Kaiutinjalat

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse' , aloittajana behemoth, 28.05.2002.

 1. Collusion

  Collusion Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.03.2005
  Viestejä:
  1 821
  Saadut tykkäykset:
  10
  Teinpä itsekin viikonloppuna mökillä käydessäni kaiutinjalustat. Kuvat löytyvät täältä.

  Materiaalina oli 60mm paksu alumiiniputki sekä 3mm paksu alumiinilevy. Nämä kävin hakemassa Kuopion teräs & romu nimisestä romukaupasta. Putket leikattiin siellä valmiiksi 70cm pituisiksi, alumiinilevyn valitsin ihan sattumalta. Painoa oli yhteensä 5 kiloa ja hintaa 20e.

  Aluksi paloittelin alumiinilevyn pistosahalla. Juuri kyseisellä hetkellä paikalla ei sattunut olemaan metalliterää, joten uskaltauduin hieman epäillen kokeilemaan puuterää, jonka paketissa kyllä lupailtiin soveltuvuutta myös kuparin sekä alumiinin leikkaamiseen. Ja kyllähän se terä siihen upposi, aivan yhtä hyvin kuin kakkosneloseenkin. Strategiksi mitoiksi alalevyille tuli 300mm x 250mm, ylälevyjä en vaivautunut edes mittaamaan, vaan tein ne jäljelle jääneistä paloista.

  Sen jälkeen oli vuorossa reikien poraileminen, alalevyihin tuli kaksi reikää per levy, toinen pultille + jatkomutterille sekä toinen kaiutinkaapelille. Käytin projektissani m6-kierretankoa, sillä m6-uppopultit olivat isoimpia mitä paikallisesta "tavaratalosta" löytyi. Toiset reiät porasin alumiiniputkien yläosaan kaiutinkaapelia varten. Ja itsestäänselvyytenä porasin reijät myös ylälevyihin :rolleyes:

  Alumiiniputkien päät olivat kaukana tasaisesta romuttamon viiksiniekan rälläköinnin seurauksena, joten ne kaipasivat hieman suoristamista. Virittelin kulmahiomakoneseen 90-asteen kulman puupalikoiden sekä puristimien avulla, minkä takia päiden suoristus kävi käden käänteessä. Alumiini oli ilmeisen pehmyttä ainetta, ainakin verrattuna rautaan.

  Hion levyt tasaiseksi tasohiomakoneella, sekä kiillotin niitä myöhemmin 240 karkeuksisella vesihiomapaperilla. Alumiiniputket osottautuivat kuitenkin liian isoksi palaksi, sillä niihin oli syntynyt liian syviä naarmuja hiottavaksi romuttamomajoituksen seurauksena. Kuvista naarmut eivät välttämättä näy, mutta todellisuudessa ne eivät näytä kovin hyvältä. Jalustat päätyvätkin todennäköisesti vielä maalaukseen, väriksi tulee tylsän futuristinen hopea, joka sopii mielestäni valkoisten kaiuttimien kanssa erinomaisesti. Harmi, sillä metallinkiiltoiset jalustat olisivat näyttäneet sangen herkullisilta Amphioneiden kanssa :rolleyes:

  Pahoittelen kuvien huonoa laatua, otettu kamerakännykällä.
   
 2. tupis

  tupis Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.10.2006
  Viestejä:
  107
  Saadut tykkäykset:
  0
 3. ja[ffons

  ja[ffons Uusi jäsen

  Liittynyt:
  29.07.2008
  Viestejä:
  457
  Saadut tykkäykset:
  0
  näyttää jotenkin oudolta kun jalustat on tv-tason päällä...
   
 4. prkl

  prkl Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.06.2006
  Viestejä:
  2 029
  Saadut tykkäykset:
  0
  En ole itsekkään ennen nähnyt mutta kyllä nuo hyvin sulautuu tässätapauksessa :thumbsup:
   
 5. Kahimooni

  Kahimooni Uusi jäsen

  Liittynyt:
  28.12.2004
  Viestejä:
  177
  Saadut tykkäykset:
  0
 6. HTL

  HTL Uusi jäsen

  Liittynyt:
  16.03.2007
  Viestejä:
  26
  Saadut tykkäykset:
  0
  Harkitsen itse sijoittelultaan vastaavaa ratkaisua, sillä muutaman metrin mittainen taso miellyttäisi silmää ja lisäisi säilytyskapasiteettia. Ihan tason mataluudenkin takia kaiuttimissa olisi pakko olla tällöin jalustat - mutta "normaalimitta" on tietysti aivan liian pitkä, tarvitaan "töpöjalat". Paperille piirrettynä malli näyttää hyvältä ja tuo esimerkkitoteutuskin oli hieno. Itse vähintään tuplaisin tason leveyden tuosta esimerkistä, joten lattialla seisovan kaiuttimen sijoittaminen olisi aivan mahdotonta. Seinäkiinnitystä en halua.
   
