Härmä (2012) (JP Siili / Mikko Leppilampi, Lauri Tilkanen, Pamela Tola, Esko Salminen, Lena Meriläinen, Aku Hirviniemi, Eero Milonoff, Pirkka-pekka P

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mika, 11.05.2011.

 1. Mika

  Mika Administrator Ylläpidon jäsen Ylläpito Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.02.2000
  Viestejä:
  8 287
  Saadut tykkäykset:
  29
  [​IMG]

  1800-luku. Pohjanmaan lakeuksilla vallitsee perinne, jonka mukaan esikoispoika perii kaiken ja muut sisarukset saavat pärjätä omillaan. Eletään puukkovallan aikaa, jolloin lain suoja ei Härmään asti yltänyt. Maita hallitsivat häjyt, rellestävät miesjoukot, jotka herättivät pelkoa ja kunnioitusta tappeluhalullaan ja herkkyydellä turvautua puukkoon. Puukkojunkkareissa oli talollisia ja renkejä, mutta myös niitä nuorempia veljiä, joilla ei perinnönjaon jälkeen ollut mitään. Kunnia ja maine saattoi löytyä puukon terällä.

  Välitalon tila on Härmän mahtavimpia. Talossa on kaksi poikaa, nuorempi veli Matti (Lauri Tilkanen) ja Esko (Mikko Leppilampi). Suoraselkäinen ja tilan isännäksi sopiva Matti on salakihloissa naapuritilan nuoren Ainon (Pamela Tola) kanssa. Tila on kuitenkin menossa perintönä Eskolle, joka vieroksuu työtä ja viihtyy rellestävässä häjyjoukossaan. Eskon kerrotaan tappaneen puukolla useita miehiä. Veljesten isä tekee vaikean valinnan ja testamenttaa tilansa perinteiden vastaisesti ohi esikoisen Matille, nuoremmalle pojalleen.

  Esko kuulee testamentista. Siitä alkaa epätasainen taistelu talosta ja lopulta myös Ainosta, kun Eskolla on ympärillään häjynsä, ja Matin ainoa liittolainen on Kalle (Aku Hirviniemi). Matille jää kaksi mahdollisuutta: paeta tai toteuttaa isänsä viimeinen tahto. Eikä pako ole pohjalaiselle miehelle vaihtoehto.

  Ensi-ilta Suomessa 17.02.2012
   
 2. VastActiv

  VastActiv Uusi jäsen

  Liittynyt:
  22.06.2004
  Viestejä:
  388
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tajusin nyt vasta yhden asian. Siis Mikko Leppilampihan on nero. Näiden viimeaikaisten kapakkatappeluiden ja kaupungilla riehumistenhan täytyy olla mainoskampanjaa tätä elokuvaa varten. Mikäs sitä parempaa Härmä-elokuvan päärooliin puukkojunkkariksi valmistautumista voisi myös ollakaan.
   
 3. Jarkko G.

  Jarkko G. Samppa ja Hurricane :| Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.08.2001
  Viestejä:
  12 993
  Saadut tykkäykset:
  37
  Aika monta nimeä otsikossa. Näyttää melko kamalalle tuossa fooruminäkymässä moinen otsikkohirviö.
   
 4. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Leppilampi hakee katu-uskottavuutta. Oppinut käsitteen method acting. Mitenhän kävisi Veijosen ja Edelmannin kanssa kamppaillessa, otsatukkaa vinoon? Tässä leffassa nerokasta on ainakin sen äänisuunnittelu.
   
 5. Sir Filmipätkä

  Sir Filmipätkä Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.12.2004
  Viestejä:
  870
  Saadut tykkäykset:
  0
  Miksi toi vitun Leppilampi ja Pamela "panisin kyllä kiitos" Tola pitää olla aina jokaisessa suomalaisessa elokuvassa. Ja minne on unohtunut JASPER PÄÄKKÖNEN??
   
 6. koomapoika

  koomapoika Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.09.2006
  Viestejä:
  884
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oli hyvä pätkä!
   
