Johdot/Liittimet

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana Eastwood1, 13.07.2005.

 1. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  On helpointa ostaa irtopiuhaa, vaikkapa RG59-koaksiaalia, se on helppo liittää liittimiin. Ja 2 kpl RCA-pistokkeita, esim. Bilteman isoja kullattuja kohtuukalliita kiristettäviä malleja. Mitä isompi ja "kalliimpi" RCA-pistoke on, sitä helpompi se on juottaa. Halpaliittimissä sulavat liittimen sisäiset eristemuovit ja liitin menee pilalle. Kalliissa liittimissä on teflonia, joka ei sula, ja paksut metallit, joihin mämmikourakin osuu kolvilla ja johtimilla helposti.

  Kokenut osaa katkoa valmisjohdon ja juottaa päähän uuden liittimen, mutta vaikeaa se on, koska valmisjohdon keskipinnin eriste helposti sulaa, ja ohuiden kaapelien hiusta ohuempien karvojen liittäminen on muutenkin vaikeaa puuhaa.

  RG59 lienee kaikista helpoin kaapeli, sen juottamisessa ei voi epäonnistua ellei tahallaan halua epäonnistua. Kunhan vedonpoiston tekee kunnolla, eli ensiksi puristetaan vedonpostokynnet kaapelin kuparikudoksen ympärille, sitten juotetaan se alue. Näin muovikin sulaa hieman, ja vedonpoisto on hyvä. Sitten vasta keskipinni juotetaan, ja mieluiten tehdään johtimeen pieni s-mutka ennen juottamista, se antaa joustovaraa, ettei keskipinni mene poikki vaikka vedonpoisto hieman pettäisi ja keskijohtimeen kohdistuisi voimia.

  Ellei osaa juottaa, ei kannattaisi ryhtyä hommaan, koska juottamiseen liittyy satoja selkäytimeen syöpyneitä kikkoja, joita pitää noudattaa. Eli lähes varmuudella ensijuottajan kaapelista katkeaa pian keskijohde, irtoaa maajuotos, syntyy oikosuluja irtokarvoista yms. Eli työn laatu on huono. Onneksi voi leikata kaapelin poikki liittimen vierestä, juottaa kaapeliin uusi liitin paremmalla työn laadulla (kutsua osaava modaaja kehiin).
   
 2. Dbol

  Dbol Uusi jäsen

  Liittynyt:
  23.10.2004
  Viestejä:
  251
  Saadut tykkäykset:
  0
 3. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Samaa kamaa ne ovat, eri valmistajien tekeminä ja eri pakkauskoossa, mutta vähittäismyymälöistähän saa ostaa metritavarana.

  Jos rahaa riittää (halpaa kama kuitenkin on), voisi ostaa vaikkapa 50 metrin koko kelan, siitä sitten kotona ottaa kaapelia käyttöön aina kun tarvitsee, jos vaikka rakentaa kaikki audio- ja videokaapelinsa itse.

  Itse käytän monissa paikoissa militaaripiuhaa, teflonista RG179-mallia, jonka juottaminen ja käsittely ylipäänsä on pirun hankalaa, eli ei sovi aloittelijalle. Kaapeli on liukas kuin mikä, karvat erittäin herkästi katkeilevia, ja vedonpoiston tekeminen tavallisin keinoin lähes mahdotonta.

  Alla hyvä kuva tästä piuhasta, sitä saa myös kelatavarana 25 m keloissa, en muista mistä, mutta joku kotiin kuljettava katalogifirma se oli, Farnell tms.
  http://cgi.ebay.com/50-ft-M17-94-RG...7404850QQihZ019QQcategoryZ21164QQcmdZViewItem
   
 4. *miguel*

  *miguel* Uusi jäsen

  Liittynyt:
  30.03.2004
  Viestejä:
  32
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ajattelin ostaa SANYO PLV-Z1X tykin jossa kuitenkin aika niukasti liitintapoja

  -komponentti
  -S-video
  -vga

  tykki pitäisi saada tietokoneeseen kiinni josta löytyy Dvi joten kysymys kuuluukin millä tapaa saan parhaan kuvan? dvi - vga johdolla vai onko dvi - komponentti johtoa olemassa? ja jos on niin mistä löytyisi? en ainakaan pikaisella etsimisellä löytänyt suomesta :S
   
 5. Zanytwo

  Zanytwo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.02.2006
  Viestejä:
  814
  Saadut tykkäykset:
  0
  Muistelin joskus täältä lukeneeni juttua vahvistimien AC outlet liitännöistä, mutta empä sitä tietenkään kuollaksenikaan nyt löytänyt. Eli kysymys olisi seuraava. Ostin Sonyn str-dg700 vahvistimen ja siinä on kyseinen AC outlet liitäntä. Mihin moista käytetään ja onko täällä henkilöitä jotka olisivat kyseistä liitäntää käyttäneet. Siihen ilmeisesti voi kytkeä jonkun television taustavalaistuksen joka on toiminnassa ainoastaan silloin kun vahvistin on päällä? Löytyisikö joltain linkkiä tai omakohtaisia kokemuksia?
   