 7. Janne.L

  Janne.L Uusi jäsen

  Liittynyt:
  25.11.2006
  Viestejä:
  15
  Saadut tykkäykset:
  0
 8. tupis

  tupis Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.10.2006
  Viestejä:
  107
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pulverimaalausta voin kyllä lämpimästi suositella. Peittää hyvin, ja antaa "pehmeän" ulkonäön.
  En tiedä missä noita maalauksia suoritetaan yksityisille, saati sitten hintoja. Noi omat jalustat sain junailtua poikkeusluvalla työpaikkani maalaamoon.
   
 9. alspe

  alspe Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  09.10.2006
  Viestejä:
  4 245
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kuuluhan se ääni varmasti töpöjaloiltakin, mutta ei kyllä olisi mun juttu. Miksi ei lattialle koska hyvin siinä tilaa olisi kun vetään pöytää hieman vasemmalle? Toiseksi, minusta kuluu turhaan "kallista" pöytätilaa johon voisi sijoittaa vaikka koristeesimeitä, kukkasia. Tai vaikka vinyylisoittimen. :D Ja kolmanneksi ääni olisi varmuudella parempi jos jalat olisivat pöydän etureunan tasalla ja leveämmällä.

  Mut menee noinkin.:thumbsup:
   
 10. tupis

  tupis Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.10.2006
  Viestejä:
  107
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ainakin mun tapauksessa ainut vaihtoehto oli laittaa jalustat tv-tasolle, koska haluan että ovista mahtuu liikkumaan sillä sitä tilaa ei kovin paljoa kuitenkaan ole. Tyytyväinen olen ollut tähän ratkaisuun.:thumbsup:
   
 11. prkl

  prkl Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.06.2006
  Viestejä:
  2 029
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näinhän se menee että kompromisseja on tehtävä muun elämän ja hifin välillä :)

  Nimimerkki kotiteatteri koiraperheen olohuoneessa :OI
   
 12. MikkiHiiri

  MikkiHiiri Do It Yourself Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.10.2003
  Viestejä:
  3 765
  Saadut tykkäykset:
  14
  Olis parit kuvan kaltaiset diy kaiutinjalat mahdollisesti myynnissä jos jotain kiinnostaa.

  Ovat todella järeät! Ala- ja ylälevyt ovat 10mm teräslevyä, alalevyssä on M6 kerrereiät piikeille, neliöprofiiliputket voi täyttää hiekalla. Sorvatut piikit ovat kiinni tällä hetkellä. Korkeus piikkien kanssa ~65cm. Painavat paljon!

  Vanha kuva... jalat ovat olleet muutaman vuoden säilöttynä kylmässä ja pölyisessä ulkovarastossa joten kaipaavat varmasti ehostusta.

  [​IMG]
   

  Liitetyt tiedostot:

 13. kropo

  kropo Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.01.2008
  Viestejä:
  126
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kesätöissä viimesellä viikolla tuli väkerrettyä tälläset, kiitoksia vielä kerran työkavereille !!

  [​IMG]

  meinasin tilata tollaset kaiutinpiikit mutta saituuksissani sitten päätinkin tehdä ite tollaset pallukat sinne alle, pitää jossain vaiheessa kokeilla piikeillä eroaako ääni mitenkään. Välissä tuolla on mitä ihme pehmustetta olikaan, ja M6 kierteet.

  [​IMG]
   
 14. Koura69

  Koura69 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.08.2008
  Viestejä:
  51
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mistäs sais halvalla jotain piikkejä? Mieluiten sellaisia, jotka eivät mene läpi asti, vaan kiinnitetään vain pohjaan, vaikka esim. liimaalla. Ei tarvitse olla säädettävät.

  Mitenköhän toimisi, että liimaisi pultit pohjaan, johon pistäisi mutterit kiinni.

  Edit: Aiempaa threadista löysinkin jo passelit biltemasta.
   
  Viimeksi muokattu: 21.09.2008
 15. Erasmus

  Erasmus Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.03.2006
  Viestejä:
  41
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt kun on kaiuttimet päivitetty Helium+:ta Argoneiksi, pitäisi kaiutinjalustatkin uusia. Tarkoituksena on tehdä ulkoisesti pääpiirteittäin saman näköiset kuin edeliset jalustat, (joista kuvia liitteenä), muutamilla muutoksilla.

  Jalustan alaosa on näppärä tehdä puusta. Puuosa pitäisi saada saman näköiseksi kuin itse kaiuttimet. Argonit on petsattu ja puu näkyy petsin läpi. Suurinpiirtein samanlaisen pinnan saisi liimapuusta. Puun eläminen ei näkyisi niin selvästi petsatusta pinnasta, kuin nykyisten jalustojen maali pinnasta. Mistähän saisi tismaleen saman väristä petsiä kuin mitä Amphion on näissä kaiuttimissa käyttänyt?