 7. ColdAsIce

  ColdAsIce Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2007
  Viestejä:
  771
  Saadut tykkäykset:
  3
  Taas yritetään ratsastaa sillä myyttisellä pohojalaasuurella, joka on ollut niin kovasti muotia siitä lähtien kun Lauri Tähkä & Elonkerjuu breikkasi. Toivottavasti Putouksen kultapoika Aku Hirviniemi ei nyt ala putkahtelemaan esiin joka toisessa suomileffassa.
   
 8. koomapoika

  koomapoika Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.09.2006
  Viestejä:
  884
  Saadut tykkäykset:
  0
  Viimeksi muokattu: 18.02.2012
 9. Dr. Eever

  Dr. Eever Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  23.12.2008
  Viestejä:
  1 737
  Saadut tykkäykset:
  0
  Älä edes leikilläs........................
   
 10. ColdAsIce

  ColdAsIce Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2007
  Viestejä:
  771
  Saadut tykkäykset:
  3
  Hirviniemen naama ärsyttää niin paljon, että miehen suoriutuminen on sivuseikka.

  Olemmeko samaa mieltä, että kaikenlaisen Pohjanmaa-hössötyksen ja oheiskrääsän määrä on kasvanut eksponentiaalisesti viimeisen muutaman vuoden aikana? Eli suurin piirtein sinä aikana, jolloin Elonkerjuu on ollut maan ykkösbändi. Viimeisen vuoden aikana hype on ehkä hieman tasaantunut kun bändikin hajosi. Mutta yhdessä vaiheessa jopa poliitikot hehkuttivat omaa pohjalaistaustaansa vrt. esim. Mari Kiviniemi, joka muisti mainita asiasta joka toisessa puheenvuorossaan. Pohjalaisuudesta leivottiin mediaseksikäs tuote ja Härmä on osa tätä ilmiökokonaisuutta.
   
 11. mustis

  mustis Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  1 510
  Saadut tykkäykset:
  16
  Pohjanmaa-Hössötyksen ja krääsän määrään ovat kyllä Duudsonit vaikuttaneet kaikkein eniten.
   
 12. Plisukainen

  Plisukainen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  26.01.2005
  Viestejä:
  1 971
  Saadut tykkäykset:
  169
  Ei tämä nyt aivan huonokaan ollut, lähinnä tasaisen harmaata (tai vihreätä:)) menoa reilut 2h. Ulkoiset ansiot olivat ihan ok, eikä näyttelijöissäkään mitää suurta vikaa ollut. Silti sellainen hengetön fiilis tästä päällimmäiseksi mieleen jää.

  2/5
   
 13. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  11 085
  Saadut tykkäykset:
  482
  Siis hienon kuvauksen lisäksi tässä oli hyvää Hirvilammi! Muuten aika tasapaksua menoa. Soudettiin ja huavattiin ympäriinsä eikä mihkään päästy. Jotenkin se Milanofin pärstäkin ärsytti ihan vidusti.

  **
   
  Viimeksi muokattu: 04.05.2013
 14. SilverGrunter

  SilverGrunter Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.03.2005
  Viestejä:
  86
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos loppu olisi saatu vähemmän överiksi, niin olisi parempi elokuva. Samoin hieman hienotunteisuutta pornoiluun, mutta lienee suomalaisen elokuvakoulutuksen peruja nuo.

  Pamela Tola alkaa pian kulumaan turhan tiheästä samojen roolien vetämisistä, samoin Eero Milonoff. Ja se Leppilampi pilaa elokuvan kuin elokuvan, johtunee jostain mitä teki sen läpimurtoroolinsa jälkeen.
   
 15. mustis

  mustis Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  1 510
  Saadut tykkäykset:
  16
  Paljastan tietämättömyyteni ja kysyn, että mitä se teki? Voiko elokuvassa tapahtuvaan näyttelijätyöhön täysin liittymätön asia vaikuttaa noin paljon elokuvanautintoon?
   
