Ilmastotalkoiletko?

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic' , aloittajana Tilt-type, 19.08.2019.

?

Ilmastotalkoilun asteesi?

 1. 1/5

  12 ääntä
  54,5%
 2. 2/5

  2 ääntä
  9,1%
 3. 3/5

  4 ääntä
  18,2%
 4. 4/5

  3 ääntä
  13,6%
 5. 5/5

  1 ääntä
  4,5%
 1. Tilt-type

  Tilt-type Well-Known Member

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 233
  Saadut tykkäykset:
  151
  Millä keinoilla pyrit hillitsemään ilmastonmuutosta vai pyritkö mitenkään?

  Minä yritän aina viitsiä napsutella kaikki sähkölaitteet pois päältä silloin, kun niitä ei tarvita. Lisäksi lajittelen biojätteet. Nämä ovat ainoat ideologiset valinnat mitä teen. Kaikki muut ilmaston kannalta hyvät tapani ovat vain seurausta rahan säästämisestä eli en osta turhaa krääsää jne.
   
 2. 3JJ

  3JJ Well-Known Member

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 028
  Saadut tykkäykset:
  79
  Biopolttoaineilla ja sähköä säästäen. Ensin RE85 jossa jopa säästikin vähäsen, nyt myDiesel joka tekee hieman lovea kukkaroon. Autoilun vuosikuluihin nähden kuitenkin pienen, ja kun molemmat ovat kotimaisia jätteistä tehtyjä tuotteita, niin jo pelkän kotimaisuuden perusteella käytän niitä mieluummin kuin rikastutan jotain öljysheikkiä, ilmastovaikutus tulee samaan hintaan. 80-luvun kylmäkoneet vaihtui uusiin, ja nekin maksoi itsensä takaisin sähkölaskun pienenemisen kautta. Ulkovalot vaihtui jo aikoja sitten ledeiksi, niiden hykkalämpö kun menee kirjaimellisesti harakoille. Sisällä jossa hukkalämpö vähentää muuta lämmitystarvetta valot vaihtui ledeiksi vasta nyt kun ne ovat halventuneet. Mukavuudesta en ole kovin halukas tinkimään, eli omalla autolla mennään suurin osa matkoista, enkä ahdistu kyllä yhtään jos joudun lentämään jonnekin. Katson että tämä riittää omaksi osuudeksi. Minuun ei iske joku lentomatkustamisen kompensointimaksu tai postimaksujen ilmastokompensoinnit, tai joku "tuulisähkösopimus" ne ovat liian abstrakteja mun makuun.
   
 3. Super-J

  Super-J Well-Known Member

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  2 820
  Saadut tykkäykset:
  96
  Mun ilmastotalkoot rajoittuu turhan kulutuksen välttämiseen, en siis esim korvaa toimivia laitteita jatkuvasti uusilla, lompakkokin kiittää siitä. Muuten pääasiassa liikun omalla 10l/100km kuluttavalla autolla jne koska se nyt vaan on niin kätevää, ei meidän ilmastoteot merkkaa kuitenkaan mitään kun naapurimaassa poltetaan tuhansien hehtaarien nuotioita yms ja vastahan ne tiedemiehet löysi Afrikastakin jostain autiomaasta reikiä maasta joista purkautuu hiilidioksidia ja ties mitä miljoonien autojen päästöjen verran... Eli siis oma näkemykseni on että tämä taistelu ilmaston muutosta vastaan on jo hävitty, ihan toivottomasti ja lopullisesti. Kysymys on enää siitä että mihin suuntaan se ilmasto lopulta muuttuu, lämpeneekö vai jäähtyykö? Nykyisellään se ei pysy.
   
 4. ProPatria

  ProPatria Active Member

  Liittynyt:
  02.12.2009
  Viestejä:
  655
  Saadut tykkäykset:
  111
  Syön joskus salaattia. Se saa riittää.
   
  sokka, Burkitsville ja Pazze tykkäävät tästä.
 5. Snäckby

  Snäckby Active Member

  Liittynyt:
  12.04.2016
  Viestejä:
  893
  Saadut tykkäykset:
  29
  Kannattaa suosia ”kauko” ruokaa. Nautaa Argentiinasta joka lento kuljetetaan Amsterdam ja sitten rekalla tänne.
  Näin ne naudat ei lämmitä Pohjoisnapaa.
   
 6. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  6 128
  Saadut tykkäykset:
  275
  Eikös se tule pakastettuna laivassa? No, noista en niin tiedä.

