iMac - Kompaktien pöytäkoneiden kruunaamaton kuningas

Keskustelu osiossa 'Laitteet' , aloittajana ElvisThePelvis, 18.12.2009.

 1. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 437
  Saadut tykkäykset:
  137
  Plazalla ei näytä olevan omaa iMac-ketjua, joten on ehkä syytä aloittaa sellainen. Jokunen kuukausi sitten Applen iMac-mallilinja koki suuren muutoksen. Suurin niistä oli ehkä iMacien näytön muuttuminen 16:9 -kuvansuhteen omaaviksi LED-näytöiksi, joissa näytön alapuolella oleva Omena-logo ei ole enää niin hallitseva. Myöskin näytön lasipinta tehtiin lähes koko laitteen etureunan peittäväksi. Näin iMaceista tuli hetkessä paljon tyylikkäämmän, korkeatasoisemman ja ergonomisemman näköisiä.

  Toinen suuri (pun intended) muutos oli 27" kokoluokan mukaantulo. Tämä on ollut ainakin kolmella tavalla hyvä juttu. Ensinnäkin 27" koko mahdollistaa etenkin editoijille ja suunnittelijoille yms. monen ikkunan samanhetkisen aukiolon mikä helpottaa työskentelyä huomattavasti. Toiseksi se käsittääkseni mahdollisti desktop-tason quadcore-prossujen (i5/i7) sisällyttämisen iMaceihin (käsittääkseni pienimmissä malleissa käytetään kannettaviin suunniteltuja prossuja). Kolmanneksi Apple pystyy tarjoamaan 27":n quadcore iMacin alle 2000 euron, mikä on ällistyttävää ottaen huomioon näytön koon, sen korkeatasoisuuden ja laitteen nopeuden mikä pistää kampoihin Applen omalle Mac Pro -mallilinjallekin. Näiden uusien iMacien onkin sanottu häivyttäneen täysin sen rajan perus- ja pro-käyttöön tarkoitettujen mallien väliltä.

  Toki minulla on oma lehmä jälleen ojassa, koska EtP:llä on vuoden sisään jälleen tietokoneen osto ajankohtainen. Aiemmin en halunnut iMaciä kauheasti harkita juuri sen näytön ikävän designin takia (suurin yksittäinen tekijä oli näytön alapuolinen muovinen "lista", joka tuntui olevan siinä vain jättimäisen Omena-logon takia ja joka näin jätti näytön alareunan turhan korkealle), mutta nyt tämän designissa jättimäisen eteenpäin harppauksen jälkeen iMac on kieltämättä ykkösvalinta. Toki olen miettinyt kompaktia tietokonetta tarvitsevana myös jälleen DTR-läppäriä (Vaio, Win7), mutta jotenkin tuntuisi vaan typerältä ostaa 18,4" läppäriä.

  Ongelma on vaan siinä, että minkä iMacin sitä ostaisi. Kiirehän tässä ei ole, etenkään kun iMacit ovat tällä hetkellä Revision A -vaiheessa ja kun etenkin 27":ssa Apple on toimittanut hajonneella näytöllä varustettuja yksilöitä, niin ehkä lienee syytä odottaa ainakin sen puoli vuotta, että Revision B -mallit ilmestyvät. Mutta... Ostaako siis 21,5":n vai 27":n iMac? Perus-multimediakäyttöön 27" tuntuisi ylilyönniltä ja toisaalta etenkin näytön fyysinen koko on aika pelottavan suuri (jokainen voi mitata kuinka järjettömän paljon tilaa se vie). Toisaalta kuten testituloksista on nähty, niin 27" i5 (quadcore) -malli olisi suorituskyvyltään ja hinnaltaan aika makea veto. Käsittääkseni ainoastaan noihin 27" malleihin saa kiinni myös VESA adapterin, jolla ne voi halutessaan kiinnittää vaikka sivuseinään ojentuvalla varrella (mikä olisi melko kätevä ratkaisu tilansäästämiseksi).

  Olisi kiva kuulla Plazalaisten mielipiteitä uudesta iMaceistä. Onko mielestänne peruskäyttöön 27" liian räikeä ylilyönti? Entä onko BD-aseman puute uusissa iMaceissa merkitsevä tekijä (mielestäni ei ole ellei sitten jostain syystä halua leffat katsoa tietokoneelta)?
   
  Viimeksi muokattu: 18.12.2009
 2. RBV

  RBV Surprise, cockfags! Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.09.2001
  Viestejä:
  1 859
  Saadut tykkäykset:
  7
  Minulla on 2007 hankitut iMac 17" ja iMac 24".
  Isompaa käytän paljon videoeditointiin ja hankittuani HDTV kameran, alkaa potku olemaan hieman riittämätön. Hankinnassa on ensi keväänä uusi iMac 27", i7 quad corella. Hankkisin jo nyt jos olisi varaa, tosin ihan hyvä ettei vielä ole varaa sitä hankkia, sillä siihen mennessä laitteista on varmasti saatu mahdolliset lastentaudit jo karsittua. Uusi 27" on ihan pakkohankinta! :)
   
 3. phelin

  phelin Active Member

  Liittynyt:
  18.09.2003
  Viestejä:
  2 082
  Saadut tykkäykset:
  3
  Tuon 27" mallin resoluutio (1440p) mahdollistaa jo oikeasti useamman ikkunan samanaikaisen näkyvillä olon, johon 1080p ei oikein tahdo riittää. Jos sitä arvostaa/tarvitsee, niin 27" malli kannattaa valita. Toisaalta 27" on jo aika iso möhkäle ja sen ergonominen sijoittaminen on huomattavasti vaikeampaa kuin 21,5" mallin.

  BD-aseman puutetta en näe minkäänlaisena ongelmana. Sen kun voi kuitenkin hankkia USB-liitännällä myöhemmin, jos kokee sen tarpeelliseksi.
   
 4. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 437
  Saadut tykkäykset:
  137
  Itse olen tuon 21,5"-mallin nähnyt kyllä livenäkin. Varsin siron ja tyylikkään näköinen laitehan se on, joskin näyttö heijastelee ikävästi liikkeen valoissa. Tosin mikä näyttö nyt ei heijastelisi liikkeen valoissa, vaikka onhan se heijasteluherkkyys mainittukin iMacin näyttöjen yhdeksi pieneksi ongelmaksi.

  Kyllä tuo 21,5" jätti sellaisen vaikutelman koon suhteen, että varmasti sitä helposti tulee nälkä isompaan. Toisaalta mitä nyt olen mittaillut 27":n mittoja omalle pöydälle, niin kyllähän se luvattoman paljon tilaa vie. 27":sta varten pitäisi olla joko oma ATK-pöytä tai sitten sellainen pöytä, jossa laitteen saa ujutettua kauemmaksi itsestään pöydän toisen reunen lähelle.

  Oma ykkössuosikki on tällä hetkellä 27"/i5 Lyyra-alella ostettuna, kaikesta huolimatta. i7:een sijoitusta en omaan käyttöön näe järkevänä, koska tosiaan peruskäyttäjä olen, ja jo i5 tarjoaa Mac Pro -tason suorituskykyä.
   
 5. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  Tällaisen all-in-one tietokoneen ostaminen ilman kosketusnäyttöä alkaa olla vähän sama juttu kuin ostaisi pc:n vanhalla prossutekniikalla ;)

  Noin muuten ovat kyllä suht tyylikkäitä. Jos tuo kosketusnäyttö löytyisi defaulttina fiksulla hinnalla, ostaisin varmaan itsekin
   
 6. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 437
  Saadut tykkäykset:
  137
  Mitä iloa kosketusnäytöstä sinänsä on? Toki ehkä joillekin teknofriikeille se on kätevä, mutta itsellä tulee tietokonetta käytettyä rennossa poispäin koneesta nojaavassa asennossa. Silloin kyllä sitä käyttää mielummin hiirellä ja näppiksellä kuin että nojaisi eteenpäin näppäilemään ruutua. Jatkuva sormenjälkien pyyhkiminenkään ei myöskään paljon himota.

  Totta kai ymmärrän tässä kyseessä olevan omalla kohdallani myös sen ilmiön, että kun touchscreen-tietokoneita en ole hirveästi käyttänyt, niin uusi teknologia vierastuttaa. Toisaalta näin ajatuksen tasolla en vain ymmärrä miten tuo nyt ainakaan koneen helppokäyttöisyyttä lisäisi.
   
  Viimeksi muokattu: 18.12.2009
 7. CeeLo

  CeeLo New Member

  Liittynyt:
  10.06.2006
  Viestejä:
  1 126
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mikä tuosta kosketusnäytöstä niin välttämättömän tekee? Melko mielenkiintoisen näköinen mahtaa olla kiiltävä näyttö, kun sitä ahkerasti sormeilee...

  _____

  Jaha, samat kyssärit jo Elvariltakin, hidas hämäläinen täällä.
   
 8. Nautiskelija

  Nautiskelija New Member

  Liittynyt:
  07.02.2009
  Viestejä:
  53
  Saadut tykkäykset:
  0
  Alkuviikosta tuollaisen 27" iMacin kannoin kotiin. On se mopo versio, mutta varmaan overkill omiin käyttötarkoituksiin kumminkin. Ensimmäinen macci sitten pönttöversion lähes 20 vuotta sitten, joten vähän totuttelemista on ollut. Viikonloppuna pitäisi tutustua koneeseen tarkemmin.

  Ensifiilis oli tosiaan se "huh, minkä kokoinen tää on". Onneksi työpöytä on iso, joten ongelmaa ei ole, mutta kokonsa puolesta siis vähintäänkin riittävä.

  Toinen oho tuli kun käynnistin koneen ja ensitöikseen kone pyysi kaikkia mahdollisia henkilötietoja suunnilleen luottokorttinumero ja pankkitiliä myöten.... vähän alkoi epäilyttämään ja pistin vain etunimen.

  Suurin viehätys tuossa koneessa on mielestäni nopeissa toiminnoissa ja se langaton taikahiiri on aivan mahtava.
   
 9. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 437
  Saadut tykkäykset:
  137
  Eipä se Snow Leopard ihan noin tarkkoja taida virittäytyessään kysyä. :D Itse suhtaudun tällaisiin aina varauksetta sillä sanoohan sen nyt järkikin, että ehkä nämä on kuitenkin suunniteltu sillä tavalla, ettei tiedot mene suoraan rosvojen käsiin -- varsinkaan kun kyseessä on Applen kokoinen megabrändi. Onhan tuommoinen "uskaltaako netissä ostaa luottokortilla" tyyppinen ajettelu vähän 1990-lukua kuitenkin... :) Voihan sen ajatella aina niin, että jos muutaman kymmentä miljoonaa muuta on uskaltanut, niin miksen minäkin. :)
   
 10. Nautiskelija

  Nautiskelija New Member

  Liittynyt:
  07.02.2009
  Viestejä:
  53
  Saadut tykkäykset:
  0
  No pikkaisen liioittelin, mutta mielestäni hieman liian tunkeilevia kyseli heti ekoilla deiteillä:D
   
 11. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 437
  Saadut tykkäykset:
  137
  Ymmärrän. :) Eihän sitä heti kannata antaa... Saattaa tuo 27" vyötärön omaava lyyli muuten menettää täysin kunnioituksensa sua kohtaan.
   
 12. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  Tietysti riippuu missä käytössä ja huoneessa kone on, mutta olohuonekäytössä tulee pari aika kivaa juttua:

  - aamulla täppää ruutua, klikkaa soremalla tv ja töllö päällä
  - tulee duunista ja haluaa musiikin pyörimään, klikaa näytöltä suoraan play
  - lapset haluaa katsoa jotain, selkeästi intuitiivisempaa klikata näyttöä kun näppistä
  - ikkunoiden siirto oikeille paikoilleen suoraan sormella
  - monien asioiden valitseminen nopeasti ilman että istuu paikoilleen
  - kotiautomaatio ja kämpän laitteiden siirto tiettyyn tilaan

  hiiri ja näppis ovat käteviä, mutta kuka ei olisi kokenut tilannetta, jossa on koneen edessä huonossa asennossa, hiiri on hankalasti kädessä ja sen takia sen käyttö hankalaa.

  imo rinnastaisin tietokoneen kosketusnäytön aika suoraan matkapuhelimeen: ei ole pitkä aika kun jengi ajatteli, että luuri ei kosketusnäyttöä tarvitse ja nykyisin kosketusnäyttö alkaa olla aika itsestäänselvyys
   
 13. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 437
  Saadut tykkäykset:
  137
  OT:

  Niin no, kaikilla ei taida näin makeat oltavat kotona olla. :) Vaikka teknologian merkitys näkyy kaikentasoisten ihmisten kodeissa, niin eiköhän tuo kuvauksesi edusta silti ns. erityistarvetta eikä mitään normimeininkiä. Omaan käyttöösi siis touchscreen on kätevä, mutta enemmistö ei taida ihan noin montaa käyttökohdetta sille löytää.

  Eipä ne matkapuhelimetkaan edelleenkään mielestäni kosketusnäyttöä tarvitse; eiköhän monella ole nuo touchscreen-luurit ihan lelukäytössä kuitenkin. Kysehän on vähän samasta ilmiöstä kuin aikanaan Nokia N95:n kanssa. Tiedän vaikka kuinka monta tyyppiä, jotka sellaisen ostivat ihan vaan sen takia, että on kallis puhelin. Kyselin sitten niiltä, että "ok, te varmaan käytätte paljon nettiä/wlania ja vaikka sitä navi-ominaisuutta". Vastauksena tuli sitten että "ööö... no en mä tiedä miten tässä netti edes asetetaan". Toki esimerkiksi iPhonea räplänneenä tiedän kuinka kätevä sillä on esimerkiksi musiikkia toistaa touchscreeniä käyttämällä jne., mutta tuskin voit nyt sanoa, että normiluurikäytössä touchscreen on edes kännyköissä huomattavasti elämää helpottavampi. Sen mukana kuitenkin aina tulee ne sormenjäljet ja virhepainallukset.
   
 14. Vekka

  Vekka Active Member

  Liittynyt:
  13.02.2004
  Viestejä:
  1 021
  Saadut tykkäykset:
  8
  Eri lähteistä on saanut lukea, että varsinkin noissa 27" iMaceissa on ollut paljon ongelmia näytön kanssa. Applehan ei toki tyyppivikaa itse myönnä, mutta kaukana ollaan Applen tuotteiden laadukkuuden kulta-ajoista muutenkin.
   
 15. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 835
  Saadut tykkäykset:
  433
  Ei ole! Jos vain kukkaro kestää, niin antaa mennä vaan! Korkeintaan aiheuttaa meikäl...eiku muille plazalaisille räikeää kateudentunnetta! :D

  Noo, pikkasen ylilyönti, mutta sallittakoon kun oli hymiön kera. ;)

  Ihan hyviä ja valideja pointteja myöhemmässä vastauksessasi toitkin esiin. Toisaalta olen itse kosketusnäyttöjä vierastavaa koulukuntaa muidenkin jo esille tuomien pointtien vuoksi. Kuten sen takia, ettei työpöytäkäytössä ole mikään ergonomian riemuvoitto käyttää 27" kosketusnäyttöä kädet koholla.

  Tuollaiseen satunnaiseen "musat päälle kun tulee himaan" -tyyppiseen käyttöönhän tuo tietenkin olisi oiva. Itse kuitenkin hankkisin sellaiseen käyttöön mieluummin kosketusnäytöllisen (tulevan? - onko näitä edes vielä markkinoilla oikeasti?) tabletin. 27" iMac on (mielestäni) kuitenkin turhan kova investointi ja mieletön ylilyönti vain soittelemaan levyjä olohuoneessa, vaan omimmillaan nimenomaan monipuolisessa työpöytäkäytössä.