  Uusiin jalustoihin olen miettinyt basso elementin väristä metalli putkea\kiinteää tankoa. Putken\tangon pituus tulisi olla n.70cm ja halkaisija n.8cm. Kiinteän tangon etuna olisi, että saisin tehtyä tangon päihin reiät ja kierteet joihin kiinnittää jalustan ylä- ja alaosat. Ontto putki olisi taas halvempi ja johdon saisi kätkettyä putken sisään. Alumiini olisi ulkonäön puolesta sopiva vaihtoehto, mutta hinnaltaan käsittääkseni kallista. Onkohan muita materiaali tai pinnan viimeistely vaihtoehtoja jotka olisi saman värisiä kuin alumiini? Ja kuinka paljon alumiini putki\tanko suurinpiirtein maksaa?

  Jalustan yläosaan jonka päälle kaiutin tulee, suunnittelin hieman järeampää levyä mitä aikaisemmissa versioissa käytin. Metallipajalla voisi teettää 1,5-2,5cm paksut levyt jotka olisi siististi leikattu terävä reunaiseksi ja kaiuttimen pohjan kokoiseksi. Materiaalilla ei niin väliä koska levyt maalaan mustaksi.
   

  Liitetyt tiedostot:

  Viimeksi muokattu: 03.10.2008
 16. RikuD

  RikuD Uusi jäsen

  Liittynyt:
  22.01.2008
  Viestejä:
  10
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämmöoset tuli värkkäiltyä....!
   

  Liitetyt tiedostot:

 17. henu84

  henu84 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.12.2007
  Viestejä:
  8
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tulipa sitten itsekkin alettua vääntämään kaiutinjalkoja. Aluksi ajattelin tehdä kivestä, mutta homma tyssäsi kivien hintaan, joka oli aika suolainen. Joten päätinpä valaa itse betonista. Etsin varastosta levyn, johon mahtuu 4 muottia ja löysin myös 30mm paksua rimaa, josta sain tehtyä levyyn mittojen mukaiset reunat. Piti myös tehdä reikien kohdat valuun, joten otin harjan varresta noin sentin paksuisia viipaleita, joihin porasin kesekelle reijän johon sain laitettua normaalit puutapit, niin saa sitten laittaa kierretangot laattoihin. liimasin puutappi muotit aika tarkasti kehikolle reikien kohdille kaksipuolisella teipillä. Voila! muotit oli betonointia vaille.

  Yllätyin kokemattomana, että miten vähän betonin sekoituksessa tarvitaankaan vettä (25kg -> n2.5-3l vettä). Sain betonin sekoitettua ja kaadoin mössöt muotteihin, jonka jälkeen painelin kepillä betonia, jotta kaikki nurkat täyttyy. Samalla löysin paksua rautalankaa (kanaverkko olis ollu parempaa) josta heitin kolme langan pätkää per muotti, tukevoittamaan valua.

  Muottien kuivuttua 4vrk kosteassa tallissa otin valut irti muotistaan ja vielä kuivumaan lämpösempiin tiloihin.
  Tähän asti olen hommissani päässyt ja tarkoituksena on vielä lohkareiden kuivuttua vielä muutaman päivän, niin puutappimuottien irroittaminen ja kittaus yleissilotteella ja maalaus plasti-koten krakeeraus maaleilla, väreinä pohja oranssilla ja pintaan musta krakeeraus. hyvältä näyttää vielä tässä vaiheessa.

  Putkina on kaksi 100mm teräsputkea ja neljä 50mm teräsputkea. Siis kolme putkea per jalka (1kpl 100mm ja 2kpl 50mm). Putket ovat 80cm pitkiä.
  Putket olen vain hiekkapuhaltanut ja lakannut metallic-lakalla ja hyvältä näyttävät. Putkethan voi täyttää betonilla tai hiekkapuhallushiekalla, mutta tällä hetkellä tuntuu ettei ole tarvetta.
  Pitääpä laittaa kuvia, kun saan kameran käsiini.
   
 18. RTU

  RTU Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.01.2006
  Viestejä:
  540
  Saadut tykkäykset:
  0
 19. nylypykkä

  nylypykkä Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.02.2007
  Viestejä:
  7
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tullut seurailtua tätä foorumia aina sivusilmällä ja arvelin sitten ittekkin rakennella uudet jalat kaiuttimille.. Ehkä hieman liian massiisit tuli mut saa välttää:)
  http://kuvablogi.com/nayta/1562534/
   
 20. juuzo`

  juuzo` Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.12.2007
  Viestejä:
  299
  Saadut tykkäykset:
  3
  näyttävät erittäin hyviltä nuo jalat minun makuuni. mistäs tuo keskiosa on tehty? puustako ihan vai? taidampa hieman noita matkia omassa projektissa