Johdot/Liittimet

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana Eastwood1, 13.07.2005.

 1. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Toiminee. Optiset kaapelit nimittäin valmistetaan "yhtä huonoiksi" pituudesta riippumatta. Eli jos valmistaja takaa 10 m pitkän kaapelinsa toimivuuden, samanlainen toimivuustakuu on 50 cm pitkässä ping-pong-tyngässä. Kumpikin vaimentaa ja sumentaa valoa "yhtä paljon".

  A) Jos siis testimielessä on saanut laitteensa toimimaan sarjaan pannuilla 50 cm + 50 cm kaapeleilla, toiminta on oletettavasti yhtä hyvä myös 10 m + 10 m kaapeleilla. 10 m + 5 m toiminee samoin yhtä hyvin.

  B) os taas testikokeissa laitteiston ääni pätki 50 cm + 50 cm kaapelien kanssa, sama pätkiminen jatkuu vaikka vaihtaisi kaapelien pituudet muuksi. Kyseinen laitteisto ei siedä sarjaan kytkettyjä kaapeleita, on käytettävä pelkkää yhtä kaapelia, tarpeeksi pitkää.

  Se kytkentäpalikka kahden kaapelin välissä nimittäin haittaa yhtä paljon tai pahemmin kuin kaapeli sinänsä. Voisi ostaa ammattimaisen optisen kaapelin jatkosrasian, eli katkaistaan kummankin kaapelin toiset liittimet pois, asennetaan paljaat kuidun päät jatkosrasiaan ja valetaan päälle epoksi tai muu, joka sarjan mukana tulee. Tai millainen liitosrasia nyt onkaan kyseessä, mutta joka tapauksessa sen tarkoitus on poistaa saumasta syntyvät heijastukset, poistaa valon käyminen ilmakehässä liitosalueella, johtaa valo lasista lasiin tai muovista muoviin mahdollisimman saumattomasti. Sääli vain, että noiden liitosrasioiden hintalapussa on pari nollaa enemmän kuin valmiissa kaapeleissa. Eli tulee aina halvemmaksi ostaa valmis 20 m kaapeli kuin puukottaa kahdesta 10 m pitkästä heijastusvapaa 20-metrinen.
   
 2. Ekkuli

  Ekkuli Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.03.2001
  Viestejä:
  106
  Saadut tykkäykset:
  0
  Miten hdmi-johdot pitäisi kierrättää, kun on Sonyn tv (ilmeisesti 2 hdmi), digiboxi, dvd-soitin, vahvistin ja välillä käytetään tietokoneen näyttönä. Dvd-soittimessa ja vahvistimessa on hd-skaalaimet. Toinen on selkeä eli varmaan tv:n ja digiboxin väliin hdmi-kaapeli, mutta miten vahvistin ja dvd-soitin?
   
 3. kalou

  kalou Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.04.2007
  Viestejä:
  19
  Saadut tykkäykset:
  0
  niin siis millä kaapelil liitän subbarin yamaha yst-sw015 ja onkyo tx-sr 504e:n ku tos vahvistimes ei oo ku yks preoutti? laitanko normaalii kaiutinlähtöö ja millä piuhal? sori oon peukalo keskel kämment!
   
 4. prodigy

  prodigy Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.02.2007
  Viestejä:
  743
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos haluat käyttää subbarin alipäästösuodinta pääkaiuttimille niin laita vahvistimen pääkaiutinlähdöistä johdot subin inputtiin ja subin outputista kaiuttimiin. Jos katsot elokuvia, ja haluat lfe-kanavan kuuluviin(mutu: onkyossa ei ole lfe:n ohjausta pääkaiuttimille), niin kytke juurikin siitä vahvarin pre-outista yhdellä rca-piuhalla subin inputtiin.
   
 5. kalou

  kalou Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.04.2007
  Viestejä:
  19
  Saadut tykkäykset:
  0
  tota tos subis ei o ollenkaa outputtii! siin on L ja R inputit!
   
 6. plundstr

  plundstr Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.09.2005
  Viestejä:
  556
  Saadut tykkäykset:
  1
  Olettaen että vahvistimesi tukee HDMI kytkentää, niin kytke PC telkkarin toiseen HDMI inputtiin. Se telkkarin toinen HDMI kytketään vahvistimen HDMI out liitäntään. Sitten DVD soittimesta ja digiboksista kytket HDMI johdot vahvistimen HDMI inputteihin.
   
 7. kalou

  kalou Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.04.2007
  Viestejä:
  19
  Saadut tykkäykset:
  0
  eli käyks esim normi rca-johto tähän? et laitan sen sit siihe vahvistimen preouttii?
   
