Kaiutinjalustojen piikkisuojat

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana jsantti, 05.03.2011.

 1. jsantti

  jsantti Uusi jäsen

  Liittynyt:
  30.10.2005
  Viestejä:
  74
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mistähän löytäisin edullisia metallisia piikkisuojia jalustoihini? Olisi tarvetta ettei laminaatti naarmuunnu, muistelen että biltemassa oli ainakin joskus myynnissä mutta nettisivuilta en niitä enää löydä... Onko kenelläkään ehdotuksia mistä saisi edullisesti?
   
 2. karik134

  karik134 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.10.2008
  Viestejä:
  1 989
  Saadut tykkäykset:
  6
  Kolikot piikkien alle.
   
 3. Bnde

  Bnde Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.09.2009
  Viestejä:
  133
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä noi viisisenttiset taitavat olla yksinkertaisin ratkaisu. Tökkää vaikka päälle jonkun maalin jos sävyä kaipaa.
   
 4. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ota piikit pois :)
   
 5. V12

  V12 Käyttäjä

  Liittynyt:
  26.06.2006
  Viestejä:
  374
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tarkoititko näitä?
   
 6. MiNopa

  MiNopa Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.10.2007
  Viestejä:
  246
  Saadut tykkäykset:
  0
 7. pekka:)

  pekka:) Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2004
  Viestejä:
  473
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jotakin on pahasti vialla, jos kaiuttimesi liikkuvat ja sen takia alla on piikit.
  Eikö parhaimman kitkan saisi kun suurempi ala ottaisi lattiaan kiinni.

  Vai kuuletko eron? Onko tarvetta nostaa kaiutinta juuri piikkien verran ylemmäs?

  Jos pelkäät kaiuttimesta äänen siirtyvän lattiaa pitkin kuuntelupaikkaan ja sitä kautta kehoosi; eikä kehosikaan vaimenna ääntä/tärinää ennen sen saapumista korviisi olisi parempi, että vaihtaisit piikit ns.kelluvaan rakenteeseen; joko styroksia jalustojen alle tai vaikka kumin palaset.
  Istutko lattialla tai esim.vaimentamattoman tuolin, jakkaran tai vaikkapa sohvan päällä?
  Mutta kerro nyt ihmeessä minkä takia piikit...
   
  Viimeksi muokattu: 07.03.2011
 8. jsantti

  jsantti Uusi jäsen

  Liittynyt:
  30.10.2005
  Viestejä:
  74
  Saadut tykkäykset:
  0
  Syy minulla piikkien käyttöön on pelkästään se, että kaiutinkaapelit (chord) menevät minulla jalustan sisällä putkessa ja jalustat mitkä minulla on käytössä niin niissä pitää olla piikit paikallansa jos meinaa laittaa johdon putkea pitkin kaiuttimeen. jos ei käytä piikkejä niin sitten johdot näkyvät rumasti, koska jaloissa itsessään ei ole sisäänmeno reikää vaan juurikin piikkien avulla jalusta nousee sen verran että johdot saa menemään jalustan alle ja siitä putkeen... toivottavasti joku ymmärsi pointtini :)
   
 9. pekka:)

  pekka:) Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2004
  Viestejä:
  473
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tottakai ymmärsi:thumbsup:
  5 sentin kolikot tai kalustehuopatassut tai vaikka molemmat.
   
 10. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  UmpiKumiPallot. Hieman piikkejä isommat. Eli jos piikki on 3 cm pitkä, pallo voisi olla 4 cm kokoinen. Silloin piikki ei osu lattiaan, vaikka se porautuisi pallon läpi. Samalla saa joustavuutta, kaiutin ei kolise vaikka lattia olisi hieman vino.

  Sitten vaan rämmitään erilaisia urheilulajeja läpi, että mistä löytäisi sopivia palloja:

  Pingis? Ei käy, pallo rusentuu lyttyyn jo piikille reikää poratessa.
  Kössi? Lienee ontto sekin mulkero.
  Keila? Joo, eipä ole teillä Miesten Kokoisia Piikkejä™ kaiuttimisanne, jotka keilapallon kokoluokkaista apua tarvitsisivat.
  Golf? Tämä voisi kelvata, etenkin jos hioo kiiltävää kovaa pintaa pois pallon alta, että saa pehmeämmän sisuksen esille lattiaa koskemaan. Hiomisen voi suorittaa käytön aikana: lattialle teipataan kaiutinnurkkien kohdille arkit santapaperia ja sitten kaiutinta liikutellaan (raahaamalla) arkkien päällä, jolloin pallojen alapinta automattisesti hioutuu sopivaksi.
   