  Mutta yleisesti kaukoruokaa kannattaa monesti suosia. En nyt välttämättä tarkoita noita nautoja, mutta esim. joku tomaatin kasvatus muualla maailmassa ja laivalla rahtaaminen Suomeen on helposti ympäristöystävällisempää kuin niiden kasvattaminen vaikka kasvihuoneessa Suomessa.

  Ja mitä se "lähiruoka" on? Asun Kainuussa (perkele) ja tiedän, että täällä pyydettyä kalaa viedään rekalla (muistaakseni) Tampereelle prosessoitavaksi ja sitten tuodaan takaisin ja myydään "lähiruokana" ilman, että tuota reissua mainitaan missään päin pakettia...

  Itse kierrätän ja yritän välttää ruoan hävikkiä. En voi silti sanoa olevani maailman vihrein mies. Toivon oikeastaan, että hallitus ja EU ja jotkut Trumpit ja Putinit pakottaisivat tavikset toimimaan ympäristöystävällisesti. Suurin muutos tulee kuitenkin sitä kautta, että politiikassa tehdään Suomen ja maailman laajuisia päätöksiä. Ei minua haittaisi niin paljon bensan veron nosto, jos sillä ohjattaisiin julkisten ajoneuvojen ja sähköautojen käyttöön. Toki ymmärrän, että esim. täällä Kajaanissa autoa tarvitaan melko paljon, kun lähibussiliikenne on käytännössä sitä, että aamulla tulee yksi bussi kaupunkiin ja neljältä se lähtee pois. Sen vuoksi sähköautojen (toki niiden sähkökin pitää tehdä vihreästi) yleistyminen olisi hyvä asia. Tai edes hybridien. Olen itse päättänyt, että kun aika jättää nykyisestä autosta (Volvo V60 2014, pikku bensa-automaatti), niin seuraava auto on joko sähköauto (jos vain niitä järkevään hintaan saa) tai hyvä hybridi.

  Olen kuitenkin sitä mieltä, että Suomen pitää kehittyneenä maana näyttää esimerkkiä ilmaston muutoksen estämisessä ja vähentää päästöjä jne. Monien mielestä se on turhaa, koska Kiina, USA, Venäjä, Brasilia, Intia jne.
  Mutta ihan samoin he voivat ajatella, että miksi heidän pitäisi tehdä mitään, jos kerran kehittyneet maatkaan eivät tee mitään, vaikka se olisi niissä paljon helpompaa. Omaan napaan tuijottelu ja oman perseen ajattelu ei auta tässä asiassa yhtään mitään.
  Ja isotkin valtiot voidaan jakaa pienempiin osavaltioihin, provinsseihin, kaupunkeihin jne. joissa saattaa olla oma lainsäädäntö (kuten USAn osavaltioissa) ja silloin aletaan puhumaan jo Suomen kokoisista alueista. Jos Suomen ei tarvitse tehdä mitään, niin miksi heidän pitäisi?

  Ja oikeastaan mikä vielä tärkeämpää, niin jos katsotaan päästöjä per ihminen niin Suomi ja muut länsimaat ovat ihan omassa kategoriassaan päästöjen määrässä verrattuna kehittyviin maihin.

  Totta kai muualla maailmassa tehdään huonoja asioita päästöjen suhteen. Mutta niin tehdään myös Suomessa. Ja ihan samoin muualla maailmassa tehdään hyviä päätöksiä. Kuten tehdään myös Suomessa. Mutta jos kaikki maat vain valittavat muiden maiden huonoista päätöksistä, niin ikinä ei saada aikaiseksi mitään hyvää. Niiden, jotka pystyvät näyttämään esimerkkiä, pitäisi niin tehdä. Vaikka se sitten tarkoittaisi nykyaikaisen hiilivoimalan sulkemista ja samaan aikaan maailmalla on tuhansia enemmän saastuttavia hiilivoimaloita.

  Itse ainakin olen saanut sellaisen kasvatuksen, että jos itse et näytä hyvää esimerkkiä ja toimi hyvin, niin on turha valittaa muiden huonoista tavoista. Ja mielestäni se pätee myös isommassa mittakaavassa kuin vain yksilötasolla.
   
  Tilt-type ja Vole tykkäävät tästä.
 7. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 196
  Saadut tykkäykset:
  270
  En ilmastotalkoile mitenkään erityisesti.

  Normaali säästäväisyys ja hyvät tottumukset (esim. valojen sammuttaminen huoneista, joissa ei olla) on jo pidempiaikaista käyttäytymistä.

