Kaapelit testissä - vastauksia etsimässä?

Keskustelu osiossa 'Kaapelit sekä tarvikkeet' , aloittajana Sax-audio, 06.11.2009.

 1. tpi

  tpi Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.06.2001
  Viestejä:
  4 393
  Saadut tykkäykset:
  31
  Ensimmäiseen kysymykseen on hyvä vastaus: Siksi kun tyhmät ostavat niitä kalliita kaapeleita.

  "Livemäinen saundi" rotfwl.


  Autoa ei voi sokkotestillä testata, mutta kaiuttimia voi, ja nimenomaan pitää, koska kyseessä on yksinomaan kuulolla mitattava asia. Ei siihen saa vaikuttaa kuinka paljon on niistä kaapeleista maksanut, tai miltä ne näyttävät.
   
 2. jyrki.niskanen

  jyrki.niskanen Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.02.2006
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Terve,
  käykää lukemassa Hifiharrastajien puolella minkälaisia kokemuksia on harrastajilla kaapeleissa, ei me olla tyhmiä. Me ollaan useampaa kokemusta rikkaampia. Ja nimenomaan live-soundi, oletteko koskaan kuullut sellaista?
  Ette vissiin, minä olen, minulla itsellä on sellainen. Sanonpahan vielä että ajelen Mersulla missä on testivoittajarenkaat ja minulla on testivoittajakaapelit
  mistä myös johtuu live-soundi

  Jyrki
   
 3. Wile E Coyote

  Wile E Coyote Suurmufti Tukijoukot

  Liittynyt:
  16.11.2004
  Viestejä:
  2 346
  Saadut tykkäykset:
  8
  Käy lukemassa homeopatiafoorumeilla millaisia kokemuksia ihmisillä on sokerivedestä, veden pyörteistäjistä sekä vaikkapa PowerBalance rannekkeista.
  Helposti höynäytettäviä vain.

  Varmasti. Aivan kuten ennustajiin ja astrologeihin rahansa syytävät ovat.

  Joita et kuuntelemalla erota biltemapiuhoista. Siksi kuuntelemalla tehtyjä testejä ei pilipalihifiharrastajien scientologit harrasta vaan pyrkivät kaikin keinoin keksimään syitä miksi pelkkä kuunteleminen on väärä tapa testata äänenlaatua.
   
 4. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eroja kuulevat ihan fiksutkin ihmiset. Kyse ei ole kuulijan älykkyydestä vaan kuulon vajaavuudesta yhdistettynä odotuksiin ja sosiaaliseen paineeseen. Sokkokokeissa muuten havaitut erot häviävät. Ne eivät siis ole todellisia vaan kuviteltuja.

  Kuulon vajaavuuksia voi havainnollistaa esim. audioilluusioilla. Tästä asiasta ei taideta siellä hifiharrastajien foorumilla paljon kirjoitella. Audiomyyjät ovat tuolla foorumilla erittäin hyvin edustettuna, miksiköhän?
   
 5. jyrki.niskanen

  jyrki.niskanen Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.02.2006
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Moro,
  ei tarvitse mitään scientologiaa, omat korvat riittää. Näyttää että teillä
  ei ole kokemusta, silloin on paha väittää muuta. Pari skeptikkoa olen
  saanut uskomaan kaapeleiden välisiin eroihin demoamalla heille. Ensin
  Anttila-Säästökuoppa-kaapelit kiinni, muutama biisi, sitten paremmat
  kaapelit kiinni ja samat biisit. Kavereilla loksahti melkein leuka lattiaan
  asti auki kun soundi muuttui paremmilla kaapeleilla niin paljon paremmaksi.
  Olkaa te uskossanne ja luulossanne jos haluatte, minä uskon omia korvia
  ja kokemusta

  -Jyrki
   
 6. prkl

  prkl Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.06.2006
  Viestejä:
  2 029
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olisit siis valmis sokkokuuntelutestiin? :thumbsup:
   
 7. JS83

  JS83 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  2 563
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jyrki, Jyrki, etsä viitsisitsä laittaa meteliä vähän piennemmälle ja suostua sokkokuuntelutestiin. Isä on laittanut kaiutinpiuhat valmiiks. Viitsisitsä? Jyrki Pliis :D

  http://www.youtube.com/watch?v=gS0h5Ht54w0&p=210F1092AB5458E9&playnext=1&index=21
   
 8. jyrki.niskanen

  jyrki.niskanen Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.02.2006
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tere,
  joo sehän voisi olla hauskaa, en ole koskaan ollut. Asuuko kukaan
  Oulussa? Halvoilla laitteilla akustoimattomassa betonihuoneessa ei
  sitten järjestetä!

  -Jyrki
   
 9. peacemaker

  peacemaker Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  20.11.2003
  Viestejä:
  1 450
  Saadut tykkäykset:
  10
  Vertasin itse Cardas Crosslink kaapeleita (niissä oli oikein kytkentäsuuntakin) omiin Supra Ply + Hakamicthi pennin banaaniliittimiin. En kuullut mitään eroja. Tosin tässä testitapauksessa kysymyksessä on Hardsoftin ei kaikki toimi kaikissa, eli oma vahvistin päivittyy joskus marraskuussa Marantzin raskassarjalaiseen ja sen jälkeen teen sokkotestin yksin/kaverin kanssa ihan vain itseäni viidyyttääkseni.
   
 10. peacemaker

  peacemaker Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  20.11.2003
  Viestejä:
  1 450
  Saadut tykkäykset:
  10
  Laitetaan nyt vielä omasta suhteellisen (heh omasta mielestä objektiivisesta) näkökulmasta:

  1) Itse ajattelin ja olin uskossa, että kaapeleissa on eroja
  2) En ole niitä kuullut, tosin aika pienellä testaamisella itse olen tätä harrastanut, joten se ei ole mitään poissulkevaa
  3) Internetin ihmeellisestä maailmasta löytyi testejä, jossa testailtiin 3 eri kaapelia (biltemaa, 10€ metri ja jotain tonnien johtoja) kaikissa testeissä mitä löysin ehkä 2-3 kappaletta, oli jakauma 50% - 50%, joka puoltaa sitä, että nykyiset kaapelit ovat tarpeeksi hyviä, eikä kuultavia eroja ole. Testit oli tehty sokkona, testitapauksia oli satoja ja kuuntelijoita useita.
  4) Voin olla väärässä ja seuraavan vahvistimen oston yhteydessä otan testikuunteluun "erilaatuisia" johtoja ja yritän muodostaa myös oman mielipiteen (tämäkin niin objektiivisesti kuin pystyn).
  5) vain mm2 on merkitystä ja silläkin vain suuritehoisissa ja pitkissä vedoissa (muistelen näin jostain lukeneeni) ja johonkin rajaan asti tässäkin.

  Lukemista:

  - http://www.roger-russell.com/wire/wire.htm
  - http://home.provide.net/~djcarlst/abx_wire.htm
  - http://www.stereophile.com/features/141/index.html
  - http://gizmodo.com/307473/pear-cable-ceo-calls-james-randis-1-million-offer-a-hoax

  Ei nämäkään mitään absoluuttisia totuuksia ole, mutta itse noista pystyn johtopäätöksiä tekemään.

  Melkein toivon, että kaapeleillakin olisi vaikutusta, joten oma perfektionistin luonne saisi yhden lisäoptimoinnin, mutten niitä itse ole löytänyt.
   
  Viimeksi muokattu: 01.09.2010
 11. HardSoft

  HardSoft Haec habui, quae dixi Tukijoukot

  Liittynyt:
  01.11.2005
  Viestejä:
  2 281
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jep,

  Skoopit on suht tuttuja juttuja, kun olen joskus Tektronixin vermeitä kaupitellut ja nykyinen työnantajani tuo maahan DK Technologiesin Broadcast-tason audiomittauskalustoa. Tästä syystä hieman "harmittaa" kun asioita "mitataan" varsin yksiulotteisesti, vaikka mitattaviakin suureita löytyy pilvin pimein. Joku voi sitten luulla, että vain yhdellä kahdella asialla on merkitystä signaalinvälitykselle ja homma on hoidettu kun ne on ok.

  Keskustelu painottuu kaiutinkaapeleihin, mutta signaalikaapeleissa (linjatasoisissa) merkitys on suurempi, koska signaalin taso on pienempi suhteessa häiriöihin, joita laitetelineen Spaghetti Bolognese ym. aikaansaavat.

  Hauskana yksityiskohtana huomautan, etten ottanut kantaa siihen onko kaapeleissa eroja, vaan siihen että tässä ketjussa ei keskitytä eroista keskusteluun vaan todistelemaan, ettei eroja ole. Hurmoshenkiset skeptikot siis missasi koko edellisen viestini pointin. No samaa kapeakatseisuutta, ettei nähdä itse asiaa, esiintyy monissa muissakin hurmosliikkeissä :D
   
  Viimeksi muokattu: 01.09.2010
 12. HardSoft

  HardSoft Haec habui, quae dixi Tukijoukot

  Liittynyt:
  01.11.2005
  Viestejä:
  2 281
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pari kysymystä "Jatketun Liitoksen Veljeskunnalle":

  - Miksi osa kaapeleista on koaksiaalisia ja osa ei. Ei kai "se kaapeli tiedä" olevansa koaksiaalinen tai päinvastoin? Lampunjohto kuitenkin hurisee linjatasoisena signaalikaapelina. Ottiko "se lampunjohto herneen nenään" kun hurisee?

  - Miksi 25 m jatkoroikasta laukeaa lämpösulake isommassa kuormituksessa kun se on rullattu kelalle, mutta ei laukea kun se on suorana. Ei kai "se kaapeli tiedä olevansa" kelalla tai suoraksi vedetty?

  Jälkimmäisestä olisi kiva nähdä pari oskilloskooppikuvaa, kun ei se tasainen 50 Hz pitäisi olla temppu eikä mikään 2.5 mm2 kaapelille ja samaa kamaa pitäisi tulla ulos toisestakin päästä, niin miksi kaapeli kuumenee. Eikö energian määrä olekkaan vakio kaapelin molemmissa päissä? Millä energialla "se kaapeli" kuumenee ja jos kuumenee siihen syötetyllä energialla, niin miten se sitten voisi olla identtinen kaapelin molemmissa päissä :rolleyes:
   
  Viimeksi muokattu: 01.09.2010
 13. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Linjajohdot pelaavat yleensä kiinteään kilo-ohmiluokan ottoimpedanssiin. Lakun omituisuuksilla on tämän takia vähemmän merkitystä kuin kaiutinpiuhoissa.

  Linjajohtojen spagetti bolognese -ongelmien tappomenetelmä on balansointi eikä itsensä naruttaminen high end -höpöpiuhaan. Niin kauan kun kuunteluhuoneessa menee yksikin balansoimaton välijohto, ei subjektivistilla ole asiaa ulista bolognese-vaikutuksista. Oli legopalikat alla tai ei.
   
 14. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sähköinen audiosignaali on jännitteenvaihtelua. Jännitteeseen toki voi vaikuttaa moni muukin mitattava sähköinen suure. Ensin tulee kuitenkin tarkistaa kuinka oikein jännite toistuu ja vasta sitten jos signaalissa on ongelmia ryhdytään selvittämään syitä siihen. Tässä ei pitäisi olla alan ammattilaiselle mitään ihmettelemistä tai harmittelemista. Tai sitten et ole aivan niin ammattilainen kun annat ymmärtää :).

  Heikompi signaali on tosiaan herkempi häiriöille. Ettei häiriöt vaikuttaisi kuultavasti äänenlaatua heikentäeni, välikaapeleissa käytetään paljon suojatumpaa rakennetta kuin kaiutinkaapeleissa. Ammattilainen tietää tämänkin.

  Ja on siis miljoona taalaa jo tilillä? Miten eroista voisi keskustella jos niitä ei ole kuultavissa? Kaapeleiden aiheuttamien äänenlaadullisten erojen pienuudesta kertoo erittäin paljon se ettei erohavaintoja pystytä toistamaan tieteelliset kriteerit täyttävissä kokeissa. Tässä ei ole mitään hurmoshenkisyyttä, kyseessä on normaali länsimainen tiedekäsitys. Hurmoshenkiseksi skeptikoksi leimaaminen on naurettava yritys, jolla voi ajatella olevan vain kaupallisia taka-ajatuksia. Hetkinen ... sinähän olet alaan kaupallisesti sitoutunut :thumbsup:.
   
 15. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Koska kysymys on osoitettu tällä keskustelupalstalla tuntemattomalle nimimerkille pyydän kysyjää audioalan ammattilaisena ja mittalaitekauppiaana itse vastaamaan (tarpeettomiin) kysymyksiinsä ja tekemään halutut mittaukset.

  P.S. Kysymyksillä ei ole reaalistä yhteyttä normaaleihin äänentoistoratkaisuihin, mutta ehkä tämä on sitä ammattilaisuutta.
   
 16. HardSoft

  HardSoft Haec habui, quae dixi Tukijoukot

  Liittynyt:
  01.11.2005
  Viestejä:
  2 281
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aivan, mutta onko tässä nyt kyseessä jokin viestien väärinymmärtämisen MM-kisa, että päästään Guinnesin enneätysten kirjaan??

  Sattumalta kaikki tällä saitilla ei ole ammattilaisia ja jo harmittelemani "yksi simppeli ratkaisu kaikkeen" tyyppinen signaalin laadun määritys voipi johdattaa ei ammattilaisen harhaan ja kiinnittämään huomiota vain pariin seikkaan useiden sijasta. Ammattilaisena varmaan ymmärrät pointin?


  * Kerroppa miksi sitten eräät kommentoivat asioita, joita viesteissä ei ole?? ;)

  - Eikö viestejä lueta paria riviä pidemmälle, ennen kuin jo hurmoksessa kommentoidaan?
  - Eikö viestejä ymmärretä ja luullaan kommentoitavan asioita, joita viesteissä ei sitten kuitenkaan ole?
  - Joku muu syy, mikä?


  :rolleyes:

  :OI Joo - myyn tollaisen monen tonnin mittalaitteen kelle vaan aloittelevalle harrastajalle tai Ultra High End kaapeleita, (joita tosin emme tuo edes maahan, koska emme toimi kuluttajapuolen Hifi-busineksessa) - sehän tässä koko alkuperäisen jutun pointti ja taka-ajatus olikin * - hyvä että huomasit

  P.S. omasta näkökulmastani tällainen keskustelu on turhaa näppäimistön kuluttamista - alkuperäinen ajatus oli, että keskustellaan otsikon mukaisesta asiasta - poistun tästä keskustelusta :sleep:
   
  Viimeksi muokattu: 02.09.2010
 17. peacemaker

  peacemaker Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  20.11.2003
  Viestejä:
  1 450
  Saadut tykkäykset:
  10
  Tämä ketju on kyllä hassu kuten ensilukemisella totesinkin ja poikkeaa muuten suhteellisen fiksusta keskustelusta täällä.

  Tiimi A vastaan Tiimi B, tosin keskustelyn sävy on sen verran alentava, ettei täältä vastauksia etsivä varmasti niitä tule löytämään, koska homma menee itsensä/omien uskomusten(tai osan mielestä tiedon) puolusteluun ilman todisteiden esittelyä. :naminami:
   
 18. ana198

  ana198 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.12.2006
  Viestejä:
  2 735
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt ei kyse ole kumminkaan siitä että olisi kaksi tasavahvaa väitettä vastakkain.

  Toisella puolella on tosiasiat puolellaan ja tieteellinen näyttö, toinen puoli puhuu näppituntumasta ja mutuilusta (uskottavuutta nostaa myös se että tuntuvat hyötyvän siitä rahallisesti jos joku rahansa noihin haaskaa:cool:)
  Kuka tahansa kaapeliuskovainen voi käydä sen millin nostamassa koska vain, eikö ole kummaa että kukaan ei vielä ole onnistunut, miettikääpä hetken aikaa syitä siihen.
   
 19. j_a_k

  j_a_k Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.08.2007
  Viestejä:
  2 266
  Saadut tykkäykset:
  7
  Kannattaisi varmaan tutustua sähkötekniikkaan yms. ja sitten vasta laukoa tuollaisia juttuja. Mutta onhan se selvä, että 200 euron kaapelin pitää kuulostaa paremmalle, jotta sen oston voi perustella itselleen.

  Toisin kuin autoissa, joissa on isoja eroja rakenteessa, kaapeleissa erot ovat pieniä, on kaksi johdinta, jotka johtaa sähköä, usein koaksiaalisesti aseteltuna. Niiden välissä on eristeainetta, joka vaihtelee (eroavaisuuksia). Samoin koksun ulkojohtimen rakenne vaihtelee (eroavaisuuksia). Eli kuitenkin peruslähtökohdat kaapeleissa on huomattavasti samanlaiset, eli pitäisi puhua siitä, kulkeeko Mersu lujempaa, onko siinä punainen vai musta maali päällä...

  Osoitahan minulle, miten kupari ja toinen kupari eroaa toisistaan? Entäs se, joka todella vaikuttaa, ulostulon antoimpedanssi ja vastaanottavan sisäänmenoimpedanssi, ne vaikuttavatkin ollessaan persieellään paljonkin toistoon.
   
  Viimeksi muokattu: 02.09.2010
 20. Brilleaux

  Brilleaux Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.10.2003
  Viestejä:
  404
  Saadut tykkäykset:
  0
  Unohtui mainita, että pyytävät kauppiaalta myös laadukkaan laitteiston+asiallisen kuunteluympäristön. Ja kunnollisia alkuperäisiä tuttuja levyjä ämppäreiden tilalle.:D
  Avointa mieltä tahi kuuntelukokemusta kauppias ei ikävä kyllä kaiketi pysty toimittamaan.:rolleyes: