Kaiutinkaapelit

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana ElvisThePelvis, 10.11.2004.

 1. Blizzard2

  Blizzard2 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2003
  Viestejä:
  756
  Saadut tykkäykset:
  1
  No itse tosiaan testasin Cardaksen about ton hintaista kaiutinkaapelipakettia. Ei kylläkään bi-wire mutta kuitenki. Halusin kovasti kuulla eroja mutta en oikein kuullut. Ehkä välikaapelissa oli aavistuksen eroa jos oikein pinnisti, vaikea sanoa. Ei mitään semmoista että olisi mitään merkitystä. Edelleen mulla on supran alle 100 euron kaapelit. Tietty huvittais ostaa paremmat, ihan vaan sen takia että tuntuis että setti on tasapainoinen, sillai mielenrauhan takia. Ulkonäkö on tietty yks seikka, mutta on jo olkkarissa semmonen johtosotku että sitä ei millään kaapeleilla saa siistiks. Mutta aina vaan kuitenki löytyny sille summalle parempaa käyttöä. On edelleen paljon laiteita mitä haluaisin ennemmin kuin ne kaapelit.
   
 2. JTX

  JTX Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.09.2001
  Viestejä:
  5 796
  Saadut tykkäykset:
  14
  Netti on täynnä noita varoituksia. Ja mekin tässä yritämme sinua varoittaa. Aikaisemmin kerroit olevasi opiskelija ja jokainen säästetty euro on siis tarpeen. Usko siis järjen ääntä!

  Jos haluat lisää jonkinlaista uskottavuutta systeemisi kaapelointiin, on kaapelien itse rakentaminen yksi vaihtoehto. Laadukasta kaapelia saa metritavarana huomattavasti halvemmalla kuin samaa settiä valmiina tuotteena. Haulla löytyy varmasti lisää, muistaakseni ainakin DIAR on rakennellut kaapeleita.

  Tärkein pointti on nyt se, että kanssaplazalaisesi haluavat säästää sinut täysin turhalta rahanmenolta. Ei tämä mitään mustamaalausta ole. Itsekin sorruin aikoinaan ostamaan 150 markan hintaisen 0.6 metrin välikaapelin. Nykyään se taitaa lojua tuolla kaapin pohjalla ja käytössä on joku perusnaru :)
   
 3. Blizzard2

  Blizzard2 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2003
  Viestejä:
  756
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tukevat ja hyvät liittimet RCA:ssa riittää ihan hyvin. Ei tarvii olla mitään kovin kummosia ratkasuja. Kaiutinkaapeleissa mulla ei ole liittimiä ollenkaan. Pelkkä paksu peruspiuha.
   
 4. DIAR

  DIAR Ugh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  2 206
  Saadut tykkäykset:
  9
  Sinuna panostaisin kaapeleihin sen verran, että saat mielenrauhan. Tilitin aikaisemmin hifiharrastajien puolelle kaiutinkaapelietsinnöistäni ja kuunteluvaikutelmista. Monet kalliit kaapelit osoittutuivat paljon huonommiksi kuin edulliset kaapelit. Valinta on todella paljon kiinni vahvistimesta, soittimesta sekä kaiuttimesta. Jos ostat kaapelit kuuntelematta, niin metsään menee. Väärä kallis kaapeli saattaa kuulostaa paljon huonommalta kuin superhalpis. Esim. Nordostin kaapeleissa tuntuu olevan hyvin voimakas ominaissoundi, joka ei todellakaan sovi joka settiin. Osta mieluummin jokin hyvin neutraali kaapeli, joka ei pyri muokkaamaan soundia. Omasta mielestä järkeviä vaihtoehtoja ovat QED Silver Anniversary ja X-Tube 300 (itsellä tämä). Silver Anniversary on parempi yläpäästään, mutta X-tube keskialue on mehukkaampi. QED:n äänikuva ei toimi yhtä hyvin kuin parhailla kaapeleilla, mutta et tule koskaan saamaan minkään näköistä äänikuvaa sillä kaiutinsijoittelulla, josta olet puhunut.