  Toisaalta en erityisesti porsastelekaan, ellei plasma jonkun palstafundamentalistivihreän nuppia kiristä. Sillä kuitenkin mennään toistaiseksi ja pois ei vihreät olohuoneestani saa kuin kuolleen ruumiini yli. Korvautuu sekin ennen pitkää tietenkin jollain muulla.

  En itse asiassa hirveästi pidä ilmiöstä, minkä tausta-ajatuksena tuntuu suurelta osin olevan muiden elämän kurjistaminen ja ankeuttaminen, vähintäänkin syyllistämällä. Poliitikothan toki näitä keppihevosia aina tarvitsee.
   
 8. ProPatria

  ProPatria Active Member

  Liittynyt:
  02.12.2009
  Viestejä:
  655
  Saadut tykkäykset:
  111
  Tuo on oikeastaan yleisin nolla-argumentti koska tuo väite ei ota huomioon Suomen sijaintia pallolla ja siitä johtuvaa tarvetta lämmittää asuntoja. On noita paljon realistisempiakin tilastoja olemassa ja niissä Suomi pärjää hyvin. Voidaanhan se toki lämmittäminen lopettaa ja kuolla kylmyyteen niin päästään tuossakin tilastossa korkeammalle.
   
 9. Hippo

  Hippo Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  1 762
  Saadut tykkäykset:
  53
  ^No mutta suomalaisten päästöt ovat merkittävästi suuremmat kuin ruotsalaisten. Vesivoimastako tämä johtuu vai mistä? Ja elelläänhän täällä yltäkylläisyydessä. Voimmeko kieltää saman yltäkylläisyyden muilta ilmastoon vedoten?

  Mutta joo, enpä ole suuremmin talkoisiin osallistunut. Vaikka omistan auton, niin fillaroin töihin aina kun siltä tuntuu, eli suurimman osan vuodesta. Siinäpä se.
   
 10. sokka

  sokka Well-Known Member

  Liittynyt:
  10.10.2003
  Viestejä:
  5 005
  Saadut tykkäykset:
  173
  Tarkotus on ostaa kaikki itseä miellyttävät DVD:t, blurayt ja 4k:t ja auttaa maailma pelastumaan. Muutahan mun ei enää tarvii tehdä, kun julkisia muutenkin jo käytän.
   
 11. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 196
  Saadut tykkäykset:
  270
  Ruotsalaisista 90 prosenttia taitaa asua Suomen eteläpuolella, selittänee osan. Suomalaiset asuu inhimillisesti ajatellen lähes elinkelvottomalla vyöhykkeellä.

  Suomessa on myös pakkomielle pitää koko maata keinotekoisesti asuttuna.
   
 12. ProPatria

  ProPatria Active Member

  Liittynyt:
  02.12.2009
  Viestejä:
  655
  Saadut tykkäykset:
  111
  Noissa vihreiden yleisesti esittelemissä tilastoissa ei oteta edes Suomen hyvin hoidettuja metsiä huomioon vaan verrataan johonkin maapallon keskiarvoon joten vihreiden propagandaan ei kannata paljon huomiota kiinnittää. Mutta tätä ei kannattane tässä ketjussa jatkaa koska menee offtopiciksi.
   
 13. vemkki

  vemkki Well-Known Member

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 044
  Saadut tykkäykset:
  83
  Tuosta ongelma suuri osa korjaantuu kyllä lähimmän 50 vuoden kuluessa.
   
 14. 3JJ

  3JJ Well-Known Member

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 028
  Saadut tykkäykset:
  79
  Kyllä ne Ruotsissakin harrastaa "keinotekoista asuttuna pitämistä". Joitain kyliä pidetään asuttuna vaikka sinne ei oikein pääse kuin helikopterilla. Samoin esim. UK:ssa Skotlannin pohjoisia saaria pidetään asuttuna verohelpotuksilla. En kyllä sitäkään ymmärrä mitä hyötyä siitä olisi jos kaikki pakkautuisi kehä3:n sisäpuolelle, muu lienee sitä keinotekoisesti asuttuna pidettyä.
   
