koska kaikkihan sen tietää, että cd soittimet kuulostavat aina samalta. Kuten myös vahvistimet.

  :OI

  Opiskelkaa ja tutkikaa asiaa ennen kuin lyötte pöytään armottomia tuomioitanne ja "aurinko kiertää maata" tyyppisiä "itsestäänselvyyksiä".

  Aloittakaa opiskelu esim. jitteristä.
  Täältä löytyy ihan hyvää perusinfoa ja linkkejä täsmällisempiin selostuksiin.
  http://www.geocities.com/jonrisch/jitter.htm
   
  MikkoM tykkää tästä.
 7. Ropeli

  Ropeli Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.09.2003
  Viestejä:
  51
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tiedän yhden tyypin joka alkoi harrastamaan äänentoistolaitteiden parantelua. Hän ei uskonut mihinkään HE-hörhöilyyn, vaan päätti todeta asian itse kuuntelemalla ennen kuin teki/tekee mitään mullistavia ostopäätöksiä:

  Alkuun Sonyn ES-sarja subeineen, normaalit välijohdot. Aikansa kuulosti hyvältä kunnes DIY-subba. Talo resonoi niin pahasti että oli syytä aloittaa akustointi. Siihen upposi n. 6k€. Ääni parani huomattavasti.

  Sitten vahvistimien vertailuun. Tulos: Ääni paranee selvästi mitä tehokkaammasta vahvistimesta kyse (toki hintakin nousi tehon myötä).

  Kaiuttimien vertailu: Alkuun 5000€:n kaiuttimet kuulostivat hyviltä, kunnes kuunteli 10 000€:n kajareita - on jo huippu laatua. Mutta teki sen virheen että kuuli 14 000€:n kajareita - paluuta ei ollut. Tästä siis kaiuttimet.

  Em. kajareita soitteli 0,6€/m hintaisilla piuhoilla, kunnes kuuli että kokeilepa vaihtaa laadukkaampiin johtoihin. Soundi oli jo nyt niin hyvä että kaiffari ajatteli moisen vertailun olevan ajanhukkaa - HE hörhöjen hapatusta.
  Sinnikäs tyyppi kuitenkin antoi kainaloon 20€/m olevaa coax-kaapelia testiin: Eroa tuli jonkin verran. Vai tuliko? Joo, kyllä tuli. Näin on.
  Sitten testiin 1000€:n johdot. Vaimo oli saunassa kun kaapelit vaihtui. Musiikki soimaan. Vaimo tuli saunasta kuuntelemaan: "Mitä sä teit? Ikäänkuin kalvo olisi poistunut kaiuttimien edestä!".

  Tässä vaiheessa hänenkin oli uskottava korviaan: Huippukajarit tarvitsevat huippuvälijohdot "loistaakseen".

  Eikä hän osaa selittää miksi. Näin se vain on. PRKL.

  Sitten se hommas vielä SVS:n...
   
 8. DIAR

  DIAR Ugh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  2 206
  Saadut tykkäykset:
  9
  Tarkoituksenani oli huomauttaa siitä, että asioita ei kannata tyrmätä sen takia, että luulee tietävänsä asiasta kaiken. Edes kaikkia luonnonilmiöitä ja -lakeja ei ole vielä keksitty. Käsittämätöntä jos joku väittää tuntevansa kaikki tähän mennessä keksityt. Otetaan tähän esimerkiksi vaikka se TIM särö. Oliko se viimeinen keksimätön audiomittaus? :hitme:

  Ja muille kuin guruille tiedoksi, että jitteriin vaikuttaa moni muukin asia kuin DAC muunnin ja sen kello.
   
 9. Blizzard2

  Blizzard2 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2003
  Viestejä:
  756
  Saadut tykkäykset:
  1
  HAHAHA! Tässä on kyllä vaimokortti vedetty kaikista räikemmin mitä mä oon ikinä nähny. Hyvä vitsi...

  Mutta jos on sanotaan että 5000euron laitteisto, niin kyllä siihen nyt ihan hyvin voi muutaman satasen piuhoihin laittaa, mutta suurempien summien sijoittaminen olisi suoraan sanottuna tyhmää. Siis paljon parempaan tulokseen pääsee jos pistää sen ne rahat muihin komponentteihin. Saadaan kyllä mennä aika korkeisiin hintoihin ennenkuin satsaaminen kaapeleihin antaa parempaa hyötyä kuin laitteisiin satsaaminen.

  Itse en ostaisi kuitenkaan ihan halvimpia kaapeleita, tyyliin anttilasta, ellei sitten muuten tarvis tinkiä jostain muusta. Vaan semmoset siistit ja tukevat. Vaikka jonkun merkkivalmistajan halvimmasta päästä riittää ihan hyvin. Näyttää siistiltä, kestää ja silleen. Mutta ei ime hirveästi rahaa. Ei kuitenkaan ihan roskaa ole.
   