  Sen sijaan kännykkään kosketusnäyttö sopii kuin nenä päähän, koska kännykkä ON kädessä käytännössä aina kun sitä käytetään!

  Tietenkin jollain aikavälillä voi olla arkipäivää, että näytöt ovat de facto kosketusnäyttöjä. Sehän vain lisää käyttömahdollisuuksia, koska eihän kukaan estä käyttämästä näppistä ja hiirtä silti. :)
   
 16. petepas

  petepas Elämme fataaleja aikoja Tukijoukot

  Liittynyt:
  30.01.2005
  Viestejä:
  2 452
  Saadut tykkäykset:
  4
  Täällä on käytössä vajaan kuukauden vanha 21,5" versio. Pelkästään hyviä kokemuksia tähän mennessä mm.

  - sairaan paljon nopeampi kuin edellinen kone (vanhahan se jo oli mutta Macin nopeus yllätti kuitenkin, esim. kuvankäsittely Photoshopilla luistaa sähäkästi)
  - langaton näppäimistö ja hiiri ovat tosi mukavia, johtohässäkkä pois pöydältä
  - magic mouse on mukava kädessä vaikka onkin aika pienikokoinen
  - näyttö oli yksi tärkeistä valintakriteereistä, komeaa katsottavaa
  - hiljainen kun mikä, ei pihaustakaan kuulu


  Voin suositella
   
 17. Crimson

  Crimson New Member

  Liittynyt:
  03.08.2001
  Viestejä:
  3 320
  Saadut tykkäykset:
  2
  Ei hirveän ergonomista. Magic Mousella on kivempi hinkata. ;)

  Näin meillä:
  iPhone + Remote.app ;)

  Front Row & Apple Remote ;)
   
  Viimeksi muokattu: 18.12.2009
 18. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 437
  Saadut tykkäykset:
  137
  Niin no, käsittääkseni Applen "tyytyväisyystakuu" tulee tuossa sitten avuksi, että tuskin kukaan nyt on v#ttuuntuneeksi jäänyt 27":n kanssa. Vaihtoon vain.

  Kyllähän asian tietenkin voi ymmärtää, kun miettii, että Apple ei ole ennen näin suurinäyttöistä "näytön sisässä tietokone" mallia valmistanut -- varsinkaan pöytäprossuja käyttäen minkä 27":n koko mahdollistaa esimerkiksi quadcorejen kanssa. Varmaan se 'cracked screen' ongelma johtuu juuri siitä. Plazallakin on sen verran näitä "en vain tule toimeen yhdellä tietokoneella, joten minulla on oltava Air, Mini, Macbook Pro, Mac Pro jne" tyyppejä, että voi vain kuvitella kuinka suuren tilausmäärän Apple sai vastaansa, kun porukka kuuli, että Mac Pro:ta paremmalla suorituskyvyllä varustettu käsittömättämällä laadulla valmistettu 27" iMac tulee myyntiin. Varmasti siellä jouduttiin aikamoisella kiireellä noita tekemään, ja sen tietää mihin se johtaa. Esimerkiksi jos Hopeisen Omenan iMac-ketjua lukee, niin sehän koostuu pääosin vain 27" iMacin toimitusaikoihin v#ttuuntuneista tyypeistä.
   
 19. phelin

  phelin Active Member

  Liittynyt:
  18.09.2003
  Viestejä:
  2 082
  Saadut tykkäykset:
  3
  Ei kai se ihan nyt noinkaan ole. Mac Prota saa konfiguraationa, jossa on 2 x Xeon 5570. Ei pärjää Core i7 940 (tämä kai on paras CPU iMaceissa).
   
 20. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 437
  Saadut tykkäykset:
  137
  No toki näin, mutta benchmarkien mukaan ainakin mopo-Mac Pro:lle i5:skin pärjää todella hyvin. Se on jo kova sana ottaen huomioon missä hintaluokissa Mac Pro:t liikkuvat ja kuinka paljon tilaa ne vievät.