 8. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Juu. Mutta pane se stereojohtosi sellaiseen pre-outtiin, jossa volumesäätö on jo tehnyt tehtävänsä. Että subbarille menevän äänen voimakkuus muuttuu vahvistimen volumepotikkaa säätäessä.

  Ei saa panna sellaiseen pre-outtiin, johon volumepotika ei vaikuta, sellaisia kutsutaan Tape-Outeiksi tai Processor-Loop-Outeiksi. Nämä on tarkoitettu taajuuskorjaimille ja muille kaikugeneraattoreille, joille halutaan antaa täysi yhden voltin jännitetaso purtavakseen, ja ne laitteet sitten palauttavat muokatun äänensä vahvistimen Processor-Loop-INPUTTIIN, ja vasta sen jälkeen vahvistimen volumepotikka säätää volumetasoa.
   
 9. kalou

  kalou Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.04.2007
  Viestejä:
  19
  Saadut tykkäykset:
  0
  käykö muka normi rca johto myös ku liittää dvd-soittimen vahvistimeen koaksiaali lähdön kautta sillee et jättää toisen johdon käyttämättä? näin sanottii kaupas, mut jotenki luulisin et äänen laatu ei oo sitte parhaimmillaa.
   
 10. Speeed3

  Speeed3 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  22.12.2006
  Viestejä:
  133
  Saadut tykkäykset:
  0
  Siis meinaat äänen siirtämistä vahvistimeen koaksiaalista digilähtöä pitkin? Se singnaali on digitaalista joten äänenlaatu ei voi piuhassa huonontua vaan ääni joko kuuluu tai ei kuulu, tuskin tulee ongelmia.
   
 11. Akustik

  Akustik w/ Active monitoring Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.08.2006
  Viestejä:
  580
  Saadut tykkäykset:
  0
  Siis teoriassa jos käytät perus-RCA:ta ja et käytä 75 ohmin koaxiaali kaapelia, niin korkeat äänitaajuudet vaimentuu. Ei varmastikaan ole niin super-suurta merkitystä, mutta kannattaisihan sitä nyt virallista koxukaapelia käyttää jo ihan periaatteessa kun kerran tätä alaa harrastetaan :cool:
   
 12. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Digitaalista dataa voi siirtää missä vain kaapelissa. Data joko pääsee perille hengissä (ääni kuuluu ja/tai kuva näkyy) tai sitten data ei pääse perille hengiossä (äänessä/kuvassa katkoksia tai kokonaan mykkänä).

  Analogista dataa voi myös siirtää missä vain kaapelissa. Ääni ja kuva pääsevät perille joko hyvälaatuisena, tai epämääräisellä laadulla, tai ei lainkaan. Se harmaa osittainen läpipääsy on nyt mukana kuvioissa, digisignaalillahan data joko pääsee tei ei pääse perille, mutta analogisena läpi pääseminen on portaaton 0-100% alue.

  Esim. subbarin analoginen kaapeli saa olla millainen vain, ei haittaa mitään vaikka kaapeli vaimentaisi diskantteja. Toisaalta halpa kaapeli hurisee liikaa, eli rahaa kaapeliin lisäämällä saa 50 Hz hurinan pienemmäksi. Siispä subikaapeli pitää valita hurinahäiriöiden sietämisen perusteella, ostaa se kaapeli, joka mainostaa hyvällä häiriöeristyksellä, etenkin 50 Hz hurinataajuutta vastaan.
   
 13. emdii

  emdii Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.04.2007
  Viestejä:
  9
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mulla on vanha JVC kompaktistereo tms. vehje, joka ei suostu enää toimimaan (kontaktivika, toimii vain kun potkii aikansa ja sitten taas ei). Kajarit kyllä pelittää. Ne on liitetty seuraavalla systeemillä:
  http://rapidshare.com/files/29602668/05052007241.jpg.html
  Eli kaiutinpiuhat on klemmattu tollasiin reikiin, mikä ton liitännän nimi on? :)

  Aion nyt ostaa vahvistimen ja siihen kunnolliset kaiuttimet myöhemmin. Kysymys: voinko väliaikaisesti liittää vanhat kaiuttimet, joissa siis kaapeli ilman mitään liitintä, uuten vahvistimeen? Vai pitää ostaa joku RCA-liitin siihen kaapelin toiseen päähän?

  Ajattelin tuollaisen halvan Onkyo TX-SR504E tilata Saksasta..
  Sen liitännät näkyy tästä: http://www.eu.onkyo.com/ir_img/13393503_bf5ff67312.jpg
  Onko toi Front Speakers B-osio kenties tollanen klemmisysteemi?
   
 14. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Liitteessä sama kuva pienempänä, ihan järjetöntä ihmisten kiusaamista panna kuva aiemmalla tavalla jakoon, hyi hitto sentään.

  Jousikuormitteinen kaapeliliitäntä on moinen. Terminaali irtojohdoille. Erittäin epäluotettava kapistus yleensä, koska jousivoima on liian pieni. Samantyyppisiä on olemassa hyviäkin, voimakkailla jousilla varustettuja, paksua metallia käyttäviä liitinpaneeleita, mutta kuvassa oleva ei ole laatumallinen.
   

  Liitetyt tiedostot:

 15. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Samantyyppinen jousiliitäntä on Onkyon takapaneelissa juu, B-etukaiuttimille. Onkyossa saattaa olla pykälän verran laadukkaampi, tarkemmin kuva ei vielä paljasta.

  Hyvässä jousiliitännässä on niin voimakas jousi, että melkein nahka lähtee sormesta kun painaa liittimen muovipalikkaa avatakseen kontaktin. Siitä huolimatta kaapelin säikeet eivät katkeile (kuten halpaliittimissä käy), karvat vain litistyvät tasaisella voimalla kahden metallin väliin, kuin alligaattoriliittimen leukoihin, paitsi että yhdensuuntaisesti leuat painautuvat kiinni, ei saksimaisesti.


  Kaiuttimet eivät liity rca-liittimiin mitenkään, Onkyossa ainakaan. PC-kaiuttimissa käytetään rca-liittimiä elementtien puhekeloja komentamaan, mutta muuten kaiutinliittimet ovat noita jousimallisia tai sitten banaani/naparuuveja, joita Onkyossakin on vino pino. Kaiuttimesi siis liitetään paljaine johdonpäineen Onkyon naparuuveihin (8 eri väristä naparuuvia kuvassa näkyy, yhteensä 14 naparuuvia).
   
 16. emdii

  emdii Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.04.2007
  Viestejä:
  9
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juu sori vaan, en vaan saanut sitä kuvaa tarpeeksi pieniksi että tuo avokätinen 50k limiitti alittuisi.
  EDIT: AHA ehdit sitten jo vastata, kiitos jälleen :D
   
 17. Rahnarsson

  Rahnarsson Käyttäjä

  Liittynyt:
  26.01.2007
  Viestejä:
  45
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko HDMI liitänässä automattisesti audion vienti? Eli jos kulkee kuva, niin äänikin kulkee?

  Ongelmia läppärin HDMI:n kanssa (HP Pavillion Dv9000) vahvistin marantz Sr4001.
   
 18. Kutka

  Kutka Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.07.2004
  Viestejä:
  697
  Saadut tykkäykset:
  1
  HDMI-standardi itsessään käsittää kuvan ja äänen. Mutta esimerkiksi jotkin AV-vahvistimet vievät läpi pelkän kuvan sen enenmpää ääntä prosessoimatta taikka kaappaamatta.

  Ja toisaalta tuolta Mr Hifin sivuilta SR4001 speksejä kaappallessani tuli eteeni tämä:

  Tulot sisään/ulos (video): Komposiitti 4/2, S-video 4/2, komponentti 3/1, DVi-D 2/1 (HDMI 1.1)
  Tulot sisään/ulos (audio): RCA 7/3, Digitaalinen opt. 2/1, Digitaalinen coax. 2/1

  Eli nopeasti tuon perusteella voisi haistella, ettei soittimen kautta kulje ääni HDMI-liitännästä ulos?
   
 19. Rahnarsson

  Rahnarsson Käyttäjä

  Liittynyt:
  26.01.2007
  Viestejä:
  45
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vahvistin osaa kyllä ottaa äänen ulos tuosta HDMI:stä, DVD soitin on kytketty HDMI:llä ja pelaa mainiosti.

  Veikkaan, että läppärin asetuksissa on jotain häikkää. Ei vaan millään löydy mitään asetusta/valikkoa jossa näkyisi tuo HDMI liitäntä..
   
 20. Kutka

  Kutka Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.07.2004
  Viestejä:
  697
  Saadut tykkäykset:
  1
  Niin siis pointti oli se, että vaikka vahvistin itse ottaakin ääntä sisään tuosta HDMI-liitännästä, niin osaako se HDMI-outputista alkuunkaan sitä ulospäin välittää? Noiden outputtien funktio kun monessa setupissa on vain kuvan vienti näyttölaitteille. Lähinnä tällaista hypoteettista pohdiskelua, mitään kokemuspohjaa ei (tästäkään) asiasta ole. Tuo ei liene vaikea testata vaikkapa LCD-televisiolla?