Kahvia - Onko merkillä väliä

Keskustelu osiossa 'Ruoka & Juoma' , aloittajana glottis, 03.09.2003.

 1. Samppa

  Samppa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.06.2000
  Viestejä:
  14 057
  Saadut tykkäykset:
  22
  Kahvia tulee juotua kerran viikossa, mutteripannulla Lavazzaa.
   
 2. Generig

  Generig Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  24.01.2004
  Viestejä:
  1 879
  Saadut tykkäykset:
  5
  Kyllä sitä kahvistiksi tunnustaudutaan. Erikoisemmat sekoitukset eivät miellytä joistain syystä. Omassa pannussa porisee aina Presidentti ja keitinvälineenä Mocca Master. Keittimillä on eroja varsin paljon joskin nykyiset peruskeittimet ovat varsin hyviä kaikki. Omaan kupposeeni kuuluu maito (hieman liikaa yleensä) mutta ei sokeria ja kermalla kahvi menee täysin pilalle. Maito on yleensä sitä tummemman sinistä, kevytmaito taisi olla oikea nimi.

  Aamulla päivä ei käyntiin lähde ellei sumppia saa mutta iltapäivää kohden litkintä vähenee. Illalla en juo kahvia enää ollenkaan kun olen yksi niistä ihmisistä jotka valvovat koko yön kahvinjuonnin seurauksena.

  Kahvilaaduista pidän näistä perinteisistä; juhla-mokkasta ja presidentistä. Halpoja euroshoppereita tai gevaliaa ei vinkumatta pysty juomaan. Vinkumisen määrä vaihtelee sitten keittimen mukaan. Mielestäni kahvinjuontia ei kannata pilata heikoilla kahvilaaduilla. Ei se kahvi kuitenkaan ole se joka tätä taloutta pyörittää.
   
 3. niiles

  niiles Sugar plum fairy Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.10.2003
  Viestejä:
  3 969
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tuo vehje kiinnostaa. Mistä ja mihin hintaan sitä on saatavilla? Nyt olis pukille joululahjalistaan lisää tavaraa. :D
   
 4. Gleb

  Gleb Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  21.10.2001
  Viestejä:
  658
  Saadut tykkäykset:
  0
  Anttilasta saa ainakin, hinnasta en ole varma mutta todennäköisesti luokkaa 20-30€.
   
 5. Bumer

  Bumer Goodfella Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.09.2004
  Viestejä:
  1 689
  Saadut tykkäykset:
  4
  Kahvi menee melkein mikä vain, mutta ei halppiksia kuten Euro Shopper jne. ja suosituin taitaa olla Presidentti. Kahvi taas ei maistu jos siinä ei ole 3 lusikallista (inhoan palasokeria) sokeria ja reilusti maitoa. Keskiverto vahvaa juon. Töissä aamuisin yleensä kuppi ja joskus kotonakin 2 reilua kuppia vaikkapa pelatessa, mutta harvoin klo. 19:00 jälkeen.
   
 6. janolle

  janolle Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.04.2005
  Viestejä:
  1 046
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kahvia tulee juotua useita kuppeja päivässä. Liikkuvassa työssä on se etu että voi aina valita missä kahvinsa juo eikä tarvitse juoda toimistoapulaisen keittämää sumppia. ;)
  Yleensä kahvipaikka valitaankin sumpin perusteella eikä muilla perusteilla.

  Kahvin täytyy olla kohtuu vahvaa ja mitä tärkeintä: maistua oikeasti kahville!
  Kotona tulee jauhettua Kolumnialaisista pavuista purut, se takaa todella sen kahvin makuisuuden. Myös presidentti käy mutta useimmat keittimet tekevät siitä aivan liian kuivan makuista.
   
 7. Ayrton

  Ayrton Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.02.2005
  Viestejä:
  30
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kotona kahvittelu on tarkkaa puuhaa: Juhla Mokkaa tai Brazilia, keitetään Mocca Masterilla. Lusikan kärjellinen hienoo sokeria, tippa kahvikermaa ja pieni loraus kevyt maitoo, siinä se, NAM.

  Kodin ulkopuolella meneekin sit lähes mikä vaan, kunhan se kulkee nimellä kahvi. Mustana tai valkosena, makeena tai vähemmän makeena. :thumbsup:
   
 8. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  3 124
  Saadut tykkäykset:
  82
  Töissä tulee hörpittyä kahvia aika monta kupillista päivittäin, yleensä Pauligin Juhla-Mokkaa. Pakko jotta pysyisi hereillä...

  Mikään ei ole muuten niin karmeaa "kahvia" kuin Keskon Euro-Shopper! Ei hyvänen aika mitä kuraa...kauhea aromi...juovatko muka hollantilaiset tuommoista paahtoa? Hyj hemmetti..
   