 10. Spiid1

  Spiid1 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.11.2003
  Viestejä:
  50
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuossa se salaisuus.. vaimo tuli saunasta korvat puhtaina ;)
  Sorry... tuli vaan mieleen.
   
 11. DIAR

  DIAR Ugh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  2 206
  Saadut tykkäykset:
  9
  Voi kiesus... On siinä meillä asiantuntija.
   
 12. Goodguy

  Goodguy Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.05.2004
  Viestejä:
  728
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tarkoitat siis tunnearvoa? Sen voi jokainen kokea itse. Minulla ei ole kummempia intohimoja audiokaapeleitani kohtaan. Tässä suhteessahan hinta ei tosin vaikuta, halvalla kaapelilla voi olla yhtä paljon tunnearvoa kun kalliilla.

  Se että jokin seikka vaikuttaa signaaliin, ei automaattisesti tarkoita että ihminen pystyy erottamaan vaikutusta.

  Kun silmäilin tuon linkin läpi niin siinä selitetään lähinnä miten jitter syntyy, mutta ei oteta kantaa kuuluuko se. Ei siis sinänsä tarpeellista tietoa?
   
 13. Ropeli

  Ropeli Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.09.2003
  Viestejä:
  51
  Saadut tykkäykset:
  0
  Negative. Tosi kuin vesi. Kuulemma.

  No näin. Epäilen ettei vielä 5000€:n laitteissa kaapelien erot juurikaan näy. Senpä takia moni ei usko kaapelien ääntäparantavaan vaikutukseen kun eivät ole ikinä laadukkaita laitteita kuulleet.

  Asiaa.

  PiS. Oli pakko kommentoida kun kaveri ei valehtele!
   
 14. DIAR

  DIAR Ugh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  2 206
  Saadut tykkäykset:
  9
  http://www.geocities.com/jonrisch/jitter.htm

  Mainitsin kyllä linkeistä täsmällisempiin selostuksiin. Aloittakaa vaikka tästä helposti lähestyttävästä sivustosta:
  http://www.jitter.de/english/engc_navfr.html

  Edit:
  Ja milläs minä sitä jitteriä mittaan. Ostan 100 000 euron laitteet kotiin vai? Ei hyvää päivää. Etkö usko äänen muutoksiin ilman mittauksia. Miten osaat ostaa ruokaa kun mausta ja hajustakaan ei löydy mittauksia. Ehkä paska tuoksuu oikeasti ruusuille kun hajueroista ei löydy mittaustietoa Aku Ankasta.

  Edit:
  Nuo cd soittimen kellossakin käytetyt oskillaattorit käyttäytyvät piezo elementin lailla, joten värähtely aiheuttaa sähköisiä ilmiöitä, jotka yritetään välttää vaimentamalla oskillaattorien värähtelyt. En ole mitannut jitteriä ennen ja jälkeen kellon vaimennuksen, mutta sen verran voin kertoa, että hiekkapussi paransi soundia ja suosittu rope caulk massa ei muuttanut soundia mitenkään (kuultavasti).

  Edit: Miten se muuten selittyy, että nämä "yliluonnolliset" kikkailut voivat parantaa, huonontaa tai olla muuttamatta soundia kuulian mielestä siitä huolimatta, oliko ennakkoasenne voimakkaasti positiivinen, negatiivinen tai neutraali.

  Edit: Laitetaan tänne loppuun vielä hymiö :)
  Ihan hauskaa, että on välillä vähän vääntöäkin eikä pelkkää jonninjoutavaa lässytystä tarinatuvassa. :thumbsup:
   
  Jupe tykkää tästä.
 15. Blizzard2

  Blizzard2 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2003
  Viestejä:
  756
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ai kuulemma, sittenhän sen täytyy olla totta :)

  Ite oon valmis uskomaan että jotain pieniä eroja kaapelien äänissä voi olla, kunhan laitteisto ja akustiikka on tarpeeks laadukasta. Mutta ite en suht laadukkailla laitteilla ja huonolla akustiikalla kuullu eroa. Vaikka kuulen kyllä kaiutinten, vahvistimien ja CD-soittimien erot.

  Mutta en koskaan tulee uskomaan että muutoksia sentään seinien läpi kuuluu, ennenkuin itse koen. Tuskin edes selvempiä eroja, kuten vahvistimien tai soittimien eroja
   
 16. Goodguy

  Goodguy Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.05.2004
  Viestejä:
  728
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tuon linkin kuuntelukoe taas on kuvattu aika epäselvästi. Sen verran huomasin, että jitterin vaikutusta kuvattiin suunilleen siten miten täällä sanotaan ettei jitter ainakaan vaikuta.

  Nuo lisäykset ei taida olla minulle kohdistettuja?
   
 17. DIAR

  DIAR Ugh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  2 206
  Saadut tykkäykset:
  9
  Tuo akustiikan merkitys on hyvin oleellinen, mutta sitä on vaikea käsittää ellei ole testaillut samaa tilaa akustoituna ja akustoimattomana. Esim. kaapelien mutta myös vahvistimien ja cd soittimien erojen kuuleminen on kutakuinkin mahdotonta huonossa tilassa. Äänen värin muutokset on helppo bongata, mutta siihen se sitten jääkin.

  Piti sellainen vielä huomauttaa, että en missään nimessä halua korostaa kaapelien merkitystä. Esim. leffoja katsoessa HTPC:ltä tulee digitaalisignaali tavallista antennipiuhaa pitkin ja sitä rataa (ennen välissä oli linjatasoista signaalia varten oleva piuha ja se ei toiminut kunnolla digitaalisignaalilla vaan ääni pätki).
  Kaapelit ovat mielestäni hyvä tapa hienosäätää setin ääntä ja ne pitäisi aina ostaa kuuntelemalla ensin kotona. Paitsi jos on varaa tuhottoman kalliisiin kaapeleihin, jotka oikeasti kuulostavat neutraalilta (yhden sellaisen kuulin ja meni kauppaan takaisin kun hintaa oli yli tonni).

  Edit:
  Olen rakentamassa kunnollista kelloa soittimeeni ja sittenpähän saan tietää itse miten jitteri vaikuttaa ääneen. Olisi kuitenkin omituista jos jitteri olisi täysin merkityksetön asia, sillä olen lukenut kymmeniä harrastajien ja toimittajien kokemuksia cd soittimen "kellon" vaihtamisesta ja siitä, miten vaihto on vaikuttanut ääneen. En ole lukenut yhtään juttua siitä, että kellon vaihto ei ole vaikuttanut ääneen mitenkään vaikka kalliin kellon ostanut tilittäisi takuuvarmasti huonoista kokemuksistaan. Ja kyllä niitä "tämähän oli ihan suolesta" juttuja on näkynyt monesta muusta tviikistä.

  Kaupallisia superkelloja voi etsiä sanoilla Audiocom ja LC Audio. Valmistajien sivuilla on kaupallista, mutta helposti lähestyttävää tarinointia aiheesta jos joku on kiinnostunut.
   
 18. Diamond

  Diamond Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.10.2004
  Viestejä:
  949
  Saadut tykkäykset:
  1
  That's you! :D
   
 19. pekka:)

  pekka:) Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2004
  Viestejä:
  473
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ensin ostetaan "kunnon kaiuttimet ja vahvistimet" kun aletaan miettimään mitkä johdot pistetään niiden väliin... Niin onko kukaan katsonut vahvistimensa sisään ja tarkistanut kuinka paksut ja hyvät johdot menevät itse kaiutin-lähtöihin "vahvistimen sisällä":rolleyes:

  Pienen pienet ja ihan olemattoman kokoiset... ja jollei tällaisesta olisi tiennytkään edes ja vahvistimeni maksoi niin ja niin monta kymmentä tuhatta euroa... Niin ajatus muuttuu tarviiko vahvistimen ja kaiuttimen väliin sittenkään niitä high-end kaiutin johtoja :hitme:
   
 20. Scorpius

  Scorpius Surfing on Sinewaves

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  889
  Saadut tykkäykset:
  4
  Nyt tuli kyllä niin uskomatonta scheisseä, että halolla päähän! "normaalitodellisuudessa vaikuttavat luonnonlait on jo keksitty, paitsi tietenkin jos haluaa uskoa johonkin yliluonnolliseen. " Mitä vittua? Oletko tosissasi noin ylimielinen että sanot et kaikki luonnonlait on keksitty? no HUH HUH, täytyy sanoa! Katso uutisia, sitten katso peiliin, sitten katso kaikkialle minne näet, sitten lue hesaria.

  Tämän jälkeen mieti hiljaa mielessäsi, mikä meni pieleen. Ehkä jonain päivänä sinulle valkenee, kuinka käsittämättömän alkeellisella tasolla me typerät ja aivottomat ihmiset olemme ja tajuat että tästä ei voi päästä kuin ylöspäin.

  Lainatakseni erään sveitsiläisen tohtorin kuuluisia sanoja: "Kun aloitin opiskelut korkeakoulussa, tiesin kaikesta kaiken. Kun aloitin pääaineeni, tajusinkin että en tiedäkkään kaikesta vielä kaikkea. Kun valmistuin korkeakoulusta, ymmärsin että en tiedä mistään mitään. Ja kun vihdoin väittelin tohtoriksi, tajusin ettei kukaan tiedä oikeastaan mistään mitään."

  On tullut todettua sama asia itsekkin..

  EDIT: Snaoudun irti kaikenmaailman ufo- ym. hörhöilystä..tämä ei liittynyt siihen mitenkään :)