Kaapelit testissä - vastauksia etsimässä?

Keskustelu osiossa 'Kaapelit sekä tarvikkeet' , aloittajana Sax-audio, 06.11.2009.

 1. Jyrki

  Jyrki Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.01.2001
  Viestejä:
  1 472
  Saadut tykkäykset:
  22
  Itsekään en ole eroja kaapeleissa kuullut, paitsi kerran. Joka tapauksessa kaapeli tulee reaktiivisena komponenttina kahden laitteen väliin ja mahdolliset muutokset äänenlaadussa syntyvät tämän piirin yhteisvaikutuksesta.

  Kaapeleita ei siis voida ottaa erilleen, vaan myös kaapeleilla yhdistetyt laitteet täytyy ottaa mukaan. Samalla myös kaikki kommentit kaapeleiden äänellisistä ominaisuuksista voi heittää romukoppaan, koska vaikka erot eivät olisikaan luultuja, pätisivät ne ainoastaan siinä kokoonpanossa, jossa ne on testattu.

  Toisekseen ABX-sokkotesti menetelmänä saattaa hävittää myös oikeita eroja. Siitähän Mikael Nederström sai idean graduunsa, kun Hifi-lehden ABX-sokkotestissä ei kuultu edes merkittävää diskanttivaimentumaa, jonka pitäisi olla helppo tehtävät kouliintuneelle kuuntelijalle.

  Oma käsitykseni on se, että kaapeleiden äänelliset erot ovat erittäin pieniä ja käytännössä merkityksettömiä. Lisäksi laitteet, joiden kytkennät ovat herkkiä aiheuttamaan äänellisiä muutoksia tavallisesti toteutettujen kaapeleiden kanssa ovat suunnittelultaan kyseenalaisia.
   
 2. peacemaker

  peacemaker Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  20.11.2003
  Viestejä:
  1 450
  Saadut tykkäykset:
  10
  Juu löytyy tuosta aika paljon objektiivisesti kirjoiteltuja juttuja, ettei kaapeleilla ole mitään eroa. Itse en myöskään mitään eroa huomannut 5€ metri ja 35€ metri kaapeleilla (omat vanhat vs koekuunteluun annetut).

  Tässä esimerkiksi mielenkiintoista lukemista: http://www.roger-russell.com/wire/wire.htm
   
  Viimeksi muokattu: 10.08.2010
 3. jyrki.niskanen

  jyrki.niskanen Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.02.2006
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Terve,
  jos teoriaan katsotaan, niin jo ammattikoulussa ja myöhemmin Tekussa onneksi valistuneet ja kokeneet opettajat sanoivat painavin sanoin että huono johdin vastustaa sähkön kulkua, on ihan sähkötekniikan perusasioita. Tämän olen oppinut myös käytännössä. Muutamien kymppien hintaisissa kaapeleissa, esim. VanDenHull ja Supra ei ole juurikaan eroja, vaan molemmat olivat huonoja johtimia, mikä kuului mm. heikkona bassona. Kun sain kokeiltavaksi useiden satojen eurojen kaapelit niin paluuta vanhaan ei ollut. En tiennytkään että omista laitteista ja kaiuttimista sai ulos niin täyteläistä bassoa ja laulaja oli todella käsin kosketeltavissa. Joka väittää että johtimella ei ole merkitystä on kummallinen teoriapelle jonka kannattaa mennä takaisin koulun penkille oppia saamaan

  -Jyrki
   
 4. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0

  On luettavissa, että majuri-levelin lintsaamisen tms. oppimisprosessia häirinneen tekijän seurauksena em. oppilaitosten jatkettuja liitoksia koskeva oppimäärä ei ole mennyt kohdallasi oikein jakeluun? :D

  Ilmeisesti sähköpuolen opetusmenetelmistä tehokkain l. sähköshokilla ehdollistaminen oli jo poistettu aikanasi käytöstä?


  P.S. Itsekin ostin kerran useitten satojen eurojen lentolipun, eikä paluuta ollut koska olin ääliö unohtanut ostaa paluulipun.
   
 5. jyrki.niskanen

  jyrki.niskanen Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.02.2006
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Terve,
  laitetaan nyt vielä skeptinen esimerkki. On aivan sama ostaako Ladan vai Mersun, kyseessähän on vain auto joka koostuu metallista, muovista ja kumista, autojen välillä ei voi olla eroja, vaan ajonautinto on molemmilla yhtä hyvä. Jos nyt kuitenkin ostaisin sen Mersun, niin on aivan sama ostaa siihen 30 euroa maksavat käytetyt pinnoitetut renkaat. Renkaathan ovat vain samanlaista kumiseosta, niiden välillä ei voi olla eroa. En tiedä autoista juuri mitään mutta eroihin en usko, tämän opin tämän palstan skeptikoilta

  -Jyrki
   
 6. brr

  brr Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.08.2005
  Viestejä:
  430
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vaikuttaa siltä ettet myöskään tiedä autonrenkaista mitään.
   
 7. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onneksi olkoon, jos kuulosi on noin epäinhimillisen hyvä. Nyt vain kipin kapin kuittaamaan Randilta miljoona dollaria. Kannattaa myös testailla miten kuulosi suhtautuu tunnettuihin audioilluusioihin.
   
 8. HardSoft

  HardSoft Haec habui, quae dixi Tukijoukot

  Liittynyt:
  01.11.2005
  Viestejä:
  2 281
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tää se on aina yhtä mielenkiintoinen ketju tällä saitilla.

  Tärkeintä on todistella, ettei toiset voi kuulla eroja kaapeleissa kun itsekkään ei niitä kuule.

  Näkee jopa oskilloskooppikuvia taajuusvasteesta, jolla todistetaan, ette eroja voi olla. Kaapeleissa nyt sattuu olemaan vähän muitakin ominaisuuksia kuin taajuusvaste ja Mr. Oskilloskooppi ei niitä saa näytölle vaikka miten kääntelisi mittarinsa namiskoita. Kaapelit ovat osa kokonaisuutta eikä se, että joku kaapeli toimii jossain setissä hyvin tarkoita, että se toimii hyvin jossain toisessa.

  Itse asiasta voi sitten keskustella täällä, jonne olen tämän vuoden aikana kääntänyt balassisäädintäni audioasioissa enenevässä määrin.

  Eipä siinä mitään - mittailkaa vaan kaapeleita skoopilla tai vaikka metrin mitalla - se on mukavaa puuhastelua paremman puutteessa....
   
  Viimeksi muokattu: 24.08.2010
 9. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hoh hoh.
  Tuohan on subjektivistinen moderointidiktatuuri, Suomen hifiskenen Pohjois-Korea.org. Ei tuolla voi oikeasti keskustella yhtään mistään.
  Yksikin lause selkein sanoin ilmaistua kritiikkiä ja käyttäjätunnus lähtee l. puheaika loppuu siihen paikkaan.

  Esim. minun käyttäjätunnukseni on kylmennetty l. pistetty palomuuria vasten tuolta mm. hintaluokkavihollisena, reaaliäänentoiston kätyrinä, subjektiivisen kaapelivallankumouksen petturina, antikumouksellisena epäkaapeloitsijana ja fiilispohjalta epäiltynä GIA:n (Genelec Intelligence Agency) kaksoisagenttina.
   
 10. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt nopeasti hakemaan se miljoona taalaa ennen kuin tulee jonoa. Jostain syystä kukaan ei ole vielä kuullut eroja edes jotenkin järkevästi valittujen kaiutinkaapeleiden välillä asiallisissa testiolosuhteissa.

  Oskilloskoopilla mitataan aikatason tapahtumia ja spektrianalysaattorilla taajuustasoa. Oskilloskoopilla näkee mittauskaistan rajoissa kaikki signaalimuutokset. Pään sisäisiä kuviteltuja eroja sillä ei valitettavasti voi suoraan mitata.
   
 11. alspe

  alspe Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  09.10.2006
  Viestejä:
  4 245
  Saadut tykkäykset:
  0
  OT/
  älähän jaksa olla loukkaantunut marttyyri. pohjoiskorea.org-foorumilla vilistää vaikka millä mitalla objektivisteja ja kritiikkiä viljeleviä kirjoittajia. Se on sitten jokaisen oma asia jos ei osaa käyttäytyä vaan polttaa siltansa ihan tarkoituksella.
   
 12. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aus topik:

  Saattaa olla soluttautuneena, mutta aitoon P-Korean -tyyliin he eivät uskalla sanoa kunnolla juurikaan koskaan mitään. Vähäiset rivien välistä luettavat argumentit ovat melko lammaslevelin argumentointia.
  Avoimesta subjektivistipuoluetta ja -aatetta vastaan pullikoinnista moderaattori on paikalla puolessa minuutissa uhkailemassa bannauskomppanialla. Vähintään ketju menee lukkoon, kun "vängätään*", "ei osata keskustella**" ja "kohta alakaa lipunjako panaanisaarelle***".


  *vänkääminen = muuttumattoman tosiasian kertomista subjektivistille yli yksi kertaa keskusteluviikossa samalla nimellä

  **ei osata keskustella = pelletason legopalikka-subjektivistille nauraminen päin näyttöä, selkeästi ilmaistu jyrkkä eri mieltä oleminen subjektivistin kanssa

  ***banaanisaari = subjektivistipalstan leikkisä nimitys virtuaalikeskitysleirille
   
 13. sakali

  sakali Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  26.10.2004
  Viestejä:
  1 212
  Saadut tykkäykset:
  1
  Jyrki.Niskanen -niminen kaveri myy myös joka Hifimaailma-lehden osta ja myy -palstalle +200 euroa maksavia 1-2 metrin johtoja.

  Sikäli kun olet sama kaveri, niin päivitteletkö johtoja parempiin ja mistä moinen kauppainto?
   
 14. jyrki.niskanen

  jyrki.niskanen Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.02.2006
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Terve,
  en myy joka lehdessä, silloin tällöin kyllä, tutkiskelen kaapelien välisiä sointieroja kun niitä kerran selvästi on. Epäilijöille sen verran että pyytäkää kauppiailta hyviä kaapeleita kokeiltavaksi, se kokeilu ei maksa muuta kuin ehkä postikulut. Vain kokeilemalla voi asian selvittää itselle

  -Jyrki
   
 15. alspe

  alspe Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  09.10.2006
  Viestejä:
  4 245
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos asia/mielipide ei kerrasta mene kupoliin niin vika on vastaanottopäässä (tai tässä tapauksessa jo aikoja sitten menetetyssä lähetyspään uskottavuudesssa). Ei kannata toistaa itseään.

  Muuttumaton tosiasia on esimerkiksi : kaapelissa X on resistanssia y ohmia per metri. Mutta se ei ole tosiasia, että kahdessa saman resistanssisessa kaapelissa ei voi olla kuultavaa eroa.

  Tai vastaavasti, voidaan sanoa että kaiuttimessa X on +/- 2 dB sisällä oleva kohtisuora vapaakenttävaste alueella 100-10000 Hz. Mutta ei voida totuutena, faktana, sanoa että kyseinen kaiutin olisi ultimaattireferenssi mihin tahansa tilaan ja tarpeeseen vaikka siihen lätkäistäisiin erään suomalaisen valmistajan lätkä koteloon.:D

  Eli tosiaan, jokainen keskustelija kyllä pelaa itsensä ulos geimeistä. Turha sitä muille on kiukutella jos itse paskoo housuihinsa.
   
 16. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Voi toki olla, baba kuomaseni. Muut vaikuttavat parametrit ovat kaapelin induktanssi ja ajettavan mölyttimen impedanssikäytös. Mahdollinen ero on pieni laskennallinen vaimentuma aivan ylimmässä diskantissa, mitä ei-neitsytkorvilla on erittäin hankala enää käytännössä kuulla.

  Ero piuhoissa on selvitettävissä tasan tarkkaan kun tiedetään vedon pituus, neliömillit, letkun induktanssi per metri sekä ajettavan kailottimen impedanssikäppyrä. Kerro nämä parametrit minulle, niin minä kerron sinulle laskennalliset erot kys. piuhoissa.

  Todellinen ultimate-ratkaisu kaiutinjohtojen vaikutuksien täyseliminointiin kerralla on tietenkin se vanha tuttu: aktiivikaiutin koteloon integroidulla vahvistimella. Piuhaveto päätekortista elementtiin = joitakin kymmeniä senttejä, ei jää tilaa piuhavaikutuksille.
   
  Viimeksi muokattu: 26.08.2010
 17. tpi

  tpi Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.06.2001
  Viestejä:
  4 393
  Saadut tykkäykset:
  31

  Ei kokeilulla ole mitään merkitystä, kun niillä oikeasti niillä kaapeleilla ei voi olla mitään todellista merkitystä äänenlaadun kannalta.

  Kuulostaa samalta kuin homeopaattihuijareiden retoriikka. Pitää kokeilla.
  Ei yhden ihmisen subjektiivisella kokemuksella ja kokeilulla ole yhtään mitään arvoa miltään kannalta, ei edes omalla arviolla, jos se ei ole toisteutusti, kaksoissokkona ja merkittävänä esiin tullut.
   
 18. jyrki.niskanen

  jyrki.niskanen Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.02.2006
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Terve,
  miksi on sitten niin paljon eri hintaisia kaapeleita? Siksi että
  laatu eli sähkönjohtokyky paranee kalliimmissa malleissa ja myös
  soundi muuttuu livemäisemmäksi.
  Tuo sokkotesti oli hyvä juttu, te siis autoa ostaessanne ajelette
  side silmillä ja mahdollisesti earit korvissa? Mitähän poliisi sanoo siitä?

  -Jyrki
   
 19. JS83

  JS83 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  2 563
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sinä varmasti tiedät senkin, että kun lämmität lihapiirakan mikroaaltouunissa niin se onnistuu huomattavasti paremmin Vattenfallin sähköllä kuin esim. Helsingin energialla. Vai onko se kuitenkin niin, että lihapiirakasta tulee paljon maukkaampi mitä kalliimpaa sähköä :confused:

  Eihän halvat kaiutin johdot voi olla hyvät, eikä kalliit piuhat huonoja :D

  PS.
  Autoissa on eroja jos on vain tarpeeksi hyvin tehty sähköt. Ranskalaisia autoja en suosittele.
   
 20. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joko saa onnitella tuoretta miljonääriä?

  Soundi ei mielestäni saisi livetä mihinkään suuntaan, vaan toistua mahdollisimman alkuperäisenä.