iMac - Kompaktien pöytäkoneiden kruunaamaton kuningas

Keskustelu osiossa 'Laitteet' , aloittajana ElvisThePelvis, 18.12.2009.

 1. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 437
  Saadut tykkäykset:
  137
  Nykymeininki pelien suhteen näyttää olevan hyvin kuluttajaystävällistä (ellei Mac-ystävällistä). Aloin tässä miettimään pitäisikö tätä konetta testailla pelien suhteen. Päätin sitten suunnata TellTale-sivustolle lataamaan viimeisintä Monkey Island -seikkailua ko. pelisarjan veteraanina. Aloin luomaan tiliä ja ihmetyksekseni minulla oli jo tili siellä. Ensin epäilin huijausta, mutta sitten muistin, että tuli aikanaan ladattua "Merirosvopäivänä" ilmaiseksi viisiosaisen pelin ensimmäinen osa PC:lle -- muistaakseni täällä Plazalla moista mainostettiin. Kun olin tämän ladannut aikoinaan, niin TellTale antaa ladata sen uudestaankin ja näin sain ilmaiseksi ja kuin tyhjästä (vieläpä PC-version aikoinaan ladanneena Mäkille) pelin. TellTale on vielä sen verran reilu, että tuon yhden ilmaisen jakson takia voin ostaa halvemmalla pelin muut osat.

  Sama meininki näytti olevan Steamilla. Päätin tarkastaa millainen tämä suhteellisen tuore Mac-versio Steamista on. Tuli mieleen tarkastaa olisiko vielä PC-puolen Steam-tilini voimassa (olin pelannut Half-Life 2:sta ja CS: Sourcea vuosia sitten) ja kas kummaa: tili oli voimassa ja kävi Mac-Steamin kanssa. Vielä suurempi yllätys oli se, että pystyn ilmaiseksi lataamaan nuo kaksi peliä Mac-versioina.

  Onhan se tietysti niin, että jos on kerran pelin (lisenssin) ostanut, niin tokihan sitä pitäisi tulevaisuudessakin saada hyödyntää. Toisaalta on epätavallisen kuluttajaystävällistä antaa PC-puolelle aikoja sitten ostetut pelit antaa ladata tuosta vaan ja Mac-versioina. :thumbsup:
   
 2. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 437
  Saadut tykkäykset:
  137
  Mielikuvaani Seiskasta voi vaikuttaa tietenkin se, etten ole koskaan ottanut sitä käyttöön. Muutaman ohjelman olen sille asentanut ja tutkinut valikkoja ja kyllä se minusta selkeästi XP:n jälkeläinen on. Toki se on kiillotetumpi, hienompi ja jopa automatisoidumpi (aikanaan siitä väiteltiin onko Bill Gates jälleen kerran kopioinut Steve Jobsin käyttöjärjestelmää). Toisaalta jotenkin sellainen kutina siitä jäi, että edelleen siinä voi tulla niitä "Houston, we have a problem" ikkunoita ja edelleen tietynlaiset asennukset saattavat vaatia ylimääräistä konffausta.

  Windowsissa on aina se rassannut, että ennemmin tai myöhemmin työpöytä täyttyy ohjelmista ja kansioista. Ei niitä kuvakkeita ole sinne työpöydälle pakko tietenkään jättää, mutta uskoisin kuitenkin useimmilla olevan yli 20 kuvaketta ympäri työpöytää. Sen sijaan OS X oletuksena sijoittelee nuo tarvitut kuvakkeet Dockiin (työpöydän alaraunan palkkiin). Onhan se totta, että tämä kuulostaa siltä kuin OS X olisi laiskan ihmisen käyttöjärjestelmä (se pitää itsensä oletuksena siistinä kun taas Windowsin saa laiskuuden puuskassa todella epäsiistin ja ylitsepursuavaisen näköiseksi). Oma lähtökohta tähän on kuitenkin se, että haluan enemmän keskittyä tuottamiseen ja vähemmän käyttöjärjestelmän ylläpitoon ja siinä minusta OS X on omiaan. Ehkä Seiska onkin sitten yhtä hyvä tässä ja minulle on vain muodostunut siitä vääränlainen mielikuva...
   
 3. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 030
  Saadut tykkäykset:
  488
  Olen itse jo pitkään miettinyt ainakin osittaista siirtymistä Mäcin käyttäjäksi. Ainakin yrityksessä niitä voisi kokeilla, kun työssä ei koneella ole väliä. IPad oli sen verran mukava ilmestys, että se entisestään lisäsi hinkua Mäcin ostamiseen. Kuitenkin itselläkin on niin pitkä pc-historia ja iso määrä vanhoja pc-pelejä yms. että tuntuu melko epäuskottavalta, että voisin koskaan siitä kokonaan luopua. Joten sitten sitä miettii, että kannattaako Mäcciäkään kokeilla, ettei jää kahden koneen loukkuun :)
  Ne tutut, jotka Mäcciä käyttävät, ovat kyllä erittäin tyytyväisiä. On se vaan kumma, että kukaan Mäcin käyttäjä ei hauku omaa konettaan.

  Elviksen Monkey Islandista tuli mieleen, että onkohan noita ykkösen ja kakkosen remakeja tehty myös Mäcille? Kun niitä nykyään pääsee konsoleillakin pelaamaan, niin mikä ettei Mäcilläkin?
   
 4. Burana

  Burana Active Member

  Liittynyt:
  12.10.2001
  Viestejä:
  1 027
  Saadut tykkäykset:
  9
  Kokeile Bootcampia, jolla saat asennettua Windowsin OS X:n rinnalle ja dos-aikaiset pelit mahtavat toimia ihan perus-dosboxilla.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Boot_Camp_(software)
  http://www.dosbox.com/
   
 5. iku-tursas

  iku-tursas New Member

  Liittynyt:
  24.09.2004
  Viestejä:
  349
  Saadut tykkäykset:
  0
  Steamista löytyy Apinasaaret Mäkille. Vaan Applen Indeksointi edelleen kusee :hitme: Muutenhan sitä Mäkkiä voi modata vaikka kuinka mutta mieluummin kuitenkin boottaa saman koneen oikeaan käyttikseen elikkäs johonkin Linux-distroon, kun nuo kaikki GUI:t olivat kuulemma leluja :D
   
 6. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 437
  Saadut tykkäykset:
  137
  Enpä ole pitkään aikaan tähän ketjuun kirjoittanut. Tässä vaiheessa alkaa jo aikakin olla todistanut sen, että omassa käytössäni iMac on täydellinen tietokone minulle. Windows-puolella aika lailla jokainen omistamistani tietokoneista (joista yksikään ei ollut ns. halpismalli vaan hieman raskaampaan käyttöön hankittu) alkoi viimeistään ensimmäisen vuoden jälkeen oireilemaan softa- tai rautapuolen ongelmista. Tämä iMac, joka vuoden kolmannella neljänneksellä täyttää kolme vuotta, on toiminut ja toimii kuin junan vessa, enkä voisi kuvitella luopuvani tästä kolmeen seuraavaan vuoteenkaan. Toki käyttöni on verrattain kevyttä, mutta enpä silti ole edes peleissä kokenut, että tehot loppuvat.

  Jokin aika sitten päätin korvata iMacin kiintolevyn Samsung 830 SSD:llä, mikä oli noin itse tehtynä (pitää muun muassa LCD ottaa irti) opettavainen ja mielenkiintoinen urakka -- varsinkin kun ainoat tietokoneenavaamiskokemukset olivat Mac Miniin muistin lisääminen ja läppärin pohjan aukaisu pölyjen poistoa varten. SSD:hen vaihto oli ehdottomasti vaivan arvoista, sillä käyttönopeus kasvoi radikaalisti. iMaciin tuli asennettua myös Windows 8 Pro (kun sen sai alle 30 eurolla) Boot Campin kautta ja vastikäänhän OS X 10.8.3 päivityksen myötä siihen tuli varsinaiset Boot Camp -ajuritkin (jotka saa tähän Applen mielestä "vanhaan" ja siten ei-tuettuun malliin asennettua pikkukikalla). Toki Kasia pystyy käyttämään ilmankin noita ajureita (näin tein monta kuukautta), mutta ajureiden myötä esim. Kasin kello pysyy ajassa ja iSight yms. pikkulisät toimivat.

  En sitten tiedä, millaisia nykyiset iMacit ovat ongelmattomuuden suhteen. Uusien mallien hinnat tuntuvat olevan tuntuvasti korkeammat kuin mitä vuonna 2010 ja runkoa on saatu taas ohuemmaksi (taisi tämän johdosta SuperDrive kadota).