 11. iluvai

  iluvai Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.02.2011
  Viestejä:
  756
  Saadut tykkäykset:
  6
  Ja kajarit oli mitkä?3000e huippukajarit?
  Ihan sama...piikit pois,laita vaikka sulumuovista palat alle...et kyllä huomaa eroa!
   
  Viimeksi muokattu: 08.03.2011
 12. jsantti

  jsantti Uusi jäsen

  Liittynyt:
  30.10.2005
  Viestejä:
  74
  Saadut tykkäykset:
  0
  Niinkuin tuossa ylempänä ehdin jo kirjoittamaan että piikkejä käytän vain ja ainoastaan siitä syystä kun kaapelini menee jalustan putkea pitkin kaiuttimeen ja se ei ole mahdollista ilman piikkejä... Äänenlaatuun ei varmasti vaikuta mitkään piikit...
   
 13. MiNopa

  MiNopa Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.10.2007
  Viestejä:
  246
  Saadut tykkäykset:
  0
  no jos piikit ei ole pakko olla, niin mitenkäs esim kumiset stoppari-/tärinänvaimennuskumit.. olisi kierteetkin jotka tuurilla käy piikkien kierteisiin.

  [​IMG]

  Noissa taisi olla jotain ongelmaa lattiaan jäävistä jäljistä? Mutta siis jotain vastaavaa varmaan on tarjolla.
   
 14. smyygi

  smyygi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.12.2010
  Viestejä:
  19
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ihme asenne. Millähän eväillä kukaan sanoo, mitä joku toinen kuulee ja mitä ei. Ja seuraavassa viestissä sitten alkuperäisen kysymyksen esittäjä puolustautuu hädissään, että enhän minä tietenkään äänenlaadun vuoksi näitä piikkejä käytä, mutta kun..

  Millaisiahan vastauksia saisi, jos etsisi hyvä-äänisiä piikinsuojia? Taidan arvata. No, onneksi minulla on jo sellaiset, ovat muuten puu/metalli -rakenteiset.
   
 15. Viltzu*

  Viltzu* Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.08.2011
  Viestejä:
  8
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko suuri ero äänellä jos jättää laittamatta nuo piikit ja laittaa ihan huopatassut kaiuttimien pohjaan?
   
 16. Bowser

  Bowser Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.03.2007
  Viestejä:
  111
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse tein just viikko sitten piikkien alle viiden sentin kolikoista suojat. Kävin hakemassa clasulta sellaista mustaa huopatassua, mikä oli juuri sen kokoinen ja liimasin molemmille puolille. Aika siisti ratkaisu verrattuna johonkin kuplamuoviin tai hiottuihin golfpalloihin :hitme:
   
 17. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Huopatassut aiheuttavat: jousisoittimien ääneen vaimentumaa, pianon äänen jälkikaiunta lyhenee, bassorummun ääni muuttuu ei-napakasta löysäksi tussahdukseksi, mp3-pakattu ääni kuulostaa siistimmältä.

  Piikit (tai M20-kierretangot), joilla kaiuttimen värähtely johdetaan suoraan betoniin, aiheuttaa: jousisoittimien ääneen tulee kirkastusta, pianon äänen jälkikaiunta kasvaa ainakin 30 ms, bassorummun ääni muuttuu niin napakaksi, että heikoimmilta kuulijoilta lähtee taju kankaalle, mp3-pakattu ääni kuulostaa sietämättömältä paskalta eli totuus paljastuu armottomasti.