 9. Rooky

  Rooky Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.06.2004
  Viestejä:
  3 723
  Saadut tykkäykset:
  0
  Yleensä sitä kahvia ostan mikä on tarjouksella. Kahvin maku on aika paljon keittäjästä ja keittimestä kiinni, joten sen takia en ole niin nuuka merkin suhteen. Töissä näkyy juhlamokka olevan dominoiva kahvi, joten se ainakin uppoaa.
   
 10. JaLe

  JaLe Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.04.2001
  Viestejä:
  1 491
  Saadut tykkäykset:
  31
  Presidentti Tumma Paahto
   
 11. tpi

  tpi Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.06.2001
  Viestejä:
  4 379
  Saadut tykkäykset:
  28
  Tuollaisella mutteripannulla kuitenkin saa aikaiseksi lähinnä "espressonkaltaista" kahvia. Veden lämpö on liian korkea, ja paine on väärä. Kunnolliseen espressoon tarvitaan pumpulla varustettu kone. Itsellä on tämä, ruma kuin mikä, mutta hyvää kahvia tekee. Vaatii myllyn seuralaisekseen, sillä valmiksi jauhetut espressokahvit ovat liian karkeita. Lisäksi kunnon kahvia ei yli 2 vrk sitten jauhetuista poroista edes saa, ero cremassa ja maussa on erittäin merkittävä.

  http://www.milone.com/audry.asp


  Tavallisissa kahveissa nämä "kotimaiset standardikahvit" eli Juhlamokka, presidentti ovat ihan hirveitä happamuutensa vuoksi. Brazil on ihan hyvää.
   
 12. Scorpius

  Scorpius Surfing on Sinewaves

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  889
  Saadut tykkäykset:
  4
  En juo kahvia koska en pidä sen mausta...mutta mutta. Olin tuossa 5viikkoa Hondurasissa trekkailemassa ja kahvia tuli kyllä latkittua asiallisesti :thumbsup:

  On meinaa niiiiiiiiiiiiiiiiiiin käsittämättömän hyvää ja eri makuista kun olla ja voi. Ei maistu kitkeryys eikä liioin tehdasmaisuus. Tuoretta, muhkeaa ja täyteläistä.

  Jos joskus pyöritte maassa (Väli- ja eteläamerikka) missä on mahdollista juoda sen maan tuoretta (ei afrikkalaista paskakahvia) , korkealla vuoristossa kasvavaa luomukahvia älkää missään nimessä jättäkö tilaisuutta käyttämättä!
   
 13. tpi

  tpi Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.06.2001
  Viestejä:
  4 379
  Saadut tykkäykset:
  28

  Ei Afrikkalaisessa kahvissa sinällään ole mitään vikaa, esim Kenialaiset kahvit ovat aivan loistavia.

  Se mikä varmaan vaikuttaa on tuoreus. Etenkin jauhettu, mutta myös paahdettu kahvi vanhenee parhaasta maustaa todella nopeasti.

  Toinen asia miksi ulkomailla kahvi voi maistua paremmaltya on paahdon aste. Jostain aivan käsittämättömästä syystä suomalainen maku suosii lähes raa'aksi jätettyä kahvia, kun tummempi paahto on pehmeämpää, paremman makuista ja vatsaystävällisempääkin.
   
 14. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 540
  Saadut tykkäykset:
  487
  Syy on kahvin laatu. Suomalaisethan juovat maailman parasta kahvia jota ei tarvitse paahtaa mustaksi. Toinen syy on on vesijohtoveden laatu joka niinikään on korkea täällä verrattuna Etelä-Euroopan maihin joissa kahvi on paahdoltaan tummaa. Kahvi maistuu ulkomailla hyvälle koska se on hyvin keitettyä kahvia. Eihän kukaan juo ulkomailla kehnolla kotikeittimellä väärin keitettyä kahvia vaan kunnon tavaraa kahviloissa. Psykologiallakin on tietysti vaikutuksensa, ulkomailla kaikki tuntuu paremmalta kuin arkisessa kotomaassa.
   
 15. kartsa-7

  kartsa-7 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.10.2005
  Viestejä:
  35
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse tuossa tuttavilla maistelin mutteripannulla keitettyä "espressonkaltaista" kahvia, ja ihan hyvältä se meikäläisen suussa maistui. Tuumailinkin josko semmosen hommaisi itsekin, kun nuo koneet tuntuvat olevan niin pirun kalliita.

  Mistäs tommosta suht edullista mutteripannua kannattaisia pääkaupunkiseudulla lähteä metsästämään? Ja mitä kannattaa ottaa huomioon semmosta ostaessa jne?
   
 16. Costanza

  Costanza Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.08.2003
  Viestejä:
  61
  Saadut tykkäykset:
  0
  Bialetti on varma valinta, näitä löytyy todennäköisesti lähes jokaisesta italialaisesta kodista. Bialetti on keskieuroopassa hyvin suosittu merkki, ellei jopa suosituin. Muitakin vähemmän tunnettuja merkkejä on olemassa mutta näistä ei ole kokemusta.

