Millaisen joulukinkun kimpussa sinä vietät joulusi ja kuka sen paistaa vai ostatko valmiiksi paistetun kinkun? Onko se perinteinen harmaasuolattu(hs)vai juhlakinkku,herkutteletko luuttomalla vai luullisella lihalla? Entä milloin paistat/paistette tuon joulupöydän kuninkaan? Entä onko suolaustavalla väliä:harmaasuolattu vai punasuolattu,suolaatko kenties kinkun itse? Pitääkö kinkun olla suomalaista lihaa vai kelpaako ulkomaalainen kinkku? Syötkö kinkun lämpimänä vai kylmänä?
Tanskalainen harmaasuolattu n. 11kg:n kinkku, kolmatta joulua peräkkäin. Ei häviä suomalaiselle kinkulle yhtään, itseasiassa melkein päinvastoin. Hyvänmakuista, maltillisesti suolattua ja mureaa kinkkua, (tämä puoltopuhe vanhojen "myyttien" rikkomiseksi, jos joku karsastaa tanskalaista kinkkua härmäversion takia.)
Usean vuoden perinteen mukaisesti: Noin 5-6 kg (3-5 hlö, pari-kolme päivää) ns. juhlakinkku uuniin aatonaattona n. klo 17, ulos uunista puoliltaöin ja peiton alle. Jos jotain jää, 27.-28. päivä iso hernekeitto lopuista. Toimii, ja peitto leijuu!
Itsesuolattu iso suomalainen kinkku. Vielä kun sen paistaa hieman "ylikypsäksi" niin johan on mahtavan makuista.
"Tuore" eli hankin sen suoraan kasvattajalta ja olin paikalla kun sika lahdattiin. Painoa oli n. 10kg ja itse taisin tuon suolata ja paistaa. Lisäksi joulupyödässä oli hirven lämminsavupaisti, siis kokonainen vasan paisti, painoa n. 8,5kg, sekin oli itsepyydetty. Sitten pöydässä oli myös graavilohta, omaa ja norjalaista vertailun vuoksi. Ja tietenkin kaikki muut jouluun kuuluvat sälät. Nyt kinkun ja lohet on syöty, ainoastaan lämminsavua on pieni palanen jääkaapissa.
Tänä jouluna iski ällötys. Kinkkua ei meille tullut, en olisi huolinut vaikka olisi ilmaiseksi saanut. Aattonakaan vanhempien luona en halunnut syödä juuri muuta kuin porkkanalaatikkoa, edes entinen herkkuruoka maksalaatikko ei maistunut. Kinkkua söin perinteen vuoksi yhden pienen siivun, mutta se oli pahaa. Äidin ennen-niin-ihana karjalanpaistikin saa aikaan melkein oksennusreaktion. Edellisinä jouluina kinkku on ollut hyvää, ja sitä on tehnyt jopa mieli. Nyt voin pahoin jo pelkästä ajatuksesta, että joutuisin kinkkua omassa uunissa paistamaan (haju on todella ällöttävä). Ei tee muutenkaan mieli mitään missä on lihaa, ei sitten ollenkaan. Leivän päällä söin tänään pari siivua ylikypsää maalaispalvia, senkin olisi kyllä voinut korvata jollain muulla. Ilmiö on tullut pikkuhiljaa parin kuukauden aikana, ja olen vähän hädissäni. Elimistö (vaiko mieli?) ei selvästikään halua lihaa, kana on ainoa mitä voi edes ajatella, kalaa olen inhonnut koko elämäni. Mikä minua vaivaa? Onko minusta tulossa kettutyttö?
Tuore,kokonainen/puolikas harmaasuolattu kinkku, tuollainen 7.2 kiloinen kinkku löytyi joulupöydästä ja se tuhoutuikin tänä vuonna ennätystahtiin. Neljään pekkaan popsittiin se n. 48 tunnissa Tosin kyllä siitä sai sitten tarpeekseenkin Ensi jouluna uudestaan
Jostain kumman syystä tänä jouluna kaikki muut, paitsi minä, halusivat kinkun sijasta kalkkunaa, mutta minä kun en mitään kalkkunaa suostunut syömään, niin minulle ostettiin omaksi 6,3 kilon kinkku. Valitin kyllä asiasta ja sanoin, ettei se tule riittämään ja, että haluaisin sellaisen 13 (tai enemmän) kilon kinkun. Vastaus oli, että jos tämä ei riitä, niin sitten ostetaan lisää. Eihän siinä mennyt kuin kolme päivää, niin olin syönyt yksiksen koko 6,3 kilon kinkun, joten eihän siinä muu auttanut, kuin mennä kauppaan ostamaan uusi kinkku (tällä kertaa n. 5 kiloa). Juuri tällä hetkellä mutustelen sen viimeisiä rippeitä.
Tuli poistettua Sellon cittarista 3kg viljapossun kinkku (ei pakastettu) ja mietin tässä kuinka tuon valmistan. Hans Välimäen ohje oli ollut maikkarin kokkijutuissa 62-64 sisälämpötila mahdollisimman miedossa lämmössä (kypsyyhän se vielä sitten uunin jälkeen). Itsekkään en välitä kuivasta skeidakinkusta mitä tuntuu useimpien ihmisten joulupöydistä löytyvän. En ajatellut mitään kuorrutusta vääntää mutta palstaveljien ohjeet lämpötilojen suhteen kelpaisivat. Joku viinisuositus olisi myös paikallaan
62-64°C kuullostaa todella alhaiselta sisälämpötilalta. En ole koskaan tehnyt isoa 8-12 kg kinkkua. Siinä tuo saattaisi toimia, ehkä. Marinointi ei mielestäni sovi joulukinkkuun ollenkaan. Tyylirikko edes esittää moista. Tykkään myös mehukkaasta kinkusta. Meillä se on yleensä tehty 1.5 kg kinkkurullasta seuraavalla ohjeella: Laita kinkku 100°C uuniin silavapuoli ylöspäin ja varaa jokaista paistokiloa kohden n. 1,5-2 tuntia aikaa. Käytä lihalämpömittaria. Kun mittari näyttää 77°C, kinkku on hiukan punertava ja mehukas sisältä. Poista silava kinkun pinnasta, sivele kinkku voimakkaalla sinapilla ja ripottele pintaan korppujauhoja. Ruskista kinkku 5-10 minuuttia 250°C uunissa. Koristele kinkun pinta kokonaisilla neilikoilla.
8 kg punasuolattu leivinuunissa, 25°C tällä hetkellä. Vielä jokunen hetki odottelua ja viinin siemailua.
Tällä hetkellä sisälämpötila 65°C, uunin lämpö vain hivenen korkeampi. On ollut jo seitsemän tuntia uunissa, katotaan tuleeko tällä metodilla hyvää.
10kg Atrian kinkku paistettu 80 asteiseksi 100 asteen uunissa ja painosta lähti 4,8 kiloa, eli lopullinen paino 5,2kg. Oli pakko mitata kun mediassa on tänä jouluna kerrottu kovaan ääneen kuinka "valmistajat" tunkevat kinkkuihinsa yhä enemmän suolavettä.