 6. Egmond

  Egmond Uusi jäsen

  Liittynyt:
  24.11.2006
  Viestejä:
  121
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kysytäänpä täällä, kun jotakuinkin aiheeseen liittyy:

  Haluaisin viedä kuvan boksista (ProCaster 6200c) ja DVD:ltä (Pansu S52) hdmi:llä telkkuun ja äänet optisella vahvariin - onnistuuko ilman, että tarvitsee tv laittaa mykäksi?
   
 7. Zuah

  Zuah Käyttäjä

  Liittynyt:
  12.10.2000
  Viestejä:
  979
  Saadut tykkäykset:
  1
  No siihen voi tunkea periaatteessa minkä tahansa sähkölaitteen. Kannattaa kuitenkin tarkastaa manuaalista kuinka tehokkaan laitteen liitäntään saa kytkeä.
   
 8. tootsi

  tootsi Runkku Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.11.2005
  Viestejä:
  3 184
  Saadut tykkäykset:
  36
  Tarkoitettu vähän virtaa vaativille laitteille kuten cd-soittimelle

  Edit: väärä sanamuoto
   
 9. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Ja rajoittava elin on vahvistimen oma verkkojohto, se kun saattaa olla 2 ampeeria kuljettava europistotulppainen litteä malli, joten vahvistin ja siihen liitetty muu laite saavat yhteiseen käyttöönsä vain 460 wattia.

  Jos liittää vahvistimen verkkovirta-antoon epähuomiossa vaikkappa 2 kilowattia syövän aktiivisubbarin, vahvistimen verkkojohto sulaisi poikki, mutta sen estää vahvistimessa oleva sulake, joka on verkkojohtoa suojaamaan asennettu; enintään 2 ampeerinen.
  ________________________

  JOS vahvistimen oma verkkojohto on 16 ampeeria siirtävä, (pyöreä kaapeli ja pyöreä pistoke) suko-pistokkeellinen tyyppi, sitten rajoittavana tekijänä on melko varmasti vahvistimessa asuva rele, joka kytkee/katkoo virrat siihen antoliittimeen. Rele saattaa olla 5 A kestävä, joten 1150-wattisen muun laitteen voi silloin liittää kiinni, tai 10 A releen tapauksessa 2300 wattia saa ulos vahvistimesta tunkea.

  HUOM: jos se vahvistimen takana oleva verkkovirran antoliitin on litteä euro-tyyppinen, 2 ampeeria on taas maksimirajana, riippumatta releen kyvyistä. Jos antoliitin on pyöreä tai D-kirjaimen mallinen, sitten 16 ampeeria liitin voi siirtää. Mutta rele tai muu tahallinen sulakeraja voi olla pienemempikin. Siispä luetaan omin silmin, mitä antoliittimen vieressä lukee.
   
 10. Zanytwo

  Zanytwo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.02.2006
  Viestejä:
  814
  Saadut tykkäykset:
  0
  Harvinaisen selvät ohjeet on kyllä tullut mitä voi missäkin tapauksessa ac ulostuloon kytkeä. Rajoittavat tekijät ovat kyllä tuttuja, mutta kiitos täydennyksestä. Lähinnä tiedustelin vain ihmisten käyttötapoja tälle, mutta ei ilmeisesti ole kovinkaan käytetty hyödyksi kyseistä liitintä. Jospa itse siihen suunnittelisin vaikka sen television taustavalaistuksen tai jotain muuta mukavaa. Kiitos vastanneille ja edelliselle taasen tarkasta selostuksesta. :)
   
 11. uppiskuppis

  uppiskuppis Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  04.04.2006
  Viestejä:
  1 011
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos omassa vaffissa olis ac-ulostulo niin laittaisin siihen relepurkin joka kytkis sähköt kaiuttimille+subille ja lopuille laitteille.
   
 12. VAK

  VAK Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.12.2005
  Viestejä:
  63
  Saadut tykkäykset:
  0
  Myydäänkö semmosta antennipiuhaa vielä missä olisi irrotettavat päät?
   
 13. VAK

  VAK Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.12.2005
  Viestejä:
  63
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ajattelin tilata bilteman toiseksi parhaimman rca piuhan, jossa kaksoissuojaus ja kullatut liittimet tietokoneen ja vahvarin välille. Nykyään homman hoitaa monta 1.5€ maksanutta piuhaa ja ääni rupeaa rätisemään jos pikkasenkin laittaa volaa. Siis paraneeko laatu? Kyseessä on noin 5 metrin veto. Äänikortista tuskin johtuu koska dvd:n ja vaffin välillä sama piuha ja sama ongelma.
   