  Sivuhuomautuksena vielä se pieni juttu, että tässä replyssä punaisella tai sinisellä merkityt yksityiskohdat ovat täyttä tuubaa eli huuhaan äärimmäistä pössähtelyä vailla sitten järjen hiventäkään. Jokainen kokekoon huovilla huojuvat kottaraispöntöt tai lattiabetoniin ankkuroidut betonikaiuttimet omalla tavallaan. Kuulkoon omia harhojaan. Uskokoon omaan uskontoonsa. Minä uskon ultrajäreyteen ja mittalaitteisiin. Jos kaiutin päästetään liikehtimään, se pilaa äänen. Jos kaiutin lukitaan värähtelemättömäksi, silloin ääni on puhtaampi, koska silloin liikkuu vain kartio/dome/nauha/plasma. Eikä liikehdi kotelo.

  Tarkemmin sanottuna kaiuttimen ankkurointi tai pehmokellutus riippuu taajuudesta, jota kaiuttimella toistetaan. Kapean taajuuskaistan kaiutin on huomattavasti helpompi ankkuroida/leijuttaa sille sopivalla tavalla, ettei ääni pääse liikuttamaan koteloa. Vaikein tapaus on laajakaistakotelo, joka ei saa liikehtiä millään audiotaajuudella. Subbarikin on helppo tapaus, se saa täristä ja soida vapaasti keskiääni...diskakanttitaajuuksilla, koska subbarielementistä ei moisia taajuuksia ulos komenneta, eikä kotelokaan täten värähtele niillä taajuuksilla. Dopplersärön vuoksi ei silti kannata liimata diskanttikaiutinta (eli pientä satelliittia) kumijalkaisen tai huopakoipisen subbarin päälle, koska subin heiluminen tällöin pilaa diskantit.

  .
   
 18. Viltzu*

  Viltzu* Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.08.2011
  Viestejä:
  8
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos vastauksesta, kokeilen nyt ainakin noita piikkejä. Katsotaan sen jälkeen mikä fiilis tulee...
   
 19. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 368
  Saadut tykkäykset:
  68
  Ei missään tapauksessa! Ennen pitkää joku kaveri siirtää kajaria/kajareita, niin ettet kerkeä väliin. Pimeässä huoneessa leffaa katsoessa kävi näin ja kaveri naarmutti todella v-maisesti parkettia...
   
 20. Groke

  Groke D'oh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  18.08.2005
  Viestejä:
  2 651
  Saadut tykkäykset:
  1
  Pelkät piikit on tarkoitettu sellaiseen käyttöön, jossa lattiaan tulevilla naarmuilla ja jäljillä ei ole mitään käytännön merkitystä. Esim. paksut kokolattiamatot.
  Jos muuhun käyttöön piikkejä haluaa, niin ainoa järjellinen ratkaisu on joku tämäntapainen, jossa piikit eivät siis koskaan pääse vahingossakaan koskemaan esim. naarmuuntumisherkkää parkettia. Kiinnitys joko tarralla tai perinteiseen tapaan kierteellä. Pelkkiä piikkejä parkettilattialla - vaikka olisivatkin esim. kolikoiden päällä - pidän hölmöläisten hommana, sillä sen verran suuri lattian naarmuuntumisriski on.

  Idena ei noissa siis ole minkäänlainen kiinnitys alustaansa, vaan akustinen eristys. Se on sitten toinen juttu, kuinka moni kuulee eroon kumianturoihin tms. verrattuna. Varsinkaan sokkona.
  Tosin jos perusmallin piikit eivät paljoa maksa, niin sitten voivat olla ihan järkeväkin ostos ihan jo siksikin, että niin saa kaiuttimen helposti säädettyä tukevasti pystyyn kupruilevien lattialankkujen tms. päällä. Siis jos kaiuttimissa on vakiona vain kiinteät kuminpalaset tai muovinastat lattiaa vasten. Sen sijaan ne lakatussa jalopuukotelossa toimitettavat titaanipiikit hillityssä kerrostalohissuttelussa ovat jo varsin kyseenalaisia parannuksia, käytännön kannalta. Toki psykoakustisessa mielessä aivan mikä tahansa voi tuntua parannukselta, kuten vaikkapa juuri tietynlaiset legopalikat nostamassa kymppitonnin kaiutinkaapelit irti lattiasta.

  [​IMG]
  Piikki, jossa aluslevy on kiinteä osa rakennetta. Jos ei muuta, niin ompahan ainakin lattiaystävällinen vaihtoehto.
   
  Viimeksi muokattu: 09.08.2011