  Akustiikka on olennainen asia. Kaiutinsijoittelu on usein vielä olennaisempi. Jos kaiuttimen paikat on määrätty ennalta ja akustiikkakin on suolesta, niin et saa kaapeleilla mitään aikaan. Tämä on totuus.

  Yksi merkittävä asia kaapeleiden kanssa on niiden erilaiset erottelukyvyt. Hyvää kaapelia käyttäessä kuulee paljon enemmän äänitteen pieniä yksityiskohtia (soittimien sivuäänet kuten pianon polkimen tai vaikka laulajan hengitys, maiskuttelu tai vaikka tuolin narahtelu tai yleisön köhiminen). Kaikille tälläisten asioiden kuuleminen ei ole merkittävää. Ennen kuin olin akustoinut kuunteluhuoneeni, en kuullut lainkaan tämän kaltaisia yksityiskohtia. Yhtäkin biisiä kuuntelin pari kymmentä kertaa jotta kuulisin yhden narahduksen, jonka kuulin yhtä higu settiä kuunnellessani. Homma oli toivotonta enkä kuullut mitään. Laitoin diffuusorit takaseinälle ja etuseinälle akustiikkalevyt. Nyt biisistä kuuluu kymmeniä narahteluja ja se narahdus jota yritin bongailla kuuluu niin käsittämättömän hyvin, etten voi käsittää miten en sitä aiemmin kullut. Aikaisemmin voimakkaat heijastukset seinistä ja lattiasta sekottivat soundin niin pahasti, että melkein koko ääni hukkui äänisaastan joukkoon. Oli siis ihan sama mitkä laitteet siellä pauhasivat. Oli sitten kyseessä higu setti tai entry level, akustiikka on silti oleellinen asia.

  Mutta mielenrauhan takia kannattaa toki tehdä investointeja. Se on mielestäni täysin perusteltua.

  Välikaapelini olen tehnyt itse. Niiden väliset erot eivät ole setissäni kovin merkittäviä mutta kyllä ne huomaa. Joidenkin seteissä välikaapeleilla on ollut merkittävämpi vaikutus kuin kaiutinkaapeleilla.

  Olen kuitenkin sitä mieltä, että esimerkiksi yhdellä diffuusorilla tai 10 sentin kaiuttimen siirrolla saa aikaan PALJON enemmän kuin kaapeleilla.

  Tässä linkki hifiharrastajien kaapelikeskusteluun:
  http://koti.kontu.la/jsalonen/cgi/board.pl?action=thread&thread=302591086032061&b=0&skip=90

  Ja tässä linkki välikaapelisivulleni, joka on päivittämättä:
  http://kotiweb.kotiportti.fi/audiovideo/valikaapelit/kaapelit.html
   
 5. Scorpius

  Scorpius Surfing on Sinewaves

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  889
  Saadut tykkäykset:
  4
  Hyvä akustiikka on niin järjettömän tärkeä asia äänentoistossa että sitä ei yksinkertaisesti voi sivuuttaa. Se vaikuttaa eniten äänen kaiuttimien kanssa, ja siihen syytä panostaa. En tajua miksi ihmeessä haluat hyvät välijohdot, jos et halua panostaa yhtään akustiikkaan.

  Ei todellakaan ole arpomista, vaikkei mittaamiseen olisikaan mahdollisuutta. Ääni noudattaa samaa heijastulakia kuin valo, joten silläkin tiedolla pääset jo todella pitkälle. On periaatteessa ymmärrettävää, että jotkut väheksyvät akustoinnin tärkeyttä. Mutta tämä johtuu todennäköisesti siitä, että he eivät ole päässyt kuuntelemaan saman huoneen eroa akustomattomana ja akustoituna.