 15. Recce

  Recce Well-Known Member

  Liittynyt:
  29.03.2004
  Viestejä:
  2 790
  Saadut tykkäykset:
  149
  Täällä porukka pitkälti listannut asioita joita jokaisen ajattelevan ihmisen pitäisi automaattisesti tehdä. Esim. sähkön turhakäyttö, ruokahävikki, jätteiden lajittelu, turhuuksien ostelu. Nämä ovat asioita jotka itselleni jo pienenä opetettiin. Autoa en omista, joten matkat menee käyden ja julkisilla. Kerran vuodessa etelään ruskettumaan. Veikkaan että vaikka enemmistö eläisikin näin, ilmasto lämpenee silti. Asutusten laajeneminen, metsien hakkuut, teollistason jätteiden poltto, tehtaiden jatkuva savuaminen, lentoliikenne ym. ym. Vaikka monet epäilevät auringon olevan pääsyynä lämpenemiselle, niin ainoastaan troposfäärissä ja stratosfäärissä on tapahtunut muutoksia, ylimmät ovat pysyneet muuttumattomina, joten tästä voi päätellä että syylliset ovat asukit itse.

  Lisätään vielä että en nyt hemmetti muista mistä luin (jenkki "liberaali" saitti kuitenkin), että 60-70 -luvulla autoilu saastutti enemmän kuin nykyään, vaikka autoja on enemmän.
   
  Viimeksi muokattu: 20.08.2019
  Vole tykkää tästä.
 16. marko

  marko Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.01.2001
  Viestejä:
  1 726
  Saadut tykkäykset:
  5
  Juuri oli uutinen, missä todettiin, että suomessa uusien autojen päästöt ovat pudonneet lähes kolmesosan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Mutta, ei anneta sen häiritä.

  https://www.is.fi/autot/art-2000006196275.html


  Tästä päästäänkin omaan ilmastotekoon. Vanha diesel-sedan vaihtui isompaan diesel katumaasturiin. Päästöt tippuivat useamman kymmenen grammaa, joten taputan itseäni hyväksyen olkapäälle erinomaiseta teosta.
   
  Recce tykkää tästä.
 17. Pazze

  Pazze Well-Known Member

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  4 952
  Saadut tykkäykset:
  93
  Toki harrastan ilmastotalkoita! Kävin Tallinnassa kesällä enkä heittänyt yhtään muovipilliä mereen! Mä peseydyn vaan joka toinen viikko, ihan vaan kun 80-luvulla Afrikassa oli nälänhätä, niin mä säästän vettä. Mulla on myö Gretan kuva hiilellä piirrettynä seinään ja rukoilen tätä nykyajan messiatarta joka ilta pimeässä, peiton alla, yksin. Että kai tuo riittää ennen kuin radikalisoidun ja syön elämäni enismmäisen kasvisaterian.
   
 18. Burkitsville

  Burkitsville Active Member

  Liittynyt:
  15.06.2010
  Viestejä:
  802
  Saadut tykkäykset:
  81
  -- Poistettu ylläpidon toimesta --
   
 19. Recce

  Recce Well-Known Member

  Liittynyt:
  29.03.2004
  Viestejä:
  2 790
  Saadut tykkäykset:
  149
  Googlasin äsken montako ydinräjäytystä Usa, Venajä, Kiina, Ranska ja kumppanit on vuoden 1945 jälkeen tehnyt. 2056!!. Joku täällä varmaan osaisi kertoa kuinka suuri vaikutus näillä voisi olla ilmastonlämpenemiseen??
   
 20. 3JJ

  3JJ Well-Known Member

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 028
  Saadut tykkäykset:
  79
  No oli mikä oli, niin niitä ei enää tekemättömiksi saa. Fiksuinta on keskittyä siihen mihin voi vielä itse vaikuttaa.

  Sinällään yksityisautoilu on erittäin vähäpäästöistä uusilla autoilla, sitä demonisoidaan ihan liikaa ja turhaan. Nyt alkaa olla jo bensa-autoissakin hiukkassuodattimet. Ja lisäksi jos ajaa dieselillä niin biopolttoaineilla saa polttoaineen kokonaispäästöt lähelle sähköautoa. Sen luulisi olevan parempi ilmastoteko kuin sähköautoilu, kun ei edes isoja akkuja tarvita.

  Suoratoistopalvelut taas... Jokuhan on nohevasti laskenut paljonko jokainen google-haku saastuttaa. Onko kukaan laskenut palkonko saastuttaa ohjelman katsominen jostain netflixistä?

  Edit: Jotain löytyi:
  https://www.dw.com/en/is-netflix-ba...ideo-contributes-to-climate-change/a-49556716

  "In 2018, online video traffic was responsible for more than 300 million tons of CO2, equivalent to what a country the size of Spain releases in a year — for all sectors combined."

  "While aviation's share of global CO2 emissions is estimated to be around 2.5%, and rising, nearly 4% of all CO2 emissions can now be attributed to global data transfer and the necessary infrastructure"
   
  Viimeksi muokattu: 21.08.2019