  Itse hankin sellaisen pienemmän Bialettin muistaakseni Anttilasta tai Kodin Ykkösestä. Tällainen pienempi (riittää noin kolmelle henkilölle) maksoi muutama vuosi sitten noin 20 euroa. Isommat maksavat sitten hieman enemmän. Näitä löytyy varmasti Stockalta, Anttilasta, Sokokselta (ja ehkä Prismasta tai Cittaristakin).

  Pannu vaikuttaa hyvin kestävältä, joten suosittelen hankkimista. Tosin oikea espressokeitin (siis korkean paineen omaava automaatti) on kyllä parempi mutta myös 10 kertaa kalliimpi. Itsellä on sellainen hankintalistalla mutta vielä en ole täysin vakuuttunut siitä, kannattaako sijoittaa noin 200 euroa keittimeen, vaikka kahvi kyllä on loistavaa.
   
 17. kartsa-7

  kartsa-7 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.10.2005
  Viestejä:
  35
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tattis! Ja eikun kauppaan! :thumbsup:
   
 18. Crannog

  Crannog Uusi jäsen

  Liittynyt:
  21.10.2005
  Viestejä:
  1 344
  Saadut tykkäykset:
  0
  Erot vesijohtoveden laadussa ovat valtavat Suomen eri paikkakuntienkin välillä. Niillä paikkakunnilla, joissa vesijohtovesi saadaan pohjavedestä (joka mielellään ensin on suodattunut jonkun harjun tai muun sopivan hiekkakerroksen läpi) myös kahvi maistuu paljon paremmalta. Päijännetunnelin käyttöönoton jälkeen pääkaupunkiseudulla keitettyä kahvia pystyy jotenkuten juomaan vaikka pintavedestä onkin kysymys. Vantaanjoen vedestä keitetty kahvi oli aikanaan aikamoista kuraa. :sick:
   
 19. Mahoney

  Mahoney Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.09.2001
  Viestejä:
  3 826
  Saadut tykkäykset:
  7
  Se on kyllä totta! Kaveri juuri muutti tuosta 130 km naapurikaupungista ja sanoi että koko sielläoloaikana ei pystynyt juomaan yhtään lasillista vesijohtovettä, kaikki piti ostaa (ilmeisesti kahvivedeksi kuitenkin käytti). Oli siitäkin iloinen että pääsi takaisin kaupunkiin jossa on tunnetusti todella hyvä vesi.
  Joillakin paikkakunnillahan vesi suorastaan haisee jo lavuaariin laskettaessakin...
   
 20. Rick

  Rick Uusi jäsen

  Liittynyt:
  02.01.2005
  Viestejä:
  105
  Saadut tykkäykset:
  0
  Muutamalla yksinkertaisella perusasialla saa simppelistikin toteutetusta kahvittelusta ihan mukiin menevää (pun intended :p ). Avatun kahvipaketin säilytän ilmatiiviissä kotelossa jääkaapissa, mutta antaen sen olla paketissaan. Siten aromit säilyvät parhaiten. Keitän kahvin termoskeittimellä, jonka pannu on lämmitetty valmiiksi kuumalla vedellä. Lämpölevy hautoo kahvin nopeasti pilalle.

  Kumppanini juo vasikanjuomana eli puolet kuumaa maitoa. Itse juon mustana. Toistaiseksi kotoa löytyy joko Keniaa tai Guatemalaa. Olemme ns. pehmeäaromisten kahvien ystäviä. Pidän myös expressosta, mutta niistä löytää valitettavan harvoin yhdistelmää vahva ja pehmeäarominen. Aina kun sellaista löytää kysyn kyllä tiskillä mitä merkkiä se on, mutta vastaus on yleensä "emmä oikeen tiiä, ne on sen ja sen paketteja".

  Toistaiseksi en ole löytänyt yhtään kahviautomaattia, jonka tarjoilemaa apinakusta voisi juoda. Onneksi muutkin ovat sen verran samaa mieltä, että firmoista löytyy moccamastereitakin.

  Reissatessa olen havainnut, että jenkkilässä lähes kaikki kahvit maistuvat aivan kuin pannuun olisi heitetty tupakantumppeja. Keskieuroopassa on vaikea löytää muuta kuin expressoja, joiden terävyys pitää nitistää sokerilla. Hotellien aamukahveissa on ollut kyllä myönteisiäkin tapauksia. Kahvin laatu ei tunnu mitenkään korreloivan hotellin "tähditykseen" ellei sitten juuri siten, että pienemmissä (lue: halvemmissa) tavallinen kahvi keitetään pienemmissä erissä ja puhtaammilla keittimillä.