  Itse olen väsännyt itselleni kuuntelupaikan taakse QRD-diffuusorin ja lopputulosta en ole edes mitannut. Minun ei tarvitse, sillä ero on niin julmetun selkeä. Vaimokin huomasi eron hetkessä enkä tuosta diffuusorista luovu kirveelläkään. Huoneakustiikassani on siltikin parantamisen varaa, koska asun betonikämpässä. Mutta se ei mitään maltaita maksa, varsinkin jos haluaa nikkaroida vähän itse. Juuri niinkuin diar sanoi, äänitteet heräävät aivan uutenlaiseen eloon oikein akustoidussa huoneessa. Oli todella makea fiilis, kun nyt omassakin kuunteluhuoneessa kuulee ne kaikki pienet yksityiskohdat äänitteissä, juuri näistä asioista kun kaikki ovat aina puhuneet.

  Rivien välistä tekstisi lukemalla huomaa, että kalliit kaapelit ovat sinulle psykologinen juttu. Osta sellaiset jos sillä saat mielenrauhan. Mutta turhaan ostat, niihin sinulla on vielä todella pitkä matka, niinkuin on minullakin. Omat kaapelit on etukaiuttimissa Tara-Labsia ja takana biltemaa. Enkä harkitsekaan vaihtoa ennenkuin saan huonemoodini tapettua ja kunnon stereovahvarin.
   
 6. Goodguy

  Goodguy Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.05.2004
  Viestejä:
  728
  Saadut tykkäykset:
  1
  En väheksy akustiikan merkitystä. Niinkun sanoit kuka tahansa voi sen hyvinkin selvästi kokea vaikka huutamalla isossa kivirakennuksessa.

  Noita diffuusoreita voi tosiaan summittainkin sijotella, mutta huoneen seinustoilla olevat tavarat ajaa samaa asiaa. Matalilla taajuuksilla diffuusorit ei ole enää järkeviä. Pitää olla vaimennin tai resonaattori...ja mittari.
   
 7. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 540
  Saadut tykkäykset:
  154
  Olisikohan sitten parasta, että otan ne Dalin Silver Wave Four -kaapelit, joita myyjä suositteli. Sopisivat ainakin Dalin kaiuttimiin, kun ovat saman merkkiset. Hinta taisi olla huomattavasti alempi kuin Nordostin.

  En kai voi mennä Dalissa metsään, sillä eikös kaapeli ole sitä parempi, mitä tuntemattomampi valmistaja on ja mitä halvempi se on. Okei, tuli vähän sarkasmia.

  En ole vieläkään täysin varmistunut siitä, että kalliilla kaapelilla ei saa mitään ekstraa halvempaan nähden, ja kallis kaapeli voi jopa pilata soundin. Ja hei, onhan täälläkin eriäviä mielipiteitä kalliista kaapeleista. Jos kalliit kaapelit todella olisivat kusetusta, niin miksei kaikki ole asiasta samaa mieltä? Ja jos se on niin yleinen fakta, niin miksei alan harrastajat ole ole laittaneet varoituksia muuallekin kuin nettiin?

  Yritän nyt silti ottaa rauhallisemmin kaapeleiden kanssa ja tutkin halvempia vaihtoehtoja. Mutta sitä ette saa mua ikinä uskomaan, että 5000 euron laitteistoon kannattaa ostaa 20 euron kaapelit. Jos tämä pitäisi paikkaansa, niin luulenpa, että olisi jo sellainen laki tullut voimaan, jossa käskettäisiin yli 400 euron kaapeleihin laittaa teksti "Varoitus, tämä tuote on täyttä kusetusta!".
   
 8. Teukka76

  Teukka76 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.11.2000
  Viestejä:
  2 376
  Saadut tykkäykset:
  2
  Eikös Hifissä ollut jokin aika sitten kaapeleita testissä, muistaako kukaan missä nrossa?
   
 9. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 044
  Saadut tykkäykset:
  166
  6/7-2004 numerossa.
   
 10. JTX

  JTX Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.09.2001
  Viestejä:
  5 796
  Saadut tykkäykset:
  14
  Kävin korjaamassa asian: pystytin 3-tien varteen pari valaistua kylttiä: "Kalliit kaapelit ovat kusetusta."

  Huijauskaapelien (toiselta nimeltään high-end kaapelit) valmistajatkin ovat sitä mieltä että ne ovat kusetusta. Tai siis lähinnä tietävät. Pahimmat kaapeliuskovaiset tuntuvat olevan jopa sitä mieltä että DD-signaali muuttuu spdif-piuhassa.

  Toisaalta, eihän se ole hullu joka pyytää.
   
 11. Goodguy

  Goodguy Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.05.2004
  Viestejä:
  728
  Saadut tykkäykset:
  1
  Eihän verkostomarkkinointiakaan ole kielletty lailla, vaikka se on todella härskiä kusetusta. Aika moni uskoo kaikenlaiseen yliluonnolliseen, ihme olisi jos tämäntyyppinen harrastus olisi säästynyt mystiikalta ja guruilta.

  Mikään ei esimerkiksi estä minua myymästä cd levyä, jonka avulla siunaan ostajan laitteet. Voisin antaa jopa rahat takaisin takuun, jos ääni ei parane niin rahat takaisin, maksatte vaan postikulut. Toki perään ne tavalliset myyntipuheet "keskialue selkenee, naislaulajan ääni aukenee uudella tavalla, bassoille tulee lisää iskevyyttä..." :p
   
 12. Pikkuveli

  Pikkuveli Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.01.2003
  Viestejä:
  202
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hmm... :rolleyes: Vetäydyn laatimaan markkinointistrategiaa -->
  Idean keksijälle voin maksaa provision.
   
 13. apex

  apex Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.12.2003
  Viestejä:
  2 674
  Saadut tykkäykset:
  3
  Mikäs firma se olikaan joka tarjosi asiakkaille maksua vastaan kaapeleiden sisäänajoa? Kuulostaa hyvältä bisnekseltä.
   
 14. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 540
  Saadut tykkäykset:
  154
  Okei, kysytäänpä kuinka monta hifistiä tunnetta, siis henkilöä joka tietää paljon hifistä ja siihen liittyvistä asioista, jolla on todella hienot laitteet (puhutaan vaikka yli 4000 euron cd-soittimista yms.) ja joka käyttää niissä alle 100 euron kaapeleita? Jos tunnette, niin kuinka monta?

  Kyllä mä sen tajuan, että mun ei missään nimessä olisi järkeä ostaa esim. 1000 euron kaapeleita, koska silloin laitteiden taso muodostaa pullonkaulan. Mutta eikös yleensä kaikissa ohjeissakin sanota, että kannattaa sijoittaa 10 prosenttia laitteiston hinnasta kaapeleihin. Eli mun 5000 euron laitteistosta kannattaa sijoittaa 500 euroa kaapeleihin (siis 2x3m kaiutinkaapeleihin ja o,5m RCA-kaapeliin yhteensä).
   
 15. JTX

  JTX Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.09.2001
  Viestejä:
  5 796
  Saadut tykkäykset:
  14
  Se on taas kiinni ohjeen antajasta. Minä annan ohjeen notta kaapeleihin mahdollisimman vähän mutta kuitenkin tarpeeksi. Eli halpaa riittävän paksua ja mekaanisesti suht laadukasta kaiutinkaapelia ja samoilla kriteereillä välijohdot. Pitäisi selvitä 20 eurolla. Mitä suurempi budjetti sitä enemmän sijoittaisin kaiuttimiin ja akustointiin, siis suhteellisesti. Esimerkiksi 10000 euron systeemissä vahvistimeen ja lasermediapyörittimeen uhraisin maksimissaan 2000 euroa, loput äänen lopputuotantoon. But hey, it's just me.
   