 14. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Tuskin vaikuttaa rätinään mitään, kaapeleiden vaihtelu. Hurinatasoon se ensimmäisenä vaikuttaa. Mitä parempi kaapeli, sitä pienempi 50 Hz pohjahurina. Johtuen maapotentiaalin paremmasta välittymisestä.

  Huonoissa piuhoissa on huonot pinnoitteet liittimissä, syntyy ylimenovastusta ja nopea hapettuminen pilaa äänen vaikka liitin uutena olisikin kelvollinen. Ja maapiuhan metallia on liian vähän, syntyy vastusta eli maapotentiaalieroja.  JOS, siis JOS "ritinä" johtuu liittimien ylimenovatuksesta, sen korjaamiseen tarvitaan runkoliittimien vaihtaminen, pelkkä kaapelin liittimien vaihto ei auta, vika uusiutuu.

  JOS ritinä syntyy mekaanisessa volumepotikassa, se pitää vaihtaa.

  JOS ritinällä tarkoitetaan jonkin vahvistusasteen yliohjautumista, pitää pienentää jännitetasoja kyseisessä paikassa, nostaa jännitteet ylös jossain muualla myöhemmässä vaiheessa, jos on tarve.
   
 15. VAK

  VAK Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.12.2005
  Viestejä:
  63
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt meni liian tekniseksi minulle.:hitme: Eli se on semmosta tasaista sirinää se ääni, eikä rätise esim. bassotaajuuksien aikana, niinkuin särö, vaan tasaista muuttumatonta sirinää. Kun laittaa volaa niin ääni senkun voimistuu Muilla piuhoilla tota ongelmaa ei ole ollut.

  Eniten tämä häiritsee kuuloke kuuntelussa.

  Siis kannattaako tilata tuo piuha?

  Ei dolby digital selityksiä, putkiaivot nähkääs...:p
   
 16. Ekkuli

  Ekkuli Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.03.2001
  Viestejä:
  106
  Saadut tykkäykset:
  0
  Laitteet: TV, tallentava digiboxi ja polttava dvd soitin.

  Tavoite: Tallentaminen suoraan dvd:lle (digikanavilta) ja digiboxilla olevien polttaminen dvd:lle.

  Kysymys: Miten yhdistää scartit, antennijohdot ja onko ylipäätään mahdollista että kaikki toimii yhtäaikaa?
   
 17. Speeed3

  Speeed3 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  22.12.2006
  Viestejä:
  133
  Saadut tykkäykset:
  0
  Skartti jakajalla digiboxin lähdöstä teeveeseen ja tallentavan dvdeen sisääntuloon. Skartti dvdeen lähdöstä teeveeseen. Eli tveessä tarvii kaksi scarttipaikkaa. Tai jos teeveessä olis vain yksi scarttipaikka niin sitten toi dvdeen lähtö kytketään digiboksin tuloon.

  Antteenninjohdot:
  seinä -> digiboksin anteenni sisään
  digiboksin anteenni ulos -> dvdeen anteenni sisään
  dvdeen anteenni ulos -> tv
   
 18. _tapsa

  _tapsa Uusi jäsen

  Liittynyt:
  30.12.2006
  Viestejä:
  6
  Saadut tykkäykset:
  0
  Apua kaivataan!!!

  Tässä nyt taas ehkä sarjassa tyhmiä kysymyksiä, mutta niitä kaiketi saa tähän laittaa. Toivottavasti joku osaa selvittää selkokielellä, kun ei itsellä oikein piuhojen kanssa pelailu onnistu.

  Pystyykö digiboxin (Topfieldin 6000 COC) liittämään Fujitsun Myrica 32" LCD:en 4xRCA plugilla ??? Ja jos niin miten ??? ja, jos niin paraneeko kuvanlaatu miten merkittävästi???

  Myytiin nimittäin Veikolta kaupanpäälle tuotteena ja itse oon tottunut räpläämään vielä noilla scarteilla. Kaiketi RCA:n "scarttipää" tulee kiinni digiboxiin.

  Apua nyt kaivattaisiin!
   
 19. jnv

  jnv Uusi jäsen

  Liittynyt:
  30.12.2006
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Haluaisin viedä erillislaitteelta (vaikkapa digiboxi) kuvan hdmi:n kautta tv:seen. Hdmi:n kautta kulkee myös ääni, mutta haluaisin viedä äänet boxista rca:lla stereovahvistimelle. Joten, vaikuttaako hdmi:n käyttö rca:sta tulevaan äänenlaatuun tai voimakkuuteen?
   
 20. akm

  akm Uusi jäsen

  Liittynyt:
  02.01.2007
  Viestejä:
  25
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oisko porukalla tietoo millanen liitin menis vahvarin takakanavien nipukoihin kun ne on aika onnettoman pienet yleensä,pitäs saaha vähän paksumpaa piuhaa takakanaville ja liitin siihen väliin.