 16. mustis

  mustis Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  1 510
  Saadut tykkäykset:
  16
  Tuotantoarvot olivat tässä hyvin kohdallaan ja Leppilampi ja Hirviniemi hoitivat hommansa kyllä tosi hyvin. Mutta se tarina. Jotenkin siitä puuttui huipentumat. Sankaria ei tehnyt mieli sympatiseerata yhtään, koska hän ei saanut oikein mitään ihailtavaa aikaan tai tehnyt montaakaan nerokasta liikettä, lähinnä hän hakkasi päätä seinään ja yritti samaa yhä uudelleen. Ehkä tämän vuoksi raskasta kohtaa tuli kerta toisensa perään ilman keveämpiä tai toivonpilkahduksen välikohtia. Musiikilla olisi asiaa voitu ehkä auttaa, nyt se oli melankolista ja dramaattista - koko ajan. Melankolia ja draama kyllä kelpaavat minulle, mutta vastapainoksi pitäisi olla jotain muutakin.

  Vähän sama fiilis on jäänyt muistakin kotimaisista leffoista - synkistelyä synkistelyn perään. Kuka sellaista jaksaa pimeänä vuodenaikana katsoa.
  Jopa umpisynkkä Paha Maa sisälsi toivon pilkahduksia, koomisia tai tragikoomisia käänteitä ja se tekee siitäkin synkästä elokuvasta hyvän.
   
 17. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 667
  Saadut tykkäykset:
  176
  Härmän kohdalla yllätyin positiivisesti siitä, kuinka korkeat tuotantoarvot elokuvassa oli (suomalaiseksi elokuvaksi). Elokuva oli ennen kaikkea visuaalinen kokemus kaikkine kontrasteineen. Sen sijaan kerronnan taso, joka tosin vielä elokuvan puoliväliin saakka oli sekin yllättävän hyvätasoista, laski lähes Välitalon Antin lailla pohjamutiin. Yllättävää oli tosin se, että mikään ärtymykseni kohteista ei ollut Mikko Leppilampi, joka *sylettää myöntää* teki hyvän roolisuorituksen, joskin välillä mentiin hitusen Vesku-imitaation puolelle. Lauri Tilkanen keräsi ainakin naiskatsojien huomion miesmallimaisella olemuksellaan, mutta jatkuva surkeana katseleminen tyhjyyteen täristen ja liikuttaen päätä alkoivat ärsyttämään (mies oli nähtävästi poiminut vinkkejä Frendien Joeyn "Smell the fart" näyttelemisestä). Hän ja Aku Hirviniemi muodostivat kuitenkin ihan mukavan parivaljakon, ja jälkimmäinen onnistuttiin pitämään aisoissa ilman torttuja ja arvon penaaleita. Palaten ärsyttävän toiston teemaan, nämä kaksi olivat silti aikamoisia tunareita elokuvassa:
  Ensin he mokaavat nolosti Eskon kidnappauksen (vaikea uskoa, että tuona aikana miehillä ei ole kykyä sitoa toinen kiinni kunnolla) ja sitten vielä tarjoilevat Pirkka-Pekka Peteliuksen esittämän notaarin lähes tarjottimella Eskolle ja kumppaneille sen sijaan että olisivat vain painelleet suoraan sinne, mihin olivat matkalla. :hitme:

  Elokuvan kaksi raivostuttavinta piirrettä olivat
  Välitalon äiteen moraali sekä loppupuukkohippaset Matin ja Eskon välillä. Ymmärrän kyllä sen, että äidin on varmasti vaikea valita kahden poikansa väliltä ja toisaalta vaikea suostua siihen, että toista poikaa kohdeltaisiin kaltoin (Eskosta ei tulisi isäntä). Toisaalta hän tiesi, millainen Esko on ja miten paljon enemmän pahaa jälkeä hän saisi aikaan, jos hän saisi enemmän valtaa isäntänä. Äitee kuitenkin päätti paitsi laverrella Eskolle testamentin muutoksesta, mikä johti suoraan siihen, että Esko työnsi puukon notaarin reiteen ja tappoi isänsä, niin myös pysyä kerta kerran jälkeen hiljaa, kun Esko teki tuhojaan tappamalla ja tuhoamalla. On todella ironista, että jos vain äitee olisi pitänyt ensinnäkin suunsa kiinni testamentin muutoksesta, niin Eskolle, jota hän halusi suojella, ei välttämättä olisi käynyt kuinkaan. Vaikka äitee lopussa avasikin vihdoin suunsa, niin silmissäni hän oli se elokuvan todellinen pahis. Vain Eastwoodin Mystic River -elokuvan naiset ovat onnistuneet manipulaatiollaan ja järkyttävällä mielenjuoksullaan raivostuttamaan yhtä paljon.

  Entäpä sitten elokuvan lopun puukkohippaset Eskon ja Matin välillä. Ko. kohtauksesta löytyy useampi ns. facepalmin arvoinen tapahtuma. Ensimmäinen tällainen löytyy kohdasta, jossa Esko on puukottanut Mattia oikeaan olkaan ja on voitolla. Matti ottaa hitaasti puukon pois olastaan, nousee ja yhtäkkiä onkin puukko polvillaan olevan Eskon kurkulla. Näin ne asetelmat muuttuvat. :hitme: Toki tämän kohdan voi nähdä Eskon uhmana ja psykologisena yliotteena: hän haluaa kaikkien edessä näyttää Matin heikkouden ja ettei tämä pysty häntä edes polvillaan olevana tappaa. Toisaalta tämä Eskon "lennosta antautuminen" tapahtui heti perään toisen kerran, kun mies vaan seisoo paikallaan samalla kun Matti hyökkää kirveen kanssa. Kohdan älyttömyyttä lisää myös se, että Esko oli juuri saappaassaan olevan puukon avulla riistäytynyt vapaaksi ja olikin taas viidessä sekunnissa valmis uhrattavaksi. :hitme: Kirsikkana homehtuneen kakun päällä oli tämä Matin kirves. Toki ymmärrän, että esimerkiksi suomalaistenkin kovin suosimassa jääkiekossa ja jalkapallossa kuuluu mentaliteetttiin jyrätä "taktisesti" alle jopa kiekottoman/pallottoman pelaajan, jos oma nopeus, voima tai tekniikka ei riitä pysäyttämään toista varsinaisella pelaamisella. Tosin henkilökohtaisesti näen tämän pelkästään siten, että siinä jyräävä tai viikatteella kaatava pelaaja myöntää uhrilleen
  Mainitsin asiasta siksi, koska tämä härmäläisen Matin tapa katsoa miehekkääksi ja reiluksi lähteä tappelemaan pikkupuukolla varustettua Eeroa vastaan jättimäinen kirves käsissään näkyy kai Suomessa niin paljon puhuttaneessa SM-jääkiekon väkivaltaisuudessa. Oli ironista, että Matti aiemmin puhui niin ylväästi miehen tekojen jaloudesta ja sitten heti myöhemmin päättää vähemmän jalosti hyökätä toisen kimppuun 20x isomman aseen kanssa. :hitme:

  Elokuvan tuotantoarvot hienoine visuaalisine kontrasteineen sekä nimekkäät ja nostalgiset sivuosanäyttelijät Leppilammen viihdyttävän roolin saattelemana nostavat Härmän onnistuneeksi suomalaiseksi elokuvaksi. Toisaalta elokuvassa on ärsyttäviä piirteitä, jotka liittyvät mielestäni kerronnan tason ailahtelevaisuuteen.

  3/5 :naminami::naminami::naminami:
   
  Viimeksi muokattu: 06.05.2013
 18. JTX

  JTX Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.09.2001
  Viestejä:
  5 796
  Saadut tykkäykset:
  14
  [​IMG]
   
 19. Pazze

  Pazze Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  4 971
  Saadut tykkäykset:
  118
  Mystinen Pohjanmaa puukkojunkkareineen on loistava tausta tarinalle. Kun tarina on vielä moniulotteinen ja mielenkiintoinen, niin mikäs tätä oli katsellessa. Näyttävä elokuva kaikenkaikkiaan. Tola nyt oli vähän turhan vanha rooliin, mutta muuten meni hienosti. 4/5. Mä tykkäsin ihan oikeasti tästä.
   
 20. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tässä on kuulemma aivan perkeleen huono kässäri.