 16. DIAR

  DIAR Ugh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  2 206
  Saadut tykkäykset:
  9
  Eivät kalliit kaapelit mitään kusetusta välttämättä ole. Paremmat materiaalit (esim täysin puhdas hopea ja eristeet esim puuvillaa), vaikeampi valmistustekniikka (esim. käsinpunonta. Tästäkin löytyy patentteja, joissa on esitetty tarkkaan teknisesti perustellut punontamuodot resistanssin, induktanssin ja kapasitanssin optimoimiseksi ja häiriösuojauksen ja -vaimennuksen aikaansaamiseksi. Oletteko lukeneet näitä patentteja?) ja lisäksi pieni menekki ja pienet valmistuserät. Lisäksi rahaa palaa markkinointiin, tuotekehitykseen ja vaikka mihin. Totta munassa hinta nousee korkeaksi. Itsekin olen väsäillyt jos jonkinmoista laitetta ja huonekalua. Työtunteja kertyy helposti kymmeniä tunteja ja jos tuotteet olisivat kaupallisia, niin kyllä työstä pitäisi maksaa.

  Kallis ei ole välttämättä kusetusta. Ainakin vähemmän kusetusta kuin taide, elokuvat, musiikki, design-tavarat, merkkivaatteet yms.

  Loppujen lopuksi on kyse arvostuksesta. Itse arvostan enemmän hyvää soundia ja mielenrauhaa kuin esim. matkailua. Joillekin ihmisille se tonnin kaiutinkaapeli, tonnin välijohto ja tonnin virtakaapeli on tärkeämpi juttu kuin esim. auton automaattivaihteisto. Kaapeleita tulee helposti käytettyä jopa enemmän kuin automaattivaihteistoa.
   
 17. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 540
  Saadut tykkäykset:
  154
  Ja miks edes ostaa laitteistoa, kun voi mennä kaverin luo kuuntelemaan. Ja esim. Stockalla voi kuunnella uusia levyjä kuulokkeilla. Eipähän mene rahaa turhuuteen.

  :hitme:
   
 18. spl

  spl Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  263
  Saadut tykkäykset:
  0
  Elvispelvis. Sinun kannatta kysellä noista kaapeli-asioista Hifi-lehden High-end foorumissa, siellä on ammattimiehiä jotka tietää millä kaapelilla saadaan mikäkin äänialue kohilleen :)
   
 19. maple

  maple Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2004
  Viestejä:
  15
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aiempikin threadi näytti noista Arcameista olleen. No sama jatkaa tätä. Jos rahaa ei ole liikaa niin kannattaa harkita muun laitteiston vaihtoa. Dalit soivat _varmasti_ erittäin hyvin jollain näistäkin, ja säästyisi lainanotoltakin: ;)

  Cambridge Audio 640CS - 450 e
  Cambridge Audio 640AS - 450 e
  ---
  900 e

  Arcam A80 - 800 e
  Arcam CD82T - 850 e
  ---
  1650 e

  Arcam A90 - 1200 e
  Arcam CD93T - 1250 e
  ---
  2450 e


  Arcam FMJ-A32 (1600 euroa)
  Arcam FMJ-CD33 (2000 euroa)
  ---
  3600 e
   
 20. Himppe

  Himppe Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.08.2004
  Viestejä:
  724
  Saadut tykkäykset:
  3
  Messuilla näkee _todella_ järeitä kaapeliratkaisuja. Niiden kavereiden ainakin luulis tietävän, mikä on tärkeää ja mikä ei.
  Mutta mikä on oikeasti olennaista ja mikä on vain brassailua?
  Parantaako jöötilaku ääntä vai pitääkö kaapelin vain olla vielä piirun verran paksumpaa kuin viereisen huoneen laitteistossa?
  En mene ottamaan kantaa.

  Olisihan se vähän noloa, jos 10 000 euron kaiuttimeen menis 0,75 mm2 Bilteman kaiutinjohto, mutta ranteenvahvuinen jöötilaku menee ehkä pikkasen överiks :hitme:

  Samoin meni överiks Tampereen Hifi-messuilla, jossa Amphionin edustaja ei meinannut saada levyä cd-soittimeen kun se heilui niin rajusti puolelta toiselle vaimennintouhujen päällä :eek: